CounTRy
Gülen Manyak
- Reaction score
- 0
Bu hafta içinde İskender Özışıkoğlu'ndan bir elektronik mesaj aldım. Son iş görüşmesinde Özışıkoğlu, kendisine sorulan bazı sorulardan memnun kalmamış. Ona göre gereksiz ve saçma sapan olan bu soruları bu hafta sizler paylaşmak ve üzerlerinde yorum yapmak istedim. Üstelik hiç de üşenmeyerek muhtemel doğru ve yanlış yanıtlar üzerinde de durdum.
Asıl amacım ise iş görüşmelerinin aslında çok ince tasarlanmış profesyonel bir süreç olduğu ve mutlak hazırlık gerektirdiği konusuna dikkat çekmek. Buyrun başlıyoruz...
-Şu anki işinizi neden bırakıyorsunuz?
Görüşmeci bu soruyla sizin dürüstlüğünüzü ve açıklığınızı test edecektir. Burada asla yalan söylemeyin ve daha önceki beyanlarınız veya verdiğiniz bilgilerle tutarlı olun. Görüşmeci burada tüm dikkatiyle beden dilinizi okumaya çalışacaktır. Kekeleme, aşırı terleme, titreme, gözleri kaçırma, göz bebeklerinin küçülmesi gibi pek çok noktada yakayı ele verebilirsiniz.
YANLIŞ YANIT: Açıkcası şu an çalıştığım şirkette gelebileceğim en üst noktaya geldim ve öğrenebileceğim pek bir şey kalmadığını düşünüyorum.
NEDEN: Bu cevabın altında yatan mesaj, "Ben sadece kendimi düşünürüm"dür. Oysa öğrenme sürekli devam eden bir süreçtir ve hiç bitmez. Ayrıca bu yanıtta "Sizin şirketinizde de kendimi geliştirmek için imkan verilmezse başka iş ararım" iması gizlidir.
DOĞRU YANIT 1: Yeni teknoloji, firmanın ürettiği malı gereksizleştirdi. İmalat ülke dışına taşınıyor. Bu yüzden ayrılıyorum.
DOĞRU YANIT 2: Şirket yeniden yapılanmaya gidiyor. Benim çalıştığım bölümün kapatılmasına karar verildi.
DOĞRU YANIT 3: Şirket buradan uzak bir yere taşınıyor. / Eşimin başka bir yere taşınması şart ve bu nedenle yeni bir iş bulmam gerekiyor.
NEDEN: Bu yanıtların hepsinde sizin dışınızda gelişen bir takım unsurlar söz konusudur ve yapabileceğiniz bir şey yoktur. Ancak sizin durumunuz yukarıdaki örneklere uymuyor olabilir.
Taciz; iş saatleri dışında çalışmayı reddettiğinizden dolayı işten çıkarılma tehdidi, kuruluşunuz tarafından göz yumulan bir üstünüzün zorbalığı, sert bir ton kullanılması, sesin yükselmesi veya hakaretvari ifadelerin devam etmekte olan işin bir koşulu şekline dönüşmesi görünümünde ortaya çıkabilir.
Buunlardan söz etmeniz halinde eski işverenlerinizle sorun yaşadığınızı açıklamış olursunuz. Sizin bu riske değip değmeyeceğinizi düşüneceklerdir.
- Ne zamandır iş arıyorsunuz? Neden hala iş bulamadınız?
Zor sorulardan bir tanesi, görüşmecinin ne istediği gayet açık. En ideali bu soruya kısa bir yanıt vermek olacaktır. Hedefiniz olumlu bir imaj yaratmak olmalı.
YANLIŞ YANIT: Açıkcası 1 yıldır işsizim. Piyasalar çok kötü olduğu için pek çok firma eleman çıkarıyor. İşlerin açılmasını bekledim biraz. Bu pozisyon açılınca da hemen başvurdum.
NEDEN?: Bu ikna edici bir yanıt değil. Aday iş bulma konusunda azimli ve gayretli olmadığını ortaya koyuyor. Ayrıca aday kendinde eleştirilecek bir yön bulmuyor hiç.
DOĞRU YANIT: Açıkcası geçen işten ayrıldıktan sonra bir özeleştiri yapıp mesleki olarak eksik yönlerimi geliştirmeye karar verdim. Son bir yıldır yeni bir iş aramak yerine, kendi iş kolumdaki gelişmeleri takip edip çeşitli eğitim programlarına katılarak kendimi geliştirmekle geçirdim. A ve B firmalarının eğitim programlarına katılıp mesleğimizde önümüzdeki yıllarda kullanılmaya başlanacak sistemler hakkında beceri edindim ve sertifika aldım.
NEDEN?: İşte güzel bir yanıt. Aday açık yüreklilikle kendi özeleştirisini yapıp eksiklerini keşfedebiliyor. Sorunu tespit edip çözüm üretiyor ve uygulamaya koyuyor.
Kaynak: Yeni Asır Gazetesi