çalişma Ve Kitap Okuma Eylemi

ÇALIŞMA VE KİTAP OKUMA EYLEMİ

Bu eylemin ayrı bir mekan içinde gerçekleştirilmediği zaman genellikle oturma odası içinde bir eylem alanı olarak düzenlenir. Kullanıcının arzusu doğrultusunda seyrek olarak yatak odasına bitişik veya içinde bir eylem alanı olarak düzenlenebilir.

Çalışma eylemi oturma odası içinde düzenlendiğinde yaşama mekanı içinde yer alan bir kitaplıkla bölünmüş bir alanda çalışma, kitap okuma ve yazı yazma eylemi olarak gerçekleştirilebilir.

Genellikle oturma mekanının bir parçası olarak, kitapların konulacağı bir kitaplık elemanı veya içinde TV, müzik seti ve radyonun da bulunduğu büfenin üstünde kitaplarda yerleştirilebilir veya kitaplıklı büfede (büfe – kitaplık) yapılabilir. Yazı yazmak için kitaplık içinde açılabilen, devamlı veya eklenebilen bir bileşik masa düzeni ile çalışma ve yazma eylemine olanak veren eylem düzenlenebilmektedir.

Bu eylem alanları dışında yaşama mekanındaki koltuklar çekilerek yatak biçimine getirilebilir. Yatma elemanı haline getirilen bu koltuklar ile mekanın kullanımı gündüz kullanılmasının yanında akşam da kullanılabilmektedir. Çağımızda bunun gibi çok amaçlı kullanılan donatım elemanları ekonomik olduğundan ötürü sosyal konutlarda gittikçe artan bir şekilde kullanılmaktadır.

MEKAN VE DÜZENLEME İLKELERİ

Yaşama mekanı, şekilde incelenen dört ana eylem alanlarının kullanıcı istek ve görüşleri doğrultusunda birbirleri ile ilişkili kılınarak, birbirlerini eylem alanlarını rahatsız etmeden, ortak dolaşım alanlarıyla bağlanarak oluşturulmakta ve böylece düzenlenmektedir.

Konutlarda gereksiz alan kayıplarını azaltmak amacıyla yaşama mekanı kullanıcının görüşleri doğrultusunda uygun olarak düzenlenerek, kullanılamayan kayıp alanlar ve gereksiz büyüklükteki dolaşım alanlarından doğan kayıplar en aza indirilerek tasarlanır.

Yaşam mekanın düzenleme ilkelerini genel ve iç mekan düzenleme ilkeleri olmak üzere iki ana grupta inceleyebiliriz.

YAŞAMA MEKANI GENEL DÜZENLEME İLKELERİ

Yaşama mekanı genel düzenleme ilkeleri 7 maddeden oluşur;

Genellikle yaşama mekanı olanaklar çerçevesinde zamana bağlı değişik düzenlemelere elverişli olabilmelidir.

Yaşam mekanı yalnızca oturma eylemine cevap verebilen çeşitli yaş gruplarındaki insanların değişen isteklerini karşılayan ve çeşitli aile büyüklerine uyabilen düzende olmalıdır.

Bitişik durumlu yapılarda yaşama mekanı komşu konutun yatak odasına veya çocuk odasına bitişik olarak tasarlanmamalıdır.

Yaşama mekanı konutun dışa en fazla açık mekanlarından olduğundan konutun girişi ile doğrudan ilişkili olmalıdır. Konuta dışarıdan gelecek misafirlerin konutun özel alanlarına geçmeden yaşama mekanına ulaşmaları sağlanmalıdır.

Özellikle yaz aylarında konutun dışa açılan balkon, teras gibi mekanları ile doğrudan bağlantısı olmalıdır.

Küçük alanlı konutlarda olduğu gibi zorunlu durumlar dışında konutun gece bölümüne yaşam mekanının içinden geçilmemelidir.

Yaşama mekanı için en uygun yön güney yönüdür. Batı yönü de önlem almak kaydıyla uygun olabilir ancak doğu yönü yaşama mekanı için pencerelerin güneye (veya batıya) açılan yemek yeme mekanı ile ilişkili olduğunda kabul edilebilir. Yaşama mekanlarında doğaya açılma ve güneşlenme önemli bir faktördür.

İÇ MEKAN DÜZENLEME İLKELERİ

İç mekan düzenleme ilkeleri 6 maddeden oluşmaktadır;

Oturma elemanları grubu bireylerin birbirlerini rahatça görebilecekleri içinde düzenlenmektedir.

Grubu oluşturan oturma eylem alanı ana dolaşım alanı dışında olabiliyorsa köşelerde oturma köşesi şeklinde bir düzenleme oluşturulmalıdır.

Oturma grubundaki oturan insanların arasından geçen bireyler grup içindeki bireyleri rahatsız ederek dikkatlerini dağıtacağından dolaşım alanları oturma grubunun dışından geçmelidir. Oturma grubu elemanları arasında oturan bireyler için gerekli kullanım ve geçiş alanları bırakılmalıdır.

Oturma grubu mekanda konuşma ve sohbeti aksatmayacak bir alanda düzenlenmelidir. Grubun sohbet eylemi dışındaki diğer eylemleri örneğin; manzara, TV seyretme eylemleri de düzenlemede göz önüne alınmalıdır.

Mekanda bir şömine isteniyorsa sakin duvar yüzeyleri veya uygun köşelerde içe dönük olarak düzenlenmelidir.

Duvar ve pencere kenarında yeterli temizlik ve kullanım uzaklıkları bırakılmalıdır.
 

HTML

Üst