Eğer sıkılmayıp ve konuya ilgi duyarsanız ve talep ederseniz içki eğitimi konusuna daha derinden mesela şarap, kokteyl vs... konularınıda paylaşırım. herkesin şu yaklaşan sıcak yaz aylarında kendi kendine dostlarıyla beraber hazırlayabileceği pratik kokteyl ve içki tarifleri verebilirim konu umuyorum ilgi çeker... ilk başta ana içki türleriyle başlayalım... bazı imla hataları olabilir bunun içinde kusura bakmayın...
WHISKY
Whisky; arpa, mısır, çavdar, yulaf ve benzeri gibi tahılların mayalama işleminden sonra damıtılmasından elde edilir.Dünyada birçok ülkede whisky üretilmektedir. Aynı sistemle üretilmesine karşın hiçbir whisky diğerine benzemez.
MALT WISKY: Malt Whisky sadece ve sadece arpadan yapılır. Meşe fıçılarda en az 3 yıl dinlendirildikten sonra kanunen Whiskydir. Sınır 3 yıl olmasına karşın daha uzun yıllar dinlendirilir. Dinlendirme esnasında kaliteli üretim yapan fabrikalar sprey fıçılarında yıllandırırlar. Dinlendir MEB neticesinde alkol bildiğimiz whisky rengini alır. Dağıtımdan çıktığında bütün alkoller beyazdır. Her damıtmada imbikler temizlenir ve tekrar doldurulur bu nedenle malt whisky üretimi yavaş ve masraflı olur. whisky dağıtımı arpanın fabrikaya girişinden fıçıda dinlenmeye alılana kadar 18–20 günlük zaman içinde işlemlerden geçer. Her bölge ve her fabrikanın ürünü ayrı özellik taşır.
GRAIN WHISKY: genellikle mısırdan yapılır. Kullanılan tahılın %70 ile %80 mısır oluşturur. Mısırın yanı sıra buğday, arpa, yulaf ve bir miktarda malt edilmiş arpa kullanılır. Bir şişe harman Wisky’nin %70 ile %80 Nil rain whisky geri kalan kısmınıza malt whisky oluşturur. bu oran firmadan firmaya değişe bilir.
WHISKY STİLLERİ (BLENDED)
SCOTCH WHISKY.(İSKOÇYA): İki bin civarında kayıtlı iskoç whesky’si markası vardır. Malt whisky üreten fabrika 117 tanedir.Scotch whisky iskoçyaya ait bir içkidir.Dünyanın dört bir yanında taklit edilmesine karşın hiçbir zaman aynı özelliklere sahip whisky elde edilememiştir.Bundaki faktörler iklim, su, arpa farklılaşmalrındaki nedendir.
MARKALAR :
IRISH WHISKY. (İRLANDA): İrlanda viskisi bilinen en eski viskilerdendir.İrlanda keşişleri tarafından iskoçyada imal edilerek bu insanlara tanıtılmıştır. İrlanda viskisi imbikten üç kez geçirilir. Ham madedesi olan arpanın yanında bir miktar yulaf ve buğdayda kullanılır.İrlanda viskisi en az 7 yıl kullanılmış brendi, shery ve rom fıçılarında yıllandırılır.İçimi daha yumşaktır.
MARKALAR :
BOURBON WHISKY. (AMERİKA): Amarica viskisi demek tek kelime ile burbon viski demektir. Bourbon viski yapılış yöntemleri yasalarla tesbit edilmiştir. en az %51 oranında mısır kullanılması şarttır. Kanunen en az iki yıl içi dağlanmış meşe fıçılarda dinlendirilmesi gerekir. Aslında kaliteli bir bourbon 4 yıldan daha az dinlendirilmez. En iyileri kentuckt’de yapılır. Americalıların dğer önemli viski türüde rye whesky’dir. Kaliteli arpa üretimini zor başardıklarından çavdar ile denenen bir viski olup en az %51 oranında çavdar kulllanılır. Bourbon’a nazaran daha hafiftir. İsim olarak adından söz ettiren ürettikleri bir diğer viskide tenessee whesky’dir. Bu viskidebourbon şeklinde üretilir. Yalnız farklıolarak meşe kömüründen süzülerek geçirilir. Ayrıca bu tür viskilerin yapımında arpa kullanılır.
MARKALAR :
CANADIAN WHISKY (KANADA): Bu tür viskilerde çavdardan yapılır. Yetiştirilmesi daha kolay olduğundan bu viski türü gerek koku gerek tat yönünden daha hafiftir. Büyük oranı mısır olmak üzere arpa, buğday, ve çavdardan yapılır.Enaz 3 yıl meşe fıçılarda dinlendirilmesi kanuni bir zorunluluktur. Fakat 6 yıl gibi standart bir süre oluşmuştur. Kanada viskisi çeşitleri viski fabrikalarının ürettiği malın belirli bir formüle göre karıştırılması ile üretilen bir viskidir.
