Üniversiteler Medreseleşiyor Mu?

64general1

New member
Katılım
14 Haz 2007
Mesajlar
1,720
Reaction score
0
Puanları
0
"Bütün dünya bilsin ki, benim için bir yandaşlık vardır: Cumhuriyet yandaşlığı, düşünsel ve toplumsal devrim yandaşlığı.
Bu noktada yeni Türkiye topluluğunda, bir bireyi bunun dışında düşünmek istemiyorum." (Mustafa Kemal Atatürk, 1924)

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa’sının 130. maddesi; “Çağdaş eğitim-öğretim esaslarına dayanan bir düzen içinde milletin ve ülkenin ihtiyaçlarına uygun insan gücü yetiştirmek amacı ile ortaöğretime dayalı çeşitli düzeylerde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapmak, ülkeye ve insanlığa hizmet etmek üzere çeşitli birimlerden oluşan kamu tüzelkişiliğine ve bilimsel özerkliğe sahip üniversiteler Devlet tarafından kanunla kurulur.” demektedir.

Bu üniversitelerin organları ise 2547 Sayılı Yüksek Öğretim Yasasında beliren kurallara göre seçilir.
Bu yazıda, şu anda gündemi oluşturan Rektör seçimlerini ele alıp düşüncelerimi açıklamaya çalışacağım.

Üniversite Organlarından biri ve en önemlisi olan Rektör seçimleri, Yasanın 13. maddesinde; “Devlet Üniversitelerinde rektör, profesör akademik unvanına sahip kişiler arasından görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanınca atanır. Rektörün görev süresi 4 yıldır…

Bu toplantıda en çok oy alan 6 kişi aday olarak seçilmiş sayılır, bunlardan Yükseköğretim Kurulunun seçeceği 3 kişi atanmak üzere Cumhurbaşkanına sunulur.” şeklinde açıklanmıştır.

Yasal bir zorunluluk olmamasına karşın, Yüksek Öğretim Kurulunun en çok oy alan üç adayı Cumhurbaşkanına bildirmesi, oy kullanan öğretim üyelerine saygının gereğidir.

Ne yazık ki son yıllarda bu etik (ahlaki) kural bozulmuş her kurumda olduğu gibi, YÖK’te, politikacıların etkisinden kurtulamayarak siyasallaşmış ve Cumhurbaşkanına, iktidar yanlısı rektörlerin adlarının bildirilmesi benimsenmiştir.

Oy sırası bozulmadan, bildirilen durumlarda da, sıranın bazen Cumhurbaşkanı tarafından değiştirilerek 2. hatta 3. sıradaki adayın seçildiği görülmüştür.

Son olarak yapılan seçimlerde saptanan Rektör adayları arasında birinci sırada olan, bazı adayların YÖK tarafından baypas edilerek Cumhurbaşkanına bildirilen listelere alınmaması, yazılı ve görsel medyada eleştirilere konu olduğu gibi, yurttaşlar arasında da huzursuzluğa neden olmuştur.

Genelde baypas edilen Rektör adayları, aydın ve Atatürkçü kimlikleri ile tanınan kişiler olması, tartışmaların haklı olduğu kanısını uyandırmaktadır.

Karşı tezi savunanlar ise, bu tür uygulamaların YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ve eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer zamanında da yapıldığını, dolayısıyla eleştirilerin haklı olmadığını belirtmektedirler.

Olaya, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yukarıya aldığım önemli sözü çerçevesinde yaklaşarak düşüncelerimi belirtmeye çalışacağım.
Türkiye Cumhuriyeti, Anayasanın 2. maddesinde; “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.” şeklinde tarif edilmektedir.

Bu tariften yola çıkarak, tüm yurttaşların bu cumhuriyeti koruma yükümlülüklerinin yanında, Kamuda görev alan tüm görevlilerin Cumhuriyet yandaşı davranma ve görev yapma yasal zorunluluğu vardır.

Son yıllarda, dini bir simge olduğu ve laik Cumhuriyet ilkelerine aykırılığı, yüksek Türk Mahkemeleri (Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından saptanan sıkmabaşın (türbanın) üniversitelerde meşrulaştırılmaya çalışılması, AKP iktidarı döneminde sürekli gündemde tutulmuş ve mahkeme kararlarına karşın, iktidar yandaşı bazı rektörlerce üniversitelerinde serbest bırakıldığı görülmüştür.

Bu emrivakilerin, Laik Cumhuriyetle zıtlaşmak, rövanş almak ve İslami kuralların uygulanmasını yapmaktan öte bir anlamı olamaz.
Günlük hayatta, sıkmabaşa kimsenin bir diyeceği yokken, ısrar ve inatla yıllardır gündemde tutulması, gerilim yaratılması ve kamu alanında kullanılması için Anayasa’ya varana kadar değişiklikler yapılması bu savımızı doğrulamaktadır.

Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve eski YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’in yaptıkları rektör atamalarında, Cumhuriyet yandaşlığı kriteri göz önünde tutulduğunda, laik Cumhuriyet karşıtlarınca kabul edilmese bile, haklılığını savunma olanaklı iken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından YÖK Başkanlığına seçilen Yusuf Ziya Özcan’ın; seçildikten sonra, Anadolu Ajansına verdiği demeçte Anayasa Mahkemesinin sıkmabaşla ilgili kararları için;

- “Onların savlarını biliyorum. Bunlar, üniversite dışında konulmuş yasaklardır. Mahkemeleri ilgilendirir. Bu bakış meselesidir. Öyle bir kural olabilir. Ama siz onu önemli görmeyebilirsiniz, bir sürü insanı rahat ettirirsiniz. Biz öyle bir sonucun çıkacağını ümit ediyoruz” söylemi ile rektörlere, Anayasa mahkemesini kararlarına uyulmamasını önermesi,

- Öte yandan, TBMM Başkanı Köksal Toptan ile mecliste bir araya gelen Özcan, YÖK ile ilgili söyleyecekleri olup olmadığını soran Toptan’a “Sayın Cumhurbaşkanı tavsiye etti, hem Başbakan… ’Aman hocam dikkat et, bir şey söylersin ipimizi çekerler” açıklamasıyla ne kadar siyasallaştığı,

- “Cumhuriyetin Anayasa’da belirtilen nitelikleri hiçbir biçimde kişi hak ve hürriyetlerinin sınırlandırmanın gerekçesi olarak kullanılamaz” şeklindeki beyanı,

- "YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, YÖK Yasası’nın görüşmeleri için geldiği Meclis’te ilginç değerlendirmelerde bulundu. Meslek liselerindeki katsayıyı kaldırmakta kararlı olduğunu belirten Özcan, görüşmeden önce CHP’li Muharrem İnce ile girdiği tartışmada, "yüzde 5 için yüzde 95’i yakmayalım. Herkes istediği bölümde okusun. İmam hatiple ilgim yok. Gerekirse bu zıkkımları kapatalım. İmam hatiplerin adını değiştirebiliyorsak, onu da yapalım. Düz lise yapalım" dedi.
İşte Özcan’ın sözleri: Yani biraz daha fazla dini eğitim almış çocuğu, şu alanlara gidemezsin diye bizim sınırlama hakkımız yok.(İnce’nin ’Yani hadis okuyan doktor, öğretmen mi olsun?’ sorusu üzerine) "Olsun tabii. Bunu biz sınırlayamayız."
(İnce’nin ’AKP’lilerin çocukları da okumuyor zaten, yoksulların çocukları okuyor’ sözü üzerine gülerek) "Olabilir" şeklinde basına yansıyan düşünceleri,

Karşısında;
Yusuf Ziya Özcan Başkanlığında toplanan YÖK tarafından baypas edilen (birinci sırada kazananlar bile) aydın ve Atatürkçü rektör adaylarının durumu için, ister istemez insanlar, ne oluyor diye kuşkuya kapılmaktadırlar.

Açıkçası, her kurumda olduğu gibi, Rektörler bazında da AKP üniversitelerde kadrolaşmak istiyor ve siyasallaştırmayı başardığı YÖK’ü bu konuda istediği gibi yönlendirebiliyor. Bunun ilerde birçok sıkıntıları ve gerilimleri beraber getireceği ve üniversitelerimizi medreseleştireceği şimdiden görülmesine karşın, AKP ve YÖK yönetimi bunda bir sakınca görmüyor.

Son pişmanlığın fayda etmeyeceğini, hep birlikte yaşayarak göreceğiz. 25.7.2008

Gündüz AKGÜL
Emekli Cumhuriyet Savcısı
 
"Bütün dünya bilsin ki, benim için bir yandaşlık vardır: Cumhuriyet yandaşlığı, düşünsel ve toplumsal devrim yandaşlığı.
Bu noktada yeni Türkiye topluluğunda, bir bireyi bunun dışında düşünmek istemiyorum." (Mustafa Kemal Atatürk, 1924)

Bitirmiş burda yazıyı yazar aramıza hoş geldin tekrar çok üzel bir paylaşım daha sağol
 
Üniversitelerin fethi başladı

Tufan TÜRENÇ

HEPİMİZİN gözü aydın.AKP iktidara geldiği günden beri hayal ettiği "üniversitelerin fethi stratejisi"ni sonunda başlattı.

