İnternet Hakkında kısa bilgiler !!!

mfe41

M|F|E~41
HTML Nedir?

HTML ingilizce HyperText Markup Language kelimelerinin ilk harflerinden oluşan bir kısaltma olup web üzerinde kullanılan dökümanların bir tür formatını temsil eden formatın yaratılmasında kullanılan bir proğramlama dilidir.

HTTP Nedir?

HTTP ingilizce HyperText Transport Protocol kelimelerinin ilk harflarinden oluşan bir kısaltma olup günümüzde "internet" dediğimiz ortam üzerinde web sayfalarının çeşitli istemcilere iletimi sırasında bir bütünlük sağlanması açısından oluşturulmuş bir standartlar dizisidir.
ISDN Nedir ?
Integrated Services Digital Network (Tümleşik Hizmetler Sayısal Şebekesi) sözcüklerinin baş harflerinden oluşan ISDN; ses, görüntü, veri gibi her türlü bilginin sayısal bir ortamda birleştirilip aynı hat üzerinden iletilmesinin sağlandığı bir haberleşme ağıdır. İletim kalitesi normal telefon hattından daha yüksektir. ISDN, hata oranı düşük, güvenli ve sınırsız bir haberleşme sağlar.
Euro-ISDN nedir?
Avrupa Topluluğu ülkelerinin kurduğu ve Türkiye’nin de üye olduğu Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü (ETSI), üye ülkelerin ortak kullanımı için standartları Euro-ISDN adıyla belirlemiştir. Euro-ISDN Avrupa’daki birçok iletişim uygulaması için evrensel ve standart bir çözüm haline gelmiştir. Bu standartlara göre hizmet veren ISDN de Euro-ISDN olarak isimlendirilmektedir.
ISDN ile işletmelerin etkinliği nasıl artırılabilir ?
ISDN’in amacı, tüm ses ve veri servislerinin sunumu için uçtan uca sayısal haberleşmenin sağlanmasıdır. Şebeke servislerine tek noktadan erişim yöntemi olarak ISDN dünya üzerinde sayısal şebekenin düşük maliyet avantajlarını kullanarak, işletmelerin değişik uygulamalarını rahatlıkla kullanabilecekleri esnek bir haberleşme yapısına sahip olmalarını sağlar.
Kullanıcılar ISDN şebekesine nasıl erişir?
ISDN hizmeti PRI ve BRI olmak üzere iki şekilde sunulmaktadır. ISDN BRI (Basic Rate Access-Temel Erişim): Her biri 64 Kbps’lik 2 adet B (bilgi) kanalı ve 16 Kbps’lik bir adet D (işaretleşme) kanalı içermektedir. ISDN PRI (Primary Rate Access-Çoklu Erişim): Her biri 64 Kbps’lik 30 adet B kanalı ve 64 Kbps’lik bir adet D kanalı içermektedir.
ISDN hızları ne olacaktır?
ISDN BRI : 2 x 64 Kbps = 128 Kbps
ISDN PRI : 30 x 64 Kbps = 2 Mbps

