Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
2 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığından az un
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşıgı zeytin yagı veya başka sıvı yağda olabilir
yarım çay bardagı kulaklı şehriye
(kulaklı şehriye selva makarnanın yeni çıkan çeşitlerinden salata keyfi içinde kullanılabiliyor ben alışılagelmiş domates çorbalarından zira alışılmışın dışına çıkarak farklı şehriye kullanmak istedim ve kulaklı türünü seçtim çok güzel ve çorba içinde dolu dolu oldu …
Hazırlanışı
Sıvı yağımızı çok az kızdırıp unu döküyoruz ve un kavrulunca içine salçamızı atıyoruz. Domateslerimizi rendeliyoruz kavrulan salçanın üzerine atıp hepsini iyce karıştırıyoruz.üzerine ılık suyumuzu döküp tuzumuzda atıp kaynamaya bırakıyoruz kaynamaya başlayınca kulaklı şehriyeleri de döküp orta ateşte pişirmeye bırakıyoruz. Çorba baloncuklar çıkarınca kısık ateşe alıp bir taşım daha kaynatıp dinlenmesini bekliyoruz ılık olarak kaselerde servsi yapabilirsiniz. İsteyen üzerine kaşar rendeleyip de içebilir.
Afiyet olsun
ßayat ekmek pizzası
Bayat ekmek pizzası tarifimiz ile bayat ekmeklerinizi lezzetli bir pizzaya dönüştürebilirsiniz.Lezzetli pizzanızı yerken de bayat ekmeklerinizi değerlendirmiş olacaksınız.4-5 Kişilik olan bu bayat ekmek pizzası tarifimiz, 15 dakikada hazır olmaktadır.Afiyet olsun.
Bayat Ekmek Pizzası İçin Gerekli Malzemeler
* 2 bayat ekmek
* 4 yumurta
* 2 su bardağı süt
* 1/2 çay bardağı sıvı yağ
* 1 paket kabartma tozu
Üzeri için
* 1/4 kangal sucuk veya 4 sosis
* 2 orta boy domates
* 3-4 sivribiber
* 100 g kaşar rendesi
* Kekik
Hazırlanması:
Bayat ekmekleri önce dilimleyelim, sonra küp keselim. Bir kapta yumurtaları, sütü, sıvı yağı, kabartma tozunu çırpma teli ile veya mikserle karıştıralım. İçine ekmek parçalarını ekleyip tekrar karıştıralım. Fırın kabını margarinle yağlayıp tabanına un serpelim. Ekmekli harcı içine boşaltarak düzgünce yayalım, üzerine kekik serpelim. Domatesleri, sucuğu, sivri biberleri küçük küpler halinde doğrayarak hamurun üzerine yayalım. Üzerlerine kaşar rendesi serperek önceden ısıtılmış 190 derece ısılı fırında kaşarlar eriyip üzeri hafif pembeleşene dek pişirelim.
KözLenmiş ßißer Salatası
MALZEMELER:7-8 tane kırmızı biber-2 diş sarmısak-1yk nar ekşisi-zeytin yağı- bir çimdik kimyon ve tuz
YAPILIŞI:biberler közlenir kabuğu soyulur ve doğranır.içine dövülmüş sarmısak,nar ekşisi,zeytin yağı ,tuz ve kimyon eklenip.karıştırılır.isteğe göre maydonoz yapraklarıyla süslenir.
afiyet olsun.
YogurtLu Keßap
Malzemeler,
1 Kg kavurmalık kuşbaşı et,
1 Su bardağı süzme yoğurt,
2 Sivri biber,
2 Domates,
2 Dal taze soğan (varsa),
3 Tane tırnak pide yada lavaş (fırında yaptırın),
Maydanoz,
Karabiber, kırmızı biber, kimyon, tuz,
3 Yemek kaşığı tereyağı,
3-4 diş sarımsak,
1/2 Çay bardağı sıvı yağ ve süt (terbiyesi için),
Yapılışı,
Kavurmalık ete baharatları,sarımsağı, sıvı yağı ve sütü koyun. İki saat yada birgün önceden eti terbiye edin. Sac tavada (teflon veya vog da olabilir) kavurun. Suyunu çektikçe birer çay bardağı kadar kaynar su ekleyerek yumşayıncaya kadar pişirin. Yaklaşık 2 saat sürüyor. Tabaklara pideleri doğrayın, etrafına ve üzerine, ezip tuzladığınız yoğurdu dökün. Üzerine domates, biber ve taze soğanı serpin. En son kavurmayı koyup kızdırdığınız kırmızı biberli tereyağını etlerin üzerine gezdirip maydanozla süsleyin.
Afiyet oLsun
KokteyL Saadet Zinciri
MALZEMELER
¼ ölçü narşurubu
¼ ölçü limon suyu
¼ ölçü soda
1 çay bardağı incecik kırılmız buz
2-3 dilim mevsim meyveleri
HAZIRLANIŞI
Önce buz parçaları uzun bir bardağa koyulur. Üzerine narşuburu, limon suyu ilave edilir. Kalan kısım soda ile doldurulur. İçine mevsim meyveleri dilimleri eklenerek servise sunulur.
