Tunyukuk
New member
- Katılım
- 9 May 2007
- Mesajlar
- 17,591
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0

Fotoğraf, İkinci Dünya Savaşı’nda Normandiya Çıkartması'nın 60'ıncı Yıldönümü Törenleri'nde çekildi. Bu yılki törenlere müttefik ülke liderlerinin yanısıra, ilk kez bir Alman Başbakanı katıldı. Caen'deki tören sırasında Fransız Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, konuşmasını yaptıktan sonra, Alman Başbakanı Gerhard Schroeder tarafından muhabbetle kucaklanıyor. Ve ‘o’ anın büyüsü burada kendini gösteriyor ve ‘o’ ana bakan, ister istemez, bu kucaklaşmanın ne kadar samimi olduğunu sorguluyor. Alman Şansölyesi’nin yüzündeki hınzırca ifade, belki de ''Geçmişte Nazi de olsalar, onlar Almandı. Yani bizimkilerdi...'' demek istiyor.

Gazze'de İsrail'in son operasyonunda evsiz kalanların sığındığı Birleşmiş Milletler Okulu, ‘o’ anda savrulmuş hayatların geçici sığınağı olmanın bütün unsurlarını barındırıyor. Oraya buraya dağılmış yataklar, yastıklar… Bir kenara konmuş sıralar... Gölgeleri yere vurmuş, asılı çamaşırlar ve önde, peçenin arasından da olsa yakalanabilen umutsuz bakışlar...

5 Haziran, Dünya Çevre Günü'ydü ve tüm dünyada olduğu gibi Endonezya'da da çeşitli etkinlikler ve eylemlerle kutlandı. Resmi törenlerle çevre politikalarının doğruluğu anlatılmaya çalışıldı. Ama gerçekleri bilenler, durumun çok vahim olduğunun farkındaydı. Endonezya'daki bu genç de, durumun vehametini anlatmaya çalışan bir grup eylemciyle birlikte bir gösteriye katıldı. Hepsinin yüzü beyaz maskeliydi, zira beyaz, temizliğin simgesiydi.

Irak'taki Ebu Gureyp Hapishanesi skandalının ardından Amerikalı yetkililer, bazı tutukluluları serbest bırakacaklarını açıklamışlardı, dediklerini de yerine getirdiler. Fotoğraftakiler o malum hapishaneden değil, El Amiriye'deki bir hapishaneden çıkıyor. Kafasına torba geçiren, Amerika'yı protesto ediyor ve ''Hapiste değil ama özgür mü?” sorusunu akla getiriyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Paris Büyükelçiliği’nde, 1'incisinin tablosuyla 43'üncüsü birarada. Geride, Amerika Birleşik Devletleri'nin birinci başkanı George Washington, önde bugünkü Başkan, George W.Bush, 40'ıncı Başkan Ronald Reagan'ın ölümüyle ilgili açıklama yapacağı salonda sezdirmeden kendisini bekleyen gazetecileri gözlüyor. Ama AP fotoğrafçısı Charles Dharapak meraklı Başkanı yakalıyor.

Adı Mahardika... Batı Java'daki bir hayvan hastanesinde barınıyor. Henüz 10 aylık ve bakıcısına ''Beni hiç bırakma!'' dercesine sıkı sıkıya sarılarak, soyunun içinde bulunduğu durumu anlatıyor. Çünkü çevre katliamları, yangınlar, kesilen ağaçlar, yasak avlanmalar, kısacası insanoğlunun duyarsızlığı yüzünden orangutanların nesli tükeniyor.

Yağışlı havanın etkisindeki memleketimizden epey uzakta, tabiatın gücünü ortaya koyan bir ‘o’ an. Fotoğraf, Amerika Illinois'te çekildi. Bulutların biriktirdiği öfke, yere elektrikle çivi çakıyor.

Yıl 1944... Roma halkı, müttefik güçlerin kente gelişini coşkuyla kutluyor. İtalyanlar, müttefik ülkelerin askerlerini, Musolini'nin en ateşli konuşmalarını yaptığı Venedik Meydanı’nda karşılıyor. Ve aradan 60 yıl geçiyor... Romalılar, aynı meydanda, ''Özgür Roma için parti ve dans'' adında bir kutlama yapıyor. Kutlamalar sırasında 1944'teki coşkuyu meydandaki bir duvara yansıtıyorlar. İtalyanlar 60 yıldır özgür olmanın zevkini hep böyle yaşıyor.

Keşmir'de, yüzleri dahil vücutlarının tamamı kara çarşaf içinde üç kadın, bir cenaze töreninde. Srinagar'daki tören Keşmir'in ayrılıkçı liderlerinden Ömer Faruk'un çok yakın bir akrabası Müştak Ahmed için düzenleniyor.
''Keşmir’i Koruma Hareketi'' adlı örgüt tarafından, camideyken öldürülmüş. Bu fotoğraftaki kadınlar ve daha niceleri, sadece cenazede değil, her yerde böyle giyiniyor.

