İbadetlerde Özür Hali

ibrahimdag

New member
İBADETLERDE ÖZÜR HALİ
Abdesti bozan şeylerden en az birisinin bir namaz vakti süresince devam etmesine "özür" denir. Yaralardan devamlı kan, irin gelmesi, gibi. Kendisinde böyle bir hal bulunan kimseye de "özürlü" (ma'zür) denir.
Mesela, iki namaz vakti arasındaki zaman kadar burnundan devamlı kan akan bir kimse, o zaman içerisinde abdest alıp namaz kılacak kadar burnundan kan gelmeyen bir an bulamaz ise, namaz vaktinin çıkmasına az bir zaman kala abdestini alıp namazını kılar.
Bu özür hali, özürlü olan kimsede tekrarlandığı her namaz vakti için devam eder. Şayet bu özürlülük hali tam bir namaz vakti devam etmez ise özür sona ermiş olur.
Özürlü olan kimse her namaz vakti için yeni bir abdest alır ve bu abdest ile namaz vakti bitene kadar ibadet edebilir. Diğer namaz vakti girmesi ile abdesti bozulur. Namaz kılması için yeni bir abdest alması gerekir.

BİŞR-İ HAFİBişr tövbe ettiği anda ayağında ayakkabı bulunmadığı için, hiç ayakkabı giymedi. Sebebini soranlara," Söz verdiğim zaman yalın ayaktım, şimdi giymeğe haya ederim" derdi.
Ayakkabı giymediği için kendisine "Hafi" (yalın ayak) denilmiştir..

SEMERKAND
 

HTML

Üst