İyliğe karşı teşekkür

snıper

New member
Katılım
17 Ocak 2006
Mesajlar
2,345
Reaction score
0
Puanları
0
Üsâme İbnu Zeyd (radıyalahu anhümâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

Kim,kendisine yapılan bir iyliğe karşı,bunu yapana: Cezâkellâhu hayran (Allah sana hayırlı mükâfaat versin!)" derse teşekkürü en mükemmel şekilde yapmış olur.

Tirmizî,Birr 86,2036

Senâ övme demektir.Ancak, yapılan iyiliğe karşı izhâr edilecek minnet duygumuzu teşekkür olarak ifâde ediyoruz.Aslında iyiliğe yilikle,aynı cinsten amelle mukabele esastır.Fakat her iyiliğe anında aynı cinsten amelle mukabele etmek mümkün olmaz,bu noktada insanoğlu acizdir.Öyle ise teşekkürümüzü sözle ifâde etmemiz gerekir.

Bazıları: "Mükâfaat vermekten elin kısa kalırsa,dua ve teşekkürde dilini uzun tut" demiştir.

Sadedinde olduğumuz hadiste Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm),yapılan iyiliğe karşı,anında yapılacak en mükemmel sözlü mukâbelenin,iyilik yapana: "Senin bu iyiliğin, benim nazarımda o kadar kıymetlidir ki, karşılığını bizzat vermekten acizim,onu ancak Allah verebilir,dünyada veya âhirette, bana bedel O, sizi mükâfaatlandırsın" mânasında olmak üzere "Cezâkellahu hayran" demek olduğunu belirtiyor.
 
"İyilikten maraza doğar" bu söz neden söylenmiştir..iyiliği alanın bu iyiliğin karşısında yapana en azından bir kuru teşekkürü dahi göstermemesindendir...ne yaptıki o bana yahu..gibi...?? hem nankör hem kadir bilmezlik..ama bence genede biz iyiliğede kötlüğüde aynı derecede iyilikle mukabele edelim..edelim ve atalım denize halik bilmez ise balık bilir...:smile:
 
Geri
Üst