MARKALAR :
CİN
Cin adını ardınç ağacının nohut büyüklüğündeki meyvelerinden alır. Bu içkinin ilk yapıldığı memleket Hollandadır. Dr. Francicus dela Boe adındaki bir ilac kimyageri alkolle ardınç ağacının meyvesini birlikte damıtarak böbrek hastalarına bir ilaç olarak keşvetmiştir.XVI yüzyılın ortalarında kullanmaya başlanan bu içki ingilizler tarafından dünyanın dört bir bucağına yayılması ile meşhurlaşmıştır. Her ne kadar ilk cini hollandalılar yapmışlarsada bugünmeşhur olanı ingilizlerin ürettiği london dry gin sitilidir. Hollandalıların ürettikleri cin daha ağır ve karışık kokulu iken ingilizlerin sitili daha hafif ve hoş kokuludur.cin saf alkolün ikinci kez ve çeşitli aromatik bitkilrle birlikte damıtılması ile elde edilir. Bu içkinin aromalandırılmasında kullanılan başlıca bitki ardınç ağacının küçük siyah renkli meyveleridir. Bundan başka kişniş tohumu, melek otu kökü, badem, kurutulmuş portakal ve limon kabuğu gibi bitkilr kullanılır. Her cin fabrikasının sır olarak gizlediği formülleri vardır.formülde yer alan bitkiler imbiklerin kuğu boynu denilen kısmına yerleştirilir. Isıtma neticesinde buharlaşarak bu bitkilerden süzülerek geçirilen alkol istenilen aromayı bu şekilde kapmış olur. Cin üretiminde kullanılan alkolün bazıları hububatlardan bazılarıda şekerkamışı melasından veya başka bitkilerden elde edilir . en çok tutulanları hububattan elde edilir. Cin damıtıldıktan sonra sulandırılarak istenilen alkol seviyesine düşürülür. Bu içki türü dinlendirilmeden pazarlanır.
CİN STİLLERİ
VOTKA
Votkanın esas memleketi polanya ile rusyadır . her iki ülkede votkanın ilk kendileri tarafından yapıldığını idda eder. Votka sözcügü hayat suyu anlamındadır. Votka tahıldan, patatesten, üzümden yapılırsa yapılsın slav memleketlerde ispirtolu pek çok içki votkadır. Rusya ve polonyada votka bizim bildiğimiz sadece beyaz alkol formunda değildir. Bir çok meyvelerle çeşnilendirilmiş olanları bitkilerle kokulandırılanları hatta uzun bir zaman yıllandırılanlarıda vardır. Votka saf bir özelliğe sahip oluncaya kadar yeniden damıtılarak ve ayrıca ince kum süzgeçlerden geçirilerek arındırılır. Bir çok firma süzme işleminde meşe kömürü kullanmaktadır. Polanyalılar genelde votkayı çavdardan imal ederler diger ülkeler çok çeşitli bitkiler kullanır daha çok şeker kamışı melası en büyük hammaddesidir bu içkinin. Votka imal edildikten sonra şişelerek pazarlanır. Yıllandırma dinlendirme söz konusu olmaz.
KONYAK - BRANDY
Memleketimizde konyak ve kanyak olarak bilinen bu içki aslında uluslar arası alanda brendi olarak bilinir. Conyak yanlızca fransanın cognac kasabasının çevresindeki arazide yetiştirilen üzümden üratilen brendiye verilen addır. Brendy kısaca şarabın damıtılmasıyla elde edilen bir içkidir. Brendy yanlızca üzümden imal edilen içkiye denir. Dünyada en çok bilinen ve içki pazarını elinde tutan brandy cognoc’tır.yani fransız kasabası sınırları içinde üretilen brendy dir.Cognac fransanın batısında küçük bir kasabadır. Bu kasabayı çevreleyen bağlarda yetiştirilen üzümlerden yapılan şarabın damıtılması ile yapılan cognac fıransız hükümeti tarafından kanunlarla korunmuştur.Bu bölge kalite önem sırasına göre şöyle sıralanır: Grand champagne, Petite champagne, borderies, fins bois, bons bois, bois ordinaire en gözde iki bölge grand champagne, petite champagne’ dir. Yeni damıyılan ham brandy’ ler kanunen en az 3 yıl meşe fıçılarda dinlendirilir fakat 3 yıl kanuni zorunlulk olmakla beraber 4,5 yıldan azdinlendirmezler.daha kaliteli sitilleri uzun yıllar dinlendirilir. Konyak bakırdan yapılan kılasik imbiklerle iki kez çekilir. İşin en önemli kısımlarından bride harmanlamadır. Bu işte experlerin rolü çok büyüktür. Bir konyak markasının harmanında belki 60-70 değişik brendy kullanılır. Harmanlandıktan sonra bir sürede böyle bekletilir.
KONYAK STİLLERİ
Konyaktan başka birde armagnac vardır buda ünlü fransız brandy’sidir. Armagnac fransa dışında çok azbilinir. Armagnac hem sek hemde koku itibari ile daha keskin bir rahiyaya sahiptir. Konyak gibi iki kez degil bir kez imbikten geçer.
