İnmemiş testis

peace_346

New member
Katılım
2 Eki 2005
Mesajlar
1,820
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
35
Tedavinin geciktirilmesi ciddi problemlere yol açar

İnmemiş testislerin normal testislere oranla 20-40 kez daha fazla tümör oluşumuna sahip olduğu bildirilmektedir. Testislerin zamanında normal konumlarına inmemesi ya da indirilmemesi, ileri yaşlarda çok ciddi boyutlarda infertilite (kısırlık) problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Halbuki dikkatli bir anne ya da babanın dahi rahatlıkla tespit edebileceği inmemiş testisin zamanında tedavisi, kişinin geleceğinin kararmasına engel olur. Bu nedenle anne-babalar dikkatli olmalı ve 1 yaşına gelen erkek çocuklarının testislerini kontrol ederek geleceklerini garantiye almalıdırlar.

İnmemiş testis (kriptorşidi) nedir?

Embriyoda testisler karın içinde böbreklere yakın bir yerde oluşur ve yavaş yavaş kendilerini besleyen damarlarla birlikte önce kasıklara doğru iner, doğumdan az önce de erbezi torbasına (scrotum) yerleşir. Ama bazen bu yolculuk yarım kalır testislerden biri veya her ikisi doğumda erbezi torbasındaki yerini almamış olurlar. Buna inmemiş testis denilmektedir. İnmemiş testisten söz edebilmek için erkek çocuğun bir yaşını doldurduğu halde testislerin normal skrotal konumda olmaması gerekir.

İnmemiş testis nasıl anlaşılır?

Bebek sıcak banyodayken her iki testisin erbezi kesesinde olup olmadığı aileler tarafından elle muayene ile bakılarak kolayca anlaşılabilir. Normalde testisler sıcakta, içindeki üreme hücreleri olan spermleri korumak için aşağı doğru sarkar, soğukta veya ellendiklerinde vücuda doğru geri çekilirler (aşırı soğuk ve yaralanmalara karşı koruyucu olarak).

Ne kadar sıklıkla görülür?

Zamanında doğan erkek çocukların yüzde 3-4ünde, erken doğan erkek bebeklerin üçte birinde testisler erbezi torbasına (scrotum) inmemiştir. 1 yaşına gelen bin erkek bebekten yalnızca 3 veya 4ünde testisler hâlâ inmemiştir. Yetişkinlerde görülme oranı ise binde iki civarındadır.

"Bebeğimin testisleri erbezi torbasına henüz inmedi, ne kadar beklemeliyim, neler yapmalıyım?" diye soran anne-babalar...

Normalde testislerin doğumda erbezi torbasında olmaları gerekmektedir. Eğer inmemişse ilk bir yıl içinde kendiliğinden aşağıya inmekte, bu dönemden sonrada kendiliğinden inmemektedir. Bu nedenle 1 yaşına kadar inmemiş testisler beklenebilir. Fakat inmemiş testisin mutlaka, iniş yolunun herhangi bir yerinde durmuş olduğu tespit edilmelidir. Kasık kanalı içinde yerleşmiş ise beraberinde kasık fıtığı olaya eşlik etmektedir. Yalnız testisin erbezi torbasına iniş yolunun dışında; karın içinde, perinede, uylukta, femoral bölge veya penis taban gibi anormal yerleşim yerleri olabileceği bilinmeli ve her iki testisin nerede olduğu tespit edilmeli, tedavi ona göre planlanmalıdır. Testisin nerede olduğu basit bir muayene ile anlaşılabileceği gibi ultrasonografi, laparoskopi veya to
mografi gibi ayrıntılı tetkikler gerekebilmektedir.

İnmemiş testislerin tedavi yönteminden bahseder misiniz?

Tedavisi de teşhisi kadar basit olan bu hastalık için en önemli olay zamanlamadır. Ve tedavi 3 aşamada planlanır: Takip dönemi, medikal tedavi, cerrahi tedavi.

Testislerin doğumla birlikte 1 yaşına kadar normal konuma inmesi beklenebilir. 1 yaşından önce testislerin normal yerinde olmayıp yukarıda olan hastanın takibi en iyi anne ve baba tarafından yapılır. 1 yaşını geçmiş, 2 yaşını geçmemiş vakalarda öncelikle medikal tedavi denenir. Genital organları küçük olan çocuklarda hormon tedavisi 4 hafta süre ile denenebilir, başarılı olmazsa cerrahi tedavi ile testisler erbezi torbasına (scrotum) içerisine indirilmelidir. Testislerin karın içerisinde kalması kısırlığa yol açabilecek yapısal değişikliklere neden olabilmektedir. Bu nedenle ameliyatın başarısı için yapılma dönemi çok önemlidir. Bazen ameliyat sırasında testisler erbezi torbasına (scrotum) indirilemeyebilir veya bulunamayabilir. Bu durumda testislerden ileride kötü huylu tümör çıkma ihtimali olduğundan mutlaka bulunup çıkartılmalıdır.

Tedavi geciktirilirse ne tür sorunlarla karşılaşılır?

İnmemiş testislerin normal testislere oranla 20-40 kez daha fazla tümör oluşumuna sahip olduğu bildirilmektedir. Testislerin zamanında normal konumlarına inmemesi ya da indirilmemesi, ileri yaşlarda çok ciddi boyutlarda infertilite (kısırlık) problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Halbuki dikkatli bir anne ya da babanın dahi rahatlıkla tespit edebileceği inmemiş testisin zamanında tedavisi, kişinin geleceğinin kararmasına engel olur. Bu nedenle anne-babalar dikkatli olmalı ve 1 yaşına gelen erkek çocuklarının testislerini kontrol ederek geleceklerini garantiye almalıdırlar
 
Geri
Üst