Üniversite için yeni umut: Bulgaristan

V.ManisaspoR

PLãyß0y
Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) istediği puanı elde edemeyen öğrencilerin yeni umudu, daha ucuz ve ÖSS puanını dikkate almayan Bulgaristan üniversiteleri oldu.





Bulgaristan’daki üniversiteler konusunda Diyarbakır’da danışmanlık yapan Selma Kızılkan, kızının ÖSS’yi kazanamaması üzerine yurt dışı eğitim konusunda arayışa girdiklerini, yaptıkları araştırma sonrasında edindikleri tecrübeyle Bulgaristan’da okumak isteyen diğer öğrencilere de yardımcı olmaya başladığını söyledi.

Türkiye’deki ÖSS sonuçlarına bakmaksızın öğrenci kabul eden Bulgaristan üniversitelerinde sadece ortaöğretim puanı ortalamasına bakıldığını ifade eden Kızılkan, "Örneğin tıp fakültesinde okumak isteyenlerden lisede biyoloji ve kimya dersleri ortalamasının en az 3 olması isteniyor. Öğrencilerin hazırladığı dosyaları gönderiyoruz. Onay geldikten sonra kayıtlarını yapıyorlar" dedi.

"GÜNEYDOĞU İLLERİNDEN YOĞUN İLGİ VAR"

Bulgaristan’da üniversite eğitimine bölgeden yoğun ilgi olduğunu ifade eden Kızılkan, şöyle konuştu:

"1 Ocak 2007 tarihinde AB üyesi olan Bulgaristan’daki üniversitelerin denkliği Yüksek Öğretim Kurulunca kabul ediliyor. Verilen diplomalar AB genelinde kabul görüyor. Güneydoğunun tüm illerinden yoğun ilgi var. Kısa sürede yüzlerce öğrenci gelip bizden bilgi aldı. Bazılarını ortaöğretim notları düşük olduğu için geri çevirdik. Ancak üniversiteler ve şartları konusunda bilgi alan yüzlerce öğrenci, kesin kayıt için ÖSS sonuçlarını bekliyor. Buna göre kayıt yapacaklar."

Bulgaristan’daki üniversitelerin yıllık ücretlerinin 3 bin avrodan başladığını, tıp fakültesi için yıllık 5-6 bin avro istendiğini belirten Kızılkan, yurt ücretlerinin aylık 70-80 YTL arasında olduğunu söyledi.

Ücretlerin Türkiye’deki vakıf üniversitelerinin istediği ücretlere göre çok daha düşük olduğunu vurgulayan Kızılkan, "İsteğe göre Bulgarca veya İngilizce eğitim almak mümkün. Bir yıllık hazırlığın ardından eğitime geçiliyor. Bulgaristan’daki üniversite eğitim ücretleri, Türkiye’deki vakıf üniversitelerinin çok altında. Gidenler bir veya iki yabancı dil öğreniyor ve mezunların diplomaları AB genelinde kabul görüyor" dedi.

Yurt dışı eğitim için başvuruda bulunan ve Plovdiv Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Fakültesini seçen Burak Kanat da meslek lisesi mezunu olduğu için Türkiye’de üniversiteyi kazanma şansının çok düşük olduğunu ifade etti.

Ücretlerini uygun bulduğu Bulgaristan üniversitelerini araştırdığını, Yüksek Öğretim Kurulu denkliği tanıdığı için kararsızlık yaşamadığını belirten Kanat, "İngilizce eğitim yapılan Bilgisayar Mühendisliği Fakültesinde okuyacağım Orada en azından İngilizce ve Bulgarca öğrenmiş olacağım, bu da benim için çok önemli" diye konuştu.

Öğrenci Mehmet Emin Yardımcı ise ÖSS’yi kazanamayınca yurt dışı eğitim konusunda araştırma yaptığını, ailesinin de desteklemesi üzerine Plevne Üniversitesi Tıp Fakültesini seçtiğini söyledi.

Bulgaristan’daki eğitimin en büyük avantajının ortaöğretim puanının yeterli olması halinde öğrencinin istediği bölümü seçebilmesi olduğunu belirten Yardımcı, hayalinin gerçekleştiğini kaydetti.




Egitimmilliyet
 

HTML

Üst