kuzay
Pesimist
- Katılım
- 2 Nis 2007
- Mesajlar
- 28,387
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
Yaz gelmesiyle birlikte uzayan gecelerde, alkol tüketimi de artıyor. Alkolün gramında 7 kalori olduğunu düşünürsek, bu içkiler verdikleri keyif kadar geçici değiller! Kontrollü içmekte fayda var...
İş çıkışı içilen soğuk bir bira, ailenizle birlikte gittiğiniz restoranda balığın yanında içtiğiniz bir kadeh rakı, haftasonu arkadaşlarınızla eğlenirken su gibi giden tekilalar, bir açılışta ayaküstü ikram edilen bir kadeh şarap, doğum gününüzde içtiğiniz votkalar...
Bu kadehler birleşince koca bir kalori yumağına dönüşür ve verdiği keyif bir yana dursun, göbeğimizde yağ olarak birikmeye başlar! Kalori alımı açısından alkol içmek ile yağ içmek arasında pek fark yoktur çünkü 1 gram alkolde 7 kalori, 1 gram yağda 9 kalori vardır.
İçkilerin alkol oranı arttıkça, kalorileri de artar. Birada yüzde 5 alkol varken, rakıda yüzde 40 alkol vardır ve rakının kalorisi biradan 5 kat daha fazladır! Eğer içtiğimiz içkilerin kalorisini bilirsek, bir dahaki sefere hem sarhoş olmadan önce bir kez daha düşünürüz, hem de birkaç saatlik keyfi daha sonra göbeğimizde bir anı olarak saklamak zorunda kalmayız...
BİRA
Alkol hacmi: Yüzde 3.5 ile 5
Kalori: 500 ml için 170 kalori
İyi bir folat kaynağıdır. Yetişkinlerin günde alması gereken folat miktarı 200 mcg iken, bu oran doğum yapmış kadınlarda 400 mcg'dir. 500 ml'sinde 68 mcg folat bulunur. Ayrıca 500 ml birada günlük önerilen niasinin onda biri bulunur.
ROM
Alkol Hacmi: Yüzde 45 - 50
Kalori: 100 ml için 250 kalori
BAILEYS
Alkol Hacmi: Yüzde 18
Kalori: 50ml için 160 kalori
İrlanda viskisi ve krema karışımı olan bu içki, doymuş yağ açısından zengindir. Bir ölçü Baileys, 2 çikolatalı bisküviye eş değerdir. Yüksek kalorili olmasına rağmen, tatlı olması fazla içilmesini engelleyebilir. Ayrıca içinde bulunan krema da alkol emilimini yavaşlatır.
RAKI
Alkol Hacmi: Yüzde 45 - 50
Kalori: 100 ml için 330 kalori
TEKİLA
Alkol Hacmi: Yüzde 40 - 45
Kalori: 100 ml için 115 kalori
VOTKA
Alkol Hacmi: Yüzde 40
Kalori: 25 ml için 55 kalori
Alkollü içkiler içinde en saf olanıdır, o kadar iyi damıtılır ki maya içermez. Bu nedenle mayasız beslenilen diyetlerde içilebilir. Ayrıca bu saflık sayesinde sizi akşamdan kalma yapma ihtimali en düşük içkidir.
BEYAZ ŞARAP
Alkol Hacmi: Yüzde 12
Kalori: 125 ml için 93 kalori
Kırmızı şaraba göre insanı akşamdan kalma bırakması ihtimali daha düşüktür. 3 küçük kadehten fazla içilmezse, akciğerleri koruduğuna dair araştırmalar var. İçerdiği antioksidanlar akciğer dokusuna zarar veren zararlı moleküllerin oluşmasını önler. Ancak midede asit üretilmesine de sebep olabilir ki bu da bulantıya sebep olur.
KIRMIZI ŞARAP
Alkol Hacmi: Yüzde 10 ile 15
Kalori: 125 ml için 85 kalori
Dengeli tüketildiğinde sağlığınız için en yararlı olan alkollü içkidir. Kırmızı şarapta ayrıca beyaz şaraba oranla, daha fazla potasyum, demir ve antioksidan da bulunur. Günde bir ila iki kadeh kırmızı şarap, yetişkinlikte başlayan şeker hastalığına, kalp rahatsızlıklarına ve Alzheimer'a iyi gelir. Ayrıca daha kolay uyumamıza yardımcı olur. Buna karşılık kırmızı şarabın yaratacağı akşamdan kalmalık, beyaza göre daha şiddetli olur.
