İşimizi Sevmiyoruz !

1001Design

330i ///M3 Design
Reaction score
0
Türkiye’nin iş ve insan kaynakları sitesi Yenibiris.com’un Selas Türkiye Araştırma şirketine yaptırdığı “İş’te Mutluluk Araştırması”nın sonuçları, sevmediği bir meslekte çalışan kişilerin sayısının arttığını ortaya koyuyor.

2vl5jc3.jpg

Eylül ayında, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’dan iş arayan ve işini değiştirmeyi düşünen 600 kişi ile yüz yüze, 418 kişiyle de internet üzerinden anket yöntemiyle olmak üzere toplam 1018 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre, katılımcıların %68’i sevdiği bir meslekte çalışmıyor. İşini sevenlerin oranı ise %32’de kalıyor.

15d70ut.jpg

v6offl.jpg

Eğitim aldığımız alanda çalışmıyoruz

Araştırma ayrıca, katılımcıların büyük bir çoğunluğunun eğitimini aldıkları işlerde çalışmadıklarını da ortaya koyuyor. %56’lık bir kesim, eğitimini aldığı meslek dışında bir meslek yapıyor. Ancak araştırmaya göre, eğitim düzeyi yükseldikçe alınan eğitim ve yapılan meslek arasındaki uyumun arttığı gözlemleniyor. Eğitimini aldığı meslekte çalışanların oranı ise %44.

Yenibiris.com Genel Müdürü Deniz Ceylan Kılıçlıoğlu’nun konuyla ilgili görüşleri şöyle: “Çalışmak, insanın mutluluğundaki en önemli faktörlerden biri. Mutlu çalışanlar hem kendileri hem de çalıştıkları firma için verimli olabiliyorlar. Bu nedenle gençlerin, gelişme çağlarından itibaren gerek üniversite gerekse meslek seçimi konularında bilinçlendirilmeleri ve mezun olduktan sonra hangi alanlarda iş bulabileceklerini iyi değerlendirmeleri gerekiyor. Bu noktada başta ebeveynler olmak üzere eğitim kurumlarına ve eğitmenlere çok iş düşüyor. Farklı bir alanda uzmanlaşmak isteyenlerin ise, üniversite yılları ile eş zamanlı olarak ilgi duydukları konularda çeşitli yan eğitimler almaları, hatta staj programlarına katılmaları önem taşıyor. Ancak ne yazık ki ülkemizde, doğru istihdam politikaları uygulanmıyor. Bu nedenle de arz ve talep sağlıklı bir şekilde dengelenemiyor.”

Kamu ömür boyu iş garantisi, özel sektör endişe veriyor

Araştırma, katılımcıların çalışmak istedikleri kurum yapısı hakkında da bilgi veriyor. Araştırmaya katılanların %73’ü özel sektörde çalışmak istediğini ifade ediyor. Ancak özel sektördeki kurumların güven eksikliğiyle, iş ve pozisyon açısından endişe yarattığı da belirtiliyor. Kamu sektöründe çalışmak isteyen %17’lik kesim ise, kamu sektörünü ‘ömür boyu iş garantisi’ olarak nitelendiriyor.

Özel sektörde çalışılmak istenen kurumların başında ise %55’lik tercih oranıyla holdingler, grup şirketleri ve büyük ölçekli firmalar geliyor. İkinci sırada ise %24 ile orta ölçekli şirketler yer alıyor. ‘Fark etmez’ diyenler %14, küçük ölçekli şirketleri tercih edenler ise %7’lik bir kesimi oluşturuyor.

Araştırma, özel sektörde çalışılmak istenen kurumun ortaklık yapısı konusunda da bilgi veriyor. Katılımcıların %31’i yerli sermayeli şirketleri, %21’i yabancı sermayeli global şirketleri, %19’u ise yabancı ortaklığı olan şirketleri tercih edeceklerini belirtiyor. “Fark etmez” yanıtını verenlerin de oldukça yüksek bir oranda olduğu görülüyor. Bu kişiler, %29’luk bir paya sahip bulunuyorlar.

turkiyede isini sevmek icin bir neden yok ki sen isini degil is seni seciyor.mecburiyetten katlaniliyor bir suru seye insanlar yaptiklarinin karsiligini alamadiklari surece islerini sevmezler dogal olarak...

sozumu su veciz sozle bitirmek istiyorum:

calismak guzel birsey olsaydi ustune para vermezlerdi...

:)

Geri