ROM
Şeker kamışından yapılan bir içkidir. Şeker kamışı sıkılıp şekerli suyu alındıktan sonra geride kalan melası tekrar sulandırılarak sıklır. Elde edilen bu şekerli sıvının fermantasyonu yani mayalama işlemi bittikten sonra damıtılarakelde edilir. Başlıca iki sitilde imak edilir. Dark rom ve light rom. Dark rom daha ağır yapılı ve aromatiktir. Light rom renksiz yapı ve aroma itibari ile çokdaha hafiftir. Koyu renk olanı genellikle meşe fıçılardaüç veya daha fazla yıl dinlendirilir.açık renk olanları pek yıllandırılmaz. Rom’ların koyu veya açık olarak renklendirilmesinde karamel(şeker yanığı) kullanılır.
TEQUİLA
Meksikalıların milli içkisidir. Bazı kokteyler yoluyla tanınan bu içki kaktüse benzeyen bir bitkiden yapılır. Kırlarda kendi başına büyüyen “mezkal” bitkisinin dış yaprakları kesilip atılarak iç göbek kısmı kabaca doğranır. Bir mezkalin iç kısmının ağırlığı 30 ila 100 kilo arasında değişmektedir. Kabaca doğranan bitki buhar basıncı ile haşlanır. Soğutulup yıkandıktan sonra presten geçirilerek suyu alınır. Elde edilen mezkal suyuna şeker ve mayada eklenerek fermantasyonu sağlanır. İki kez klasik imbikle damıtılan bu içki en az üç yıl meşe fıçılarda dinlendirildikten sonra şişelenerek pazarlanır. Beyaz ve altın renginde olmak üzere iki sitilde imal edilir.beyaz (silver) ve altın renginde (golden) olmak üzere iki stilde imal edilir.
LİKÖRLER
Bütün likörler ana bir içkinin veya nötr bir alkolün çeşitli bitkilerle aromalandırılmış ve şeker şurubu ilavesiyle tatlandırılmış bir biçimidir.Arzu edilen herhangi bir meyve veya bitkinin saf alkolle birlikte belirli bir süre bekletilmesi ile iyi veya kötü bir cins likör elde yapılabilir.
Arzu edilen ezilmiş veya doğranmışl meyve ve bitkilerin sıcak veya soğuk alkolle birlikte belirli bir süre bekletilmeleri ile yada çeşitli bitkilerin alkolle birlikte yeniden inmikten geçirilmek suretiyle yapılır.Ya da her iki yöntem birlikte uygulanır.Sıcak alkol imal süresini kısaltmak için kullanılır. Her likör firmasının çok gizli tuttuğu belirli formülleri vardır.Likörlerin renklendirilmesinde bitkisel boyalar kullanılır.Tek bir bitkinin özelliğini taşıyanların yanında daha karmaşık tat veya rayihalı olanları da vardır. Bizim likör olarak bildiğimiz bu tatlı dijestif içkilere amerikalılar daha ziyade cordial derler bir fransıza göre yemeklerden sonra içilen her dijestif bir likördür. Likörün rahiyalandırılmasında tek bir veya yada bitki kullanıldığı gibi bunlardan başka fesleğen, biberiye, adaçayı, kekik, pelinotu, lavanta, zambak çiçeği, portakal çiçeği, gül, safran, kınakınaağacı kabuğu, tarçın, sandal ağacı kabuğu, melekotu kökü, zedecal, anason tohumu, badem ve kayısı çekirdeği, karanfil,kakao,kahve,kişniş tohumu,amber çiçeği tohumu,ardıç meyvesi ve daha bunlara benzer bir yığın bitki kullanılmaktadır.
VERMUT
Adını ana aroma maddesi olan pelinotu wormwood (vermut) bitkisinden alan bu içki aslında alkolle takviye edilmiş bir şaraptır.Bütün vermutların taban içkisi şaraptır. Bu genellikle pek bir özelliği olmayan ucun beyaz şaraptır.Vermutların yapılışında birçok aromatik otlar kullanılır.Pelinotu,sandalağacı kabuğu,zürafa otu,kinin,kişniş,ardıç meyvesi,karanfil,kızılkantaron,tarçın,adaçayı,küçük hindistan cevizi başta gelen bitkilerdir.
Her vermut şarapla karıştırılarak belirli bir süre soğuk depolarda dinlendirilir. Bu süre içerisinde terkipteki bütün karışımlar birbirleriyle özümleşerek bir bütün oluşturmuş olurlar.İlk vermutun yapıldığı yer İtalyadır. İlk stil olarak kırmızı türleri yapılırken daha sonraları bu çoğalarak sek(dry),bianco,rose olmak üzere çoğaltılmıştır.İtalya ile Fransa vermut yapımında başta gelen ve dünya pazarına hakim iki ülkedir.
VERMUT STİLLERİ
BİRA
Biranın tarihi çok eski devirlere dayanır çok kuvvetli bir ihtimalle ilk alkollü içkinin bira olduğu sanılıyor. Bira yapımında ilk zamanlar zamanımızın birasının vazgeçilmez bir maddesi olan şerbetçi otunun kullanılışının 500 senelik bir geçmişi vardır. Şerbetçi otu biranın çabuk bozulmamasını sağlarken aynı zamanda biraya bir karakter unsuru olmuştur. Bira yapımında başlıca bitki arpadır. Arpanın dışında az olmakla birlikte mısır, çavdar, yulaf buğday, pirinç ve darı kullanılır.