ISDN’in işletmeler için yararları nelerdir :
Düşük maliyetli haberleşme
Sabit hat tahsisine gerek duyulmaksızın, ISDN çağrıları çağrı bazında ses veya veri olarak oluşturulabilir.
ISDN, sadece gerekli olduğu zamanlarda band tahsisi sağladığından, etkin kaynak kullanımı ile haberleşme maliyetlerini düşük kılmaktadır.
Doğrudan Erişim (DID-Direct Inward Dial) servisi ile ISDN, operatör servisine veya ayrı direk telefon hattı tahsisine gerek kalmadan işletme içerisinde herkese ulaşılabilmesini sağlar.
ISDN üzerinden gerçekleştirilen video konferans uygulaması, işletmelerin seyahat giderlerini azaltarak çözümlere hızlı erişim sağlar.
Daha hızlı ve güvenilir haberleşme
Geleneksel yöntem analog modem bağlantısı ile bir karşılaştırma yapıldığında, 64 Kbps sayısal veri iletiminde, ISDN çok daha güvenilir ve hızı bir haberleşme ortamı sağlamaktadır. Analog şebeke ile karşılaştırıldığında 64 Kbps. Veri iletiminde %300 daha fazla hız sağlar.
Internet erişiminin ISDN ile daha ucuz olmasının yanı sıra, bilgiler dial-up modem erişimine göre daha iyi bir hızla masa üstü terminale yüklenir.
Faks gönderimi de ISDN ile daha hızlı olmaktadır. ISDN’in geniş band aralığı sayısal faks gönderimini etkin kılmaktadır.
Daha iyi haberleşme
ISDN, bilgisayardan ekran paylaşımı ve bilgi transferi için ses ve veri haberleşmesini birleştirir. Uçtan uca sayısal iletimin anlamı, daha temiz konuşma, daha düzgün ve hızlı görüntü, hatasız veri transferi ve daha güvenilir bir haberleşmedir.
İş yapmada yeni yöntemler
ISDN, telefon-bilgisayar bütünleşmesi (CTI) ile oluşturulan uygulamalara da uygun ortam sağlar. Arayan çağrı numarası bilgisayar sistemine gönderilir ve çağrı kontrolü, isimle arama gibi bir çok özellik bilgisayar üzerinden gerçekleştirilir, gelen çağrı doğru kişiye yönlendirilir. İşlemelerin daha etkin müşteri hizmeti sunabilmesini kolaylaştıran tüm uygulamalar için ISDN bir alt yapı oluşturur.
Esneklik
Standart arabirimin anlamı, değişik üreticilerin birbirine uyumu ile şebekede bir bütünlük sağlamasıdır. ISDN ile farklı üreticilerin PBX sistemleri birbirine bağlanabilir, farklı uçbirimler farklı sistemler ile çalışabilir. ISDN uyumlu herhangi bir uçbirim (telefon, grup4 faks, terminal adaptör, görüntülü telefon vb.) herhangi bir sistem ile çalışabilmektedir.
ISDN abonesi olmanın avantajları nelerdir?
Eğer işyerinizde veya evinizde bilgisayarınız, faksınız, telefonunuz varsa ve bunların hepsini aynı hat üzerinden kullanmak istiyorsanız ISDN abonesi olmanız gerekmektedir. Ayrıca ISDN sayesinde görüntülü telefon, arayan numarayı görme, görüşmenizin süresini ve kontör sayısını öğrenme, video konferans (aynı anda en az 3 kişiyle) ve benzeri özelliklerden yararlanabilir, internete hızlı bir şekilde bağlanabilirsiniz.
ISDN hattına kaç terminal cihazı bağlanabilir? Aynı anda kaç cihazı kullanabilirim?
ISDN hattına 8 adet terminal cihazı bağlanabilir ancak aynı anda ikisi kullanılabilir. Görüntülü telefon olursa tek olarak kullanılır.
ISDN için özel bir kablo kullanılması gerekiyor mu ?
ISDN BA için standart telefonlar için kullanılan bakır hatlar kullanılır. ISDN PRA mesafeye bağlı olarak fiber optik kablo tercih edilmektedir.
ISDN abonesi olunduğunda ek olarak başka bir cihaz alınması gerekiyor mu?
Eğer ISDN hattına ISDN uyumlu terminaller (telefon makinası, faks, bilgisayar v.b.) bağlayacaksanız yalnızca NT (Network Terminatörü) arabirim cihazı almanız yeterlidir. Eğer klasik terminalleri kullanacaksanız ayrıca bir de TA (Terminal Adaptörü) almanız gerekmektedir. NT cihazının Euro ISDN uyumlu olması gerekir.