Malzemeler:
- yarım kilo kuru fasulye
- 250 gr kemikli et
- 1,5 yemek kaşığı salça
- 4-5 adet kuru biber
- 1 büyük baş soğan
- 1 çay kaşığı tepeleme kırmızı toz biber
- 2 litre sıcak su
- 4 kaşık sıyı yağ
Hazırlanışı:
Kuru fasulyeyi sıcak suda 4-5 saat bekletin. Güveç tenceresinin içine irice parçalanmış etleri atın. Hafif ateşte etler önce suyunu salsın ve çekene kadar ara ara karıştırın. Etler suyunu çekince ıslatılmış fasulyelerin suyunu süzün ve güvecin içine katın. Daha sonra fasulyenin 3 parmak üstüne çıkacak kadar kaynar su ilave edin. Kuru biberleri yıkayıp onları da içine atın ve kapağı kapalı olarak orta hararetli ateşte fasulyeler yumuşayana kadar yaklaşık 45 dakika 1 saat kaynatın. Eğer fasulyeler suyunu çektiyse sıcak su ilave edin. Fasulyeleriniz yumuşayınca bir tavaya yağı alıp soğanı kavurun. Salçasını, kırmızı biberi de karıştırıp, tuzu ilave edin ve 2-3 sefer karıştırın. Güveç tenceresinin içine bu soğanlı salçalı karışımı ilave edip 15 dakika daha kaynatın ve servis yapın.
ŞıhLıL MahşiL
MALZEMELER
1 kg tombul kabak (Girit kabağı)
Yarım kg kıyma
1 adet soğan
2 adet sivri biber
2 adet domates
1 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 demet kıyılmış maydonoz
Yarım su bardağı pirinç (ıslatılmış)
Tuz, karabiber, pulbiber, nane, kekik
1 yemek kaşığı salça
Ayçiçek yağı (kızartmak için)
TARİF
Kabakların dışını alacalı ince bir şekilde soyalım ya da kazıyalım. Daha sonra içini fazla inceltmeden oyalım. Üzerinden kestiğimiz bölümü (resimde görüldüğü gibi) kabakların üzerine kapak yapalım. Yıkayıp iyice kuruttuktan sonra çevire çevire hafifçe kızartalım.
Kıymayı bir tencereye alıp kavuralım. Daha sonra soğan, salça, domates rendesini ve sivri biberi de ekleyip kavurmaya devam edelim.
Kalan diğer malzemeyi ve baharatı ekleyip. İç harcı kızarttığımız kabakların içine dolduralım. Tencereye dizdiğimiz kabakların yarısına kadar su doldurup tuzunu atıp kabaklar pişene kadar pişirelim.
Afiyet olsun...
Yoğurtlu Patates Yuvası
malzemeler
4 adet patates
1 tutam dereotu
1 tutam maydanoz
Tuz
Toz kırmızı biber
Zeytinyağı
Limon suyu
1 kase yoğurt
1 diş sarımsak
1 çorba kaşığı mayonez
Süslemek için:
Taze nane
Tarifi
Patatesleri haşlayın, soyun ve ezin. içine zeytinyağı, limon, tuz, karabiber ekleyin. Daha sonra yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın.
Çok ince kıyılmış maydanoz ve dereotu içinde yuvarlayarak bulayın. Ortalarını parmağınızla çukurlaştırıp içine mayonezli ve sarımsaklı yoğurt doldurun. Tazen nane ya da toz kırmızı biber ile süsleyin.
ßöğürtLen Şerbeti
Malzemeler:
500 gr böğürtlen
2 su bardağı toz şeker
yarım su bardağı su
Yapılışı:
Yıkayıp süzdüğünüz böğürtlenleri şekerle birlikte 1-2 dakika blender’dan geçirin. Sürahiye boşaltıp su ilave ederek buzdolabında bekletin. Bol buz ve böğürtlen taneleriyle süsleyebilirsiniz.
2 kase süzülmüş yoğurt
1 yumurta
2 yemek kaşığı un
1 çay bardağı su
1 yumruk büyüklüğünde kıyma
1 tutam tuz
karabiber
1,5-2lt su
1,5 çay bardağı pirinç/şehriye
hazırlanması:
kıyma, tuz ve karabiber ile köfte harcı yapın. bu harçtan nohuttan küçük köfteler yapın.
1,5-2 litre suyu kaynatın. köfteleri atıp 5 dakika kaynatın. ardından şehriyeleri ekleyin. çorbanın altını kapatıp ılıtın.
2 kase yoğurt, 1 yumurta, 2 kaşık un ve 1 çay bardağı suyu çırpın. çorbadan kepçeyle azar azar aldığınız suyla yoğurtlu harcı ılıtın.
ılınan harcı karıştıra karıştıra tencereye ekleyin. karıştırarak kaynatın. kaynayınca altını kapatın. üzerine zeytinyağında kızdırılmış nane gezdirerek servis yapın.
