İŞte Korkunun Dİyari Malezya

muzo192

New member
Türkiye Malezya olur mu!! Arkadaşlar bu konu çok tartışıldı!! EVET İŞTE O TARTIŞILAN MALEZYA!!!

Başlangıcı geçen ay ABD eski Dışişleri Bakanı Richard Holbrooke yaptı: "Türkiye ve Malezya ılımlı İslam ülkeleridir." O gün bugündür Malezya tartışılıyor. En son Şerif Mardin'in "Türkiye Malezya olur mu olmaz mı bilmem," demesiyle tartışma iyice alevlendi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de dahil oldu: "Bunu söyleyenler Malezya'yı bilmiyordur. Türkiye Malezya olmaz." Diğer taraftan "Laiklik elden gidecek,", "Kadınlar kapatılacak," diye düşünenler ise "Türkiye Malezya olacak," diyor. Peki dilimize böylesine dolanan Malezya nasıl bir ülke? Türkiye ile birbirine benziyor mu? İslami rejimin hüküm sürdüğü bir ülke mi? Bu soruların cevabını, yaptığımız araştırmanın yanı sıra Malezya'da bulunmaları ve inceleme yapmaları nedeniyle iyi bilen iki isme sorduk... Federal krallıkla yönetilen Malezya, İngiliz sömürgesinden 1957 yılında kurtularak, bağımsızlığına kavuştu. 25 milyonluk nüfusun yüzde 60'ı Malaylardan oluşuyor. Yüzde 26'sını Çinliler, geriye kalanını Hintliler ile yerli halk oluşturuyor. Ancak dini ve etnik yapılar birbirinden ayrılmıyor. Dini semboller etnik grupları temsil ediyor. Malay etnik kimliği, İslam ile özdeşleşmiş durumdu. İslam, Malay halkının milli kimliğini güçlendirmek, güçlü bir ulus meydana getirmekte araç olarak kullanılmış. Resmi din İslam ama dini özgürlükler anayasal güvence altında. Hindu ve Budistler inançları doğrultusunda yaşayabiliyor, ibadetlerine karışılmıyor. Malezya'daki sorun Müslümanların kendi aralarında. Müslüman doğanların, dinin gereklerini yerine getirmeleri zorunlu. Başka dinden olanlar Ramazan'da dışarıda, restoranlarda rahatlıkla yemek yiyebiliyor. Ancak bu durum Müslümanlar için geçerli değil. Yasalara göre Müslüman anne ve babadan dünyaya gelen bir çocuk doğrudan Müslüman olarak kayıtlara geçiyor. Bir başka dine geçmek ise yasak. Ama yanında bir eşi türbanlı diğer eşi başı açık olan erkekleri sokaklarda görmek mümkün.





AYRIMCILIK VAR
Müslümanların şahsi ve aile hukukuyla ilgili anlaşmazlıkları şeriat mahkemelerinde, diğer davaları ise sivil mahkemelerde görülüyor. Hindu, Budist ve Hıristiyanların davaları ise tamamen sivil mahkemelerde. Müslümanların cezaları da, yasaları da farklı. Fetva Konseyi adlı bir kurum var ve sadece Müslümanların suçlarıyla ilgileniyor. Malezya'da Müslüman olan Malaylar lehine büyük bir ayrımcılık söz konusu. Malaylar daha kolay iş bulup, kredi olanaklarından daha fazla yararlanabiliyor. Malay çocukları diğer halklara göre daha rahat burs alabiliyor. Bu durum azınlıkların özellikle de Çinlilerin tepkisine yol açıyor.
Tuhaf tezatların ülkesi

Şule Çizmeci (Serbest gazeteci)..
"Malezya'da rotasyon yöntemiyle kralın belirlendiği bir monarşi uygulanıyor. Ancak kral kim olursa olsun, değişmeyen tek şey şeriat düzeni. Kent merkezindeki meydanlarda ve caddelerde elektrik direklerine asılmış kralla onun birkaç adım gerisinde duran tesettürlü eşini gösteren afişler, zaten her şeyi açıklıyor. Çarşafa rastlamadım. Kadınlar başörtüsünde pembe tonları tercih ediyor, tesettürlüler ama üzerlerine oturan kıyafetleri giyiyorlar; tıpkı bizdeki gibi... Malezya'da şeriatın sosyal hayata izdüşümü Suudi Arabistan'dan epey farklı. Bir kere Malezya çok ırklı bir ülke, Müslüman Malaylar çoğunlukta, ama Hindu ve Çinliler de ülkede söz sahibi. Her ne kadar şeriat düzeni hâkim olsa da Hindu ve Çinliler istedikleri gibi yaşıyor. Kaldığım otellerden birinin sahibi Müslüman olduğu için otelde alkol yasaktı mesela. Ama birkaç metre ötedeki otelde serbestti. Müslüman gettolarında ciddi şeriat hükümleri ve yasaları geçerli. Tuhaf tezatlar var: Hindu kadınlar mini etekli, askılı elbiselerle dolaşırken Malay kadınlar, yerlere kadar uzanan geleneksel elbiselerini giyiyor ama mutlaka başlarını bağlıyorlar. Küçücük kız çocukları bile tesettürlü... Ülkenin her yanında Malay kız çocukları okullarda başlarını bağlamak zorundalar."