LİKÖR
Alkol Hacmi: Yüzde 17 - 60
Kalori: 100 ml için 110 - 180 kalori
BRANDY (KONYAK)
Alkol Hacmi: Yüzde 40
Kalori: 25 ml için 60 kalori
Diğer rengi koyu alkollü içecekler gibi brandy de şiddetli bir akşamdan kalmalık yapar. Ancak kalitesi ne kadar yüksek olursa, sağlığınız için de o derece yararlı olur. Bunun sebebi damıtılma aşamasında ürettiği antioksidanlardır. Ayrıca bilim adamlarına göre, 30 ml'lik kaliteli bir brandy, tavsiye edilen günlük C vitaminine denk miktarda antioksidan sağlar. Kalp krizlerini ve trombozu engeller ve serbest radikalleri bloke eder.
MARTINI (VERMUT)
Alkol Hacmi: Yüzde 16 - 20
Kalori: 100 ml için 170 kalori
SHERRY
Alkol Hacmi: Yüzde 17,5
Kalori: 125 ml için 58 kalori
Kırmızı şarap gibi bazı yararları vardır, kalp damar hastalığı riskini azalttığına dair bazı araştırmalar vardır. Sherry ayrıca iyi kolesterolü artırır ama şiddetli bir akşamdan kalmalık yapabilir.
VİSKİ
Alkol Hacmi: Yüzde 40
Kalori: 25 ml için 55 kalori
Kırmızı şarap gibi antioksidan özellikler taşır. Yapılan bir araştırma, az miktarda tüketimin kalp hastalıklarına iyi geldiğini göstermektedir. Ayrıca kalp krizi ve katarakt riskini azalttığı da belirlenmiştir. Geçen sene Glasgow'daki bilimsel bir konferansta ise malt viskinin, karadut ve nar gibi yumuşak meyvelerde de bulunan ellajik asit içerdiğinden, kansere iyi gelebileceği ortaya konulmuştur. Ancak akşamdan kalma hali oldukça şiddetli olacaktır.
CİN
Alkol Hacmi: Yüzde 37,5
Kalori: 25 ml için 55 kalori
İçeriğinden dolayı diüretik etkisi vardır, bu da susuzluğunuzu artırabilir. Bir şeylerle karıştırılıp içilebilen içkiler daha kalorilidir ama, alkol emilimini yavaşlatırlar.
ŞAMPANYA
Alkol Hacmi: Yüzde 12
Kalori: 125 ml için 93 kalori
Şampanya içmenin hiçbir faydası olmadığı gibi bazu dezavantajları da vardır. Köpüklü olduğundan alkol kana daha çabuk karışır. Baş dönmesine sebep olmasının sebebi de gene köpüklü olmasıdır; çünkü bu, hem nefes almanıza, hem de alkol almanıza neden olur. Köpük ve alkol bir araya geldiğinde, reflü ve mide yanmasına sebep olabilir.

Bu kadehler birleşince koca bir kalori yumağına dönüşür ve verdiği keyif bir yana dursun, göbeğimizde yağ olarak birikmeye başlar! Kalori alımı açısından alkol içmek ile yağ içmek arasında pek fark yoktur çünkü 1 gram alkolde 7 kalori, 1 gram yağda 9 kalori vardır.
İçkilerin alkol oranı arttıkça, kalorileri de artar. Birada yüzde 5 alkol varken, rakıda yüzde 40 alkol vardır ve rakının kalorisi biradan 5 kat daha fazladır! Eğer içtiğimiz içkilerin kalorisini bilirsek, bir dahaki sefere hem sarhoş olmadan önce bir kez daha düşünürüz, hem de birkaç saatlik keyfi daha sonra göbeğimizde bir anı olarak saklamak zorunda kalmayız...
BİRA
Alkol hacmi: Yüzde 3.5 ile 5
Kalori: 500 ml için 170 kalori
İyi bir folat kaynağıdır. Yetişkinlerin günde alması gereken folat miktarı 200 mcg iken, bu oran doğum yapmış kadınlarda 400 mcg'dir. 500 ml'sinde 68 mcg folat bulunur. Ayrıca 500 ml birada günlük önerilen niasinin onda biri bulunur.
ROM
Alkol Hacmi: Yüzde 45 - 50
Kalori: 100 ml için 250 kalori
BAILEYS
Alkol Hacmi: Yüzde 18
Kalori: 50ml için 160 kalori
İrlanda viskisi ve krema karışımı olan bu içki, doymuş yağ açısından zengindir. Bir ölçü Baileys, 2 çikolatalı bisküviye eş değerdir. Yüksek kalorili olmasına rağmen, tatlı olması fazla içilmesini engelleyebilir. Ayrıca içinde bulunan krema da alkol emilimini yavaşlatır.
