İçteki İsrail Hoparlörleri_____

LOOPUSED

Altın Üye
Altın Üye
Reaction score
0
=İçteki İsrail hoparlörleri

New York'ta elinde Türk bayrağı taşıyan, boynuna "İsrail'in vahşetine son" pankartını asmış, melon şapkalı, bir karış sakal bırakmış her yaştan Yahudiler...
Bence şu yaşanan sürecin en tipik fotoğrafı odur.

Bu görüntü, Mavi Marmara'da yaşananların, İsrail adına nasıl bir insanlık cinayeti olduğunu idrak etmenin tipik sembolüdür.

Evet böyle bir görüntüye "Yahudiler bile..." diye fotoğraf altı yazılır.
Acaba o görüntüyü, bizdeki "İsrailofil" köşe yazarlarının eline verseniz altına ne yazarlardı?
Evet, öyle bir yazar türü var bizde...

"Hamas'a vurma" gerekçesi kullanıldığında 800 kadarı kadın ve çocuklardan oluşan 1400 kişiyi, 22 günde katleden İsrail vahşetine göz yumacak bir tür bu.
Şu birkaç gün içinde yaşanan ve 9 Türk'ün hayatını kaybettiği ortamda bile, Hamas gediğinden, İsrail meşruiyeti çıkaracak tür bu.
Türkiye'nin insani hassasiyetini bir kalemde silip, onu götürüp Hamas'a, El Kaide'ye, İran'a, monte eden bir tür bu.
Dünyanın anladığı ama kendi zihnine İsrail prangası vurulmuş, dolayısıyla tüm iz'an koordinatlarını kaybetmiş bir tür bu.

Geçen yazdım:
"Birisinin Tayyip Erdoğan'ı dövmesi için şeytanla bile anlaşmaya teşne bir çevre var" diye...
Şu hengamede Türkiye'nin burnunun sürtülmesini ve bunu kullanarak Tayyip Erdoğan'ı çamurlara bulamayı aşkla bekleyen tür bu.
"İsrail Tayyip'in karizmasını çizdi" manşetinden büyük şehvet duyacaklardı eminim.

Olmadı, kursaklarında kaldı.
Şimdi oradan buradan didiklemeye uğraşıyorlar.

Başbakan dünkü TİM konuşmasında, İsrail propaganda mekanizmasının, "Türkiye'den bazılarını da yanına çekerek" yalan makinesini işlettiğini söyledi.
Grup konuşmasında ne demiş ne yapmıştı?
"Bu yalanlardan bıktık artık" demiş ve o tarihi görüntüyü, iki eli iki yakasını tutarak yaka silkmişti.
Bu jest-mimik, tam içerdeki İsrailofillere yönelikti; o utanmaz güruha.
Amerika taşımakta zorlanıyor Netanyahu-Liberman çetesini, bu bizdekilerin gündeminde o yok. İsrail'de insani hassasiyetini kaybetmemiş aydınlar, yazarlar taşımıyor kendi yönetimlerini, bizdekiler oralarda değil.

Hamas ne?

Hamas, özgürce yapılan seçimlerde Filistinliler'in oyu ile iktidara gelen bir siyasi grup.
Evet, Filistin'in özgürlüğü için mücadele ediyorlar.

Eli kanlı Netanyahu-Liberman çetesini meşru görüp içine sindirenler, mazlum bir halkın kurtuluş mücadelesine öncülük eden gruba "terörist" damgası basıyorlar.

İşte bu, İsrail eksenli bakışın, hemen her olayda nükseden çarpıklığıdır.

Aynı çarpıklık, nükleer silah meselesinde de birebir devrededir.
İran nükleer güçle ilişki kurduğunda gayrimeşru, İsrail meşru...
Neden?

İşte İsrail, eline aldığı silahı nasıl kullandığını Mavi Marmara fecaatinde bir kere daha gözler önüne koydu.

Gazze'de kitle imha silahı olan fosfor bombasını kullanan oydu.

Güney Afrikalı BM raportörü Goldsteine'ın "İsrail'in Gazze'de savaş suçu işlediği" tespiti tarihe geçmişti.

Bu İsrail meşru idi, elinde nükleer silah bile bulunmayan İran, uranyuma el sürdüğü için tehlikeli kabul edilmeliydi.