Her etnik grubun televizyonu var

Malezya, 13 ayrı eyaletten oluşuyor. Her eyaletin başında bir kral var. Bu krallar her beş yılda bir dönüşümlü olarak ülkenin başına geçiyor. Bir süre önce göreve başlayan Kral Zeynel Abidin'in eşi Kraliçe Nur başörtülü. Federal yasaların dışında eyaletler geniş bir bağımsız alana sahip. Her etnik yapının kendi siyasi partileri, okulları var. Kendi dilleriyle televizyon yayınları yapılıyor. Ama ülke yönetimindeki ağırlık İslam'i partilerde. Malezya, uluslararası turizmde kendisini en iyi tanıtan ülkelerden biri. Başkent Kuala Lumpur, modern yüzü ve parıltılı gökdelenleriyle turistlerin en çok tercih ettikleri kentlerden biri. Ekonomisi, ticaret ve teknoloji yoğunluklu ürünlerin ihracı üzerine kurulu. Kişi başına düşen gelir Türkiye'den bir buçuk kat fazla.
'Sınırlı demokrasi anlayışı var'


Doç. Dr. Serdar Değirmencioğlu (Psikolog, araştırmacı)..

"Malezya'nın sömürge olmaktan kurtulması İngiltere'nin ülke üzerindeki etkisini bir ölçüde koruyan ve bir kişinin ülke üzerindeki yönetimini öne çıkaran bir sistemin kurulması ile gerçekleşmiş. Yeni sistem üzerinde titizlenilmesinin önemli bir nedeni etnik gerilim yaşanma olasılığı. Bu nedenle anayasa, özgürlükçü değil sınırlı demokrasi anlayışı ile kurgulanmış. Bir yandan ülkeyi merkezden yönetecek ve gerekirse olağanüstü hal ilan edebilecek bir kişi öngörülmüş, diğer yandan anayasaya şaşırtıcı denli çok ırk ve etnik kökenle ilgili madde yerleştirilmiş. Anayasa ise özellikle Malay kökenli nüfusu, yani çoğunluğu merkeze alarak hazırlanmış. Malezya anayasasıyla Malay kökenli olanlara bir çeşit 'pozitif ayrımcılık' yapılmasını sağlayacak zemin oluşturmuş. Malay olabilmek için Müslüman olmak şart. Bu da etnik gruplar arasındaki ilişkileri, özellikle de evlilikleri engelleyebilecek bir uygulama. Etnik gruplar arasında evlilik pek görülmüyor. Devlet nezdinde din değiştirmek etnik köken değiştirmek anlamına geliyor. Anayasanın Malay kökenli olmak ile Müslüman olmayı bir araya koyması, Türkiye'de 12 Eylül sonrası şahlanan Türk-İslam sentezinin bir benzerinin Malezya'da ortaya çıkmasını kolaylaştırmış. Özellikle 1980'lerde Malezya'da dinin ve İslamcı partilerin güçlendiği gözlemleniyor."

Alıntıdır!!

Niye Türkiye Türkiye olarak kalmasın niye Malezya olsun!!!


YORUMLARI BEKLİYORUM!!!
 

siamo

New member
Başlarım malezyasınada teziç inede mardin inede başörtüsü yasağı kalksın da artık gerisi faso fiso.
 

M_Ce

New member
Biz Türk'üz. Vatanımızda Türkiye'dir başka diyarlara benzemez. Ana gibi yar Anadolu gibi diyar olmaz. nasıl ama :):)
 

kasim28

New member
Her şeyiyle çalıntı.Örnek teşkil etmeyen.Saçma sapan bir düzende yönetilen.Eğitim dilinin olmadığı.Bayraklarının bile çalıntı(Bkz:Amerika bayrağı) olduğu bir ülkeye biz benzeyeceğiz.haha gülerim
Bizim ülkemiz hiç bir ülkeye benzemez benzemeyez.Benzetmeye çalışanlarda ancak çalıştıklarıyla kalırlar.
 

araghorn-g

Pentaxian
ülkemizi şuna buna benzetmek oldukça yanlış. her ülkenin kendine özgü bir yapısı var. Malezya ise bizim için çoook kötü bir örnek. Demografik yapıları bizden çok çok farklı.
 

viroutic

New member
geçtimiz günlerde de bir makale okudum.. :) malezya nın ekonomik durumunu ele alırsak çok iyi bir ülke oldugu söylenebilir siyasi yaşantısı beni ilgilendirmiyor ama ekonomik olarak türkiyeden çok ilerde oldugu kesin.. keşke malezya olabilsek :)))) diyordu.. neden allandırıp ballandırıp olayı ilımlı islam devleti üzerinden başka nedenler çekiyorlar anlamış degilm..
dersiniz batılaşalım bir kulp olmaz
dogulaşalım bir kulp olmaz
yaw ne(den)siz çıkışlar var ya beni yiyor boşşş verya!!!!!! her şey oluruna gider memleketimde ;)
 

HTML

Üst