..єЯDєM..
Çǿκ کε√díκ طę ∂طí
- Reaction score
- 0
Fabian Ernst... Hem kalitesi hem de karakteriyle O çok seviliyor... Beşiktaş Dergisi Nisan 2009 sayısında Fabian Ernst'i inceledi...
Üstün Alman Teknolojisi
Savunma gücü, maçın bütününe yayılan konsantrasyonu ve oyun disiplini, pozisyon bilgisi, ikili mücadelelerden kaçmayan yapısı, takıma güven veren havasıyla şu anda Türkiye’deki en iyi orta saha oyuncusu diyebileceğimiz bir futbolcu Fabian Ernst. Oynadığı bölgenin hakkını sonuna kadar veren Alman futbolcumuzu teknik direktöründen, saha içindeki arkadaşlarından ve yakınlarından dinleyerek daha iyi tanımaya ve tanıtmaya çalıştık bu sefer.
Devre arasında iki türlü transfer yapılır. Birincisi takımına istenilen verimi sağlayamayan, performansı beğenilmeyen futbolcunun gönderilmesidir. İkincisi ise iyi para verilerek kalitesinden şüphe duyulmadan yapılan transferdir. Ama her iki transferin ortak paydası risktir. Ya tutmazsa sorusu yeni sezon transferlerinde olduğu kadar geçerlidir. Ama tutarsa da aliyyülâlâ...
Fabian Ernst’in Beşiktaş’a gelmesi ikinci kategoride değerlendirilmesi gereken bir transfer. Savunma gücü, maçın bütününe yayılan konsantrasyonu ve oyun disiplini, pozisyon bilgisi, ikili mücadelelerden kaçmayan yapısı, takıma güven veren havasıyla şu anda Türkiye’deki en iyi orta saha oyuncusu diyebileceğimiz bir futbolcu Fabian Ernst. Oynadığı bölgenin hakkını sonuna kadar veren Alman futbolcumuzu teknik direktöründen, saha içindeki arkadaşlarından ve yakınlarından dinleyerek daha iyi tanımaya ve tanıtmaya çalıştık bu sefer.
Tam İsabet
İlk olarak Teknik Direktörümüz Mustafa Denizli’ye soruyoruz... Ernst için “Tam bir görev adamı” diyor ve şöyle devam ediyor: “Ernst, kadromuzda mutlaka bulunması gerektiğini düşündüğüm bir futbolcuydu. Bu dönem için böyle bir futbolcuya ihtiyacımız vardı, bütün alternatifler içerisinde ona karar verdik. Kulüp olarak, yönetim olarak, teknik heyet olarak doğru bir tercih yaptığımızı düşünüyorum. Fabian burada kurulu olan dişlilerin arasına uyum gösterecek bir dişli olarak girdi. Nitekim gösterdi de... Oyun sistemimize çabuk uyum sağladı. Burada kendi kültürüne yakın insanların olması adaptasyonunda çok faydalı oldu. Ben Almanya’da çalışmış bir insanım, yıllarca bir Alman’ın yardımcılığını yaptım, benim yardımcım Almanya’da yetişti. Takım içinde Almanya’da büyüyen isimler var. Dolayısıyla Fabian, Türkiye’yi ve Türkler’i burada tanımadı. Hannover’de oynadığında bir sürü Türk’le bir aradaydı. Türk kültürünün ne olduğunu detaylı olmasa da bilen bir insandı. Biz onun için bir bilinmez değildik, o da bizim için değildi. Devre arasında takıma katılması da bu kadar kısa sürede kaynaşmamıza sebep oldu.”
“Kalitesi ve Karakteri Üst Derecede”
Denizli’nin yorumlarından sonra kaleden ileriye doğru futbolcu arkadaşlarının fikirlerini ve yorumlarını alıyoruz. Hepsi de Fabian’ın takıma güç kattığı yönünde hem fikir. Savunmadakiler onun varlığıyla rahatladıklarını söylüyorlar. Saha içi ve saha dışındaki profesyonelliği ise konuşabildiğimiz futbolcularımızın dikkatini çeken bir başka ayrıntı.
