İnsanın yaşam öyküsünü anlatan iskeletler

samco_deu

samcho
Zamanında neler yaşadıklarını,ne olduklarını bugün bile bize haykıran iskeletler




İsim: Bilinmiyor
Yaş: 18-25

Cross Bones isimli, yoksul insanların ve hayat kadınlarının gömüldüğü, kutsanmamış bir mezarlıkta bulunan bu narin kadın iskeleti, bu kadının çok zor bir hayat geçirdiği izlenimini yaratıyor. Çocukluğunda yaşadığı zorluklar iskeletine yansımış, diş minelerindeki bozulma, çocuk yaşta yaşadığı büyük stresin, açlık ya da hastalığın işareti. Londra’daki fakir halkın en büyük sıkıntılarından olan frengi belirtilerine ve gömüldüğü yere bakarak, hayat kadını olduğu tahmin ediliyor.


İsim: Bilinmiyor
Yaş: 9 aylık


18. yüzyılda Çiçek hastalığı çok yaygındı. O zamanki ölümlerin %10’luk bölümü bu hastalıktan kaynaklanıyordu. Bu 9 aylık bebek de bu hastalığın kurbanı. Dirseklerindeki aşırı şişlikler, hastalığın bu bebeği ne kadar etkilediğini gösteriyor.


İsim: William Wood
Yaş: 84


Bu yaşlı adamın omurgasındaki fazla gelişme, DISH adı verilen ve belli bir yaştan sonra, genelde kilolu insanlarda görülen omurga hastalığını işaret ediyor. Ayrıca kalçasındaki eklemlerde görülen hasar da aşırı yüklenmeyi yani kilolu vücudu doğruluyor. Eldeki kayıtlarda Chelsea’li bir esnaf olduğu, gömüldüğü bölgeden ve kilolu yapısından da, rahat ve varlıklı bir hayat geçirdiği anlaşılıyor. 1842 yılında tüm dişleri dökülmüş olarak doğal yollardan öldüğü belirtiliyor.


İsim: Bilinmiyor
Yaş: 18-25


Bu anne adayının, 1700-1850 yılları arasında, ilk çocuğuna hamileyken öldüğü belirtiliyor, kalça kemiklerinin geniş olmayan hatları, daha önce doğum yapmadığını işaret ediyor. Henüz 22 haftalık hamileyken öldüğü için, doğum sonrası komplikasyonlardan değil de hamilelikte kaptığı bir hastalıktan öldüğü tahmin ediliyor. Rahmindeki ceninin iskeleti, İngiliz arkeologların şimdiye kadar buldukları en küçük iskelet ve kafatası hariç tamamen oluşmuş durumda.


İsim: Bilinmiyor
Yaş: 11


Bu çocuğun kemikleri, hayatının çok zor geçtiğini anlatıyor. Doğuştan frengi hastası, yani hastalığı anne karnında kapmış. Bunun belirtileri, aşırı deforme olmuş kafatası, kollar ve hayatı boyunca topal olmasına sebebiyet verebilecek bacaklar. Londra’nın doğusunda bir mezarlıkta bulunan kemikleri 1400-1539 yılları arasında öldüğünü gösteriyor. Kemiklerine yapılacak yaş belirleme uygulaması, ‘Frengi Avrupa’ya düşünüldüğünden daha önceleri yayılmış olabilir mi?’ sorusuna cevap olacak.


İsim: Nicholas Adams
Yaş: 78


Bruce Forsyth’e benzeyen çenesi nedeniyle ‘Bruce’ lakabı takılmış olan bu adam 1827 yılında ölmüş. Hayatı boyunca raşitizm adı verilen kemik hastalığıyla mücadele etmiş olması, omurgasındaki sorunlardan anlaşılıyor. Kurşun bir tabutta gömüldüğü için kafasında bir miktar saç bulunuyor. Sürekli aynı hareketleri yapmaktan oluşan spondiloliz (omur kırılması) da bu adamın yaşadığı problemler arasında. Kilise kayıtlarında tuğla ustası olarak görülmesi de bu hastalığı doğruluyor.


İsim: Milborough Maxwell
Yaş: 68


18. yüzyılın ikinci yarısında yaşamış olan bu kadın. Chelsea’de bir mezarlığa gömülmüş fakat kimyasal analizler bu kadının beslenme şeklini ortaya çıkarabiliyor. Bu analizler, kadının çocukluğunda Batı Hint Adaları’nda yaşadığını ortaya çıkarıyor

Umarım teşekkürü hak etmişimdir:victory​
 

tr42fy

Cяεтαn-Tυяκ
ya benide böyle ortaya cikaracaksalar 200 sene sonra , kendimi denize atarim daha iyi
 

HTML

Üst