ALMANYA'nın Hamburg kentinden gelen iş insanları, İzmir Ticaret Odası'na (İZTO) ziyarette bulunarak 'Almanya İş Piyasası' hakkında sunum gerçekleştirdi.
Ziyarette işsizlik sorunu için ortak hareket etme önerileri gündeme geldi.
Heyet başkanlığını Hamburg Ekonomi ve İş Piyasası Bölüm Başkanı Bernhard Proksch'un yaptığı ziyarete İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ev sahipliği yaptı. Ziyarette konuşan Demirtaş, İzmir'in en çok ihracat yaptığı ülkenin Almanya olduğuna dikkat çekerek Almanya'nın ithalatta da ikinci sırada yer aldığını söyledi. İzmir'in en büyük ticaret ortağının Almanya olduğunu vurgulayan Demirtaş, "İzmir'den Almanya'ya 2009 yılında 727 milyon dolar ihracat, 802 milyon dolar ithalat gerçekleştirildi. 2008 yılına göre yaşanan düşüş özellikle Avrupa'nın etkilendiği küresel mali kriz nedeniyle yaşanmıştır" dedi. Krizle birlikte ihracatın azalmasının istihdamı olumsuz etkilediğini dile getiren Demirtaş, İzmir'deki işsizliğin Türkiye ortalamasının üstünde olduğuna değindi.
İŞSİZLİKTE ORTAKLIK OLABİLİR
Ekrem Demirtaş, Oda olarak işsizlik sorununa çözüm bulmak için uğraştıklarını, bu yönde bir arama konferansı yaptıklarını ve 'İzmir İşgücü Piyasası Araştırması'nı başlattıklarını anlattı. Demirtaş şunları söyledi:
"İki liman kenti olarak, Hamburg ve İzmir arasında ticari ve yatırım ortaklıklarımızı artırarak işsizlik sorununun çözümüne ortak katkıda bulunacağımızı umuyorum. Avrupa'nın gençlik aşısı olacak Türkiye'yi AB'ye almıyorsunuz. Ben işadamıyım. Bizim AB'ye girmeye ihtiyacımız yok ama istiyoruz. Bunu çağdaşlaşma olarak görüyoruz."
GENÇ NÜFUS BÜYÜK AVANTAJ
Hamburg Ekonomi ve İş Piyasası Bölüm Başkanı Bernhard Proksch da Hamburg'un bir sanayi kenti iken modern bir hizmet kentine dönüştüğünü belirtti. Kentte kalifiye iş gücü olduğunu, ancak 2 milyon çalışana karşın 70 bin işsiz bulunduğunu kaydeden Proksch, bu işsizlerin büyük kısmının niteliksiz eleman olduğunu dile getirdi. Proksch, Türkiye'nin genç nüfusunun da büyük avantaj taşıdığını vurgulayarak bu konuda göçmenlere de bir şans verilmesi gerektiğini anlattı.
Hamburg İş ve İşçi Bulma Kurumu Genel Müdürü Rolf Stail de İZTO tarafından yürütülen işsizlik araştırmasının bir örneğinin de kendilerine ulaştırılmasından mutluluk duyacaklarını dile getirdi.