Kullanılan normal telefon makinası ISDN abonesi olunduğunda ISDN hatlarında da kullanılabilir mi?
Evet, ama piyasadan bir TA (Terminal Adaptörü) ve NT (Network Terminatörü) almanız gerekmektedir. Terminal Adaptörü sayesinde, ISDN terminali olmayan cihazların ISDN’e uyumu sağlanır.
ISDN üzerinden video konferans yapılabilir mi?
Santral tipine göre değişmekle birlikte, genellikle aynı anda 3 ilâ 6 kişinin video konferans yapması mümkündür.
ISDN ücretlendirilmesi nasıldır?
ISDN hizmetinde bağlantı ücreti, aylık ücret normal telefon kontör atış periyoduna göre haberleşme ücreti alınır. Veri iletişiminde ise tarifesine göre ücret alınır.
PSTN modemlerinde kullanılan hızla ISDN hızı arasında fark var mıdır?
Normal telefon hattında V.34 modemleri kullanıldığında hız 28.8 Kbps olur. Ama aynı hattı ISDN olarak kullandığınızda hızınız 4 kat (128 Kbps) artar. 14.4 Kbps (V.32 bis) modem ile kıyasladığınızda hızınız yaklaşık 10 kat artmış olur.
Bilgisayarların ISDN uyumlu olması için nasıl bir modem (adaptör) alınması gerekir?
Bilgisayarlarda biri iç diğeri dış olmak üzere iki türlü modem vardır.
Bilgisayar çıkışında, 125 Kbps hızında, RS-232 seri portu bulunmaktadır. ISDN hızı 128 Kbps olduğu için dış modem kullanıldığında bilgisayar ile dış modem arasında 3 Kbps fark meydana gelecek bu da görüntü ve kaliteyi olumsuz olarak etkileyecektir. İç modem kullanıldığı zaman bu farklılık ortadan kalkacağı için iç modem kullanılması önerilmektedir.
Genişband (Broadband ISDN) nedir?
ISDN PRI’dan daha büyük band kullanan ISDN servislere Genişband ISDN denir. Başka bir deyişle hızı 2 Mbit/s’den (2 Mbit/s hariç) başlayıp 1 Gb/s’e kadar olan ISDN servislerdir. Broadband ISDN denince akla özellikle bir teknoloji gelmez, sadece ATM gelir. ATM teknolojisi ISDN genişband’ta anahtarlama alt yapısı olarak kullanılır. Başka bir deyişle bir köprü düşünülürse bir bacağı darband ISDN, diğer bacağı ATM (Genişband ISDN)’dir.
ATM nedir ?
ATM (Asynchronous Transfer Mode) bir anahtarlama veya transmisyon tekniğidir. Uzunluğu 53 byte olan küçük ve sabit hücrelerden (5 byte başlık, 48 byte Data) oluşan bir pakettir. Genişband ISDN’in çekirdeğini oluşturur. Ses, data ve resmin aynı ortamdan iletilmesini sağlar. Şu anda TTNET2 projesinde backbone olarak ATM teknolojisi kullanılmıştır.
ISDN’nin şu anda yerini alabilecek bir servis var mıdır ?
Evet. Bilindiği üzere ISDN kullanıcılara genişband imkanı sağlamaktadır. ISDN evde veya ofiste bakır kablonun sağladığı band genişliğini 128 kbit/s’e çıkarmaktadır. Aynı işi yapan ADSL ve türevleri (XDSL, VDSL) vardır. ADSL sistemlerle de bant imkanını artırmak mümkündür. Aynı zamanda TTNET2 projesi de ADSL sistemlerle uyuşum sağlamaktadır.
Terminal Adaptör (TA) nedir ?
Analog cihazların ISDN BRI hatlarına bağlantısını sağlayan arabirimdir. Genel olarak üzerinde telefon, faks vb. analog cihazların bağlantısına olanak veren analog bağlantı portları ve PC bağlantısı için RS232 bağlantı portu bulunur. Bir Terminal adaptör üzerinden birden fazla cihaz ISDN hattına bağlanabilmektedir.
Terminal Adaptör (TA) tek başına şebeke bağlantısı için yeterli midir?
Terminal adaptörler tek başına ISDN şebeke bağlantısı için yeterli değildir. Şebeke bağlantısı için TA’nın Network Terminator (NT1) üzerinden şebekeye bağlanması gerekir.
Network Terminator (NT1) nedir?
NT1, ISDN terminallerin ISDN BRI hatlarına bağlantısını sağlayan arabirimdir. ISDN terminallerin bağlantısı (S/T arabirimi) 4 tellidir. ISDN hatlarının şebeke ile bağlantısı ise (U arabirimi) 2 tellidir. ISDN cihazların ve TA üzerinden analog cihazların ISDN şebekeye bağlantısı için kullanılır.





