ÖSS'de düzeltilemeyecek hesaplama skandalı

V.ManisaspoR

PLãyß0y
ÖSS puanlamasında onlarca beklemeli öğrencinin ‘Orta Öğretim Başarı Puanı’ 100 olarak işlendi. 1 puanla 20 bin kişinin önüne geçilen sistemde, bu 1.4 milyon adayı etkileyecek.




Antakya Lisesi’nden diploma notu farklı 8 öğrencinin okul birincisi gibi 100 tam puan avantajından yararlandığı ortaya çıktı. İstanbul’daki okullarda da benzer hesaplama hataları ortaya çıkınca, bu ÖSYM’ye bildirildi. ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, ÖSS'deki hesaplama hatasına ilişkin 24 muhabirine açıklama yaptı. Yarımağan "Hesaplama sisteminin azizliğine uğradık. Düzelitmesi mümkün değil" dedi.

Aynı okuldan 8 öğrenci

Antakya Lisesi’nden sınava giren H.A 55.15 diploma notuyla 100 tam puan alırken aynı okuldan farklı puan türlerinde 8 öğrenci daha 100 tam puan olarak okul birincisi gibi puan avantajından yararlandı. Aynı liseden S.Ö, 65.6 diploma notuyla 100 tam puan, M.B. 61.2’lik diploma notuyla OBP’si 100 tam puan geldi. Aynı okuldan B.B. 58.9 diploma notuyla OBP’si 100 tam puan, Ö.Ö.T. ise 54.3 diploma notuyla 100 tam puan aldı.

İstanbul-Beykoz’dan T.G adlı öğrenci 55.8 diploma notuyla OBP’si 100 gelirken, R.Ü adlı öğrencinin de OBP’si 100 tam puan geldi. Puan Skandalı’nı ortaya çıkararak ÖSYM’ye bildiren 24 televizyonu Eğitim Atölyesi proğramı yapımcıları ve Kültür Dershaneleri Rehberlik Koordinatörleri Salim Ünsal ve Servet Gülsün Şirin, çarpıcı tabloyu Star’dan Sultan Uçar'a değerlendirdi.


Sıralama değişir

Gülsüm Şirin, ‘ÖSS sonuçlarını incelerken, diploma notları farklı beklemeli öğrencilerin OBP’de 100 tam puan aldığını gördük. İlk bakışta normal bir değerlendirme olabileceğini düşünmemize rağmen, aynı okuldaki beklemeli bir öğrencinin sonuçlarını incelediğimizde büyük bölümünün aynı şekilde değerlendirildiğini ve diploma notlarının farklı olmasına rağmen OBP’lerinin 100 tam puan geldiğini farkettik’ dedi. Diploma notları farklı olmasına rağmen üniversiteye yerleşmede kullanılan puan hesaplamasına doğrudan katkısı olan ortaöğretim başarı puanındaki durum binlerce öğrencinin sıralamasını değiştirerek hayatını etkileyeceğini belirten Şirin,’Bu yıl beklemeli olarak sınava giren 59 bin 925 adayın sıralaması bu şekilde yapıldıysa sıralamanın tamamen değişmesi gerekir’ diye konuştu. Salim Ünsal ise, ‘Türkiye’nin her yerinden benzer örneklere rastladık. Çok önemli bir hata. İlk 75 binin dışındaki 1.4 milyon adayın sıralaması dolayıyla da sınav sonuçları değişir’ dedi.

Adaylar dava açabilir

Ünsal, bunu bir örnekle şöyle açıkladı; Diploma notu 63 olan bir öğrenciye OBP’sinin 80’li bir puan olması gerekirdi. Bu öğrenciye 100 puan gelince puanı otamatik olarak 20 puan arttı. Sınavda 276 yerine 283 puan alan öğrenci var. Şimdi bu öğrenci sıralamada 183 bininci değil yaklaşık 283 bininci kişi olacaktı. Yani sayısalda 100 bin kişinin önüne geçti Bir puan bile 20 bin kişiyi elerken, 0.1 puan bile öğrencilerin hayatında hayati önem taşırken bu çok önemli bir hatadır. Tüm sıralamanın yeniden yapılması gerekir’ diye kaydetti. ÖSYM’nin beklemelilere ayrı sınıf oluşturulduğu gibi bir savunma yapabileceğini kaydeden uzmanlar, böyle bir durumda bile herkesin 100 tam puan alamayacağının altını çizdi. Adayların çok sayıda dava açması bekleniyor.

