İnternet tarayıcılar karşı karşıya

KillaFlex

Altın Üye
Katılım
8 Tem 2006
Mesajlar
4,144
Reaction score
0
Puanları
0
Beklediğim sonuç :D
Net ortamında çöm olanlar hep ie kullanıyor :D
 
Bu yılın (2008'in) ikinci çeyreği, 1 yıllık büyümede Firefox'un yılı olmaya devam ediyor ama Safari de bu gelişmeye ortak. Internet Explorer payı IE7 ve IE6'nın toplamı yine. Grafikte olmayan ek bilgi: TheCounter'a göre IE7 kullanım oranı IE6'yı geçmiş durumda -tarayıcı pazarının %78'i IE6 ve IE7 arasında kabaca yarı yarıya paylaşılmış.

rjgvg0.jpg


TheCounter'ın 2008 Şubat başından Ağustos sonuna kadarki "sayımları"nın sonucuyla son durumu bu sefer IE6/IE7 ayrımı yaparak görelim. Gidişat açık: Internet Explorer dışındaki tarayıcılar pazar paylarını artırma konusunda yavaş ama emin adımlarla ilerliyorlar. Bu eğilim birden fazla etkenden geliyor. Bir örneği, Internet Explorer'ın güvenlik imajının zedelenmiş olması. Kullanıcılar, Internet Explorer'ın yeni bir sürümü işletim sistemlerinde kurulu ve güncellemeleri yapılmış bile olsa IE'yi güvensiz olarak nitelendirme eğilimindeler. Diğer bir neden bilgisayar okur-yazarlığının artışı. Giderek daha fazla sayıda kullanıcı alternatiflerin varlığından haberdar oluyor ve bu alanda yapılan yayınlar da buna paralel artış gösteriyor -PC Labs gibi. IE dışındaki tarayıcılar kendilerini gözönünde tuttukları sürece pazarın bu şekilde değişiminin sürmemesi için pek bir neden yok.

Grafiklerle ilgili bir diğer detayda, farklı bölgelerde bu kullanım oranlarının farklılık gösterdiği. Avrupa'da bazı ülkelerde Firefox kullanımı %40'lara ulaşırken, bazı ülkelerde %15 civarında kalabiliyor. PC Labs'a erişen kullanıcıların da %33'ü Firefox'u kullanıyor örneğin. Opera'nın payı %5 iken, Internet Explorer %57 civarında.

Grafiklerde sadece yazıda anacağımız tarayıcıları kullandık. Başka tarayıcılar da var piyasada ancak zaten Safari ve Opera'nın payları bile ihmal edilebilirin üstüne yeni yeni çıkıyor. Gelecek yıl bu rakamlara tekrar bakarsak görebileceğimiz tarayıcılar bunlar.

Tarayıcı kullanım rakamlarının güvenilirliği hakkındaki kuşkularımızı paylaşmadan olmaz. Buradaki sorun, aslında hangi tarayıcının ne kadar kullanıldığını bilmenin olanaksıza yakın zor olması. Tarayıcıların çalışma şekillerinden tutun hangi kullanıcı profiline hitap ettiğinize kadar bir sürü etken tarayıcıların kullanım oranlarını etkiliyor. Sözgelimi Firefox siz bir sayfadayken bu sayfadan çıkan bağlantıları agresif bir şekilde önbellekleyebiliyor. Benzer şekilde, PC Labs sunucularından edinebileceğimiz ölçümler Firefox gibi IE-dışı tarayıcıların sonuçlarını muhtemelen küresel kullanım oranlarından fazla gösterecekti; bilgisayar okur-yazarlık oranı yüksek bir okuyucu profiliniz varsa işletim sistemiyle gelen tarayıcıdan daha güvenli/kullanışlı/hızlı bir tarayıcıyı indirip kullanan birey sayınız da artmış olacaktır. Tabii güvenliğinden Alexa'yı bloke etmeyecek kadar az endişeli kullanıcılar da Internet Explorer'ın daha çok kullanıldığını gösteren grafiklerin parçası oluyor.

Pekiyi madem Internet Explorer dışındaki tarayıcılar var -ve hatta insanlar onların daha gelişmiş olduğunu savunuyor, Internet Explorer neden bu kadar çok kullanılıyor? Yanıt işletim sistemine gömülü olmasının yanında IE6'da da gizli. Internet Explorer 6 sürümüne kadar standart dışı çalışma şeklinden şikayet edilen bir tarayıcı oldu. Ancak o süre içerisinde Internet Explorer 6'ya kadarki tarayıcılar o kadar çok kullanılıyordu ki site tasarımcıları sayfalarının Internet Explorer'da düzgün görünmesini yeterli gördü. Sonuçta eğer standartları sıkı sıkıya takip eden bir tarayıcı yazılımı yapıyorsanız, tarayıcınızda görüntülemeye kalktığınızda yamulacak bir yığın site var ortalıkta. Standartlara uygun olmayan bu siteler ne yazık ki aslında standartların en dikkatli şekilde takip edilmesinin gerektiği devlet kurumlarında bile kullanılıyor, Türkiye'de devlet kurumlarının İnternet siteleri arasında sık sık sadece Internet Explorer'a (hatta eski sürümlerine diyelim) uyumlu olanlara rastlayabiliyorsunuz. Merak ediyorsanız TCDD'nin sitesinden Firefox altında kredi kartınızla bilet almayı deneyin. :) Birebir tarayıcıya yönelik olmamakla birlikte daha komiği içinse buraya tıklayabilirsiniz.

Herneyse, daha fazla ayrıntıya girmeden yazının amacına tekrar odaklanalım. Son birkaç yılın eğilimi Internet Explorer dışındaki tarayıcıların yükselişine işaret ediyor. Bu rakiplerden Firefox, Opera, Safari ve Chrome'u Internet Explorer'ın karşısına koyuyoruz.


________________
 
kimi qörsem Firefox kullanıyo bende dahil olmak üzere...

ama sonuçlar şaşırttı beni...kafa kafayadırlar diye düşünmüştüm..Yanlmışım.
 
bende firefox kullanıyorum.. ama eksiklikleri olduğunu düşünüyorum.. umarım yakın zamanda daha fazla iyileştirme yapılır...
 
Geri
Üst