RAKI
Alkol Hacmi: Yüzde 45 - 50
Kalori: 100 ml için 330 kalori
TEKİLA
Alkol Hacmi: Yüzde 40 - 45
Kalori: 100 ml için 115 kalori
VOTKA
Alkol Hacmi: Yüzde 40
Kalori: 25 ml için 55 kalori
Alkollü içkiler içinde en saf olanıdır, o kadar iyi damıtılır ki maya içermez. Bu nedenle mayasız beslenilen diyetlerde içilebilir. Ayrıca bu saflık sayesinde sizi akşamdan kalma yapma ihtimali en düşük içkidir.
BEYAZ ŞARAP
Alkol Hacmi: Yüzde 12
Kalori: 125 ml için 93 kalori
Kırmızı şaraba göre insanı akşamdan kalma bırakması ihtimali daha düşüktür. 3 küçük kadehten fazla içilmezse, akciğerleri koruduğuna dair araştırmalar var. İçerdiği antioksidanlar akciğer dokusuna zarar veren zararlı moleküllerin oluşmasını önler. Ancak midede asit üretilmesine de sebep olabilir ki bu da bulantıya sebep olur.
KIRMIZI ŞARAP
Alkol Hacmi: Yüzde 10 ile 15
Kalori: 125 ml için 85 kalori
Dengeli tüketildiğinde sağlığınız için en yararlı olan alkollü içkidir. Kırmızı şarapta ayrıca beyaz şaraba oranla, daha fazla potasyum, demir ve antioksidan da bulunur. Günde bir ila iki kadeh kırmızı şarap, yetişkinlikte başlayan şeker hastalığına, kalp rahatsızlıklarına ve Alzheimer'a iyi gelir. Ayrıca daha kolay uyumamıza yardımcı olur. Buna karşılık kırmızı şarabın yaratacağı akşamdan kalmalık, beyaza göre daha şiddetli olur.
LİKÖR
Alkol Hacmi: Yüzde 17 - 60
Kalori: 100 ml için 110 - 180 kalori
BRANDY (KONYAK)
Alkol Hacmi: Yüzde 40
Kalori: 25 ml için 60 kalori
Diğer rengi koyu alkollü içecekler gibi brandy de şiddetli bir akşamdan kalmalık yapar. Ancak kalitesi ne kadar yüksek olursa, sağlığınız için de o derece yararlı olur. Bunun sebebi damıtılma aşamasında ürettiği antioksidanlardır. Ayrıca bilim adamlarına göre, 30 ml'lik kaliteli bir brandy, tavsiye edilen günlük C vitaminine denk miktarda antioksidan sağlar. Kalp krizlerini ve trombozu engeller ve serbest radikalleri bloke eder.
MARTINI (VERMUT)
Alkol Hacmi: Yüzde 16 - 20
Kalori: 100 ml için 170 kalori
SHERRY
Alkol Hacmi: Yüzde 17,5
Kalori: 125 ml için 58 kalori
Kırmızı şarap gibi bazı yararları vardır, kalp damar hastalığı riskini azalttığına dair bazı araştırmalar vardır. Sherry ayrıca iyi kolesterolü artırır ama şiddetli bir akşamdan kalmalık yapabilir.
VİSKİ
Alkol Hacmi: Yüzde 40
Kalori: 25 ml için 55 kalori
Kırmızı şarap gibi antioksidan özellikler taşır. Yapılan bir araştırma, az miktarda tüketimin kalp hastalıklarına iyi geldiğini göstermektedir. Ayrıca kalp krizi ve katarakt riskini azalttığı da belirlenmiştir. Geçen sene Glasgow'daki bilimsel bir konferansta ise malt viskinin, karadut ve nar gibi yumuşak meyvelerde de bulunan ellajik asit içerdiğinden, kansere iyi gelebileceği ortaya konulmuştur. Ancak akşamdan kalma hali oldukça şiddetli olacaktır.
CİN
Alkol Hacmi: Yüzde 37,5
Kalori: 25 ml için 55 kalori
İçeriğinden dolayı diüretik etkisi vardır, bu da susuzluğunuzu artırabilir. Bir şeylerle karıştırılıp içilebilen içkiler daha kalorilidir ama, alkol emilimini yavaşlatırlar.
ŞAMPANYA
Alkol Hacmi: Yüzde 12
Kalori: 125 ml için 93 kalori
Şampanya içmenin hiçbir faydası olmadığı gibi bazu dezavantajları da vardır. Köpüklü olduğundan alkol kana daha çabuk karışır. Baş dönmesine sebep olmasının sebebi de gene köpüklü olmasıdır; çünkü bu, hem nefes almanıza, hem de alkol almanıza neden olur. Köpük ve alkol bir araya geldiğinde, reflü ve mide yanmasına sebep olabilir.