“Ara transferde transfer olup başarılı olan futbolcu nadir bulunur” diye söze başlayan Rüştü Reçber, Fabian Ernst’in oyunu okuması ve oyuna bakış açısını çok beğenmiş. Yorumları şöyle: “Kalitesi ve karakteriyle üst derecede bir insan. Takımda onu görmekten çok mutluyuz. Böyle bir arkadaşa kavuştuğumuz ve takım halinde onunla birlikte olduğumuz için ayrıca mutluluk duyuyoruz. Aramıza katıldığı günden beri bize çok faydası oldu. Bu kadar kısa süre içinde uyum sağlaması Fabian’ın kendini tamamen bu işe vermesinden kaynaklanan bir şey.”
Mükemmel Bir Partner
Zapotocny’nin düşünceleri de Rüştü’nünkilerden farklı değil. O da böyle bir futbolcuyla aynı takımda oynadığı için çok mutlu. Ayrıca orta sahamızın gücüne güç kattığını ifade ediyor. İbrahim Toraman’ı ise Ernst’in basit ve özverili oyunu, gücünün tamamını sahaya yansıtması etkilemiş. “Önümüzde bu tarz bir oyuncunun olması benim ve defansta oynayan tüm arkadaşlarım açısından iyi oldu” diye konuşan tecrübeli futbolcumuz, Fabian’ın oturmuş noktaların yanı sıra takımdaki bazı eksiklikler açısından da tamamlayıcı olduğunu söylüyor. Sivok’un yorumu biraz daha değişik. Fabian’ın tek başına değil Cisse ile birlikteyken arka tarafı çok rahatlattığından bahsediyor. Çek futbolcumuz daha önce bir kez Ernst’le ön libero olarak oynamıştı. Sivok, “Orta sahada mükemmel bir partner. Birlikte oynarken hücuma katıldığınızda arkanızı düşünmek zorunda kalmıyorsunuz. Çünkü her zaman arkanızda sizi kollayacağını biliyorsunuz. Aynı zamanda topu hücuma da çok iyi taşımasını biliyor” diye özetliyor Fabian ile yaşadığı bir maçlık tecrübeyi.
“Hücuma Rahat Çıkıyoruz”
İbrahim Üzülmez ve Ekrem Dağ da, Fabian sayesinde ileriye daha rahat çıktıklarından söz ediyorlar.
İbrahim Üzülmez: “Aramıza katılmasıyla takıma defansif ve ofansif anlamda çok fazla güç kattığını düşünüyorum. Schalke’deyken de takip ettiğim ve beğendiğim bir oyuncuydu. Şampiyonluk yolunda bizim için çok büyük bir kazanç. Maçtan önce konuşuyoruz, bana hücuma çıktığım zaman rahat rahat gitmemi ve benim yerimi kapatacağını söylüyor. Bu da benim için bir artı tabii ki. Hem saha içinde hem de saha dışında çok profesyonel bir arkadaşımız. Umarım bu çıkışı devam eder.”
Ekrem Dağ: “Bizim için çok önemli bir transfer olduğunu düşünüyorum. Oynadığı pozisyon için en verimli çağında ve o bölgenin yükünü kaldıracak kalitede bir isim. Fabian oynarken kendimi arkada daha rahat hissediyorum. Aynı zamanda hücuma da daha rahat bir şekilde katılabiliyorum.”
Ernst’in takım içinde çok sık görüştüğü arkadaşlarından birisi de orta sahadaki partneri Cisse...
Fransız futbolcumuz, orta sahadaki oyun anlayışlarının aynı olduğunu ve birlikte takıma faydalı olduklarına inandığını ifade ediyor. Cisse’ye göre Ernst takıma çok iyi bir hava kazandırmış. İkili, mevkilerinde olduğu gibi saha dışında da komşular. Aynı sitede oturuyorlar ve idmanlara birlikte gelip gidiyorlar. Cisse bu yüzden kendisini taksi gibi hissettiğini söylüyor kahkahalarla.
Herkesin Sevdiği Bir Oyuncu
Hücuma dönük orta saha oyuncularımızdan Delgado ve Yusuf’un görüşleri de Fabian Ernst’in ne kadar doğru bir tercih olduğunu gösteriyor. Delgado, “Bana ve takıma çok büyük katkısı oldu. İleriye de geriye de güven veren bir isim” derken; Yusuf Şimşek, orta sahamızın zaten güçlü olduğunu ama Ernst’in tecrübesiyle takıma çok şey kattığını ifade ediyor.