Cumhuriyetimize, milletimize hayırlı olsun.

Hiç kuşkunuz olmasın kısa bir süre sonra yeni rektörlerimize teslim edilecek üniversiteler tarikat yuvalarına dönüşecek.

Türban sorunu bitecek.

Çünkü yeni rektörlerimiz türbanla üniversitelere girenlere ses çıkarmayacak.

Üniversitelerin yeni öğretim dönemleri ilahilerle, mehter marşlarıyla açılacak.

Kepli mepli, coşkulu mezuniyet törenleri tatlı bir anı olarak belleklerin bir yerlerinde büzülüp kalacak.

Akademik kadrolar pusuda bekleyen maneviyatı kuvvetli, dini bütün öğretim görevlileri tarafından dolduracak.

Öğrenciler ilmin, irfanın yanında dinini, diyanetini de öğrenecek.

Fena mı olacak? (Tıpkı Başbakanımızın söylediği gibi.)

* * *

AKP iktidarının oluşturduğu YÖK, görevini yerine getirip cumhuriyet üniversitelerini tarikat üniversitelerine dönüştürmek için rektör listelerini bir güzel ayarladı.

Çok yakında 70 milyonun cumhurbaşkanı olacağını açıklayan tarafsız, partilerüstü Abdullah Gül de bu listeleri bir güzel onaylayacak.

Listeleri seçim sonuçlarını hiç dikkate almadan altüst eden YÖK’e destek verdiğini önceki gün zaten Kars’ta açıkladı.

Şöyle dedi:

"Kanun, onlara (YÖK) ve cumhurbaşkanına yetki veriyor. Bu yetki en iyi şekilde kullanılacaktır. Bütün bunlara bakacağım. Hemen bir şey yapacak değilim. Ben de incelemeyi yapacağım. YÖK de, cumhurbaşkanı da her yetkisini en iyi şekilde kullanacaktır. Gerekçeleri nedir bilmiyorum. Bütün bunlara bakacağım."

İyi, güzel de neye bakacak, neyi inceleyecek Cumhurbaşkanı?

YÖK Başkanı’nı bunları yapsın diye kendi elleriyle atamadı mı?

* * *

Peki sonra ne olacak?

Ne olacağını ben yazayım.

Üniversitelerde kargaşa başlayacak.

Anımsarsınız bunun provası Akdeniz Üniversitesi’nde yapılmıştı.

Onun gibi bütün üniversitelerde kavgalar, çatışmalar çıkacak.

Ne bilim kalacak, ne huzur, ne güvenlik.

Cumhurbaşkanı, AKP iktidarı bunu görmüyorlar mı?

Görmüyorlarsa birileri çıkıp onlara "Dünyanın girdiği bilgi çağında tarikat kafasıyla, akıl ve bilim yerine hurafelere dayanan eğitim sistemiyle üniversiteleri yönetmek olanağı yoktur" demiyor mu?

AKP’nin gözü bu kadar mı karardı?

NOT Yorum

Kim kimin kuyruğu

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Deniz Baykal’ı suçluyor.

Baykal’ın söylediklerini anlamadan, işine geldiği gibi yorumlayıp CHP Genel Başkanı’nı Ergenekon’un kuyruğu olmakla suçluyor.

İnsan böyle bir suçlama yaparken önce kendi durumunu düşünmeli.

Baykal da ona "Esas sen kendine bak. Sen sık sık ’Sayın Öcalan!’ diye saygıyla andığın teröristin kuyruğu değil misin?" dese ne yanıt verecek?
 
cami bitti şimdide üniversiteyemi camur atıyonuz.
 
Artık gülmeye başladım bu tip yazılara
 
benim anlamadığım türk kültürünü korumak için kültür bakanlığını kurduk
bu gün internet sitesine girdim giyim ve kuşamlara bir bakıyım dedim bizim kültürümüzün özü nasıl giyiniyor(öz dediysek 1000 yıl öncesideğil normal bu günden bahsediyoruz) ana ne göreyim bütün geleneksel türk giyinme tarzımıza bakıyorum kadınlarımız şalvarlı başı kapalı.ama sen gel bu kadını üniversiteye alma sonrada kültürü koru
 
Fikirmi :] Siz 80lerdede bole yaptınız,sonunuz hicte iyi olmadi,
Bıdaha denemek istiosunuz heralde

kenan evren in darbesini ve daha sonra yaptıgı uygulamaları savunan birisiysen zaten muhattab olmaya zerre kadar degmezsin.

cok guzel bir soz vardır.

bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın diye.

ancak bilgisi olmadan fikri olan, cehalet içinde yüzen çok fazla insan var.

her tarafta gormek mumkun bu tipleri :eek:ha
 
Geri
Üst