- Katılım
- 22 Haz 2008
- Mesajlar
- 5,314
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 36
- Yaş
- 34
İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı, kutsal Kum kenti yakınlarındaki bir dağın içine inşa ettikleri uranyum zenginleştirme tesisinin yakında faaliyete geçeceğini açıkladı.
Atom bombası üreteceği gerekçesiyle batının sert eleştirilerine ve ambargosuna maruz kalan İran'dan yeni bir nükleer adım geldi.
İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Feridun Abbasi Davani, Kayhan gazetesine verdiği mülakatta, Fordow nükleer zenginleştirme tesisisinin yakında faaliyete başlayacağını söyledi. Gazetede yer alan haber göre yeni kurulan tesiste yüzde 20, yüzde 4 ve yüzde 3,5 oranında zenginleştirilmiş uranyum üretilecek.
"NÜKLEER TEKNOLOJİ İHRAÇ EDECEK DÜZEYE GELDİK"
Abbasi, Hürmüzgan Üniversitesi'ndeki nükleer enerji konulu bir etkinlikte yaptığı konuşmada da, ülkesinin tüm engellemelere rağmen nükleer teknolojide kayda değer başarılar elde ettiğini söyledi. ''İran, bugün ağır su ve tıpta istifade edilen birçok yan ürün üreten bir ülke'' diyen Abbasi, nükleer santral inşa edebilecek ve nükleer teknoloji ihraç edebilecek bir konuma geldiklerini bildirdi.
ENGELLEMEK İÇİN HERŞEYİ YAPTILAR AMA BAŞARAMADILAR"
İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı, nükleer tesislerin yer altında inşa edilmesiyle ilgili olarak da ''Düşmanlar nükleer tesislerimize zarar vermek için virüs ve bazı özel sinyaller gönderme de dahil her yola başvuruyor, ancak bu girişimler sonuçsuz bırakıldı'' ifadesini kullandı.
YERALTINDA NÜKLEER TESİS
İran aylar öncesinde Şiiler için kutsal olan Kum kentinin yakınlarında, bir dağın içine özel korunaklı bir tesis kuracağını açıklamıştı. Batılı diplomatlar da, geçen ay sonunda Fordow tesisindeki santrifüjlere uranyum gönderilmeye başlandığı yolunda açıklamalar yapmıştı.
TESİS KAPILARINI 2 YIL ÖNCE KAPATMIŞTI
İran'ın uranyum zenginleştirmesi yeni bir haber değil. Daha önce yer üstündeki tesislerde uranyum zenginleştirme işlemi başlamıştı. Ancak bu faaliyetin Fordow tesisine alınması ile İran'ın hem nükleer programını olası saldırılardan korumayı hem de hızlandırmayı başardığı yorumları yapılıyor.
İran, batılı ajanların sızdığı gerekçesiyle, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu yetkililerinin Fordow tesisleirne girişini Eylül 2009'da yasaklamıştı.
AFRİKA'YA NÜKLEER AÇILIM
İran'ın nükleer atağı Fordow tesisisnin açılmasıyla sınırlı kalmadı. Tahran yönetimi, uranyum rezervlerine sahip "dost" Afrika ülkeleriyle nükleer teknolojiyi paylaşma önerisinde de bulundu.
İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı İran'ın, uranyum cevherinin çıkarılmasından reaktörler için yakıt üretilmesine kadar tüm nükleer yakıt döngüsünü öğrendiğini söyledi. Abbasi, yarı resmi Mehr ajansında yayıMlanan açıklamasında, İran'ın bu teknolojiyi uranyum rezervlerine sahip "dost" Afrika ülkeleriyle, cevherin nükleer maddeye dönüştürülmesi için tesisler kurulması amacıyla paylaşmaya hazır olduğunu söyledi.
HT