Bizdeki İsrailofiller, bugüne kadar İsrail'in elinde bulunan nükleer silahlara dair bir şey yazdılar mı? Yazmadılar. Orada üç maymun rolünü benimsediler.
Oysa Türkiye bu oyunu bozdu:

Çok farklı uluslararası platformlarda, Başbakan Erdoğan, parmaklarını İsrail'in nükleer silahlarına çevirdi ve dünya güçlerini çifte standartlı davranmamaya çağırdı. Brezilya ile el ele gerçekleştirdiği takas anlaşması ile de, küresel oyunu bozdu.
"Üstünlerin hukuku değil hukukun üstünlüğü" kuralını hatırlattı dünyaya.
İsrailofiller didiklesin.

Bu ancak onların duruşlarındaki çarpıklığı sergileyecektir.
Bana, New York'taki, elinde Türk Bayrağı taşıyan Yahudiler'in insanlık hassasiyeti, bizdeki İsrailofiler'den çok daha erdemli gözüküyor.

KAYNAK

Güzel bi yazı olmuş.Amerika da ki türk bayrağını taşıyan yahudileri bin kez tercih ederim içimizdeki aptal israiloflere..Aptal insanlar daha neyi savunduklarının farkında değiller.

Önderiniz Fetto da İsrail'i haklı buldu...?Ne ayak?Fikri olan var mı?

SİZ YA OKUDUĞUNUZ ANLAYAMAYACAK BİRİSİNİZ, YADA SIRF ÇARPITMA PEŞİNDESİNİZ TIPKI OKUDUĞUNUZ KENDİ KAYNAKLARINIZ VE BASININIZ GİBİ.

kardeş nerde gördün yazıda yada gülen in İsrail haklıdır gibi bir lafını..?'' İHH nın diplomasiyle sonuna kadara gitmesi gerekirdi'' gibi bir eleştiri cümlesini şimdi burda F. Gülen' israil haklıdır'' gibi bir çarpıtmaya nasıl sokabiliyorsunuz anlamak mümkün değil. ama sanal alem ya salla sallayabildiğin kadar , seni okuyanlar kadar alkışın nasıl olsa hep var. bu bile memnun ediyor ya ,ondandır belki haa..

SİZ YA OKUDUĞUNUZ ANLAYAMAYACAK BİRİSİNİZ, YADA SIRF ÇARPITMA PEŞİNDESİNİZ TIPKI OKUDUĞUNUZ KENDİ KAYNAKLARINIZ VE BASININIZ GİBİ.

kardeş nerde gördün yazıda yada gülen in İsrail haklıdır gibi bir lafını..?'' İHH nın diplomasiyle sonuna kadara gitmesi gerekirdi'' gibi bir eleştiri cümlesini şimdi burda F. Gülen' israil haklıdır'' gibi bir çarpıtmaya nasıl sokabiliyorsunuz anlamak mümkün değil. ama sanal alem ya salla sallayabildiğin kadar , seni okuyanlar kadar alkışın nasıl olsa hep var. bu bile memnun ediyor ya ,ondandır belki haa..

Fethullah Gülen, Murdoch'un Türkiye'yi günlerdir yerden yere vuran Wall Street Journal gazetesine Gazze yardım filosuyla ilgili Pnsilvanya'dan röportaj verdi, yardım filosunu eleştirdi!
--------------------------------------------------------------------------------

Fethullah Gülen, İsrail konusunda Türkiye'yi günlerdir yerden yere vuran Wall Street Journal gazetesine Gazze yardım filosuyla ilgili röportaj verdi.
Yardım filosunu sert şekilde eleştiren Gülen, "Organizatörlerin İsrail ile yardımın gönderilmesi konusunda uzlaşmaması otoriteye başkaldırıdır. İzin alınmalıydı" dedi. Gülen, uzun bir adaradan sonra ilk kez fotoğraflarının çekilmesine de izin verdi.

OTORİTEYE BAŞKALDIRI ANLAMINA GELİR!