Uğur İnceman, Almanya’da yetişmiş bir oyuncu ve oraların kültürünü iyi biliyor. Fabian’a geldiğinde en çok yardımcı olan isimlerden birisi. Dolayısıyla saha dışındaki Fabian Ernst’i biraz daha yakından tanıyor. Uğur, arkadaşının sessiz, sakin ve mesafeli bir insan olduğunu belirterek, “Zaten Almanlar’ın doğası bu şekilde. İnsanları kolay kabul etmiyorlar ve ilk başlarda mesafeli duruyorlar. Zaman geçtikçe, tanıdıkça kaynaşıyorlar. Şu anda bu ilk dönemleri atlattık. Fabian takıma çabuk uyum sağladı ve herkesin sevdiği bir oyuncu haline geldi. Tecrübe olarak da kendisini kanıtlamış bir isim. Sahada işimizi kolaylaştırıyor” diyerek Ernst hakkındaki düşüncelerini paylaşıyor.
Yardımcı antrenörlerimizden eski kaptanımız, Fabian’ın şu anda oynadığı mevkinin eski sahibi Tayfur Havutçu, Ernst’in iş ahlakının çok yüksek olduğunu ve takım arkadaşları tarafından hemen kabul edildiğini ifade ederek, “Kişilik olarak çok uyumlu bir insan. Alman ekolünden gelmesi nedeniyle profesyonelliği iyi biliyor. Bize büyük katkı sağladı. Bundan sonraki haftalarda da üstüne koyarak daha faydalı olacağına inanıyorum” sözleriyle anlatıyor Fabian’ın kulübeden görünen halini.
Planlı, Disiplinli, Düzenli...
Saha içindekiler yeni transferimiz, gözbebeğimiz Fabian Ernst’i bu şekilde tanıtıyorlar. Saha dışında Ernst’le en çok vakit geçiren isim olan tercümanlarımızdan Eray Akyürek, Alman futbolcumuz İstanbul’a ayak bastığından beri sürekli yanında. Bürokratik işlemlerden tutun da kiralanacak eve kadar her işine yetişiyor. Hal böyle olunca da samimiyetleri daha fazla oluyor. Eray Akyürek, Fabian’ın iş disiplininin çok yüksek olduğundan bahsederek, “Geldiği, gittiği saatler hep aynı, işine uygun. Söylenen saatten önce yerinde oluyor. Yapması gereken işleri hiç ihmal etmeden aynı gün yerine getiriyor. Ben henüz bir işi erteleyip bir gün sonra yaptığını görmedim. Birçok oyuncu ile kıyasladığımızda en kısa sürede işlerini halledip yola koyulan oyuncu olduğunu söyleyebilirim. Örneğin evini bulmamız, yerleştirmemiz ve orada yaşamaya başlaması diğer futbolcularımızdan çok çabuk oldu” diye anlatıyor saha dışında merak edilen Fabian Ernst’i.
Almanya’dan İlk Kez Çıktı
Fabian’ı yakından tanıyan bir başka isim ise menajeri Abdullah Cila... Uzun süredir birlikteler ve Abdullah Cila aileden birisi gibi olmuş. Ernst’in sivildeki halini ve Beşiktaşımız’a transferinin sürecini şöyle anlatıyor: “Transferde Başkan Yıldırım Demirören’in büyük fedakarlığı var. Türkiye’ye gelmesi, buradaki mantaliteyi anlayıp uyum sağlaması büyük bir riskti. Ama her iki tarafın da istediği gibi oldu ve Fabian takıma uyum sağladı. Başarılı ve faydalı olduğunu düşünüyorum. Fabian, Almanya’nın dışına çıkmamış bir oyuncu. Almanya’daki dört büyük takımın formasını giydi ama hiç ülkesinin sınırları dışında görev yapmadı. Ernst için bu değişik bir şeydi. Kendisini durumdan haberdar ettikten sonra düşünmek için bir güne ihtiyacı oldu. Eşiyle birlikte karar vermesi lazımdı ve o zaman eşi hamileydi. Türkler’in nasıl insan olduğunu ve buradaki anlayışı da az çok bildiği için yabancılık çekmeyeceğini düşünerek kabul etti.”
Ernst transferi öncesinde ülkemiz ve takımımızla ilgili araştırmaları kendisi yapmış. Menajerine de sadece takımı kimin çalıştırdığını, takım arkadaşlarının kimler olacağını sormuş ve kararını vermiş. İyi ki de vermiş...
Kaynak