Kolay GözLeme
Malzemeler
1adet yufka
1 yumurta
Kaşar, sucuk (sosis veya salam kullanabilirsiniz)
Hazırlanışı
Hazır yufkayı temiz bir zemin üzerine yayın, tam ortasına halka şeklinde doğradığınız sucukları(vs) koyun, üzerine kaşar peyniri rendeleyin. Onun üzerine de bir yumurta kırın. Yufkayı gözleme yapar gibi(zarf şeklinde)katlayın. Elinizin tam ortasıyla gözlemeye bastırarak yumurtanın dağılmasını sağlayın. Teflon tavada veya sacda pişirin, pişdikten sonra tereyağı veya margarinle yağlayın.
Not iç harç olarak peynir de kullanabilirsiniz.
Cadı sever Salata
MALZEMESİ
1 paket 3 renkli makarna
1 kutu ton balığı
1 su bardağı haşlanmış bezelye
3 yemek kaşığı yeşil zeytin (doğranmış)
3 yemek kaşığı maydanoz (kıyılmış)
1 yemek kaşığı dereotu (kıyılmış)
1 adet havuç
3 yemek kaşığı konserve mısır
TARİF
Kaynayan tuzlu suda makarnaları 7-8 dakika haşlayın. Soğuk sudan geçirip süzün.
Salata kasesine ton balığı, haşlanmış bezelye, yeşil zeytin, mısır, maydanoz, dereotu ve makarnayı koyup karıştırın.
Hazırladığınız sosu makarnanın üstüne dökün. Karıştırıp servis yapın.
SOSUN TARİFİ
Limon suyu, zeytinyağ, mayonez ve tuzu çırpın.
ZeytinyağLı Taze FasuLye
Malzemeler
500 Gr. Taze Fasulye
3 Adet (Orta Boy) Domates
1 Adet (Orta Boy) Soğan
1 Çay Bardağı Zeytinyağ
1 Çay Bardağı Su
2 Çay Kaşığı Tuz
2 Tatlı Kaşığı Toz Şeker
Yapılışı
Taze fasulyeleri yıkayıp, kenarlarını alın ve ortadan ikiye bölün.
Yüksek olmayan bir tencereye (Karnıyarık tenceresi diye bilinen tencere) önce fasulyeleri, sonra kabuklarını soyup irice doğradığınız domatesi ve diğer malzemeleri yayın, güzelce karıştırın.
Önce orta ateşte, kaynamaya başlayınca çok kısık ateşte fasulyeler sararıp, yumuşayıncaya kadar pişirin.
Yemek ılınınca buzdolabına koyun ve mümkünse en az 2-3 saat sonra servis edin. Yemek ne kadar soğuk ve dinlenmiş olursa o kadar güzel oluyor.
1 Çorba kasesi haşlanmış Buğday
2 Çorba kasesi yoğurt
1 Tutam dereotu
Yeteri kadar su
Tuz
YAPILIŞI
Bir gece önce buğdayları ıslatıyoruz. Buğdaylar yıkandıktan sonra üzerine bolca su koyuyoruz ve haşlıyoruz. Buğdaylan normalden biraz fazla haşlıyoruz. Buğdaylar haşlanırken suyunda koyulaşma meydana gelecek. Ayn bir kap içerisinde yoğurdu ayran kıvamına getiriyoruz. Yalnız sulu bir ayran haline getirmiyoruz, yoğurdun kıvamını açıyoruz (yumuşak ve akıcı).
Yoğurdu ayarladıktan sonra ocağımızın altını kapatıyoruz. Yoğurt harcını tenceremize yavaş yavaş döküyoruz. Daha sonra tekrar ocağa koyuyoruz. Kaynamadan ocaktan indirip, tuzunu ilave ediyoruz. Eğer koyuysa ılık suyla çorbamızı açabiliriz. Üzerine ince doğranmış dere otu serpiyoruz ve buzdolabına koyuyoruz. Soğuk servi s yapıyoruz.
BEZELYELİ VE HAVUÇLU PİLAV
Malzeme:
2 su bardağı Bizim Pilavlık Pirinç
1,5 su bardağı su
2 çorba kaşığı bezelye
1/2 ceviz büyüklüğünde taze zencefil
1 çorba kaşığı Bizim Ayçiçek Yağı
15 gram Teremyağ
tuz
karabiber
Misket havuç ile bezelyeleri küçük bir tencereye alın. 3 bardak su ve havanda ezilmiş taze zencefili ekleyip 10 dakika kadar haşlayın. Suyundan 1,5 bardağını pilavda kullanmak üzere ayırın. Pirinci bol suyla yıkayıp süzün. Sıvıyağı tencerede ısıtıp pirinci 5 dakika kadar kavurun. Suyunu ve sebzeleri ekleyin. Bir taşım kaynatıp ateşi kısın. Pirinç suyunu çekince ocaktan alın. Teremyağ'ı, tuz ve karabiberi ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın. Sıcak veya ılık servis yapın.
PAPAZ YAHNİSİ
Dana eti doğranarak toprak bir tencereye konur. İçine soğan, sekiz-on tane bütün sarmısak, tuz, biber, kimyon ve sirke ilave edilir. Hiç su konulmadan tencerenin kapağı buhar çıkmayacak şekilde sıkıca kapatılarak, pişirilir.
