İşTe MiLLiYeTÇiLiK BuDuR

Leke

Altın Üye
Altın Üye
Reaction score
0
DoĞDuĞuMDa O KaDaR ŞaŞıRDıM Ki , BiR BuÇuK SeNe Ko
2n87tw5.jpg

Ferzan Özpetek başarılı bir Türk yönetmeni... Son olarak Venedik Film Festivali’nde “Mükemmel Bir Gün” filmiyle İtalya adına yarıştı. İtalyan yazar Violetta Bellocchio ise onun için “Özpetek İtalyan bir yönetmendir” dedi.

Elbette Ferzan Özpetek, filmleriyle Türkiye adına yarışsın isteriz ama İtalya adına yarışıyor olması da -bir Avrupa takımında oynayan Türk futbolcular nasıl Türklüklerini terk etmiyorlarsa- onu İtalyan yapmaz.

Kendisi de Bellocchio’nun sözleri basında yer alır almaz hemen “Kendi adına konuşmuş, bu ülkede seviliyorum ama ben Türk kanı taşıyorum, Türk oğlu Türk’üm” şeklinde bir açıklama yaptı.

Şimdi... Uyanık İtalyanların Özpetek’i hemen ayaküstü İtalyan yapıvermeleri tepki gösterilecek bir milliyetçilik değil de onun bu açıklaması milliyetçilik mi acaba?

Veya bizim bu açıklamadan memnunluk duymamız milliyetçilik mi? Sevindiğimiz için üzülmemiz mi gerekiyor?

Hiiç sanmıyorum. Uluslararası alanda başarılı olan Nuri Bilge Ceylan, Ferzan Özpetek gibi yönetmenlerimizin, sanatçılarımızın “ödüllerini ülkelerine adadıklarını söylemesi” veya “Ben Türk’üm, bununla gurur duyuyorum” demesi, bizim de aynı gururu paylaşmamızı sağlaması dünyanın en doğal ve en güzel davranışıdır.

Ödül almak için ülkesini karalayan veya “Ben kendime Türk demiyorum, dünya sanatçısıyım” gibi kompleks kokan cümleler paralayanların yanında da ayakta alkışlanmayı hak ettiklerini gösterir.

Ferzan Özpetek’i ayakta alkışlıyor, onunla gurur duyuyorum.

Ruhat Mengi - 04.09.2008

Birden aklıma Orhan Pamuk denen zat-ı şahane geldi .

yoruma katılıyorum

İlk defa Ruhat Mengi'ye hak vermiş bulunmaktayım.

Lakin

Birden aklıma Orhan Pamuk denen zat-ı şahane geldi .

bu Zat-ı Şahane ibaresi herkes adına kullanılamaz

Hele bu Orhan Pamuk gibi bir soykırımcısı ise..

tek kelimeyle adama helal olsun, yazarda güzel yazmış:D

milliyetçilik ... nuri bilge ceylanın 3 maymun filminde ödül aldıktan sonra bunu yanlız ve asil halkıma arman ediyorumdurda ayrıca ve bazı arkadaslar bana kızabilir ama deniz gezmişin 6.filoyu dolmabahcede denizede dökmesidir. ancak milliyetçilik=faşizm bu asla böyle değildir

Geri