İçki içtikten ne kadar sonra abdest alınıp namaz kılınabilir?

PirAdam

Ayın Üyesi
Reaction score
0
Öncelikle belirtmek gerekir ki, alkollü içki ve uyuşturucu kullanmak haramdır. Bu sebeple bir Müslümanın alkollü içki içmesi ve uyuşturucu kullanması düşünülemez. Ancak her nasılsa bu haramı işleyen kişi, bunun haramlığını inkâr etmedikçe Müslümandır. Dolayısı ile ibadetleri yerine getirmekle mükelleftir. Ancak sarhoşluk kişinin bilincini etkilediği için bu halde iken kılınan namaz geçersiz olur. Allah Teala, “Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar… namaza yaklaşmayın” (Nisa, 4/43) buyurmuştur.

Kuşkusuz, dua ve ibadet bir idrak ve şuur işidir. Bunun içindir ki, bütün ibadetlerde Müslüman olma ve büluğ çağına ulaşmanın yanında akıllı olmak şart koşulmuştur. İbadetlerin makbul olması için, ibadet niyetiyle ve ihlâsla yapılmaları gerekir. Bu sebeple namaz kılacak, oruç tutacak ve dua edecek kimsenin ne dediğini, ne yaptığını bilecek kadar ayık olması, aklının başında olması gerekir. Bu itibarla, alkol alan veya uyuşturucu kullanan kişi, ne dediğini bilecek kadar sarhoş değilse namazlarını kılması gerekir. Bunun için belirlenmiş bir süre yoktur.

Kaynak : http://kurul.diyanet.gov.tr/sorusor/

f89762e2da2947e8852ae5ef357a3837.jpg

ben nasılsa içki içiyorum..yandım bittim dememeli.Yüceler yücesi hep tevbeleri kabul edendir..beşeriz şaşarız...İnşallah şaşırmışlardan eyleme beni/bizleri Allahım..! (amin)

imanı bütün adam bir kere kendisini müşkül duruma sokacak olayı yapmaz. İçki içen adamın abdestle namazla ne işi olur.

çok güzel bir konuya değinmişsin teşekkürler...

imanı bütün adam bir kere kendisini müşkül duruma sokacak olayı yapmaz. İçki içen adamın abdestle namazla ne işi olur.

haklısın imanı bütün olan yapmama gayretinde olur, olmalıda lakin maneviyatımızın iki mikrobu varki şeytan ve nefs işte burada onlara uyan bazen imanlı biriside olabilir...yaptıklarına o kadar nadim olurki yaradanın rahmetine halis bir tevbe ile söz verdiğinde elbette mevla boş çevirmez...tek ihlas ve samimiyet olsun...!
Bir Hadiste (Allahü teâlâ, tevbe edenin tevbesinden dolayı, susamış kimsenin, suya kavuşmasından, çocuğu olmayanın çocuk sahibi olmasından ve bir şey kaybedenin o yitiğini bulmasından daha çok sevinir. Her kim içten ve bir daha günaha dönmemek üzere Allah’a tevbe ederse, Allahü teâlâ da onun günahlarını yazan iki meleğe, kendi organlarına ve günah işlediği yere, bütün bunlara günahlarını unutturur.) [Ebu-l-Abbas] (Allahü teâlâ, herkese unutturunca günah işlediğine şahit kalmaz.)

Bir âyet-i kerime meali de şöyledir:
(Ey günahı çok olan kullarım, Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin! Allah bütün günahları affeder. O sonsuz mağfiret ve nihayetsiz merhamet sahibidir.) [Zümer 53]

..... ne söylediğinizi bilinceye kadar… namaza yaklaşmayın” (Nisa, 4/43) buyurmuştur.

Kuşkusuz, dua ve ibadet bir idrak ve şuur işidir.

.........................

Evet, ibadet bir şuur işidir. Ne dediğini bilmeden yapılan ibadet sapıklıktan başka bir şey değildir...

namaz kılanların büyük bir bölümü sarhoşlardan daha şuursuzdur, ne dediklerini bilmeden arapça namaz kılıyorlar, buyrun burdan yakın.

ne söylediğinizi bilinceye kadar namaz kılmamanızı tavsiye ederim.

Evet, ibadet bir şuur işidir. Ne dediğini bilmeden yapılan ibadet sapıklıktan başka bir şey değildir...

namaz kılanların büyük bir bölümü sarhoşlardan daha şuursuzdur, ne dediklerini bilmeden arapça namaz kılıyorlar, buyrun burdan yakın.

eskiden olsa bu yazdığın stırların altını yüzlerce cümle ile doldurup,neden yada nasıl ibadet yaptığımızı anlatmaya çalışırdık ama,

zeka seviyesi bizden yüksek insanlara böyle bir açıklama yapmak saçmalıktan öte gitmez diye düşünüyorum :durdurun

Aslında mesele içki değil yasakların delinmesi..Yasaklı şeyler herzaman ilgi çekmiştir.

BurakƷ5;5444930' Alıntı:
içki içiyorsan neden abdes alıyosun

abdes alıyosan neden içki içiyosun

BurakƷ5;5444930' Alıntı:
içki içiyorsan neden abdes alıyosun

abdes alıyosan neden içki içiyosun

evet içkili (sarhoşken) zaten yaklaşma denmekte..amma aklın başına geldiğinde samimi tevbe ederek ve bir daha bu illete düşmeyeceğine dair yaradana söz verirsen mevla bağışlarım diyor..mühim olan bence günahta ısrarcı davranmamaktır...:smile:

ne söylediğinizi bilinceye kadar namaz kılmamanızı tavsiye ederim.

ne söylediğini ne istediğini ne yaptığını bilmek yaradan karşısında evladır...kast ettiğin namazda okunan ayetlerin manasını bilerek okumak sanırım...bir Fatihanın manası, bir ihlasın, bir Kevserin manası kolayca bilinebilir...ama asl olan samimi olmaktır. "Ameller niyetlere göredir" diye boşuna denmemiştir...Allah bizleri doğru yola ilettiklerinden eylesin...!

YanLış anLaşıLmak istemiyorum. Demek istediğim bu haramı işLeyen kişi gerçekten pişman olup tevbe eder de namaza, ibadete başLarsa; amenna.

Ama, iç iç gel sonra namaz kıl, ibadet et. bence bu yanLış oLur...

YanLış anLaşıLmak istemiyorum. Demek istediğim bu haramı işLeyen kişi gerçekten pişman olup tevbe eder de namaza, ibadete başLarsa; amenna.

Ama, iç iç gel sonra namaz kıl, ibadet et. bence bu yanLış oLur...

Estafurullah...Cenabı Hakkın katında evla olan inşallah günahta ısrarcı olmamaktır...amma unutulmamalıdırki manevi dünyamızın iki düşmanıyla da mücadele de çok önem arz etmekte...derki yaa..bir kereden birşey olmaz Allah afedicidir tevbe edersin der ve bizleri tekrar günaha teşvik eder..işte bu durumlara karşıda alabildiğince uyanık olmamız elzemdir...:smile:

Geri