İşte 'O' An Kareleri - 47

Tunyukuk

New member
Katılım
9 May 2007
Mesajlar
17,591
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Ya yağmur gibi yağarsınız yada lağım gibi akarsını


Güney Asya'dan bir fotoğraf. Felaketten uzak bir 'o' an. Mekan, felakete çok yakın aslında ama yine de felaketten uzak. O, üzerinde ağaçların göründüğü adacığın biraz ötesi tsunamiye yolaçan depremin merkez üssü. Felakete yakınlığı bu durum açıklıyor. Deprem biraz ötede meydana gelmesine rağmen bu adada 7 kişinin öldüğü yolundaki bilgi de felakete uzaklığı ortaya koyuyor.



Çocuğun yüzündeki güven ifadesi var. Henüz yere çok yakın ama yetişince gevşek kablo yukarılara çıkarılacak ve genç bir ip cambazı olarak yetenekli yeni Çin neslinin simgesi olarak gösteriler yapacak.



Alman Çalışma ve Ekonomik İşler Bakanı basın toplantısı düzenliyor. Toplantı önemli zira ülkede işsizlik İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki rekor düzeye ulaşmış. Basın mensupları son hazırlıklarını yapıyor ve cam mekana yansıyan gazetecilerin görüntüsü bu ''ikiz anlar''ı oluşturuyor.



Afganistan'da sert kış koşulları yüzünden insanların özellikle de çocuklar öldü. Bu ‘o’ andaysa Kabil'e bahar havası geri dönmüş. Ama iyi haber, sıcak renklerin biraz kendini gösterdiği gökyüzünden yere inmeye çekinmiş çünkü gökyüzündeki iyi haberin orada aşağıdaki genel manzarayı, yoksulluğu, karamsarlığı değiştirmeye gücü yetmemiş.



Dünyanın ekonomik olarak en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olan Çin, askeri harcamalarını da iki haneli yüzdeyle büyütülmesini öngören net bir karar almış. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Tayvan, bu kararı istikrarsızlık ya da belirsizlik olarak algıladıklarını açıklamış. 'O' an bir anlamda bu bilgilerle örtüşmüş.



Tiger lakaplı Polonyalı boksör Michalczewski, Dünya Boks Derneği Hafif Ağır Siklet Şampiyonluk Maçı’nda Fransız rakibi Tiozzo'dan bir sol direk yumruk alıyor. Yüzü 'o' anda deforme oluyor ve 'o' anda beliren çaresizliği bu karşılaşmanın sonucuna dair ipucunu da veriyor. Ring hakemi bu deformasyonun daha fazla devam etmesine izin vermiyor ve 6'ıncı raundda teknik nakavt kararıyla karşılaşmayı bitirdi.



Yağmur mu yağmış, yoksa kanalizasyon mu patlamış? Yerler çamur ya da pis. Ayakkabı giymek gerekmiş. Burkalı kadınlar, oradan eteklerini toplayarak geçerken çocuk da muhtemelen büyüğünün papuçlarıyla sokakta. Büyüğünün papuçları mı yoksa ayağına bulunabilen en uygun papuçlar mı? Bu bilgi verilmiyor. Bu çocuk Taliban rejiminin çökmesinden sonra ülkesine dönen bir Afgan göçmen. Savaşla geçen yılların duvardaki izleri, alt yapının hali ve dışarıda ama dış dünyaya uzak, burkalı kadınların yalnızlığı. Hasılı Kabil sokaklarının 'o' andaki durumu, kendisi de dahil, çocuğun nasıl bir anayurda döndüğünü gösteriyor.



Fotoğraf, mekanın ipucunu veriyor. Ortadoğu'da Filistin tarafında ateşli silahların tetiklerine eskisi kadar basılmıyor. Böylelikle intifadanın, yani başkaldırının simgesi sapanlar geri dönüyor. Bu arada da İsrail duvar inşaatına devam ediyor ve 'o' anda, duvarın inşaatını protesto eden gençler, İsrail askerlerine taş atıyor.