İşte Gülen'in Amerikan gazetesine verdiği röportajdan çok tartışılacak sözleri:
"Haberlerde izlediğim şey çok çirkindi. Organizatörlerin İsrail ile yardımın gönderilmesi konusunda uzlaşmaması otoriteye başkaldırı anlamına gelir ve çok meyve veren sonuçları olmayacaktır. Ben İHH'nın ismini yeni duydum.Bu grubun politize olup olmadığını söylemek zor."
Bizim hareketimizden birileri Gazze'ye yardım göndermek istediğinde mutlaka İsrail'in iznini almaları gerektiğini söylüyorum. Een iyisi bu işin sorumlusunun kim olduğunu tespit etmek görevini birleşmiş milletler'e bırakmak.."

http://www.hackhell.com/serbest-kursu/671864-fethullah-gulenden-gazze-yorumu.html

OKUDUĞUNU ANLIYAMAYAN SEN OLUYORSUN SANIRIM BURADA....Amerika kucağı tatlı, hal böyle iken sıkıysa Amerika düşüncesinin dışında bi söylemde bulunsun da göriim onu....

Siz devam edin bu adamın borusunu öttürmeye...

Hamas ı terör örgütü zihniyetinde gören dünyaya elin arabını aklama çalışması,
bizdede var
DTP
onlarda halklarının özgürlüğü için mücadele verdiklerini söylüyor :)

ama aynı şey mi canım?

birisi arap
diğeri kürt....

shephard_9 Nickli Üyeden Alıntı ;

shephard_9; o yazıyı en az bugün 3 kez okudum. senin ilk mesajında ki gibi; Fetto İsraili haklı buldu diye geçen tek bir cümle gördünmü o alıntıladığın yazıda.. okuma özrünü anlarımda anlama özrünün üstüne bişey diyemem. bak bakalım İHH yı eleştirmek başka , düşmanını haklı görmek başka.. velevki senin anladığın tarzı yorumlamalarda bugün başka bir haber kanalında ve gzetede olayın iç yüzünü de aşırtmalar ve saptırmalar olmadan yorumlayan , ve demek sitediğinin tamda benim yukarıda gösterdiğim gibi ihh eleştirisi üzerine olduğu resmedilmiş Gülen hareketi tarafında..

hadi ondan da vazgeçtim.. GÜLEN , sizi doğruluyor ve sizin dediklerinizle örtüşüyorsa o zaman bu muhteremle aynı safa geldiniz yada o sizinle aynı safta demektir. öylemi? ben hiç olmassa mensubu olmadığım bu hareketin ne sövgüsüne ne övgüsüne dahil değilim.. ama sizin gibi işinize yarayınca , delil göstermek ,yaramayınca Abd uşağı demek ,ancak size has bir şey zaten..

bak işine üslubun zaten trafoo gibi kucağa oturmak, kucaklamak gibi ucuzluk belirten cümlelerle kurulu.. size uzun uzun yazmak kendime zuldür.

shephard_9 Nickli Üyeden Alıntı ;

shephard_9; o yazıyı en az bugün 3 kez okudum. senin ilk mesajında ki gibi; Fetto İsraili haklı buldu diye geçen tek bir cümle gördünmü o alıntıladığın yazıda.. okuma özrünü anlarımda anlama özrünün üstüne bişey diyemem. bak bakalım İHH yı eleştirmek başka , düşmanını haklı görmek başka.. velevki senin anladığın tarzı yorumlamalarda bugün başka bir haber kanalında ve gzetede olayın iç yüzünü de aşırtmalar ve saptırmalar olmadan yorumlayan , ve demek sitediğinin tamda benim yukarıda gösterdiğim gibi ihh eleştirisi üzerine olduğu resmedilmiş Gülen hareketi tarafında..

hadi ondan da vazgeçtim.. GÜLEN , sizi doğruluyor ve sizin dediklerinizle örtüşüyorsa o zaman bu muhteremle aynı safa geldiniz yada o sizinle aynı safta demektir. öylemi? ben hiç olmassa mensubu olmadığım bu hareketin ne sövgüsüne ne övgüsüne dahil değilim.. ama sizin gibi işinize yarayınca , delil göstermek ,yaramayınca Abd uşağı demek ,ancak size has bir şey zaten..

bak işine üslubun zaten trafoo gibi kucağa oturmak, kucaklamak gibi ucuzluk belirten cümlelerle kurulu.. size uzun uzun yazmak kendime zuldür.