Çin'in Mekon Nehri kıyılarında yere çömelmiş bekleyen bir denizci, güneydeki Guanley Limanı’na yük götürecek gemiyi bekliyor. Guanley Limanı ve Mekon Nehri’nin Çin deniz ticaretindeki yeri büyük. İlk bakışta bu denizci, ıssız bir adada yalnız bir adam görüntüsü veriyor ama ülke dışına ihraç edilen malların çoğu buradan geçiyor.
Bir anlamda, komünizm yüzünden yalnızlığı seçmiş olan Çin'in dünyaya açılıp, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri haline gelişini simgeliyor.

Malezya'da çekilen fotoğraftaki ayaklar, Hintli bir klasik dans hocasına ait. 25 yaşında ve adı Matevi... Geleneksel kıyafeti, bileklerine kadar süslemiş dans hocasını. Ancak Matevi ‘o’ anda çok tehlikeli bir gösteri yapıyor.
Ayağını bastığı yer, özel olarak hazırlanmış bir platform. Tam 10 bin çivi var burada ve Matevi yarım saat boyunca hiç ara vermeden ve acı çekmeden çivilerin üstünde dans ediyor. Hem Hint felsefesini anlatıyor bu dansıyla hem de Hint sanatını.

Tam 122 yıldır Venüs Güneş’in önünden geçmiyordu. Sydney'deki White Dağı’na tam 20 teleskop yerleştirildi. Venüs’ün geçisinde de böyle bir renk gösterisi oluştu. Kızıl, sarı ve siyah ‘o’ anda kardeş olmuştu.

Fotoğraf Filistin’de, Reuters fotoğrafçısı Ammar Awad tarafından çekildi. Batı Şeria'nın Ez Zaviye Kasabası yakınlarındaki güvenlik duvarını protesto eden bir grup Filistinli ve yıllardır olduğu gibi bu gösteriye müdahale eden İsrail askerleri… Gösteriricilere gözyaşartıcı gaz bombası atılmış.
Bu ‘o’ anda kareye göstericilerden sadece ikisi giriyor. Gösteriye bastonuyla katılan yaşlı Filistinli de ‘o’ anda İsrail askerlerine atmak için elinde tuttuğu taşı düşürüyor.

Keşmirli anne, ölen oğlu için ağlıyor. Şabir Ahmet Dar, 18 aydır ayrılıkçı militan olduğu gerekçesiyle Hindistan'daki bir cezaevinde tutuluyordu. Annesi oğlunun özgür kalacağını beklerken, ölüm haberini aldı.
‘O’ anda yaşadığı hüzün de, alnındaki kırışıklarda, göz kapaklarında, gözünün içindeki ışıkta, yanaklarından aşağı süzülen gözyaşlarında donup kaldı.

Hindistan, bu yıl çok sıcak bir yaz geçiriyor. Kavurucu sıcaklar halkı bunaltıyor, onlar da serinlemek için her fırsatı değerlendiriyor. ‘O’ anda bir çocuk, sahile vuran dev dalgaların vereceği serinlikten yararlanmaya çalışıyor. Ellerini açmış ve suyun tüm vücudunu sarmasını bekliyor. Her Hintli gibi o da, bir türlü gelmek bilmeyen o Muson rüzgarlı serin günleri özlüyor.

Fotoğraf, Seattle Marinerlar’la Huston Astrolar’ın beyzbol maçında çekilmiş. Orta saha oyuncusu Hiram Bocachica, rakibinin attığı topu yakalayabilmek için gerilemiş, gerilemiş, gerilemiş ve sonunda saha kenarındaki yastıklı duvara yapışıvermiş. Ama top da üstünden geçip gitmiş.

NBA'de yıllarca konuşulabilecek bir ‘o’ an... Los Angeles Lakers'ın, halen tecavüzden yargılanmakta olan yıldızı Kobe Bryant, Detroit Pistols'la oynanan play off maçının ikincisinde, maçın bitimine 2 saniye kala üçlük atış deniyor.
‘O’ anda salondaki herkes, ekrandaki milyonlar nefeslerini tutuyor. 3 sayı çizgisinin epey gerisinden yapılan bu atış giriyor ve Byrant topun elinden çıktığı ‘o’ anda takımının kaderini değiştiriyor. Maç uzuyor ve uzatmada Los Angeles kazanıyor.

Washington Fort Lewis'te, mutluluktan adeta uçan iki kişi. Soldaki genç kız, Özel Yaz Olimpiyatları’nda koşan, 17 yaşındaki bir atlet. Adı Angie Skinner. Fotoğraf finişe 25 metre kala çekilmiş.
Yanındakiyse annesi. Son saniyelerde annesi kızını kolundan tutarak destek oluyor. Kurallara pek uygun değil ama yarışmacılar engelli olduğu için hoşgörüyle karşılanıyor. Yarışı Angie başarıyla tamamlıyor ve altın madalya kazanıyor. Annesiyse ‘o’ anları ''Gözlerimden yaşlar aktı…'' diye anlatıyor.

