İnsan mı doğaya hakimdir ??? doğamı insa nahakimdir (görüşleerinizi lütfen bildirin)

Gargamel

New member
Reaction score
0
arkadaşlar sizce insan mıdoğaya hakimdir doğa mı insana hakimdir lütfen görüşleriniiz bilrirn

ben çok düşün düm ve çok tartıştım yinede bi sonuca ulaşmadım lütfen yardım çok önmli bnece bu konu

bir kaç araştırmada bunu buldum ama ben yinede tam bilemiyorum

Amerika yerlileri,Avusturalya yerlileri ve Avrupalılar

Bu konuda güzel bir örnek buldum paylaşmak istedim.Kaynaklardan edindiğim bilgiye göre eskiden doğa insana hakimdi ama günümüzde insan doğaya kafa tutar teknolojiye sahip.Doğanın üstünlüğüne ve insanları etkileme biçimine en güzel örneklerden biride amerika yerlileri,avusturalya yerlileri ve avrupalılardır.Bu farklılıkların temel sebepleri 'kıtaların uzanış doğrultusu','mevcut bitki ve hayvan çeşitliliği've'çevre etkileşimi' olarak düşünülmektedir.Bunları kısaca açıklayalım şimdi:

Arrow Kıtaların uzanış doğrultusu
Amerika kıtasıyla Avrupa-Asya kıtasını karşılaştıralım.İlk göze çarpan şey elbette amerika kıtasının güney-kuzey;avrupa-asya kıtasının ise doğu-batı doğrultusunda olmasıdır.İşte bu nokta herşeyi değiştiriyor.Peki nasıl Question Dikkat edecek olursanız ulaşım yatay doğrultuda daha kolaydır oysa amerikaya bakacak olursak kuzay-güney doğrultusunda ulaşımda birçok engel teşkil eden dağ sıraları görürüz.Bu da türlerin kıta boyunca yayılma hızlarını değiştirir ve gelişmeyi geciktirir.

Arrow Mevcut bitki ve hayvan çeşitleri
Bu sefer karşılaştırmayı Avusturalya ile Asya-Avrupa kıtaları arasında yapalım.Bu farklı cofrafyalardaki canlı çeşitliliğini araştırdığımızda karşımıza korkunç şeyler çıkar.Avusturalyada kullanılabilir ve yararlı 'bitki ve hayvan çeşitleri' bir elin parmaklarını geçmezken bu rakam avrupa-asya kıtasıda çok fazladır.Bu nedenle bu kıtadaki halklar diğerlerinden çok üstün olmuşlardır.Bu konunun etkilerini en iyi savaşlarda görmekteyiz.Örneğin avrupalılar savaşlarında barutlu tüfekleri kullanıyor ve atları üzerinde hızlıca yer değiştirebiliyorken avusturalyalılar veya amerika yerlileri birkaç bitki çeşidinden yapılmış hafif zırhlar ve oklar kullanıyorlardı.Bunların ne barutu,ne atları nede geçmiş savaşlardan elde ettikleri savaş taktikleri vardı.Son olarakta bitki ve hayvan çeşitliliğinin ortaya çıkardı biyolojik silahlardan baksetmek istiyorum.Bu biyolojik silahlar kuş gribi yada günümüzde binlerce kişinin ölümüne neden olmuş hastalıklar değildi.Tamamen doğal hastalıklardı bunlar.Verem,tifo,kızamık,kabakulak ve amerikanın tarihi seyrini değiştiren(bu hastalık yüzünden amerika nüfusu birkaç yıl içinde yarıya inmiştir)çiçek hastalığı.Peki avrupalılara bu hastalıkları kazandıran şey neydi?Tabiki bitki ve hayvanlardaki hastalık etkenleri Exclamation İşte bunlar insanlara bulaşmış ve birçoğu yapılarını değiştirerek bu ölümcül silahlara dönüşmüştür.

Arrow Çevreden etkileşim
Bu etken teknoloji düzeyinin hızlı artmasında etkili olmuştur.Örneğin avrupa-asya haklları gerek savaş gerekse ticaret sayesinde birbiriden buluşlar ve teknolojik gelişmeleri almışlardır.Oysa avusturalyada böyle birşey görmek imkansız denebilecek derecedir.Çünkü avusturalya yerlileri çoğunlukla çöllerde yaşamaktadır ve ticaret yada savaş kavramlarına uzaktırlar.Özellikle biraz daha doğuya gittiğimizde,bu günki adıyla polinezya adalarına baktığımızda bu kavramın hiçbir zaman var olmadığı görürüz.Bu adalarda yaşıyan toplumlar ancak birkaç kilometre yakınlarındaki adaları ve insanları tanımakla kalmışlardır.Dolayısıyla bitki yada hayvan çeşitliliği yoktur ve ticarette yoktur.