1.Mensubu değilsen neden cevap veriyorsun?
2.Şu an C.. ile başlayan haber kanalında İHH başkanı neler diyor dinlemeni tavsiye ederim(Fetto'nun sözlerini düzeltmesi....vs...)
3.Ben bu şahsın doğru söylediğini falan söylemedim...Sadece kendini ona ait görenlerin fikrini sordum....Sen balıklama atladın.
4.Yok anlayışımız kıtmış, bilmem neymiş falan.....SEn kendini deha falan sanıyorsan bilemem...
5.Ortada bir özürlülük durumu varsa, BU SANA AİTTİR bilesin...Çünkü yukarıda belirttim sebeplerini...

bizdede var
DTP

ama aynı şey mi canım?

birisi arap
diğeri kürt....

O arap dediğin insanlar o toprakların gerçek sahipleri , tek istekleri ise bağımsızlığı geçtim yaşayabilmek...
üstelik HAMAS seçimle ülke başına gelmiş bir parti...
Adamların tek derdi halkını ve kutsal mekanları İsrail den koruyabilmek...
Soruyorum sana biz kürt çocuklarını mı öldürüyoruz sokaklarda ...
Dini düşüncelerine karısan var mı peki ?
Anadolu bu zamana kadar Kürtlerindi de biz zorla ellerinden alıp onları köleleştirdik mi?
İsrail gibi 50 60 yıldır mı bu topraklardayız...
Çanakkalede Kurtuluş Savaşında beraber savaşmadık mı?

bizdede var
DTP

ama aynı şey mi canım?

birisi arap
diğeri kürt....

Al işte PKK yı meşrulaştıran birisi daha..Arkadaş köşe yazarının fikirlerine biat etmeyin çünkü onlar sizide yanlarında yanlışa sürüklerler ama siz hiç farkında olmazsınız..

Sen bu söyleminle PKK yı mağdur gösterip T.C devletini işgalci gibi gösteriyorsun.Ayrıca PKK nın sanki daha önce bu ülkede toprakları varmışta şimdi elinden zaptedilerek alınmış gibi izlenim yaratıyorsun ki çok vahim bi durumdur bu.Anlıcan neyi savunduğunuzu iyi bilin öyle okuduklarınızı gelip burda tekrar etmeyin,zaten biz yazarların cibilliyetini çok iyi biliriz tekrar ederek sadece kendinizi yormuş olursunuz.

Al işte PKK yı meşrulaştıran birisi daha..Arkadaş köşe yazarının fikirlerine biat etmeyin çünkü onlar sizide yanlarında yanlışa sürüklerler ama siz hiç farkında olmazsınız..

Sen bu söyleminle PKK yı mağdur gösterip T.C devletini işgalci gibi gösteriyorsun.Ayrıca PKK nın sanki daha önce bu ülkede toprakları varmışta şimdi elinden zaptedilerek alınmış gibi izlenim yaratıyorsun ki çok vahim bi durumdur bu.Anlıcan neyi savunduğunuzu iyi bilin öyle okuduklarınızı gelip burda tekrar etmeyin,zaten biz yazarların cibilliyetini çok iyi biliriz tekrar ederek sadece kendinizi yormuş olursunuz.

Hoş geldin gülüm,hoş geldin.Clon olmadığın belli .Yazdıklarından bunu algılıyorum,tanımamışsın bizi,olsun tanışırız :)
Sen benim yazdığımı konuda yazılan ile karşılaştırsana,

ikincisi,
v&k kardeşime,

doğruya ,siz işinize geleni algılarsınız,arap müslüman ya ,işgal edildi ya,
kardeşim
adamlar topraklarını satıp yine yahudinin gazinolarında yemedi mi?
kendilerine ilk döneklik yapanlarda kendi ırkları olmadı mı?
Kaldı ki;
onlar müslüman değil mi?

Sizi işinize gelene çevirmeye alışmışsınız.
Yeri gelince milliyetçi,yeri gelince ümmetçi,
tıpkı yardım götürenler gibi,

insan olarak gittiler,
müslüman olarak vardılar,ama sıkışınca
Türkiyeli oldular.

Geçeceksin bunları.Sevgili Pensillvanya İmamımızı okumamışsınız.Çok cahilsiniz çok.

Birde dediğinden dönmeyeceksin,
yahudiden değil,
döneklerden korkarım.Çünki,
gözümüzün görmediğini yapmaya alışkındırlar,
gözümüzün gördüğünden sakınacak korkumuz yok şükür.