SALATA
Malzeme:
100 gr karışık yeşillik
50 gr tulum peyniri
1 adet domates
1 adet salatalık
1 adet havuç
5-6 adet ceviz
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 çorba kaşığı Altın Hasat Sızma Zeytinyağı
3-4 adet siyah zeytin
1 çorba kaşığı tane mısır
1 dal taze soğan
Yeşillikleri, domates, salatalık ve havucu yıkayın. Havucu rendeleyin. Yeşillikleri, salatalık, taze soğan ve domatesi doğrayın. Küçük bir kasede nar ekşisi ile zeytinyağını karıştırın. Geniş bir kaseye hazırladığınız tüm malzemeyi alın ve ezmeden karıştırın. Üzerine sosu gezdirin. En üste tulum peyniri ve ceviz içlerini serpin. Servis yapın.
MİLFOYLE PACANGA BOREGİ
Malzemeler
10 Adet Milföy
10 Parça Pastırma
2 Tane Yumurta Sarısı
Sıvıyağ
Tarifi
Milföylerin içlerine birer pastırma koyarak rulo halinde sarın ve yumurta sarısını üzerine sürüp yağlanmış fırın tepsisinde kızarana kadar pişirin.
SAKIZLI MUHALLEBİ
1 kg süt
2 kahve fincanı un
yarım paket margarin
2 kahve fincanı şeker
2 damla sakızı
SÜSLEMEK İÇİN:FISTIK,FINDIK
HAZIRLANIŞI:
Tencerede yağ eritilir. Un ilave edilip kavrulur ve ardından süt koyulur. Süt koyulaşıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Şeker ve damla sakızı ilave edilir. Koyu muhallebi kıvamı olunca ocaktan alınır. Üzerine karamel ilave edilip servis edilir. Karamelin hazırlanışı: Cezvede iki kaşık toz şeker eritilir. Karamel rengini alınca ocaktan alınır ve muhallebinin üzerine süslenir.
Malzemeler :
1 bütün tavuk
2 kg iri yemeklik tuz
2 yumurta
Su
Tuzda Tavuk
yemeğinin hazırlanışı:
Tavuk yıkanır ve süzülür. Butları ve kanatları açılmaması için bağlanır. Bu arada tuz derin bir kaba alınarak yumurtalar kırılır ve azar azar su katılarak yumuşak bir hamur kıvamına getirilir. Tavuğu koyacağınız tepsinin alt kısmına bir miktar tuz yayılır ve tavuk bunun üzerine alınır. Tavuğun her tarafını iyice kapatacak şekilde tuzla kaplanması sağlanır. Fırın önceden ısıtılmış olmalıdır. Tepsi yaklaşık 230 dereceli fırında 2 saat pişirilir. Fırından alınan tavuğun üzerindeki tuzlar hafif darbelerle çekiç yardımıyla kırılır.Bütün olarak servis tabağına alınır.
Sarımsaklı Köfte
Malzemeler
1 Kg İnce Bulgur
2 Su Bardağı Su
1 Kg Orta Boy Domates
5 Baş (35-40 diş) Sarımsak
1 Demet Maydanoz
1 Çorba Kaşığı Biber Salçası
1/2 Su Bardağı Un
2 Yumurta
10 Su Bardağı Su
1 Limon
1 Çay Bardağı Çiçekyağı
Karabiber, Kimyon, Tuz
Yemeğin Tarifi
Bulguru tepsiye koyup 2 su bardağı sıcak su ile ıslatın. Kabarıncaya kadar bekletin. Yumurta, tuz ve baharatları ilave edip ara sıra su serperek özleşene kadar iyice yoğurun. Fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda yuvarlayın. Serçe parmağınızla ortasında küçük bir çukur oluşturup unlanmış tepsiye dizin.
Kaynamakta olan 10 bardak suya yarım limon suyu ve köfteleri ekleyip haşlayın. Köfteler suyun üstüne çıkmaya başlayınca geniş bir kaba alın.
Sarmısakları ince kıyıp yağda kavurun. Kabukları soyulup küp doğranmış domatesleri ilave edip pişirin. Köfteleri ekleyin ve bir taşım kaynatıp ocaktan alın. İnce kıyılmış maydanoz ve yarım limon suyu ekleyip tahta kaşıkla harmanlayın. Sıcak olarak servis yapın.