İrlanda Dublin'de 6 ülkenin katıldığı Uluslararası Rugby Turnuvası. İngiltere takımının oyuncusu Worsley, tam atılan pası yakalayacakken İrlandalı rakibi Malcolm o'Kelly arkadan çarparak kendisini tutunca top doğrudan yüzüne gidiyor. Topu yakalamak üzere açılan kollar öylece kala kalıyor. O kadar anlık bir durum yakalanmış ki, İngiltere'nin oyuncusu topu elinden kaçırdığının henüz farkında değil.



Fotoğraf Moskova'dan. Kentle aynı adı taşıyan nehirde amatör balıkçı gün batımında oltasını nehre sallıyor. Objektifin önündeki ağacın dalları ışığı süzerek 'o' anın huzur veren atmosferine uygun bir pastellik kazandırıyor. Batan güneş ve durgun su da simetri ile 'o' andan beklenen huzuru güzelleştiriyor.



Yaramaz veya hiperaktif, enerjik çocuklarımızın bu özelliklerinden hafif yollu övnür ve şikayet ederken ''tepemize çıkıyor'' abartmasına başvururuz. Köln Hayvanat Bahçesi'ndeki bu yavru babun, atletik olarak bizim yavrularımızdan daha üstün olduğundan bunu rahatlıkla yapıyor. Büyüklerinin tepesinde 'o' anda ama aşağıdakiler yukardakinden hiç de şikayetçi görünmüyor.



Taliban'ın devrilmesinden sonra ülkesine göçen bir Afgan kadın, barındığı terkedilmiş harap binanın merdivenlerinden inerek evine gidiyor. AP Ajansı'ndan Thomas Munita'nın bu etkileyici fotoğrafla birlikte gönderdiği bilgiler, 'o' anı da anlatıyor. AP Ajansı şöyle diyor: ''Taliban'ın devrilmesinden üç yıl sonra, Afganistan ilk kadın valisini atadı. Bu yılın sonlarına doğru ülke, sandalyelerinin yüzde 25'i kadınlara ayrılmış parlamentosunu seçecek. Buna rağmen erişkin kadınların ancak yüzde 14'ü okuma yazma biliyor. Uygun yaşa gelmeyen kız çocuklarının zorla evlendirilmesi yaygın. Ayrıca kocaların kadınlara uyguladığı şiddetin boyutları da bu ülkeye özgü...'' Yani bazı iyi gelişmelerin sanal olmaması için zihniyetin de değişmesi gerekiyor. Yani Avrupa Birliği'nden müzakere tarihi alınabiliyor ama o arada, gösteri yapan kadınlar coplanabiliyor, tekmelenebiliyor.



Filistinli gerillalar bir süre önce bu yaşlı adamın, Kamil Ghaben'in çilek tarlasına girip buradan İsrail yerleşim yerine roket attı. Orada bulunan bir İsrail tankı karşılık verince olayı seyreden 6 çocuk öldü. Kamil Ghaben o olayda 4 oğlunu kaybetti. Fotoğraf, Kamil Ghaben'in bugününü anlatıyor. Torunu olanlardan habersiz, bütün yüzüyle gülümserken, 'o' anda ışık dedeyle torununa adil davranıyor. Ama torununun yüzünde coşan umut ışıkları, dede Kamil Ghaben'in acısını üstelenen derin yüz çizgileri ve yüz hatları karşısında çaresiz kalıyor.



Şemsiye neredeyse boyu kadar ama yağmurdan da korunmak zorunda. Fotoğraf Kaliforniya'da yağmurlu bir anda çekilmiş. İki yaşındaki Haley Ho da şemsiyeyle mücadeleye girmiş, bir türlü sapını tutamıyor. Kıyafetiyle uyumlu renklerdeki şemsiyesi, o sevimli yüzünü asmasına neden olmuş. Ama belki de 'o' anda daha sevimli olmuş.



Valentino'nun Paris'teki defilesiydi. Mankenin ayakkabısı çıktı. Fotoğraf olayı çok iyi anlatıyor. Elbette uzun topuklu ayakkabısı çıktıktan sonra manken, yürüyüşünde ortaya koyması gereken zerafeti sergileyememişti ama en azından 'o' anda zerafet kaybolmamıştı.