Internet Hakkında Bilmek İstedikleriniz.
Dijital Para Nedir?

Dijital para, tam olarak, kullandığınız bilgisayarın sabit diskinde sizin adınıza bulunan, ve internet üzerinde yaptığınız alışverişlerde harcayabileceğiniz paradır. Siz harcama yaptıkça, harcadığınız miktar toplamdan düşülür. Dijital para kullanımı günümüzde pek yaygın değildir. Ancak, gelecekte sık kullanacağımız bir araç olabilir. Temel olarak, gidip, e-para servisi veren bir bankadan, kredi kartımızla ya da peşin ödemeyle, bir miktar dijital para alıyoruz. Daha sonra, banka bu miktarı bizim bilgisayarımıza transfer ediyor. Internet üzerinde bir alışveriş yaptığımızda da, eğer burada dijital para geçiyorsa, sipariş formunda dijital para ile ödeme yapılacağını belirtiyoruz. Miktar otomatik olarak bilgisayarımızdaki miktardan düşülüyor. Bütün bu işlemler, dijital para servisi veren bankamızdan da kontrol ediliyor. Bazı uygulamalarda, dijital para ödemesi doğrudan bankadan yapılıyor. Bu durumda, size bir e-posta mesajı ile, ilgili siparişi alıp almayacağınız soruluyor. Böylece, alışverişlerde, fiziksel olarak alışageldiğimiz "para dolaşımı" ortadan kalkıyor.
En popüler 3 dijital para sistemi şunlardır : Digital Cash (http://www.digicash.com), Cyber Cash (http://www.Cybercash.com) ve First Virtual (http://www.fv.com). Ilgili yerlere web listeleyicinizle bağlanıp daha ayrıntılı bilgiler alabilirsiniz. Tüm dünyada, e-para kabul eden banka sayısı ise hızla artmaktadır.

E-İş Nedir?

E-İş terimi bazı çevreler tarafından E-Ticaret ile aynı anlamda kullanılmaktadır.Fakat farklı kavramlardır.E-İş her türlü iş bağlantıları ve bunlarla ilgili kısımların elektronik ortamda yürütülmesini tarif eden bir kavramdır. E-iş için yapmanız gereken tek şey, web sitenize müşterilerin online sipariş verebileceği özel bir teklif sunmaktır. Orada ve o sırada para vermelerine bile gerek yoktur. Onlara birkaç günlük bir kredi açabilir veya bir çek göndermelerini söyleyebilirsiniz.

E-Ticaret Nedir?

Her türlü iş bağlantılarının ve bunlarla ilgili kısımlarının web üzerinden yapılmasıdır. İnternetin günümüzde her geçen gün daha aktif olarak kullanımı artmasıyla birlikte E-Ticaretin popülaritesi daha da artmaktadır. Örneğin insanlar sanal mağazalar aracılığı ile her türlü ürünü zaman harcamadan mağazaların web siteleri aracılığı ile satın alabilmektedirler.

E-Kart Nedir?

İnternet üzerinden göndermek istediğimiz kişinin e-mail adresine değişik amaçlarda (önemli bir günü kutlamak, bir davet göndermek gibi) gönderilen bir tür karttır.

Firewall Nedir?

İnternet üzerinden gelebilecek olası saldırılara ve tehdit unsurlarına karşı aktif bir güvenlik sistemi oluşturmak ve sadece izin verilen servislerin veya network sistemlerinin sunulacak veya kullanılacak kaynak veya sistemlere ulaşıp ulaşılamıyacaklarının kontrol edilerek gerektiğinde iç network ortamları için kullanılan özel ip adresleme sistemlerini internet üzerinde var olan public ip adresleme sistemlerine çevirerek iç networklerde kullanilan ip adreslerini gizlemek ve güvenlik sağlamak amacı ile kullanılan proğramlardır. Bu şekilde servis , protokol, ip adresi veya kullanıcı bazında kısıtlamalar ve filtreleme işlemlerini dişarıdan gelen veya içeriden dişarıya doğru çıkan istekler için iki taraflı olarak oygulamak mümkün olmaktadır. Özellikle bilgisayarınızda bir trojan var ise bile firewall sayesinde, trojan ile başkalarının size ulaşmasını önler. Biraz önce söylemiştik, firewall virüs veya trojan bulmaz sadece internete giriş kapılarınız olan portların önünde durarak istemediğiniz giriş ve çıkışlara mani olur. Bu durumda haberiniz olmadan bilgi girişi veya çıkışı olmaz. Tüm kontroller sizin elinizdedir. Ayrıca Firewall programlarında saldıran kişinin ip numarası da yazıldığı için karşı atak için kullanılabilir.