Biranın yapılışını kısaca şöyle anlatabiliriz : biranın esas maddesini oluşturan arpa önce suya yatırılır. Bir kaç gün buşekilde kalan arpa sıcak biryere serilerek çimenlenmeye b ırakılır.çimlenme süresi ortalama beş gün civarındadır. Çimlenen arpalar “kiln” denilen fırınlarda kurutulur. Bu kurutma işlemi biradan biraya farklı olmaktadır. Eğer bira koyu renkli veya siyah olcaksa daha çok kavrulur. Açık renkli olacaksa daha az olur bu süreç. Bu yukarıdaki anlattığımız devrelerden geçen arpa artıkmalt tır . malt değirmenden geçirilerekkabaca öğütülür bu esnada bazen malt olmamış diğper tahıllarda karıştırılarak sıcak su ile büyük teknelere doldurulur. Isıtılarak harareti dahada arttırılan bu sıvı daha sonra süzülerek “ketlle” veyahut “coper” denilen dev kazanlara nakledilir. Bir ile iki saat arasında bu esnada şerbetci otuda ilave edilerek kaynatılır. Biranın arpadan sonra ikinci ana madesini oluşturan şerbetci otununkaynamakta olan sıvıya ne zaman ilave edileceği ve hangi çeşit ot olacagı üreticiye kalmış bir iştir. Kaynatmaişleminin sonunda sıvıdaki şelbetci otu süzülerek alındıktan sonra sıvı soğumaya bırakılır. Bu yukarda anlattığımız devrelerden gecen sıvı maya lavesiile fermantasyona tabi tutulur. Yani mayanın kimyasal etkisi ile sıvıdaki şeker alkole dönüşür. Alkole dönüş normal olarak bir haftada tamamlanır. Mayalanma işlemi kendiliğinden durduktan sonra bu taze bira bir süre dinlendirilir. Dinlendirme süresi bir ile üç ay arasında değişmektedir. Bazı biralar ikinci kez fermantasyona tabi tutulur. Bu işlemler biradan biraya imalatcıdan imalatcıya değişir.
Bu kabaca anlattığımız şekilde yapılan bira daha sonra süzülerek şişe veya fıçılara doldurularakpazarlanır. Nasıl şaraplar beyaz ve kırmızı olarak iki ana sitile ayrılıyorsa biralarda “ale” ve “lager” tipi olmak üzereiki ana sitile ayrılırlar. Bu farklılık mayalanma sürecinden kaynaklanmaktadır. Ale tipi biralar üsten lager tipi biralar altan mayalanmış biralardır. Şimdi çekoslavakya sınırları içerisinde olan pilsen kasabasında bu tarihte değişik sitilde bir bira yaratıldı. Bu sitil bira almanca depo manasına gelen lager olarak bilinen bazende pilsen olarak söylenen bir bira sitilidir. Dünya bira üretiminin büyük bir kısmını bu sitil bira oluşturur. Lager veya pilsen tipi biralarda maya sıvının dibine çökerek alkole dönüşüm altan yukarıya doğru olmaktadır. Ayrıca mayalanma süreci suni olarak yavaşlatılarak haftalarca sürmektedir. Yavaşlatma sıvının hararetini düşürerek yani soğutarak olmaktadır. Bu tür biralar açık renkli daha duru bira türleridir. Ale tipi biralarda maya sıvının üstünde çoğalarak faliyetini bu şekilde sürdürmekte alkole dönüşümböylece tamamlanmakta ve lager türü biralara nazaran mayalanma çok daha kısa bir sürede gerçekleşmektedir.Ale tipi biralar daha koyu renkli, daha tatlı ve daha ağır yapılı biralardır. Renk tonları açıktan siyah renge kadar değişmektedir her iki bira sitilinde kullanılan bira mayalarıda ayrıca değişik maya türleridir. Ale tipi biralar normal olarak 13-15 derecede içilirken lagertipleri daha soğuk terçih edilir. Bu 5dereceden daha soğuk olmalıdır.zira çok soğuk bir bira özelliklerinin hemen hemen tamamını kaybeder.
WHISKY
Whisky; arpa, mısır, çavdar, yulaf ve benzeri gibi tahılların mayalama işleminden sonra damıtılmasından elde edilir.Dünyada birçok ülkede whisky üretilmektedir. Aynı sistemle üretilmesine karşın hiçbir whisky diğerine benzemez.

MALT WISKY: Malt Whisky sadece ve sadece arpadan yapılır. Meşe fıçılarda en az 3 yıl dinlendirildikten sonra kanunen Whiskydir. Sınır 3 yıl olmasına karşın daha uzun yıllar dinlendirilir. Dinlendirme esnasında kaliteli üretim yapan fabrikalar sprey fıçılarında yıllandırırlar. Dinlendir MEB neticesinde alkol bildiğimiz whisky rengini alır. Dağıtımdan çıktığında bütün alkoller beyazdır. Her damıtmada imbikler temizlenir ve tekrar doldurulur bu nedenle malt whisky üretimi yavaş ve masraflı olur. whisky dağıtımı arpanın fabrikaya girişinden fıçıda dinlenmeye alılana kadar 18–20 günlük zaman içinde işlemlerden geçer. Her bölge ve her fabrikanın ürünü ayrı özellik taşır.