Bu sayede doğanın insana hakim olması konusunda azda olsa bilgi edindik.Bu günde dünya üzerindeki birçok toplum arasındaki farklılıkların temelinde bu coğrafi etkenleri görebiliriz.

Yazıyı dikkatle ve sabırla okuduğunuz için teşekkürlerimi borç bilirim.Saygılar...

Kaynaklar:
Bilim teknik yayınları,Tüfek Mikrop ve Çelik
National Geographic,Özel Dosyalar

Konuyu Düşünce Sanki Insan Doğaya Hakimmiş Gibi Gözüküyor Ama Biraz Derine Inince De Karşina Insan Oğlunun Doğayla Mücadele Edebilmek Için Ne Cabalar Harcadiği Göz önüne Geliyor Daha Geçenlerde Yeni Bir Yer Keşfedildi Daha Dünyada Ulaşilamayan Bir çok Yer Var.

Ayrica Insan Oğlu Yaşaya Bilmek Için Her Canli Gibi Bulunduğu Doğaya Ve Ortama Uyum Sağlamak Zorunda Buda Doğanin Insana Hakim Olduğunu Gösterir.

Bu konuyu acan düşüncesiz arkadas sanırım senin yasın 16 -18 arası bişi
ne doğa insana nede insan doğaya hakim olabilir.Bunların herikisininde hakimi yüce yaradandır.Böyle gerzek gerzek embesil saçma sapan sorular soracağınıza açın biraz din bilgisi okuyun kuran okuyun hz MUHAMMED efendimizi okuyun işte ozaman bu tür gerzek gerzek soruları sormaktan vaz geçersiniz belki biri bi kuyuya taş atıyo diğerleri çıkarmaya uğrasıyo hey yarabbim bu gençliklemi GELECEZ YANINA KURBAN OLDUĞUM AKIL FİKİR VER ALLAHIM ÜMMETİ MÜSLÜMANA

leboni' Alıntı:
ne doğa insana nede insan doğaya hakim olabilir.Bunların herikisininde hakimi yüce yaradandır.Böyle gerzek gerzek embesil saçma sapan sorular soracağınıza açın biraz din bilgisi okuyun kuran okuyun hz MUHAMMED efendimizi okuyun işte ozaman bu tür gerzek gerzek soruları sormaktan vaz geçersiniz belki biri bi kuyuya taş atıyo diğerleri çıkarmaya uğrasıyo hey yarabbim bu gençliklemi GELECEZ YANINA KURBAN OLDUĞUM AKIL FİKİR VER ALLAHIM ÜMMETİ MÜSLÜMANA

ya sen nedeediğini zennediyon ya hakaret edemessin burda b, tartışma konusu ortaya koyuyoz kimseye hakaret edemssin sen tartışcaksan doğru düzgün katıl sonuçta herkez özgür düşünceye sahip ben de biliyorum kim kimi yaratmış mantıklı d
üşümn mantıklı ayrıca yaş 16 sanane

DOSTYUZ' Alıntı:
Konuyu Düşünce Sanki Insan Doğaya Hakimmiş Gibi Gözüküyor Ama Biraz Derine Inince De Karşina Insan Oğlunun Doğayla Mücadele Edebilmek Için Ne Cabalar Harcadiği Göz önüne Geliyor Daha Geçenlerde Yeni Bir Yer Keşfedildi Daha Dünyada Ulaşilamayan Bir çok Yer Var.

Ayrica Insan Oğlu Yaşaya Bilmek Için Her Canli Gibi Bulunduğu Doğaya Ve Ortama Uyum Sağlamak Zorunda Buda Doğanin Insana Hakim Olduğunu Gösterir.
valkla ban göre ikisi deeşit dost yüğz am yine de doğa insana hakim diyebilirim

leboni' Alıntı:

madem yaradanı Hakkı hukuku biliosun Peygamber Efendimiz Müslümanlığı anlatırken böyle hakaret ederekmi anlattı bu sekildemi yaydı sen simdi sen simdi Hakkı hukuku hatırlattın sevabamı girdin ??

Kainatın her noktasına tam olarak hakim olan Allah insanın içine ve dışına da hakimdir

Doğanın her yanına hakim olan bu büyük akıl, tasarım ve plan, elbette ki tüm doğaya hakim olan üstün Yaratıcı'nın, yani Allah'ın varlığının ispatıdır.

Kimin kime ait olduğunu yeri geldiği zaman görüyoruz zaten. bkz : 17 ağustos..

satranç gibi

aynen öyle...

insan ilerleyerek;doğayı mat ederek ona hakim olacağını sanıyor fakat genelde tam da karlı bir hamle yaptığnızı sanarken mat olursunuz :D

Geri