İngiltere Veliaht Prensi Charles, Yeni Zellanda'da burnunu epey sürttü. Yeni Zellanda yerlileleri Maoriler Prensi karşılarken kendi usulleriyle ‘Hoşgeldin!’ dedi. Hongi adı verilen bu geleneksel selamlama türünde taraflar burunlarını sürtüyorlar. Soldaki sakallı adamın adı Tawhiri Karetai. İsim Maori ama görünüş hiç de öyle değil. Bu nedenle bu, Maori selamlaşması değil de iki soluk benizlinin hongileşmesi oluyor.



Fotoğraf, profesyonel golfçü Phil Michelson'un, Tiger Woods'a karşı mücadele ettiği turnuvada çekilmiş. Golf sporunda malum bazı atışlar da top çok hızlı gider. Fotoğraf ilk bakışta, ‘Bir yerine top mu geldi?’ sorusunu oluşturuyor. Ama sonra anlık bir düşünceyle ‘Top ona geldiyse arkadakine ne oluyor?’ sorusu da oluşuyor.
Elbette öyle değilmiş. Michelson, hafif bir vuruş gerektiren atışını yaptıktan sonra tutturamamış. Bu 'o' an, kendisi ve arkadaşının ne kadar üzüldüğünü göstermekteymiş. Hasılı elinin duruşunun, çağrıştırdığı şeyle hiçbir ilgisi yokmuş. Hem ayrıca bu zat profesyonel golfçü. Tutturamayınca maçı dolayısıyla onbinlerce doları kaybetmiş. Belki de 'o' anda topun bir yerine gelmesinden daha fazla acı çekmiş.



Fotoğraf Nijerya'dan. Evlilik dışı ilişki kurdu diye recm, yani taşlanarak ölüm cezasına çarptırılan 18 yaşında Hajara İbrahim, 'o' anda temyiz için mahkemeye başvuruyor. Önünde bir şeyler yazan görevliye ya da son umudunun ilk adımına bakıyor.



Fotoğraf, Kuzey Irak'ta Süleymaniye yakınlarındaki bir kasabanın okulunda çekilmiş. Sınıfta yer yok belli ki. Ayakta, duvara dayadığı defterine not alıyor ve okuyor olmanın verdiği gurur ‘o’ anda yüzünden okunuyor.



Fotoğraf, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de yapılan yürüyüş sırasında çekildi. Yüzünde ve gözünde kadınsı direnişi, başkaldırıyı görmek mümkün olmuyor ama gözlerdeki azalmış ışık ve yüzdeki çizgiler, haklardan yoksun bir geçmişi anlatıyor.



Fotoğraf Peru'dan. Mucizeler Gölü denilen bir yerde iki kadın, ciltlerine iyi gelecek umuduyla yüzlerine mucizevi çamuru sürüyor.



Fotoğrafın mekanını söylemeye gerek var mı? Kabil'de kadınlar dileniyor.



Irak'taki bir Barış Konferansı'ndan bir 'o' an. Bir kadın katılımcı, dikkatle konferansta barış adına söylenen sözleri dinliyor.



Dünya Kadınlar Günü etkinliklerinden bir fotoğraf. Yer, Filipinler'in başkenti Manila.



Ödüllü bir fotoğraf. Adam Nadel bu fotoğrafla portreler dalında, Dünya Basın Fotoğrafları Birincilik Ödülü’nü kazandı. Sudan Darfur'da evinden, yurdundan olan bir kadın çocuğuyla.



Filistin... İsrail askerlerinin öldürdüğü bir Hamas militanının yeğenleri, militanın cenaze töreninde. Anneleri Mabuba'yı teskin etmeye çalışıyor.



Felaket bölgesinden bir 'o' an. Sri Lanka'da gözyaşlarını daha yeni silmiş bir anne çocuğuyla. Hem acının, hem huzurun, hem birazcık umudun ve sevginin, şefkatin fotoğrafı.



08.03.2005
 
Kısacası,dünyayı siyaset dönderiyor...Her "an" ayrı bir acı!
 
Dünya dönüyor,felaketler kopuyor,siyasiler kazanıyor,halklar aç kalıyor,insanlar ölüyor,ben üzülüyorum...
 
Anlamli kareler eline saglik ...
 
Geri
Üst