Sanatsal yeteneklerini aşklarıyla besleyen, birbirlerine ve mesleklerine tutkuyla...
Sanatsal yeteneklerini aşklarıyla besleyen, birbirlerine ve mesleklerine tutkuyla bağlanan çiftler, katlanan yaratıcılıklarıyla önemli eserlere imza atıyor. Kâh çalışan, kâh sevişen, kâh üreten çiftlerin aşk, sadakatsizlik, ayrılık, hüzün gibi duygularla harmanlanan hikayeleri, oldukça ilginç
İskoçyalı yazar Lesley McDowellın kaleme aldığı Yaratıcı Aşklar kitabı, 20nci yüzyılın dokuz ünlü kadın yazarının, yazar sevgilileriyle kurdukları karmaşık aşk ilişkisini ve bu ilişkinin sanatlarına olan izdüşümünü ele alıyor. Biz de bu fikirden yola çıkarak aşklarıyla yaratıcılıklarını perçinleyen isimleri araştırdık.
Ortak davada buluştular
Ünlü siyasal eylemci, romancı ve yazar Louis Aragon, Sovyet Devriminin ateşinde yetişmiş entelektüel kadın Elsa Trioletyle tanışmasaydı, edebiyat tarihinin en ünlü aşk şiirlerinden sayılan Mutlu aşk yoktur ve Elsanın Gözlerine hayat verebilecek miydi acaba? Devrimin büyük şairi Mayakovskinin arkadaşı Elsanın Aragonun dünya görüşünü ve sanat anlayışını derinden etkilediğine şüphe yok. Aragon onunla tanıştıktan sonra komünizme yöneldi, gerçeküstücü akımın sempatizanı oldu, Fransız Komünist Partisine ve direniş hareketine katıldı. Elsanın edebi kariyeri de Louis Aragonla tanıştıktan sonra ivme kazandı. İkisinin de yazarlık serüveni, birbirlerine karşı duydukları tutkulu aşkın gücüyle beslendi.
Resmin birleştirdiği aşk
İnişli-çıkışlı ilişkileri ve yapıtlarıyla 20nci yüzyılın efsanevi çifti Frida Kahlo-Diego Rivera, aşk ve iş ilişkilerinde imzaladıkları ortaklıkla önemli eserlere imza attı. Frida, sanat çevrelerinin aranılan isimlerinden Diego sayesinde şöhretin kapılarını daha hızlı tırmanırken, Diego da Fridanın yeteneğini asla küçümsemedi ve onu Meksikanın en büyük ressamlarından biri olarak tanımladı. Diegonun yaptığı resimlerin bir köşesinde mutlaka Fridaya yer vermesi, Fridanınsa Diegoya duyduğu aşkı, fiziksel rahatsızlıklar sonucu yaşadığı sıkıntıları ve hüznü tuvale yansıtması; aşk ilişkilerinde yaratıcılığın nasıl beslendiğinin iyi bir örneği.
Bitmeyen şarkı
1970li yıllarda tanışan söz yazarı Çiğdem Taluyla besteci Melih Kibar, sekiz yıllık beraberlikleri boyunca 270 şarkıya ortak imza attı. Birbirlerine tam olarak açıklamadıkları duygularını herkesin yüreğine işlemiş aşk şarkılarıyla anlatan Talu ve Kibar, aralarındaki paylaşımı, enerjiyi ve ilişkiyi müzikal yaratıcılıklarıyla dışa vurmayı tercih etti.
İlhamı onu bırakmadı
Sezen Aksu-Onno Tunç ikilisi de, yaratıcı aşkların en güzel örneklerinden. Onno Tunçun sanatında en dikkat çekici dönemin Sezen Aksuyla çalıştığı zamana denk gelmesi, ikisinin beraber vakit geçirmeye başladıktan sonra Beni Unutma, Git, Bir Çocuk Sevdim, Geçer, Bırak Beni gibi unutulmaz parçalara imza atmaları, beraberliklerinin yaratıcılıklarını nasıl beslediğini, ilişkilerinin nasıl verimli meyveler verdiğini gösteriyor. Hayattayken Aksuya unutulmaz sözler yazdıracak ilhamı veren Tunç, öldükten sonra da ünlü sanatçıya esin kaynağı olmayı ve ona hit parçalar yaptırmayı başardı. Öyle ki, Sezen Aksu ona ithaf ettiği Düş Bahçeleri albümünden sonra Tunç için yazdığı Yol Arkadaşımla, yaşadığı derin üzüntü ve özlemi en anlamlı sözlerle ifade ediyor ve sanatıyla yine milyonları kendine hayran bırakıyordu.
Yazar çift
İpek Çalışlar, Biz Oralla fikir arkadaşlığının aşkları körüklediği bir dönemde, 12 Martta tanıştık. Birbirimizi ilk fark edişimiz bu yüzdendi. Benzer zorluklardan geçmiştik, arkadaşlarımız hep ortaktı, o dönem gençliğinin oluşturduğu yeni dille konuşmaktaydık. Yan yana olmak olağanüstü bir güç ve enerji veriyordu. Acıları ve sevinçleri paylaşan insanlar ya arkadaş oluyorlar ya da sevgili. Genelde yazdıklarımızla ilgili birbirimizin fikrini alırız. Liderler Hapishanesi isimli kitabın redaksiyonunu birlikte yaptık. Latife Hanımı yazmak fikri aklıma gelince Orala, Kendime iş buldum, Latife Hanımın hayatını yazacağım dedim. Çok sevindi, Harika bir kitap olur dedi. Sonra da iki yıl boyunca her yerden işe yarar bir şeyler getirdi durdu bana. Oral hep bana moral olarak destek verdi diyor.
alıntı