GRAIN WHISKY: genellikle mısırdan yapılır. Kullanılan tahılın %70 ile %80 mısır oluşturur. Mısırın yanı sıra buğday, arpa, yulaf ve bir miktarda malt edilmiş arpa kullanılır. Bir şişe harman Wisky’nin %70 ile %80 Nil rain whisky geri kalan kısmınıza malt whisky oluşturur. bu oran firmadan firmaya değişe bilir.
WHISKY STİLLERİ (BLENDED)
SCOTCH WHISKY.(İSKOÇYA): İki bin civarında kayıtlı iskoç whesky’si markası vardır. Malt whisky üreten fabrika 117 tanedir.Scotch whisky iskoçyaya ait bir içkidir.Dünyanın dört bir yanında taklit edilmesine karşın hiçbir zaman aynı özelliklere sahip whisky elde edilememiştir.Bundaki faktörler iklim, su, arpa farklılaşmalrındaki nedendir.
MARKALAR :
- Johnnie Walker red label / black label /gold label / bulu label
- Chivas Regal
- Famaous Grause
- Teacehrs
- Bells
- Dewars
IRISH WHISKY. (İRLANDA): İrlanda viskisi bilinen en eski viskilerdendir.İrlanda keşişleri tarafından iskoçyada imal edilerek bu insanlara tanıtılmıştır. İrlanda viskisi imbikten üç kez geçirilir. Ham madedesi olan arpanın yanında bir miktar yulaf ve buğdayda kullanılır.İrlanda viskisi en az 7 yıl kullanılmış brendi, shery ve rom fıçılarında yıllandırılır.İçimi daha yumşaktır.
MARKALAR :
- Jameson
- Bushmills
- Tullamore
- Paddy
BOURBON WHISKY. (AMERİKA): Amarica viskisi demek tek kelime ile burbon viski demektir. Bourbon viski yapılış yöntemleri yasalarla tesbit edilmiştir. en az %51 oranında mısır kullanılması şarttır. Kanunen en az iki yıl içi dağlanmış meşe fıçılarda dinlendirilmesi gerekir. Aslında kaliteli bir bourbon 4 yıldan daha az dinlendirilmez. En iyileri kentuckt’de yapılır. Americalıların dğer önemli viski türüde rye whesky’dir. Kaliteli arpa üretimini zor başardıklarından çavdar ile denenen bir viski olup en az %51 oranında çavdar kulllanılır. Bourbon’a nazaran daha hafiftir. İsim olarak adından söz ettiren ürettikleri bir diğer viskide tenessee whesky’dir. Bu viskidebourbon şeklinde üretilir. Yalnız farklıolarak meşe kömüründen süzülerek geçirilir. Ayrıca bu tür viskilerin yapımında arpa kullanılır.
MARKALAR :
- Jim Beam
- Walkers
- Wild Turkey
- Jack Daniel
CANADIAN WHISKY (KANADA): Bu tür viskilerde çavdardan yapılır. Yetiştirilmesi daha kolay olduğundan bu viski türü gerek koku gerek tat yönünden daha hafiftir. Büyük oranı mısır olmak üzere arpa, buğday, ve çavdardan yapılır.Enaz 3 yıl meşe fıçılarda dinlendirilmesi kanuni bir zorunluluktur. Fakat 6 yıl gibi standart bir süre oluşmuştur. Kanada viskisi çeşitleri viski fabrikalarının ürettiği malın belirli bir formüle göre karıştırılması ile üretilen bir viskidir.
MARKALAR :
- Canadian Clup
CİN
Cin adını ardınç ağacının nohut büyüklüğündeki meyvelerinden alır. Bu içkinin ilk yapıldığı memleket Hollandadır. Dr. Francicus dela Boe adındaki bir ilac kimyageri alkolle ardınç ağacının meyvesini birlikte damıtarak böbrek hastalarına bir ilaç olarak keşvetmiştir.XVI yüzyılın ortalarında kullanmaya başlanan bu içki ingilizler tarafından dünyanın dört bir bucağına yayılması ile meşhurlaşmıştır. Her ne kadar ilk cini hollandalılar yapmışlarsada bugünmeşhur olanı ingilizlerin ürettiği london dry gin sitilidir. Hollandalıların ürettikleri cin daha ağır ve karışık kokulu iken ingilizlerin sitili daha hafif ve hoş kokuludur.cin saf alkolün ikinci kez ve çeşitli aromatik bitkilrle birlikte damıtılması ile elde edilir. Bu içkinin aromalandırılmasında kullanılan başlıca bitki ardınç ağacının küçük siyah renkli meyveleridir. Bundan başka kişniş tohumu, melek otu kökü, badem, kurutulmuş portakal ve limon kabuğu gibi bitkilr kullanılır. Her cin fabrikasının sır olarak gizlediği formülleri vardır.formülde yer alan bitkiler imbiklerin kuğu boynu denilen kısmına yerleştirilir. Isıtma neticesinde buharlaşarak bu bitkilerden süzülerek geçirilen alkol istenilen aromayı bu şekilde kapmış olur. Cin üretiminde kullanılan alkolün bazıları hububatlardan bazılarıda şekerkamışı melasından veya başka bitkilerden elde edilir . en çok tutulanları hububattan elde edilir. Cin damıtıldıktan sonra sulandırılarak istenilen alkol seviyesine düşürülür. Bu içki türü dinlendirilmeden pazarlanır.