SÜTLÜ TATLI
MALZEMELER
1 LİTRE SÜT
4 YEMEK KAŞIĞI UN
1,5 SU BARDAĞI ŞEKER
125GR.MARGARİN
1 PAKET VANİYA
20 TANE BİSKÜVİ(SADE VEYA KAKAOLU)
1 SU BARDAĞI CEVİZ VEYA FINDIK
1 ADET MUZ
1 PAKET ÇİKOLATA
1 PAKET KREM ŞANTİ VE 1 SU BARDAĞI SÜT
ÇİKOLATA SOSU
HAZIRLANIŞI
SÜTÜ BİR TENCEREYE ALALIM VE BİR ÇIRPMA TELİ YARDIMIYLA UNU AZAR AZAR KATALIM DAHA SONRA ŞEKER,MARGARİNİ EKLEYELİM VE EN SON VANİLYA EKLEYELİM VE MUHALLEBİ KIVAMINA GELENE KADAR KARIŞTIRALIM.DAHA SONRA BİSKÜVİLERİ BİR TORBANIN İÇERİSİNE KOYUP İYİCE EZELİM TOZ HALİNE GELENE KADAR VE BÜYÜK BİR TEPSİYE KOYUP TEPSİ İÇERİSİNDE YAYALIM VE MUHALLEBİYİ BİSKÜVİ TOZUNUN ÜZERİNE TEPSİYİ KAPLIYACAK ŞEKİLDE DÖKELİM VE BUZDOLABINDA 2 SAAT KADAR SOĞUMAYA BIRAKALIM.BUZDOLABINDAN ÇIKARDIĞIMIZ MUHALLEBİNİN ÜZERİNE KREM ŞANTİYİ SÜRELİM DAHA SONRA CEVİZ VEYA FINDIĞI SERPELİM VE MUZU KOYALIM.BICAK YARDIMIYLA BÜYÜK DİKDÖRTGENLER KESELİM VE İKİ YE KATLIYALIM MALZEME İÇİNDE KALICAK ŞEKİLDE KATLADIĞIMIZ PARÇALARIN ÜZERİNE ÇİKOLATA SOSU DÖKELİM.TATLIMIZ SERVİSE HAZIRDIR
8 kişilik
1 kahve fincanı badem
1 kahve fincanı yeşil fıstık
1 su bardağı dolusu süt
2 kahve fincanı un
1 tatlı kaşığı tuz
2 kg et suyu
HAZIRLANIŞI
Fıstık ve bademleri kaynar suya atıp bir dakika kaynatıp süzün. Elinizle hafif sıkarak kabuklarını ayıklayın. Bir miksere koyarak sütü ilave edin, mikseri çalıştırın. Badem ve fıstık süt haline gelip krem gibi oluncaya kadar mikseri çalıştırın. Sonra küçük bir kaba boşaltıp unu ilave ederek iyice karıştırın. Başka bir tencerede et suyunuz ve tuzu bir kere kaynatıp karıştırarak bademli ve unlu harcı ekleyip yedirin. Ağır ateşte 15 dakika kaynatıp servis edin.
Sahan Keßap
Malzemeler
Margarin
1 adet soğan
3 adet Domates
2 adet patlıcan
4 adet pide
1/2 kahve fincanı etsuyu
1 su bardağı yoğurt
4 adet şiş kebap
1 çorba kaşığı tereyağı
Dereotu, tuz
Yemeğin Tarifi
Bir çorba kaşığı margarini bir kapta eritin. Soğanı piyazlık doğrayıp, yağda kavurun. Domatesleri küp biçiminde doğrayıp, tuzla birlikte kaba ekleyin. 5 dakika pişirin. Kebabın üzerine koymak üzere 4 kaşığını ayırın.
Tencerede kalan domatesin içine közleyip kabuklarını soyduğunuz patlıcanları ilave edin. 2 dakika pişirip, bir kenara ayırın. Pideleri 2 cm büyüklüğünde çapraz doğrayın, 1 tatlı kaşığı margarini eritip, pideleri kızartın. Üzerine etsuyunu ekleyin.
Tavanın kapağını kapatın. 3-4 dakika dinlendirin. Pideleri 4 adet bakır sahana bölün. Üzerine patlıcanlı harcı yayın. Yoğurdu ekleyin. Şiş kebapları da yoğurdun üzerine koyun. Ayırdığınız 4 çorba kaşığı domates sosu etlerin üzerine dökün, 1 çorba kaşığı tereyağını kızdırıp, yemeğin üzerinde gezdirin. Kıyılmış dereotuyla süsleyip servis yapın.
FİRİK PİLAVI
MALZEMELER
1 SU BARDAĞI BULGUR
1 SU BARDAĞI FİRİK
1/2 SU BARDAĞI TEL ŞEHRİYE
2 KAŞIK TEREYAĞI
1 KAŞIK ZEYTİNYAĞI
5 BARDAK ET SUYU
1 ÇAY KAŞIĞI KARABİBER
TUZ
YAPILIŞI
FİRİK AYIKLANIP YIKANIR.TEREYAĞI VE ZEYTİNYAĞI TENCEREYE KONULUR.ÜZERİNE ŞEHRİYE EKLENEREK RENGİ PEMBELEŞENE KADAR KAVRULUR.ÜZERİNE FİRİK VE BULGUR İLAVE EDİLEREK BİRİKİ ÇEVRİLİR.ÜSTÜNE KAYNAR ET SUYU, TUZ VE KARABİBER EKLENİR.5 DK HARLI ATEŞTE DAHA SONRA ÇOK KISIK ATEŞTE SUYUNU ÇEKİNCEYE KADAR PİŞİRİLİR.
FİRİK GAZİANTEP KİLİS YÖRESİNE AİT BİR BULGUR ÇEŞİDİDİR.BUĞDAY TAM OLGUNLAŞMADAN (HENÜZ YEŞİLKEN)HASADI YAPILARAK ELDE EDİLİR.SON DERECE LEZZETLİ VE B GRUBU VİTAMİNLERİ YÖNÜNDEN OLDUKÇA ZENGİN DOLAYISİYLE BESLEYİCİ DEĞERİ ÇOK YÜKSEKTİR.