Bir imamı savunup,sonra alakam yok demek,
bir milliyetçi olup,sonrasında ümmetçi kralı kesilmek,
iktidar olup,olmadan öncesinde yermek....

Kime göre?

Hoş geldin gülüm,hoş geldin.Clon olmadığın belli .Yazdıklarından bunu algılıyorum,tanımamışsın bizi,olsun tanışırız :)
Sen benim yazdığımı konuda yazılan ile karşılaştırsana,

ikincisi,
v&k kardeşime,

doğruya ,siz işinize geleni algılarsınız,arap müslüman ya ,işgal edildi ya,
kardeşim
adamlar topraklarını satıp yine yahudinin gazinolarında yemedi mi?
kendilerine ilk döneklik yapanlarda kendi ırkları olmadı mı?
Kaldı ki;
onlar müslüman değil mi?

Sizi işinize gelene çevirmeye alışmışsınız.
Yeri gelince milliyetçi,yeri gelince ümmetçi,
tıpkı yardım götürenler gibi,

insan olarak gittiler,
müslüman olarak vardılar,ama sıkışınca
Türkiyeli oldular.

Geçeceksin bunları.Sevgili Pensillvanya İmamımızı okumamışsınız.Çok cahilsiniz çok.

Birde dediğinden dönmeyeceksin,
yahudiden değil,
döneklerden korkarım.Çünki,
gözümüzün görmediğini yapmaya alışkındırlar,
gözümüzün gördüğünden sakınacak korkumuz yok şükür.

Bir imamı savunup,sonra alakam yok demek,
bir milliyetçi olup,sonrasında ümmetçi kralı kesilmek,
iktidar olup,olmadan öncesinde yermek....

Kime göre?

Beni döneklikle suçladığının farkında mısın?
Öyle ki ben Ümmetini de milletini de seven bir insanım ...
Hamas la PKK yı eşit gördüğünde PKK ya nasıl bir değer verdiğinin farkında mısın?
Merak ediyorum Çeçenleri de mi terörist görüyorsun Rusya ya karşı ya da Uygur Türklerini Çin e karşı ....
Filistinliler topraklarını satmış yemiş gazinolarda öyle mi?
Satmak yerine gazino açıp eğlenemiyorlarmıymış kendi topraklarında...
Bak kardeşim bunlar komik iddialar , Biz Kanal Harekatı ve Suriye Savunmasından sonra Filistin i kaybettik , İngilizler aldı bizden ve onların sömürgesi haline geldi , ordaki sahipsiz topraklar İngiliz toprağı sayıldı , diğer topraklar ise sahiplerine baskı yapılarak sattırıldı gönüllü satan 3 5 kişidir emin ol ...
Sonra geçenlerde olan gemi olayının bir değişiği İngilizler ve Filistin e gelen Yahudiler arasında oldu ve ABD nin de etkisiyle İsrail bağımsız oldu ...
Bağımsızlığından sonra türlü entrikalarla topraklarını büyüttü ...
Sen bizi ümmetçi diyorsun da tehlikenin farkında değilsin
İsrail in vaadedilen toprakları mezopotamya yani Fırat Dicle arası ve bunu alana kadar da durmayacaklar Hamas ı sindirip Filistin i ABD deki kızılderililer gibi sildiklerinde Ürdün Suriye de sırayla onların olacak ...
Yılan ın başı küçükken ezmek gerek ...
İster milliyetçi düşün ister ümmetçi her yol İsrail de kesişir...

İmam vs Fethullah Gülen le bi alakam yok o konuları Gemar la tartışmanı öneririm o daha iyi tanır...
Ben fikirleri savunurum insanları değil , fikirleri eleştiririm insanları değil...

Boş bir yazıyı yarısından sonra okumam bile!fettullah karşıtı basın o kadar az ki,bir elin beş parmağını geçmez..yandaş medyayı en güzel siz yaparsınız!o konuya hiç girme haksız çıkarsın!
Gülen gitmemeleri gerekirdi diyor!siz 1 hafta boyunca hala gidecek diyorsunuz!Elin oğlu güneydoğuda devlet kursa!sonra biz üstüne çöksek,başkaları da onlara kamyon kamyon yardım yapsa ne derdin acaba?toprağını satarsan bu hallere düşersin!