Egıtımmıllıyet
 

<<< EROSS >>>

New member
tam da ben açacaktım konuyu.

ne iş bu ya! zaten bi iş de doğru dürüst yapılsa şu memleketse şaşacam.

==============================================================


ÖSYM'nin ÖSS sınav sonuçlarını açıklarken beklemeli öğrencilerin Ortaöğretim Başarı Puanını yanlış hesapladığı belirlendi. Bu hata tüm sıralamayı etkiliyor.

Kültür dershaneleri rehberlik Uzmanı Servet Gülsün Şirin ve Rehberlik koordinatörü Salim Ünsal, ÖSYM, sınav sonuçlarında beklemeli öğrencilerin Ortaöğretim Başarı Puanı (OÖBP) hesaplamasında hata yaparak bir çok öğrencinin sıralamasında hataya yol açtığını belirledi. İkilinin yaptığı tespitler sonucu öne sürdüğü duruma göre, sıralamayı alt üst edecek bu tarihi hatanın giderilmesi gerekiyor.

Kültür Dersanelerinden konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, "2008 ÖSS sonuçları 12 Haziran 2008 Cumartesi günü saat 10:30’da basın toplantısı ile açıklandı. Öğrencilerin sınav sonuçlarını incelediğimizde beklemeli olanların diploma notlarından çok farklı ortaöğretim başarı puanlarına sahip oldukları dikkatimizi çekti. Bunların büyük bölümünün 100 tam puan aldıklarını gördük. İlk bakışta bunun normal bir değerlendirme olabileceğini düşünmemize rağmen, aynı okuldaki beklemeli birçok öğrencinin sonuçlarını incelediğimizde bunların büyük bir bölümünün yine aynı şekilde değerlendirildiğini ve ortaöğretim başarı puanının diploma notları farklı olmasına rağmen 100 tam puan olduğunu tespit ettik. Örnekleri elimizde bulunmaktadır" denildi.

"Diploma notları farklı olmasına rağmen üniversiteye yerleşmede kullanılan puan hesaplamasına doğrudan katkısı olan ortaöğretim başarı puanındaki bu durum binlerce gencin sıralamasını değiştirerek hayatını doğrudan etkilemektedir" diyen eğitim uzmanları, " Bu yıl beklemeli olarak sınava müracaat eden 59.925 adayın hesaplaması eğer bu yöntemle yapıldıysa bu, şu anda kamuoyuna açıklanan sıralamanın tamamen değişmesi anlamına gelecektir. Hak etmediği halde ortaöğretim başarı puanından 100 tam puan alan öğrenciler sıralamada önlere geçerek hak eden öğrencilerin yerini almış durumdadır. Yaptığımız çalışma ile Türkiye’nin her yerinden benzer örneklere rastladığımızı üzülerek belirtiyor, bu hatanın tüm beklemeli öğrencilerde yapılmamış olmasını umuyoruz. OBP hesaplamasında yapılan bu yanlışlık bir adayda bile olsa ÖSYM’yi bunu düzeltmeye davet ediyor, eğitimci kimliğimizle sorumluluğumuzu yerine getiriyor ve kamuoyu ile paylaşıyoruz"

(haber 7)


==========================================================================






ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, “ÖSS'de yanlış puan hesaplandığı” iddialarıyla ilgili olarak, “Yanlış yok, hata yok. Durum, sadece geçiş yılının küçük bir özelliği” dedi.

Yarımağan, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile konuya ilişkin görüşme yaptığı belirtti.

ÖSS puanlarını hesaplama sırasında “yanlış” ya da “hata” yapılmadığının belirlendiğini kaydeden Yarımağan, liselerin 4 yıla çıkması dolayısıyla bu yıl bazı okulların mezun vermediğini anımsattı. “Bu geçişten kaynaklanan bir özellik ortaya çıktığını” söyleyen Yarımağan, “Herkes tercihini yapsın. Kimseyi ilgilendiren bir şey yok, ne kimsenin sırası değişiyor ne de başka bir şey...” dedi.

“Genel durumu ilgilendirecek bir sorun var mı?” sorusuna Yarımağan, “Hayır. Hiç kimsenin sırası değişmiyor” yanıtını verdi.
Yarımağan, “Yanlış yok, hata yok. Geçiş yılının küçük bir özelliği. Hata olsaydı düzeltirdik” diye konuştu.


kaynak
http://www.hurriyet.com.tr/egitim/an...d=229&sz=48893
 

burak_125

New member
yazık günah ya 0.1 puan bile milletin kaderini degistiriyor ufacık bi hesap hatası bile miilete cok pahalıya patlıyorr
 

HTML

Üst