ßostana SaLatası
3 domates
1 demet maydanoz
5 dal taze soğan
2 sivribiber
1 soğan
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 çorba kaşığı kuru nane
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Domatesin kabuklarını soyun. Maydanozu yıkayıp kurulayın. Soğanın kabuklarını soyun. Taze soğanları temizleyin. Biberlerin sap ve çekirdeklerini çıkarın.
Hazırladığınız sebzelerin hepsini incecik kıyıp salata tabağına alın ve harmanlayın. Nar ekşisi kırmızı toz biber, kuru nane, tuz ve zeytinyağı ekleyip karıştırın.
Not: Nar ekşisi yerine limon suyu veya koruk, erik ekşisi de kullanabilirsiniz.
Kavun Dondurma
Malzemeler
1 kg kokulu kavun
Yarım su bardağı şeker
4 yumurta akı
Yarım limon suyu
Kavun kesilip kabuk ve çekirdekleri çıkarılır. Küçük küçük doğranır.Şeker,yumurta akı,limon suyu ile iyice ezilir,çarpılır.(Elektrikli karıştırıcı ile daha kolay olur.)
2- Buz kalıplarına boşaltılıp buz dolabının en soğuk ayarında ve buzlukta dondurulur.(Ara sıra karıştırmak gerekir.)
Taßi süsLemek size kaLmış
Yok ßen uğraşamam Diyorsanız kavun içine dondurmada yerleştirebiLirsiniz
İstenildiği kadar kavun dilimi ve dondurma, KAVUNLARIN İÇİNİ KAŞIK YARDIMI İLE OYUN YEMESİ ZOR OLMASIN ÜZERİNE İSTEDİĞİNİZ DONDURMA TOPLARINDAN EKLEYİN VE HEMMENNNNN SERVİS YAPIN ))
AFİYET OLSUN
Malzemeler
1 Adet Haşlanmış Didiklenmiş tavuk Göğsü
1/2 Su Bardağı Un
2 Çorba Kaşığı Margarin
5 Su Bardağı Tavuk Suyu
1/2 Limon Suyu
4-5 Diş Dövülmüş Sarmısak
2 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Çorba Kaşığı Margarin
Bir Miktar Tuz
Yemeğin Tarifi
2 çorba kaşığı margarini bir tencerede eritelim. İçine yarım su bardağı unu ilave ederek hafifçe sararana dek kavuralım ve soğumaya bırakalım.
Tavukları didikliyerek küçük parçalara ayıralım. 5 su bardağı tavuk suyunu ve tavuk etlerini una ekleyerek topaksız kıvama getirelim. Çorbamızı sürekli karıştırarak bir taşım kaynatalım. Sarmısağı dövelim veya ince ince doğrayalım. Çorbanın inmesine yakın dövülmüş sarmısağı, tuz ve yarım limon suyunu ekleyelim.
1 çorba kaşığı margarini küçük bir tavada kızdıralım. İçine 2 çay kaşığı kırmızı pul biberi ekleyerek fazla yakmadan 1-2 kez çevirip, çorbanın üzerine gezdirelim. Çorbamızı maydanoz yaprakları ile süsleyerek soğutmadan servis yapalım.
Patlıcan Kebabı
Malzemeler
1kg. az yağlı kıyma
2kg. patlıcan( uzun patlıcan)
1kg.domates
500gr. Yeşil biber
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı
Kıymaya yeterince su, tuz ve karabiber koyup yoğrulur. Patlıcanlar yıkanıp sapları kesildikten sonra 3-4 cm uzunluğunda enine kesilir. Şişe bir patlıcan bir kıyma gelecek şekilde saplanır. Şişte 4 patlıcan 3 kıyma gelecek şekilde harı geçmiş ateşte pişirilir. Etler ceviz büyüklüğünde olup elle biraz yassılaştırılarak şişe dizilir. Pişen kebap uygun bir kaba çekilip biraz dinlendirilir. Domatesler 4 parçaya kesilip parçalar uzunlamasına şişe dizilir, kebaptan önce domatesler pişirilirki ateşin harını alsın. Yeşil biberlerde şişe geçirilir ve en son biberler pişirilir. Pişmiş domates ve yeşil biberlerde pişen kebabın üzerine çekilir. Ağzı kapalı bir şekilde kebap ateş üzerinde 5-10dk. bekletilir.
Sunum
Açık ekmekle sıcak olarak servis yapılır.
PATATESLİ GÜL BÖREĞİ
Malzemeler:
* 3 hazır yufka
* 4 yemek kaşığı sıvı yağ
* 2 yemek kaşığı yoğurt
* 1 adet yumurta
* 2 orta boy patates
* 2 soğan
* Maydanoz
* Yarım çay bardağı süt
* Yeterli miktarda baharat (pulbiber, nane, karabiber, kırmızı biber, tuz)
Hazırlanması:
* Öncelikle patatesleri rendeleyin ve kararmaması için suda bekletin.
* Daha sonra soğanları ve 4-5 dal maydanozu ince ince doğrayarak ayrı kaplara alın.