CİN STİLLERİ
- LONDAN DRY GİN : Londrada yapılır diye bir şart yoktur. Fakat en ünlüleri londrada yapılmaktadır, daha karışık aromalı bir cin türüdür.
- PLYMOUTH GİN : Yanlızca ingilterenin plytmouth şehrinde yapılan gin sitilidir.
- OLD TOM GİN : Tom collins kokteyline adını veren bu cin türü tatlandırılmış bir cin’dir.
VOTKA
Votkanın esas memleketi polanya ile rusyadır . her iki ülkede votkanın ilk kendileri tarafından yapıldığını idda eder. Votka sözcügü hayat suyu anlamındadır. Votka tahıldan, patatesten, üzümden yapılırsa yapılsın slav memleketlerde ispirtolu pek çok içki votkadır. Rusya ve polonyada votka bizim bildiğimiz sadece beyaz alkol formunda değildir. Bir çok meyvelerle çeşnilendirilmiş olanları bitkilerle kokulandırılanları hatta uzun bir zaman yıllandırılanlarıda vardır. Votka saf bir özelliğe sahip oluncaya kadar yeniden damıtılarak ve ayrıca ince kum süzgeçlerden geçirilerek arındırılır. Bir çok firma süzme işleminde meşe kömürü kullanmaktadır. Polanyalılar genelde votkayı çavdardan imal ederler diger ülkeler çok çeşitli bitkiler kullanır daha çok şeker kamışı melası en büyük hammaddesidir bu içkinin. Votka imal edildikten sonra şişelerek pazarlanır. Yıllandırma dinlendirme söz konusu olmaz.
KONYAK - BRANDY
Memleketimizde konyak ve kanyak olarak bilinen bu içki aslında uluslar arası alanda brendi olarak bilinir. Conyak yanlızca fransanın cognac kasabasının çevresindeki arazide yetiştirilen üzümden üratilen brendiye verilen addır. Brendy kısaca şarabın damıtılmasıyla elde edilen bir içkidir. Brendy yanlızca üzümden imal edilen içkiye denir. Dünyada en çok bilinen ve içki pazarını elinde tutan brandy cognoc’tır.yani fransız kasabası sınırları içinde üretilen brendy dir.Cognac fransanın batısında küçük bir kasabadır. Bu kasabayı çevreleyen bağlarda yetiştirilen üzümlerden yapılan şarabın damıtılması ile yapılan cognac fıransız hükümeti tarafından kanunlarla korunmuştur.Bu bölge kalite önem sırasına göre şöyle sıralanır: Grand champagne, Petite champagne, borderies, fins bois, bons bois, bois ordinaire en gözde iki bölge grand champagne, petite champagne’ dir. Yeni damıyılan ham brandy’ ler kanunen en az 3 yıl meşe fıçılarda dinlendirilir fakat 3 yıl kanuni zorunlulk olmakla beraber 4,5 yıldan azdinlendirmezler.daha kaliteli sitilleri uzun yıllar dinlendirilir. Konyak bakırdan yapılan kılasik imbiklerle iki kez çekilir. İşin en önemli kısımlarından bride harmanlamadır. Bu işte experlerin rolü çok büyüktür. Bir konyak markasının harmanında belki 60-70 değişik brendy kullanılır. Harmanlandıktan sonra bir sürede böyle bekletilir.
KONYAK STİLLERİ
- V.S - VERY SPECİAL : Konyak firmalarının standart kalitedeki mallarıdır. Bu sitilde en az 4-5 yıl dinlendirilir.
- V.S.O.P - VERY SPECİAL OLD PALE : En az 4,5 yıl kanuni dinlendirme şartı vardır. Ama daha uzun yıllar dinlendirilmiştir.
- V.V.S.O.P : Kanunen en az 5,5 ylı dinlendirilir.
- X.O - EXTRA OLD : Bu brendy lerin ortalama dinlendirme süreleri 20 yıl civarındadır.
- NAPOLEN : Sadece bir brendy sitilidir 6,5 yıl dinlendirilme şartıvardır.
Konyaktan başka birde armagnac vardır buda ünlü fransız brandy’sidir. Armagnac fransa dışında çok azbilinir. Armagnac hem sek hemde koku itibari ile daha keskin bir rahiyaya sahiptir. Konyak gibi iki kez degil bir kez imbikten geçer.
