İstanbul Modern, yeni sezonu Irak ve savaş filmleriyle açıyor

1001Design

330i ///M3 Design
Katılım
28 Eki 2006
Mesajlar
25,561
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Shut up and train!
İstanbul Modern Sinema, yeni sezona 'Bağdat Yanıyor!' başlıklı programla başlıyor.

kultur2.jpg


6-8 Eylül tarihlerinde Irak ve savaş üzerine çarpıcı filmlerin gösterileceği programda, Laura Poitras'ın 2007'de 'En İyi Belgesel Film Oscar Adayları' arasında gösterilen 'Memleketim, Memleketim', Amerikalı yönetmen James Longley'in birçok festivalde ödül alan 'Parçalara Ayrılmış Irak', Iraklı yönetmen Samir Naqqash'ın 2002 Locarno Film Festivali'nde Jüri Ödülü'nü kazanan 'Bağdat'ı Unut' ve Amos Gitai'ın Cannes Film Festivali'nde Hanna Laslo'ya 'En İyi Kadın Oyuncu Ödülü' kazandıran 'Serbest Bölge' filmleri yer alıyor. Program süresince filmlerin öncesinde Cynthia Madansky'nin, Irak işgaline ve savaş eylemine karşı çıkan bir kısa film dizisi olan Kamu Duyuruları Projesi gösterilecek.

Memleketim, Memleketim (My Country): Yönetmen Laura Poitras'ın, 8 ayı aşkın bir süre Irak'ta tek başına çalışarak çektiği film, Amerikan işgali altındaki Iraklıların hayatından etkileyici kesitler sunuyor. Filmin odağında, 6 çocuk babası ve Sünni siyasi aday olan Iraklı Doktor Riyad yer alıyor.

Serbest Bölge (Free Zone): Natalie Portman ve Hiam Abbas'ın rol aldığı film, Ortadoğu'daki çıkmaza ticaret ve kadınlar aracılığıyla pragmatik çözüm önerisi getiriyor.

Topçular Sarayı (Gunner Palace): Petra Epperlein ve Michael Tucker'in yönettikleri film, savaşın ve milliyetçiliğin farklı açılarını yansıtıyor. Saddam Hüseyin'in inşa ettirdiği bombalanmış bir sarayın yıkıntıları arasına sığınan "Gunner" lakaplı Amerikan topçuları, Irak Savaşı'nın başlangıcında Bağdat deneyimlerini anlatıyorlar.

Parçalara Ayrılmış Irak (Iraq in Fragments): Amerikalı yönetmen James Longley'in filmi, Irak'ı Sünni, Şii ve Kürtlerin gözünden yansıtan şiirsel bir belgesel. Üç bölümden oluşan film, 11 yaşındaki öksüz bir çocuğu, Şii kentindeki Sadr yanlılarının İslami yasaları silah zoruyla uygulamak için gösterdikleri çabayı ve Amerikan varlığını kabul ettiği için daha önce sahip özgürlüğe kavuşan Kürt bir çiftçi ailesini anlatıyor.

Kardeşimin Kanı (Blood Brothers): Andrew Berends'in yönettiği, Bağdat sokaklarındaki çarpışma ve ölüm sahnelerini içeren son derece sert bir belgesel. Film, Iraklı bir ailenin, büyüyen Şii ayaklanmasındaki katliamların tam ortasında verdikleri hayat mücadelesinin içyüzünü araştırıyor.

Mucizeler Ülkesine Dönüş (Return To The Land Of Wonders): Yönetmen Maysoon Pachachi'nin filmi, Washington tarafından istenen değişimlerle Irak'taki mezheplerin çıkarlarına cveap vermek için yapılan uzlaşmalarla ilerleyen dolambaçlı sürece tanıklık ediyor.

Bağdat'ı Unut (Forget Baghdad): 2002 yılında Locarno Film Festivali'nde Jüri Ödülü'nü kazanan Bağdat'ı Unut (Forget Baghdad) Irak eski Komünist Partisi üyesi olan ve İsrail topraklarına göç etmeye zorlanan dört Bağdatlı Yahudi'nin unutulmuş öyküsünü dile getiriyor.


zaman.com.tr​
 
Geri
Üst