İnternet Domain Name Nedir?

Sitenizin internet üzerindeki adresidir. Bu adresi yazarak sitenize ulaşilabilir. İnternet üzerinde yeralan bilgisayar ve server’ların (IP=Internet Protocol) denen adres sistemidir. Tıpkı evlerin üzerinde yeralan kapı no ve adreslere benzer. Internet üzerindeki bilgisayarlar birbirlerini bu isim ve adres sistemiyle bulur ve konuşurlar. Bilgi akışı bu sayede gerçekleşir. Ve biz internetin nimetlerinden bu adres sistemi sayesinde yararlanırız.

İnternet Nedir?

İnternet, dünya kapsamında birçok bilgisayar sistemini TCP/IP protokolü ile birbirine bağlayan ve gittikçe büyüyen bir iletişim ağıdır. Bu ağın bir yöneticisi yoktur. Internet kullanıcıları birbirleri ile haberleşmek için ortak bir anlaşma dili kullanırlar. Bu ortak anlaşma diline TCP/IP denir. Bu protokol sayesinde donanım ve yazılımdan bağımsız olarak bilgisayarlar arası iletişim mümkün olur.
Internet ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı Pentagon’da tamamen askeri amaçlı bir network olarak kurulmuşken zaman içerisinde halka açılmış ve en nihayetinde tüm dünyayı saran bir genel amaçlı ağ halini almıştır.
Bu anlaşma dilinde her bilgisayarın bir adresi vardır. Bu adresler numaralarla ifade edilir ve bilgisayarın IP adresi şeklinde ifade edilir. Tıpkı her evin bir adresi, her telefonun bir numarası olduğu gibi. Bu adreslere bilgiler en kestirme yoldan ulaşır. Ulaşım için diğer bilgisayarlardan yararlanılır. Haberleşen iki bilgisayar arasındaki diğer bilgisayarlar kendilerine ait olmayan bilgi paketlerini diğer bilgisayara aktarırlar. Bilgi paylaşımı için global bir yapı sağlayan Internet, iletişime de farklı boyutlar kazandırmıştır. Internet, insanoğlunun şimdiye kadar yapılandırdığı en büyük iletişim sistemidir. Özel bir yöneticisi olmayan, demokratik bir yapıdır. Tüm kullanıcıların düşüncelerini özgürce ifade edebildikleri bir ortamdır.
İnternet Radyo Nedir?
İnternet üzerinden yayın yaparak dinlenilen bir tür radyodur. Bu tür zaman içinde ilerleyen ve saklanmayan verilere "streaming" (akan) veri adı veriliyor. Bazı kuruluşlar Internet sunucusu görevi yapan PC’lerine "streaming server" yazılımları kurarak gerek canlı, gerek önceden kaydedilmiş ses ve video görüntülerini bizlere sunuyorlar. Örneğin, bazı radyo istasyonları günde 24 saat Internet üzerinden de yayın yapabiliyor. Bu tür yayınları izleyebilmek için kullanılan programların başında Netscape Communicator paketiyle de gelen Real Player var. Pek çok kuruluş Real formatında yayın yapıyor. Bunun yanında Microsoft Windows Media Player hem Real Player’ı destekliyor, hem de kendi formatı ile yayınları izlememizi sağlayabiliyor. Veya Internet Explorer 5 ile gelen Radio özelliği, tüm dünyadan çeşitli "online" radyo kanallarını dinlememize izin veriyor. Macintosh bilgisayarları üreten Apple firmasının da benzer girişimleri var. Tüm bu yayınları izlemek/dinlemek için kullanabileceğimiz programlar internet üzerinden olduğu için ücretsizdir.
İnternet Servis Sağlayıcı Nedir?
İnternet servis sağlayıcısı, kişilere, kurumlara internet servislerini tamamen ya da kısmen belirli bir ücret karşılığında sunan aracı kuruluşlara verilen addır. Internet’ e bağlanmak için servis sağlayıcı kurumdan kullanıcı şifresi ve bağlantı için kullanılacak telefon numarası alınır. Bağlantı kurulduğunda servis sağlayıcı, bilgisayar için geçici bir IP adresi belirler. Farklı bağlantılarda IP adresi değişerek Internet’e bağlantı yeni bir IP adresi ile sağlanır. Servis sağlayıcının hat kapasitesi, Internet’ e bağlanma hızını etkiler. Seçiminizi yaparken servis sağlayıcıların hat kapasitelerini öğrenip, en yüksek olanını seçmeniz Internet’ e bağlantı hızınızı olumlu yönde etkileyecektir.
İnternet TV Nedir?
İnternet TV, ev kullanıcıları için bir tür internet servisidir. Telefon hattı üzerinden bir modem ile TV’ye bağlanan bir kutu kullanılır. Ayrıca bilgisayar monotorundan da bu TV izlenilebilir.
İntranet Nedir?
Intranet, sadece belirli bir kuruluş içindeki bilgisayarları, yerel ağları (LAN) ve geniş alan ağlarını (WAN) birbirine bağlayan, çoğunlukla TCP/IP tabanlı bir ağdır. Intranet’ler gateway’ler ile diğer networklere bağlanabilir. Temel oluşturulma amaçları, kuruluş bünyesinde bilgileri ve bilgi işlem kapasitesini paylaşmaktır. Intranet’ler, Şirket içi organizasyon, önemli duyuruların yayınlanması, iletişim ve şirkete yönelik uygulamaların belirli bir düzen dahilinde yapılmasını sağlayarak şirket veriminin ve performansının artmasına yardımcı olur.