Türkiye'de pkk ya sesini çıkaramayanın ne gür sesi varmış mübarek. Ta israilden duyuluyor.

Fethullah Gülen, Murdoch'un Türkiye'yi günlerdir yerden yere vuran Wall Street Journal gazetesine Gazze yardım filosuyla ilgili Pnsilvanya'dan röportaj verdi, yardım filosunu eleştirdi!
--------------------------------------------------------------------------------

Fethullah Gülen, İsrail konusunda Türkiye'yi günlerdir yerden yere vuran Wall Street Journal gazetesine Gazze yardım filosuyla ilgili röportaj verdi.
Yardım filosunu sert şekilde eleştiren Gülen, "Organizatörlerin İsrail ile yardımın gönderilmesi konusunda uzlaşmaması otoriteye başkaldırıdır. İzin alınmalıydı" dedi. Gülen, uzun bir adaradan sonra ilk kez fotoğraflarının çekilmesine de izin verdi.

OTORİTEYE BAŞKALDIRI ANLAMINA GELİR!

İşte Gülen'in Amerikan gazetesine verdiği röportajdan çok tartışılacak sözleri:
"Haberlerde izlediğim şey çok çirkindi. Organizatörlerin İsrail ile yardımın gönderilmesi konusunda uzlaşmaması otoriteye başkaldırı anlamına gelir ve çok meyve veren sonuçları olmayacaktır. Ben İHH'nın ismini yeni duydum.Bu grubun politize olup olmadığını söylemek zor."
Bizim hareketimizden birileri Gazze'ye yardım göndermek istediğinde mutlaka İsrail'in iznini almaları gerektiğini söylüyorum. Een iyisi bu işin sorumlusunun kim olduğunu tespit etmek görevini birleşmiş milletler'e bırakmak.."

http://www.hackhell.com/serbest-kursu/671864-fethullah-gulenden-gazze-yorumu.html

Dün Wall Street Journal gazetesinde, Fethullah Gülen'le yapılmış bir röportaj yer aldı.
Röportajda Gülen, Türk kamuoyunda Gazze olayıyla ilgili görüşlerden farklı bir bakış açısı ortaya koyuyor. Başka konuların da ele alındığı röportajın Gazze'yle ilgili kısmını ve Gülen'in bu mevzuya yaklaşımını 3 noktada değerlendirebiliriz: Bir, yardım gönüllülerinin bulunduğu gemiye yapılan o korkunç müdahale öncesi izlenen yöntem ki Gülen bu noktada diplomatik yolların sonuna kadar zorlanmasında ısrar ediyor. İki, İsrail askerlerinin müdahale biçimi ki onu 'çirkin bir manzara' diyerek eleştiriyor. Bu söz, müdahale biçimini kınadığının açık göstergesi. Üç, şehit olan vatandaşlarımız ki, bunun için Gülen taziye yayınlayarak üzüntülerini ifade ediyor.

1,5 milyon Filistinlinin yaşadığı açık hapishane Gazze'ye 4 yıldır uygulanan ambargoyu delmek için yola çıkan insani yardım gemilerine İsrail'in yaptığı kanlı müdahale millet olarak hepimizi öfkelendirdi. Hadisenin duyulduğu andan itibaren boşalmayan meydanlar ve dün Fatih Camii avlusunda kılınan cenaze namazında ortaya çıkan tablo, milletimizin duyduğu tepkinin göstergesiydi.

Aslında 9 insanımızın şehit olmasıyla sonuçlanan bu vahşi saldırıya duyulan tepki Türkiye ile de sınırlı kalmadı. New York'ta Türk bayraklarıyla İsrail'in bu hareketini telin eden Yahudilerden BM Güvenlik Konseyi'ne, Batı medyasından İsrail medyasına, Arap Birliği'nden NATO'ya bütün dünya İsrail'i kınama noktasında bir araya geldi. Konu, El Cezire, BBC, CNN gibi uluslararası kanallarda birinci haber olma özelliğini koruyor.