* Hafif kısık ateşte 3 yemek kaşığı yağ içerisinde soğanları pembeleşinceye kadar kavurun.
* Bu arada patatesleri hiç suyu kalmayacak şekilde süzerek kavrulan soğanlara ekleyin.
* Bir süre sonra ise maydanoz ile birlikte baharatları bu karışıma ilave edin. Karıştırarak bir miktar kavurun ve ateşten indirin.
* Yufkaların her birini ikiye bölerek 6 parça elde edin.
* Diğer taraftan bir kasede hazırladığınız bir kaşık sıvı yağ ve yarım çay bardağı sütü karıştırın.
* Her bir parçanın arasına önce azar azar süt ve yağ karışımından serpiştirin, sonra ise hazırladığınız içten yeterince ilave ederek yufkayı rulo şeklinde kapatın.
* Ardından ruloyu sağdan sola kıvırarak gül şekli haline getirin. Böyle 6 parça gül şeklinde hazırlanmış yufkayı bir fırın tepsisine dizin.
* Yine bir kasede 2 yemek kaşığı yoğurdu ve 1 adet yumurta sarısını çırparak yufkaların üzerine sürün.
* Önceden ısıtılmış 150 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirerek servis yapın.
CEVİZLİ KABAK SALATA
Cevizli kabak salatası
2 orta boy sakız kabağı
1 orta boy havuç
1 çorba kaşığı un
1 demet dereotu
1 avuç ceviz içi
1 bardak yoğurt
2-3 diş sarmısak
kırmızı biber, tuz
sızma zeytinyağı
Kabakları ve havucu rendenin iri tarafı ile rendeleyip teflon tavaya sızma zeytinyağı ile birlikte yerleştiriyoruz. Onlar bir yanda sularını salıp çekerken, biz kesme tahtasında sarmısakları eziyoruz. Onları yoğurda karıştırıp hemen dereotunu kıymaya başlıyoruz.
Bu sırada suyunu çekme işini bitiren kabak ve havuç karışımına 1 kaşık un karıştırıp altını kısıyoruz. Bıçakla irice kıydığımız cevizleri de tavaya atarak tavanın altını kapatıyor ve ılınmaya bırakıyoruz.
Bütün malzemeleri karıştırdıktan sonra bir kayık tabağa alıyoruz.
PRATİK REVANİ
İçindekiler
2 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı irmik
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1/2 su bardağı un
kabarma tozu, vanilya
şerbeti için :
2 su bardağı su
2 su bardağı şeker
süslemek için ;1 paket krem şanti ,1 su bardağı süt ve toz antep fıstığı
Hazırlanışı
öncelikle şerbeti hazırlar ocakta kaynamaya başlayınca 2 dakika kaynatır soğumaya bırakırız.çünkü tatlımız sıcak şerbetimiz soğuk olacak.yumurtayı şekerle çırpıp,önce sıvı malzemeleri karıştırıp sonra unu ,cevizi ve irmiği ilave edip ,yağlanmış klasik yuvarlak borcama veya ona eşit olan bir tepsiye döker180 derecede kızarana dek pişiririz.fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbeti döker,tatlı soğuyunca krem şanti ve fıstık ile süsleyip servis ederiz.
Afiyet oLsun
Tarifler alıntıdır.
Tarhana Çorbası
Malzeme :
2 kaşık un
2 kaşık yağ
1 kaşık domates salçası.
250 gr. yoğurt
1 kaşık biber salçası
Nane
1 litre et suyu (4 bardak)
Yapılışı
1) Bir tencerede yağla, unu pembeleşmeden kavurunuz.
2) Salçaları hafif sulandırıp ilâve ediniz.
3) Et suyunu karıştırarak dökünüz.
4) Yoğurdu iyice ezip ilâve ediniz.
5) İstediğiniz koyuluğa gelinceye kadar pişiriniz.
6) Çorbayı köşeye boşaltıp üzerine nane serpiniz.
7) Kırmızı biberli yağ gezdiriniz.
8 ) İstediğiniz garnitüre sofraya alınız.
IspanakLı Makarna
• Malzemeler:
• 500gr veronelli firin makarna
• 750gr ispanak temizlenmis ve dogranmis
• 5 yumurta
• 1 corba kasigi tereyag
• 2corba kasigi un
• 1,5su bardagi sut
• 500gr kasar peyniri rendelenmis
• 1/2caykasigi tuz
• 1 cay kasigi karabiber
Yapilisi:
1. un tereyagi kavrulur icine sut,ve yumurta aki eklenir.
2. muhallebi kivamina gelince tuz,karabiber ,kasar rendesi(300gr.)eklenir.İspanak sosla karistirilir
3. firin makarna kirmadan pisirme onerisine uygun olarak haslanip,suzuldukten sonra malzemenin bulundugu kaba bosaltilir.
4. Karisim firin kabina alinir,uzerine yumurtanin kalan sarilari surulur,kalan kasar rendesi(200gr.) serpistirilip firina surulur.
5. 200°Cde 20-25 daakikafirinda tutulduktan sonraustu kizarinca firindan cikartilir.