Portal Site Nedir?
Bu terim, pek çok içeriği bir arada bulunduran internet siteleri için kullanılmaktadır. Internet portallerinde canlı haberler, söyleşi odaları, e-posta, alışveriş, çeşitli rehberler ve bunlar gibi bir çok etkinlik yer almaktadır. Portal siteler tasarlanırken, içerik seçimi (hangi sitelerin kendi alanlarında en iyi, yani "önemli" olduğu) o siteyi diğer portallar arasında ön plana çıkartabilmektedir. Günümüzde, geniş kitlelere servis veren "günlük dergi ve gazeteler", internet servis sağlayıcıları, önemli yazılım ve donanım siteleri, arama motorları gibi yerler birer portal konumuna dönüşmüşlerdir. İyi tasarlanmış ve içerdiği başlangıç noktaları ve bilgi grupları dikkatli seçilmiş portal siteler, gerçekten de internet kullanıcılarına büyük kolaylıklar sağlar.

TCP/IP Nedir?

İngilizce Transmission Control Protocol/Internet Protocol kelimelerinin ilk harflerinden oluşan bir kısaltma olup, bilgisayarlar ile veri iletme/alma birimleri arasında organizasyonu sağlayan, böylece bir yerden diğerine veri iletişimini olanaklı kılan pek çok veri iletişim protokolüne verilen genel addır. Bir başka değişle, TCP/IP protokolleri bilgisayarlar arası veri iletişiminin kurallarını koyar. Günümüzde, İletim Kontrol Protokolü (Transmission Control Protocol) / Internet Protokolü (Internet Protocol) (TCP/IP) adını verdiğimiz protokoller, Internet üzerindeki bilgisayarların iletişimini sağlamaktadır. Bu protokoller uzaktan erişim, elektronik mektup, anında haberleşme ve dosya transferi gibi belirli uygulamaların nasıl çalışacağını belirlemektedir.

URL Nedir?
İngilizce Uniform Resource Locator kelimelerinin ilk harflarinden oluşan bir kısaltma olup, literatürde "Standart Kaynak Bulucu" olarak geçen bir kavramdır. World wide web servislerini kullanabilmek için bağlanmak istediğimiz sistemin adresini ve hangi amaç ile bağlanacağımızı belirtmemiz gerekir. Bu adres formatına URL (Uniform Resource Locators) adı verilmektedir. URL adres formatı aşağıdaki kısımlardan oluşur.
baglantı-metodu://alanadı/dizin/dosyaadı
Örneğin http://www.netpa.com.tr/ NETPA şirketinin web sitesine bağlantı sağlar.

