İşte “daha fazla” özgürlük!

bazukaa

New member
İşte “daha fazla” özgürlük!

Çarşamba günü Vatan’ın birinci sayfa haberiydi “İran’da yaz nedeniyle başlayan kılık kıyafet kontrolü”...

Küresel ısınma nedeniyle birden bastıran aşırı sıcaklarda çarşafın veya uzun pardösülerin sıkıntısına dayanamayan ve pantolon, tünik, yazlık elbise ve saçlarına örttükleri şallarla Tahran’da sokağa çıkan kadınlar 14 ayrı noktada denetim yapan ahlak polisleri tarafından gözaltına alınmış.

Hepsi bu ahlaksızlığı (!) bir daha yapmayacaklarına dair belge imzalamak zorunda kalmışlar. İkinci kez yakalanan “sakıncalı kıyafet” giymiş 7 kadın tutuklanmış.

O da yetmemiş polis “hangi mağazadan aldıklarını” sorgulayarak mağazalardaki ahlaksızlık (yani pantolon-ceket, uzun kollu elbise gibi) kıyafetlere de el koymuş.

Geçen yıl aynı kontrollerde 3500’e yakın kadının gözaltına alındığı bildiriliyor.

Burnumuzun dibinde “din diktatörlüğü gelince neler olduğunu” görmeyecek değiliz elbette. İçinde “cumhuriyet” olan her rejimin demokratik olmayacağını, özellikle “dinin siyasallaşması sonucunda toplum yaşamının da kolayca baskıya dönüşebildiği İslâm ülkelerinde” bu demokrasiyi sağlayabilecek asıl faktörlerin “laiklik ve hukuk” olacağını hatırlatmayacak da değiliz.

ABD’de Washington Post gazetesi de Yemen’deki olayları haber yapmış. Kendi ahlak polisini kuranların -hiçbir resmi yetkileri olmadığı halde- nasıl sorgulama yaptığını, burkalı öğrencileri bile “Taliban’dan beter” tartakladığını... İran gibi ülkelerdeki rejime, Humeyni’ye hayran olan, Türkiye’yi bu gibi ülkelerde görülen baskıdan koruyacak önlemleri almayı başarmış Atatürk gibi bir dehayı ise beğenmeyenlerin dikkatle izlemesi gereken örnekler bunlar.

“Türbana daha fazla özgürlük” diyerek kadın üzerinden, kadını kullanarak başlatılan mücadele sonucunda gelinen özgürlük noktası bu işte.

Daha açık nasıl anlatılabilir bilmiyorum.

Keşke bu anlayıştaki insanlarımızın kısa süre için İran, Suudi Arabistan, Yemen, Malezya, Pakistan, Afganistan gibi ülkelerde yaşaması mümkün olsa. Galiba ancak o zaman fark edecekler olayı...

Ruhat MENGİ

Vatan,20.06.2008
 

bbxvv

New member
saçmalamış sanane kardeşim elalemin nasıl yaşadığından.

"Türbana daha fazla özgürlük” diyerek kadın üzerinden, kadını kullanarak başlatılan mücadele sonucunda gelinen özgürlük noktası bu işte." saçmalığın en üst düzeyidir.


Sen kadına kapanırsan şeriat gelir ama açılmakta istediğin kadar özgürsün dersen bu sadece kendi düşüncen için kadını kullanmaktır.
 

HTML

Üst