İsrail'in vahşi saldırısıyla hayatını kaybedenlerin acısını paylaşanların arasında Fethullah Gülen Hocaefendi de vardı. Gazetemizde yayımlanan taziyesinde Gazze'de bir insanlık dramı yaşandığına dikkat çeken Hocaefendi şöyle diyordu: "Filistin'de yaşanan bu drama son verebilmek beklentisiyle yola çıkan, uğradıkları müessif saldırıda hayatlarını kaybederek şehit olan insanlarımıza Allah'tan rahmet diler, başta aileleri olmak üzere, milletimize ve bütün insanlığa taziyelerimi bildiririm."

Belki birçoğumuzun gündemine İsrail'in kanlı müdahalesinden sonra giren bu hadise, böyle bir eylemin yapılacağının duyulduğu ilk günden itibaren Hocaefendi'nin gündemindeydi. İyi niyetle atılan bu adımın, olumsuz bir şekilde sonuçlanacağı endişesi içindeydi. Çünkü İsrail'in benzer durumlardaki tepkilerine bakıldığında, endişe etmekte de haksız sayılmazdı. Nitekim yakınındaki insanlara, gemiler daha harekete geçmeden, İsrail'in nasıl tepki vereceğini tahmin etmenin güç olduğunu, bir sorun çıkmaması için diplomatik yolların sonuna kadar zorlanması gerektiğini söylüyordu. Bu sağlanamayacaksa, kritik bir zamanda Türkiye'yi savaşın eşiğine getirecek bir krize meydan vermemek için başka yolların aranması gerektiğini düşünüyordu.

Endişe etmekte haklıydı. Gerçekten de İsrail hükümeti, ne yapacağı kolay kolay kestirilemeyen, küçük bir sebeple bile dünyayı ateşe verebilecek hamleler yapan bir ülke haline gelmişti. İki askeri esir düştüğü için Lübnan'ı yerle bir eden, yine bir askeri Hamas tarafından esir alındığı için işgali altındaki Gazze'ye savaş açarak 400'ü çocuk 1500 insanın ölümüne yol açan, Türkiye gibi bölgedeki en yakın ülkeye büyükelçisini alçak koltuğa oturtarak ders vermeye kalkışan bir yönetim. Bunları hesaba katınca, hele meydan okur gibi tavrın iyice tahrik edeceği bir yardım hareketinin nereye varacağını kestirmek zor değildi. Önce bu insani yardım konvoyuna katılacağı duyurulan bazı AK Partili vekillerin, daha sonra bundan vazgeçmiş olması da aslında bu endişelerin ve doğabilecek sonuçların öngörüldüğünün işareti.

Nitekim Gülen, dün Wall Street Journal'de yayımlanan röportajında da bu büyük endişelerden kaynaklanan görüşlerini dile getirdi. Sağduyunun, aklıselimin yorumuydu söylenenler. Sivil insanlara, uluslararası sularda yapılan müdahaleyi ve ortaya çıkan tabloyu çirkin bulduğunu söyleyen Gülen, devletin ve bu işin öncülüğünü yapan İHH'nın, çocuk, yaşlı ve kadınların başına gelebilecek sıkıntıları, can kaybı hatta savaş riskini öngörerek diplomatik yöntemleri sonuna kadar zorlaması gerektiğini vurguluyordu. Acı da olsa bunca olay yaşandıktan sonra, Gülen'e göre yapılması gereken ilk iş, gerçeğin ortaya çıkması için Birleşmiş Milletler öncülüğünde şeffaf ve bağımsız bir soruşturma yapılması.

Bu görüşlerin doğru anlaşılması için röportajla ilgili bir hususu bilmek lazım. Öğrendiğim kadarıyla ve okunduğunda da anlaşılacağı gibi bu görüşme, Gazze krizi üzerine düşünülmüş bir röportaj değildi. Olaydan birkaç hafta önce yapılmak istenen bir röportajdı ve yazılı cevapları günler öncesinden gazetecilere ulaştırılmıştı. Fotoğraf çekimi için kısa süreli bir araya geldiklerinde tüm dünya bu konuyu konuştuğu için, Gazze meselesine girilmiş ve bu konu diğerlerinin önüne geçmişti. Meseleyi bu boyutundan çıkararak, sanki sadece bu mevzu için röportaj verilmiş gibi değerlendirmek doğru olmaz.
KAYNAK - ABDÜLHAMİT BİLİCİ - Gülen'den şehitlere taziye, yönteme eleştiri!

Geri