Web TV Nedir?
1997 yılında Microsoft firması tarafından tasarlanan analog hat üzerinden bir modem ile monitora bağlanarak kullanılan bir tür TV yapısıdır.Ayrıntılı bilgi için www.msntv.com web sitesini ziyaret ediniz.
WWW (World Wide)Web Nedir?
Yazı, resim, ses, film, animasyon gibi pek çok farklı yapıdaki verilere ulaşmamızı sağlayan, dünya üzerindeki bilgi alış-verişi için geliştirilmiş bir çoklu hiper ortam sistemidir. Internet’e bağlı bir bilgisayarın WWW servislerine erişebilmesi için, gözgezdirici (browser) olarak adlandırılan yazılımlara gereksinimi vardır. Bu yazılımlar hem karakter tabanlı ortamda, hem de grafik tabanlı ortamda mevcuttur.

Web basit olarak bir sayfadan oluşmasına rağmen bu sayfaların birbirlerine bağlantı(link) kurulması ile bütünlük arzeder. Dolayısı ile bir sayfadan diğerine yol tanımları yapılabilir ve sayfalar arasında linkler yardımı ile geçişler sağlanabilir. Web’in en önemli özelliği ise bir çok işletim sistemini desteklemesi ve internet servislerini bünyesinde barındırmasıdır. Web’in dünya ülkeleri arasmda bu şekilde itibar görmesinin ve çok kullanılmasının en önemli sebeplerinden birisi de Web sayfalarının boyutudur. Yapı ve büyüklük açısından hiçe sayılacak kadar az bir disk alanında çok büyük işler becerebilen WEB, kullanışlı ve basit yapısıylada ilgi odağı haline gelmiştir.

Web sitelerine bağlantıyı sağlanmak ve bu bağlantıyı koparmak,sayfa üzerinde yer alan dosya türlerinden faydalanabilmek, bilgi alış-verişleri,linkler yardıını ile dosya transferleri ve elektronik posta işlemleri gibi bir çok web işlemi belirli sözleşmeler(protocol) çerçevesinde gerçekleştirilebilir. İşte bu işlemlerin düzgün bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için, Web’in iletişim kurallarını belirten bir protokole ihtiyacı vardır. Bu protokole http (Hyper Text Transfer Protocol - Yüksek Yazı Aktarım Protokolü) denir. Bir başka deyişle Web işlemlerinin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için bu protokole ihtiyacı vardır.



Appletalk Nedir?

Apple firması tarafından 1985 yılında geliştirilen bir LAN Network mimarisidir.Apple Talk mimarisi OSI tarafından Ethernet ve FDDI ile birlikte kabul edilen bir teknolojidir. Günümüzde pek kullanılmamaktadır.

ATM Nedir?

ATM (Asynchronous Transfer Mode) ses, data ve resmin aynı anda iletimini saplayan LAN ve WAN ağları için tasarlanmış bir anahtarlama ve transmisyon tekniğidir. ATM, verileri byte büyüklüğünde hücrelere (cell) ayırır ve aynı anda 53 hücrelik paketler halinde iletir. ATM, daha çok donanım tabanlıdır ve yüksek veri işleme/iletme hızları elde edilebilir. En çok kullanılan standart hızlar, 155 Mbps ve 622Mbps dir. 10Gbps hızlara kadar da çıkılmıştır (1996 sonu itibarıyla). ATM, BISDN protokolünün de en temel elemanıdır.

Bridge Nedir?

LAN ağlarını birbirine bağlayan, OSI’nın ikinci katmanında çalışan çok yüksek hızlarda iletim sağlayan bir cihazdır. MAC adreslerine göre filtreleme yaparak network trafiğini düzenleyebilir.

Ethernet Nedir?