ROM
Şeker kamışından yapılan bir içkidir. Şeker kamışı sıkılıp şekerli suyu alındıktan sonra geride kalan melası tekrar sulandırılarak sıklır. Elde edilen bu şekerli sıvının fermantasyonu yani mayalama işlemi bittikten sonra damıtılarakelde edilir. Başlıca iki sitilde imak edilir. Dark rom ve light rom. Dark rom daha ağır yapılı ve aromatiktir. Light rom renksiz yapı ve aroma itibari ile çokdaha hafiftir. Koyu renk olanı genellikle meşe fıçılardaüç veya daha fazla yıl dinlendirilir.açık renk olanları pek yıllandırılmaz. Rom’ların koyu veya açık olarak renklendirilmesinde karamel(şeker yanığı) kullanılır.
TEQUİLA
Meksikalıların milli içkisidir. Bazı kokteyler yoluyla tanınan bu içki kaktüse benzeyen bir bitkiden yapılır. Kırlarda kendi başına büyüyen “mezkal” bitkisinin dış yaprakları kesilip atılarak iç göbek kısmı kabaca doğranır. Bir mezkalin iç kısmının ağırlığı 30 ila 100 kilo arasında değişmektedir. Kabaca doğranan bitki buhar basıncı ile haşlanır. Soğutulup yıkandıktan sonra presten geçirilerek suyu alınır. Elde edilen mezkal suyuna şeker ve mayada eklenerek fermantasyonu sağlanır. İki kez klasik imbikle damıtılan bu içki en az üç yıl meşe fıçılarda dinlendirildikten sonra şişelenerek pazarlanır. Beyaz ve altın renginde olmak üzere iki sitilde imal edilir.beyaz (silver) ve altın renginde (golden) olmak üzere iki stilde imal edilir.
LİKÖRLER
Bütün likörler ana bir içkinin veya nötr bir alkolün çeşitli bitkilerle aromalandırılmış ve şeker şurubu ilavesiyle tatlandırılmış bir biçimidir.Arzu edilen herhangi bir meyve veya bitkinin saf alkolle birlikte belirli bir süre bekletilmesi ile iyi veya kötü bir cins likör elde yapılabilir.
Arzu edilen ezilmiş veya doğranmışl meyve ve bitkilerin sıcak veya soğuk alkolle birlikte belirli bir süre bekletilmeleri ile yada çeşitli bitkilerin alkolle birlikte yeniden inmikten geçirilmek suretiyle yapılır.Ya da her iki yöntem birlikte uygulanır.Sıcak alkol imal süresini kısaltmak için kullanılır. Her likör firmasının çok gizli tuttuğu belirli formülleri vardır.Likörlerin renklendirilmesinde bitkisel boyalar kullanılır.Tek bir bitkinin özelliğini taşıyanların yanında daha karmaşık tat veya rayihalı olanları da vardır. Bizim likör olarak bildiğimiz bu tatlı dijestif içkilere amerikalılar daha ziyade cordial derler bir fransıza göre yemeklerden sonra içilen her dijestif bir likördür. Likörün rahiyalandırılmasında tek bir veya yada bitki kullanıldığı gibi bunlardan başka fesleğen, biberiye, adaçayı, kekik, pelinotu, lavanta, zambak çiçeği, portakal çiçeği, gül, safran, kınakınaağacı kabuğu, tarçın, sandal ağacı kabuğu, melekotu kökü, zedecal, anason tohumu, badem ve kayısı çekirdeği, karanfil,kakao,kahve,kişniş tohumu,amber çiçeği tohumu,ardıç meyvesi ve daha bunlara benzer bir yığın bitki kullanılmaktadır.
VERMUT
Adını ana aroma maddesi olan pelinotu wormwood (vermut) bitkisinden alan bu içki aslında alkolle takviye edilmiş bir şaraptır.Bütün vermutların taban içkisi şaraptır. Bu genellikle pek bir özelliği olmayan ucun beyaz şaraptır.Vermutların yapılışında birçok aromatik otlar kullanılır.Pelinotu,sandalağacı kabuğu,zürafa otu,kinin,kişniş,ardıç meyvesi,karanfil,kızılkantaron,tarçın,adaçayı,küçük hindistan cevizi başta gelen bitkilerdir.
Her vermut şarapla karıştırılarak belirli bir süre soğuk depolarda dinlendirilir. Bu süre içerisinde terkipteki bütün karışımlar birbirleriyle özümleşerek bir bütün oluşturmuş olurlar.İlk vermutun yapıldığı yer İtalyadır. İlk stil olarak kırmızı türleri yapılırken daha sonraları bu çoğalarak sek(dry),bianco,rose olmak üzere çoğaltılmıştır.İtalya ile Fransa vermut yapımında başta gelen ve dünya pazarına hakim iki ülkedir.
VERMUT STİLLERİ
- SEK VERMUT : Vermutların en sek olan türüdür. Beyaz duru veya hafif sarımtırak renktedir.
- KIRMIZI VEYA TATLI VERMUT : Sek vermutların zıddına hem tatlı hem de kırmızı renktedir. Renklendirilmesinde karamel kullanılır.İtalyanlar rosso olarak söylerler.