6. Dilimleyerek servis yapilir.
İzmir Köftesi
Malzemeler:
1kg köftelik kıyma
4 yemek kaşığı domates rendesi
15 su bardağı ekmek içi
2 adet soğan
1 yumurta
1/2 demet maydanoz
Köfte baharı
Kimyon
Nane
Karabiber
Tuz
Sosu için:
½ kg domates
1 yk sıvıyağ
Kekik
Tuz
Hazırlanışı:
Kıyma hariç diğer malzemeler homojen hale gelecek şekilde doğranır,karıştırılırKarışımın içine kıyma da eklenip yoğurulur Büyükçe yuvarlaklar hazırlanır,köfteler az yağda kızartılır
Domates sosu malzemeleri ile sos hazırlanır Patatesle köfte büyüklüğünde ince dilimler olacak şekilde doğranır, altı yağlanmış fırın tepsisine dizilir Çiğ patateslerin bir bölümü rendelenerek biraz tuz ve az yağ ile teflon tavada kavrulur
Tepsiye dizilen patateslerin üzerine köfteler dizilir, köftelerin üzerine kavrulmuş patates rendesi serpilirRendelemiş patatesin üzerine de hazırlanmış domates sosu gezdirilirEn son olaraktan köftelerin dağılmaması ve sabit durması için kürdan saplanır
190-200 derece de patatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir
FIRINDA MANTAR
Malzemeler:
Mantar
Kabukları soyulup doğranmış domates
Kaşar rendesi
1 çorba kaşığı salça
1 su bardağı su
Yapılışı:
Mantarların saplarını kopar ve yıka. Borcama mantarları diz. İçlerine kaşar peyniri rendesi koy. Üzerlerine domateslerden yerleştirin. Salçayı 1-1,5 su bardağı su ile incelt ve bunu tepsiye boşalt. Tepsiyi fırına sürün. Kızarınca servise hazırdır.
Kara Orman Kup
Malzemeler: 1 kişilik
6-7 adet çekirdeksiz vişne
2 İnce dilim kakaolu kek ( minik paketlerdeki vişneli brownilerden de kullanabilirsiniz)
Yarım çay bardağı vişne suyu
Yarım çay bardağı çikolata rendesi
3 top çikolatalı dondurma
3 top vanilyalı dondurma
Üzeri için çikolata sosu
Hazırlanışı:Kup ların en altına vişneleri yerleştirin.
Biraz çikolata rendesi serpin,
Üzerine biraz çikolatalı dondurma ekleyin,
Kekleri küçük küçük doğrayın ve dondurmanın üzerine ekleyin,
Vişne suyu ile keki ıslatın,
Çikolata rendesinden biraz serpin,
Vanilyalı dondurmadan ekleyin,
Biraz kek ekleyin ve vişne suyu ile ıslatın.
Üzerine çikolatalı dondurma ekleyin.
Kup doluncaya kadar bu şekilde devam edin.
En üste çikolata sosu dökün ve hemen servis yapın.
Malzemeler :
4 adet Alabalık
1 fincan Zeytinyağı
1 tatlı kaşığı Nane
Kırmızı toz biber
3 diş Sarımsak
Tuz
Karabiber
Kiremitte Alabalık
yemeğinin hazırlanışı:
Sarımsak dövülür. Zeytinyağına dövülen sarımsak, nane, toz biber, karabiber ve tuz katılıp iyice karıştırılır. bir fırça ile balığın üzerine ve içine iyice sürülür. Karışımın dibinde kalan sarımsak balığın karnına koyulur ve yağlanmış kiremit veya tepsi içinde orta hararetli fırına koyulur. Yaklaşık 15 dakika sonra balığınız hazır.
RenkLi Patates TopLarı
Malzemeler
5 orta boy haşlanmış patates
1 çay bardağı sıvı yağ
yarım limon suyu
tuz
yarım demet dereotu
1 iri boy havuç
çörekotu
pulbiber
Haşlanmış patatesleri sıcakken rendeleyin. Limon suyu zeytinyağı ve tuz ekleyerek ezerek püre haline getirin. Ceviz iriliğinde yuvarlak şekiller verip rendelenmiş havuç kıyılmış dereotu pul biber ve çörek otunun içinde ayrı ayn yuvarlayıp servis tabağına alalım.
Dondurmalı İrmik Helvası için
malzemeler
1 su bardağı irmik
1 çorba kaşığı tereyağı
File fındık
1,5 su bardağı tozşeker
1,5 su bardağı su
Sıvıyağ
İçi için:
Kakaolu ve sade dondurma
Üzeri için:
Krokan
tarifi
Tavaya tereyağını ve çok az da sıvıyağı alıp irmiği kavurun. Kavururken fıstık veya file fındık da ilave edebilirsiniz. Rengi kıvama gelince tozşekeri ve suyu ilave edip karıştırın.
Daha sonra altını kapatarak demlenmeye bırakın. Demlenen helvanızın kapağını açıp ılıtın. Bir çukur kaseye ortası boş kalacak şekilde helvayı yerleştirin. Orta kısmına dondurma koyup üzerine biraz daha helva koyun.
Kaseyi ters çevirin. üzerine krokan ve file fındık dökün. Dilimleyerek hemen servis yapın. çünkü helvanın ısısı ile dondurma hızla eriyecektir.