XEROX firması tarafından geliştirilen, OSI tarafında IEEE 802.3 standardı olarak belirlenen bir standarttır. Yerel bir ağda bulunan bilgisayarların birbirleriyle haberleşmesini sağlar. Her bilgisayara bu kartlardan bir tane takılır ve sonra da, kablo (ya da bazen telsiz) bağlantılarla bilgisayarlar arasında bir ağ oluşturulur.İletişim hızı, telefon ya da kablo hattı kullanan modemlere nazaran çok yüksektir.Yerel ağlarda günümüzde her bilgisayar HUB (bazen SWITCH de kullanılır) denilen ve tüm bilgisayar bağlantıların tek bir noktada toplandığı ve böylece yerel ağın oluşturulduğu topolojiler sıkça kullanılır. Daha sonra, hub ya da switch, başka bir yerel ağ ya da internet bağlantı noktasına birleştirilerek ağdaki tüm bilgisayarların dış bağlantısı sağlanır.

FDDI Nedir?

FDDI (Fiber Distributed Data Interface) OSI’nin 1. ve 2. katmanında çalışan yine Ethernet gibi LAN ve WAN ağlarına erişmek için kullanılan, günümüzde pek yaygın olarak kullanılmayan bir standarttır.Daha çok omurga kablolamada ve çok yüksek hız gerektiren yerlerde kullanılır.

Hub Nedir?

Küçük bir ağ kurulmak istendiğinde bilgisayarları birbirine bağlamak için merkeze konulan bir cihazdır. Hiçbir yönetimi olmayıp sadece bilgisayarları birbirine bağlar. Günümüzde switchlerin fiyatları ile hubların fiyatları aşağı yukarı aynı olduğu için küçük ağlarda da artık switch kullanılmaya başlanmasıyla hublar pek kullanılmaz olmuştur.

LAN Nedir?


LAN (Local Area Network) aynı haberleşme hattı ile birbirine bağlı; genel olarak aynı oda, bina veya kampüs içinde yerleşmiş bilgisayarlar ve diğer bazı yardımcı cihazlardan (yazıcılar, tarayıcılar vb) oluşan bir yapıdır. Bir yerel ağ üzerindeki kaynakları ortak kullanabilir (1 yazıcıyı tüm bilgisayarların kullanması gibi), TCP/IP ya da başka protokoller kullanarak birbirleriyle veri alışverişi yapabilir ve bazı iletişim servisleri (sohbet ortamları gibi) kullanabilirler. Lan ağları WAN ağlarına göre çok hızlı ve güvenlidir.

Modem Nedir?

Modem (MOdulator-DEModulator) bir bilgisayar veya terminali normal telefon hattı (analog hat) üzerinden bilgisayarlardaki dijital bilgileri herhangi bir ağdaki ( örneğin internet gibi) diğer bilgisayarlara iletmek için ya da tersi durumda kullanılan verileri dijitalden analoğa veya analogdan dijitale çevirmeye yarayan bir cihazdır. Modemlerin ilk başlarda hızları sadece 75 bps (bits per seconds) iken günümüzde sıkıştırma protokolleri saye sinde, 57600 bps hıza ulaşılmıştır. Eğer telefon hatlarının yapısını arttırmak mümkün olursa bu hızın daha da yükseleceği ifade edilmektedir.

OSI Modeli Nedir?

Günümüzde çok fazla teknoloji ürünleri üreten firmalar bulunmaktadır. Modern bilgisayarların tasarım karmaşıklığını ortadan kaldırmak için 1984 yılında SNA, Decnet, TCP/IP gibi büyük vendorları ISO (International Standart Organization) tarafından birleştirilerek OSI Referans Modeli geliştirilmiştir. Böylece tek bir model olduğundan farklı firmalar tarafından üretilen ürünler birbiriyle uyumlu çalışmaktadır. OSI olabilecek sorunlara karşı sanal olarak 7 katman belirlemiştir. Herhangi bir problem çıktığında sorunlar yediye bölünerek daha kolay ve daha kısa zamanda çözülmektedir.

Router (yönlendirici) Nedir?

Networkleri birbirlerine bağlarlar ve Internet üzerindeki trafiğin yönetilmesi işinin çoğunu üstlenirler. Router’ lar, Internet üzerinde yol alan paketleri inceler ve verinin nereye gittiğine bakarlar. Verinin gideceği yere dayanarak, paket en uygun şekilde yönlendirilir. Genelde başka bir router’ a gönderilir ve oradan da bir sonraki router’ a gönderilir. Bu böylece devam eder.​


Not:Alıntıdır.
 

HTML

Üst