???çöz bakalım???çok ilginç bi bakın...

44malatya

New member
Reaction score
0
Matematikte verilenler ne kadar fazla olursa o kadar kolay çözülür soru, bilindiği üzere. İşte tersi bir örnek::durdurun:durdurun:durdurun

Eğer soru "bir ülkede 15-50 yaş arası olanlarda kanser olma ihtimali %10'muş. Buna göre bu ülkede yaşayan, 45 yaşında olan birinin kanser olma ihtimali kaçtır? " şeklinde sorulsaydı cevap %10 olurdu.

Ama soruya şu veriyi de katalım, yani size bir bilgi daha "bir ülkede 15-50 yaş arası olanlarda kanser olma ihtimali %10 iken 40-75 yaş arasında olanların kansere yakalanma istimali %30'dur. Buna göre bu ülkede yaşayan, 45 yaşında olan birinin kanser olma ihtimali kaçtır? "

Az önce kolaylıkla çözülen, gelen yeni bilgiyle çözülemez oldu. (mu acaba?)
ne dersiniz???:biggrin

bence yüzde yirmi...
50-15=35
75-40=35

ve 45 yaş 50den 5 aşağı 40dan 5 yukarı..
tam ortada bir sayı yani..

bu yüzden 10+30=40/2=20 diyorum ben

çözülmez olmş senin de dedigin gibi:DDDDD

Bence %20 &30 ve %10 un ortalamasını alalım 30+10=40/2=20

Sorunun cevabı yok. Çok değişkenli bir fonksiyon. Tek net bir cevap isteniliyorsa 50-75 yaş arasında olanların kansere yakalanma ihtimali %X'tir gibi bir veri verilmesi lazım.

ne fark eder adam zaten kanser. zamanı gelınce olecek. ne dıye kafamızı yoruyoruz.

ben zaten ilk kolay dediğini de çözemedim ki bunu nasıl çöziyim :)

yinede %30'dur en büyük değer o çünkü diğer %10'luk kısımda o orana dahildir

Soru gerçekten saçma 50 yaşına kadar %10 da sınırlandırmış zaten kesin bir sonuç yani! 15-50 yaş arası herkesin %10'muş bunun üzerine nasıl çıkabiliyor veriler? 50-75 yaş arasında %30 olabilir başka da olamaz(bence)...

45, her iki yaş grunun da içinde görünüyor. bu da demektir ki; grublama iki farklı birim tarafından yapılmış. yani aynı sistem içinde gibi görülüp bir soru üretilmesi zaten yanlıştır. ama illede bir cevap aranıyorsa, doğrusu yüzde 30 dur.

Geri