Filipinler’de 16 yıldır yürürlükte olan tarım reformu dolayısıyla Başkent Manila'da bir gösteri düzenlendi. Bu çatışmalı gösteri sırasında polislerle göstericiler karşı karşıya geldi. AP fotoğrafçısı Bullit Marquez de bir polis kalkanının arkasından deklanşöre basıp, kalkanın aralığından bir göstericinin bakışlarını yakaladı.
Filipinler’de tarım reformu, ülkenin çiftçilerinde derin bir hayalkırıklığı yarattı. Devlet Başkanı Arroyo'nun son seçimlerde tarım reformu için ayrılan kaynakları kullandığı iddiası ise öfke oluşturdu. Ve bu bilgiler, netsiz zemindeki keskin bakışların neyle yüklü olduğunu ortaya koyabiliyor...

Bangkok’ta bir seyyar çörekçi pür dikkat çörekleri hazırlarken, geride küçük kızı annesine yardım ediyor. Önlük tertemiz, ama yüzü un içinde. Aslında çocuk, ''anneye yardım etme'' oyunu oynuyor. AP fotoğrafçısı David Longstreath'e bakarken de sevimli mi sevimli bir ‘o’ an oluşturuyor.

Hindistan Srinagar'da bir grup silüet, kollarını uzatmış, parmaklarını açmış bekliyor. Karşılarında da bir asabiye uzmanı, ellerin titreyip titremediğini kontrol ediyor. Asker adayı Hintli gençler, sağlık kontrolünden geçiyor. Titreme yok… Silüetler ‘o’ anda sağlıklı görünüyor.

‘O’ anda herşey gece mavisi… Dans fabrikası adlı bir grubun İtalyan üyesi, bir şelalenin altında gösterisini yapıyor. Suyun duruluğuyla dansın estetiği birleşip, Avrupa’dan sonra Ortadoğu’da da izlenebilen gösteriyle barış mavisini yansıtıyor dünyaya.

Kaliforniya’da sörf denilince akla gelen ilk yerlerden biri, Ventura... İki usta sörfçü, ‘o’ anda pelikanlarla yarışıyor sanki. Pelikanlar, sörfçüler ve yelkenleri büyük bir uyum içinde gidiyor. Adeta ‘o’ anda pelikanlar da havada sörf yapıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde çekilen bir ‘o’ an. Ohio Eğlence Merkezi'ndeki havuzda, çocuklar yaz tatilinin başlamasının şerefine eğleniyor. Suyun altındaki çocukla tramplende atlamayı bekleyen çocuğun netliklerini ve alan derinliğinin sağlamlığını gözönünde bulundurursak teknik olarak iyi bir fotoğraf. Çağrıştırdığı tatil özlemi, uyandırdığı serinlik duygusunu gözönüne alırsak, etki olarak da iyi bir fotoğraf...

Çin Şangay’da Japon sumocular Toki ile Tsunami bir gösteri güreşinde. Bu sporda güreşçiler, rakiplerini oyun alanı dışına çıkarmaya çalışıyor. Bunun için en yaygın yöntem de itme. Toki de Tsunami de ‘o’ anda birbirini itiyor. Ama Toki, rakibini yüzünden itiyor ve bunu yaparken de yüzü şekilden şekile giriyor. Sanki ‘o’ anda gücünü yüzündeki ifadeden alıyor.

Fotoğraf, İngiltere Nottingham'dan... Trent Bridge Kriket Kulübü'nde çekilmiş bir ‘o’ an. Yeni Zelandalı oyuncu Mark Richardson, rakibinden gelen topun yüzüne çarpmaması için kıvrak bir vucüt hareketi yapmış. Hem başını eğmiş hem de bacaklarını bükmüş. Krikete estetik katan bir hareket...

Endonezya’da ülke nüfusunun çoğunluğunu oluşturan çiftçilerin bir protesto gösterisinde çekilen bir fotoğraf. Çitçiler, hükümetin tarım politikalarına karşı çıkıyor ve bu karşı çıkışları dikkate alınmazsa bunun gelecek ayki devlet başkanlığı seçimlerinin sonuçlarına yansıyacağı uyarısında bulunuyor. Ve ‘o’ anda bu çiftçi binlerce kişinin katıldığı gösteride, bakışıyla arkasındakilerin düşüncelerine de tercüman oluyor.

Şangay’da, rengarenk bir fonun önünde, meraklısına tanıdık gelecek bir silüet. Fotoğraf, Asya'da ilk kez düzenlenecek 2007 Özel Olimpiyat Oyunları için düzenlenen törende çekildi. Profilini görünen sporcu da, Özel Olimpiyatlar’ın elçisi ilan edildi. Aslında bu sporcu da özel... Zira silüetin sahibi, ayakkabıyla boyu 2 metre 29 santimetre gelen Çinli basketbolcu Yao Ming.

Amerika’nın Indiana Eyaleti’nde, bir bahçe mobilyaları fabrikasının bahçesinde çekilen bir fotoğraf. Bir grup peygamber devesi, bol çim ve yeşillik içeren, bol av barındıran bu mekanda pek bir meşgullermiş pozu veriyor.
11 Haziran 2004