- BIANCA VERMUT : İtalyanca beyaz demektir. Vermut stili olarak en tatlı tür demektir. Sarı saman renginde bir görünüşü vardır.
- ROSE VERMUT : Rose şaraplarla yapılan yeni bir vermut stilidir. Diğer vermutlara nazaran daha hafif yapılı ve hassas rayihalıdır.
BİRA
Biranın tarihi çok eski devirlere dayanır çok kuvvetli bir ihtimalle ilk alkollü içkinin bira olduğu sanılıyor. Bira yapımında ilk zamanlar zamanımızın birasının vazgeçilmez bir maddesi olan şerbetçi otunun kullanılışının 500 senelik bir geçmişi vardır. Şerbetçi otu biranın çabuk bozulmamasını sağlarken aynı zamanda biraya bir karakter unsuru olmuştur. Bira yapımında başlıca bitki arpadır. Arpanın dışında az olmakla birlikte mısır, çavdar, yulaf buğday, pirinç ve darı kullanılır.
Biranın yapılışını kısaca şöyle anlatabiliriz : biranın esas maddesini oluşturan arpa önce suya yatırılır. Bir kaç gün buşekilde kalan arpa sıcak biryere serilerek çimenlenmeye b ırakılır.çimlenme süresi ortalama beş gün civarındadır. Çimlenen arpalar “kiln” denilen fırınlarda kurutulur. Bu kurutma işlemi biradan biraya farklı olmaktadır. Eğer bira koyu renkli veya siyah olcaksa daha çok kavrulur. Açık renkli olacaksa daha az olur bu süreç. Bu yukarıdaki anlattığımız devrelerden geçen arpa artıkmalt tır . malt değirmenden geçirilerekkabaca öğütülür bu esnada bazen malt olmamış diğper tahıllarda karıştırılarak sıcak su ile büyük teknelere doldurulur. Isıtılarak harareti dahada arttırılan bu sıvı daha sonra süzülerek “ketlle” veyahut “coper” denilen dev kazanlara nakledilir. Bir ile iki saat arasında bu esnada şerbetci otuda ilave edilerek kaynatılır. Biranın arpadan sonra ikinci ana madesini oluşturan şerbetci otununkaynamakta olan sıvıya ne zaman ilave edileceği ve hangi çeşit ot olacagı üreticiye kalmış bir iştir. Kaynatmaişleminin sonunda sıvıdaki şelbetci otu süzülerek alındıktan sonra sıvı soğumaya bırakılır. Bu yukarda anlattığımız devrelerden gecen sıvı maya lavesiile fermantasyona tabi tutulur. Yani mayanın kimyasal etkisi ile sıvıdaki şeker alkole dönüşür. Alkole dönüş normal olarak bir haftada tamamlanır. Mayalanma işlemi kendiliğinden durduktan sonra bu taze bira bir süre dinlendirilir. Dinlendirme süresi bir ile üç ay arasında değişmektedir. Bazı biralar ikinci kez fermantasyona tabi tutulur. Bu işlemler biradan biraya imalatcıdan imalatcıya değişir.
Bu kabaca anlattığımız şekilde yapılan bira daha sonra süzülerek şişe veya fıçılara doldurularakpazarlanır. Nasıl şaraplar beyaz ve kırmızı olarak iki ana sitile ayrılıyorsa biralarda “ale” ve “lager” tipi olmak üzereiki ana sitile ayrılırlar. Bu farklılık mayalanma sürecinden kaynaklanmaktadır. Ale tipi biralar üsten lager tipi biralar altan mayalanmış biralardır. Şimdi çekoslavakya sınırları içerisinde olan pilsen kasabasında bu tarihte değişik sitilde bir bira yaratıldı. Bu sitil bira almanca depo manasına gelen lager olarak bilinen bazende pilsen olarak söylenen bir bira sitilidir. Dünya bira üretiminin büyük bir kısmını bu sitil bira oluşturur. Lager veya pilsen tipi biralarda maya sıvının dibine çökerek alkole dönüşüm altan yukarıya doğru olmaktadır. Ayrıca mayalanma süreci suni olarak yavaşlatılarak haftalarca sürmektedir. Yavaşlatma sıvının hararetini düşürerek yani soğutarak olmaktadır. Bu tür biralar açık renkli daha duru bira türleridir. Ale tipi biralarda maya sıvının üstünde çoğalarak faliyetini bu şekilde sürdürmekte alkole dönüşümböylece tamamlanmakta ve lager türü biralara nazaran mayalanma çok daha kısa bir sürede gerçekleşmektedir.Ale tipi biralar daha koyu renkli, daha tatlı ve daha ağır yapılı biralardır. Renk tonları açıktan siyah renge kadar değişmektedir her iki bira sitilinde kullanılan bira mayalarıda ayrıca değişik maya türleridir. Ale tipi biralar normal olarak 13-15 derecede içilirken lagertipleri daha soğuk terçih edilir. Bu 5dereceden daha soğuk olmalıdır.zira çok soğuk bir bira özelliklerinin hemen hemen tamamını kaybeder.