önbellek sorunu yardım lütfen

astrositom

New member
Reaction score
0
Arkadaşlar, aşağıda donanım bilgileri bulunan 3,5 yıl önce topladığım bilgisayarım son zamanlarda atipik şekilde reset atmaya başladı. Özellikle başka bi hard diske kopyalama yaparken farkettim. everest ile sistem kararlılığını test ederken "cache" testine start dediğimde direk reset attı. Sorunun işlemci önbelleğinden mi olduğunu gösterir? İşletim ssitemi ya da hard disk ile ilgisi varmıdır? Yardımlarınız için şimdiden sağolun.

Anakart Adı Gigabyte GA-MA790FX-DS5 (2 PCI, 3 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)
CPU Türü QuadCore AMD Phenom 9550, 2200 MHz (11 x 200)
DIMM2: OCZ Reaper HPC OCZ2RPR10662G 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-15 @ 400 MHz) (4-5-5-13 @ 333 MHz) (3-4-4-10 @ 266 MHz) 2 adet
Görüntü Bağdaştırıcısı ATI Radeon HD 3850 (512 MB)
Disk Sürücüsü ST3250318AS ATA Device (232 GB, IDE) (bu hard diski sonradan ekledim ve işletim sistemi windows 7 64 bit olarak bunda kurulu)
Disk Sürücüsü ST3500320AS ATA Device (500 GB, 7200 RPM, SATA-II)

Aklına bi şeyler gelen varmı arkadaşlar?

İşlemci Özellikleri:
Üretici AMD
Sürüm AMD Phenom(tm) 9550 Quad-Core Processor
Dış Saat 200 MHz
En Yüksek Saat 3200 MHz
Şu Anki Saat 2200 MHz
Tür Central Processor
Voltaj 1.3 V
Durum Etkin
Yükseltme ZIF
Soket Adı Socket M2

[ Önbellek / Internal Cache ]

Önbellek Özellikleri:
Tür Dahili
Durum Etkin
İşlemsel Mod Write-Back
En Büyük Boyut 128 KB
Takılı Boyut 128 KB
Desteklenen SRAM Türü Synchronous
Şu Anki SRAM Türü Synchronous
Soket Adı İç Önbellek

[ Önbellek / Internal Cache ]

Önbellek Özellikleri:
Tür Dahili
Durum Etkin
İşlemsel Mod Write-Back
En Büyük Boyut 128 KB
Takılı Boyut 128 KB
Soket Adı İç Önbellek

[ Önbellek / External Cache ]

Önbellek Özellikleri:
Tür Dahili
Durum Etkin
İşlemsel Mod Write-Back
En Büyük Boyut 512 KB
Takılı Boyut 512 KB
Soket Adı Dış Önbellek

[ Önbellek / External Cache ]

Önbellek Özellikleri:
Tür Dahili
Durum Etkin Değil
İşlemsel Mod Write-Through
En Büyük Boyut 1024 KB
Takılı Boyut 0 KB
Soket Adı Dış Önbellek

burda mı sorun acaba.

Bahsedilen önbellek(cache) hatası benim tahminimce işlemci değil harddisk önbelleği ile alakalıdır.

Harddiskin web sitesinden hdd diagnostic tools indirerek tekrar test yapmanı tavsiye ederim. İşlemci ile alakalı bir durum olacağını şimdilik düşünmüyorum.

Zeytin abimin dediği hariçi sana yardımcı olabılıcegım bır kac secenek var.

1. Fanların Temizle temiz değilse
2. Kabloları kontrol et sata ve hdd
3. Power' ın yanmıs olabılır ( benım powerım yandıkdan sonra su tur sorunlar yaşadım ekranda donma,acılıslarda donma,res,işlem geçikmeleri)

virüs olabilir akıllıca her türlü duruma karşılık verebilen bir vürüs. olabilir vürüs yazsam bu şekilde yapardım savunma mekanizmalı :)

Allianware nin haklı olması ile beraber şunu söylemeliyim ki; Virüs böyle bir hataya neden olabilir ama olasılık gerçekten çok düşük.

Yüksek bir olasılık ise bu 3 senelik zaman zarfında BIOS ayarların sıfırlanmış olabilir, bu da işlemci önbelleği ile ilgili BIOS ayarının varsayılana dönmesine neden olmuş yada değiştirilmiş olabilir.

BIOS / Advanced BIOS Settings e girip burda işlemci şasesinin durumunu kontrol et ve bu noktada yapacağın değişiklikten sonra bizleri yeniden bilgilendir ki sorunun bu olup olmadığını anlayalım.

Arkadaşlar askerlik durumundan dolayı biraz gecikmeli bakabiliyorum. Yardımlarınız için teşekkürler. Hepsini deneyip bilgilendireceğim. Saygılar;

Arkadaşlar, kasayı söküp gerekenleri yaptım, ram slotlarını değiştirdim, fanlar temiz, ekran kartınınslotunu değiştirdim, temizledim, kabloları kontrol ettim, sadece Orhan arkadaşımın dediği işlemci şasesini bulamadım.
Şu anda sorunda değişiklik yok. Yeni farkettiğim sorun da internetten video izlerken ki reset atması. Daha önce bu makinadan internetten video izlemezdim. Yeni farkettim. Bir de farklı hard disk deneyeceğim.
Teşekkürler

Delirtti beni bu arkadaş ya.
Sorun: oyun kurarken (call of duty) daha en başında, internetten video izlerken kesin reset atıyor. Problemi de everest ile "sistem kararlılık testi" ile tek tek bakarken sadece STRESS CACHE 'de reset atıyor. İşlemci veya hard disk v-eya ram 'da sıkıntı yapmıyor. Sıcaklık artmıyor. Ne yapacağım bulamadım kafayı sıyırttı akşam akşam yine ya.

ekran kartının driverini güncelle.
kullandıgın adobe flash playerları güncelle.
hdd başka bir pc deniyicen denedikden sonra kesin bir bilgi verirsin hdd kablosunu değiştirebilirsin.
en son olarakda power' da yanmış olabilir.

Geri