ÖSS İçin Pratik Öneriler

Gizli Özne

New member
Katılım
27 May 2007
Mesajlar
5,366
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
38
Konum
♀ ♥ ♂
BAŞARILI BİR SINAV İÇİN PRATİK ÖNERİLER​

Başarılı bir sınav için, hem doğru şeyler yapmanız hem de doğru düşünmeniz gerekir. Bilginizi sınavda ne kadar kullanabileceğinizi, zihinsel ve duygusal performansınız belirler. Hani bazen deriz ya; “Bugün formundayım. Her şey harika gidiyor” diye. İşte bunun gibi bir durumdur….

Böyle üstün bir performansı yakalamak için aktif bir çaba harcamak gerekir. Çünkü başarısız insanlar karşılaştıkları sorunlar karşısında kendilerini problemlerin akışına bırakır, başarılı insanlar ise bu problemlerin üzerine gider ve üstesinden gelmeye çalışır.

Bu nedenle aşağıda aktardığımız önerileri uygulamak, sınavda sizin zihinsel ve duygusal performansınızı artırmanız ve beyin gücünüzü en üst seviyede kullanmanızı sağlar…

Sınavdan bir gün önce neler yapmalı?

Bir gün öncesinde ders çalışabilirsiniz.. Bu çalışma, çok yoğun, zihni yorucu bir çalışma olmamalı. Amaç; beynimizi boş bırakmamaktır. Örneğin, edebiyat, tarih, coğrafya… gibi yakın hafıza, ezber derslerinden birine ya da bir kaçına toplam 3-4 saatliğine, bir kez daha hızlı bir şekilde göz atabilirsiniz.
O gün sabah erken kalkın ve gündüz uyumayın.
Kimseyle sınav hakkında konuşmayın.
Çevrenizdeki stresli insanlardan uzak durun.
Kahve, çay ve kafeinli ve enerji içeceklerden uzak durun. Kafeinli içecekler stres oranınızı artırır.
Bol su için. Su zihni diri tutar.
Akşama doğru, açık havada güzel manzaralı bir yerde uzun bir yürüyüş yapın. Yürüyüş sizi rahatlatır, zihninizi dinlendirir ve gece iyi bir uyku almanızı sağlar.
Akşam evde ya da sinemada komedi türü bir film izleyebilirsiniz. Gülmek en rahatlatıcı faaliyettir.
Akşam kendiniz için uygun ve normal bir zamanda yatın… Yani ne erken ne de geç olmalı.

İyi bir uyku için neler yapmalı?

Sıcak bir duş alın.
Nefes egzersizi yapın:
Bir birim zamanda ağızdan diyafram nefesi alın
İki birim zaman içinde tutun
Dört birim zamanda ağızdan yavaşça verin.
Bunu 5-10 dakika yapmak sizi çok rahatlatır.

Kas egzersizi yapın:

Kasları bölgesel olarak sırayla yavaşça gerip serbest bırakarak yapılır..
Örneğin el kaslarını yavaşça gerip serbest bırakmak. Sonra kol kaslarını, omuz kaslarını sonra sırayla vücudun bütün kaslarını gerip yavaşça serbest bırakmak büyük bir rahatlama sağlar.
En önemli kaslar, alın, göz, yüz, çene ve omuz kaslarıdır. Bu kasları gevşettiğinizde vücudunuzu daha rahat gevşetebilirsiniz.
Kültür – fizik özellikle streching (gerinnme) hareketleri yapın.
Süt, ıhlamur, adaçayı, yoğurt, ılık - süt bal karışımı gibi içecekler ve yiyecekler iyi bir uyku almanızı sağlar.
“Şimdi yatacağım ve harika bir uyku almış olarak kalkacağım” düşüncesiyle yatın. Şunu hiçbir zaman unutmayın uykunuz gelirse zaten doğal olarak uyursunuz. (Bu konuda bir sorun yaşarsanız uyku ile ilgili yazdığım yazıdaki egzersizi uygulayabilirsiniz)

Sınav sabahı neler yapmalı?

Sabah, ne geç ne de erken kalkın. Salona alınma sürenizden yarım saat önce orda olacak şekilde kalkış saatinizi ayarlayın.
Sabah ılık su duş alın. Özellikle kollarınızı, ayaklarınızı ve yüzünüzü soğuk su ile yıkayın. Soğuk su sizi dinçleştirir.
Yukarda belirttiğimiz, nefes, kas ve kültür - fizik egzersizleri yapın.
İyi bir kahvaltı yapın. Kahvaltıda, ceviz, bal, kuru üzüm, incir, fındık, gibi yiyecekler faydalıdır. Yağlı yiyecekler ve yoğurt yemeyin..

Yanımızda neler olmalı?

Su ve kolonyalı mendil bulundurun. Giriş kartınızı zaten almışınızdır.

Sınav yerine kiminle ve ne zaman gidelim?

Sınav yerine sizi rahatlatan, motive eden kişilerle gidin. Sizi olumsuz etkileyen kişilerle gitmeyin.
Sınav salonuna girişten 30 dakika önce orda olun.
Okul bahçesinde, mümkün olduğunca çevrenizdeki stresli insanlardan uzak durun.

Sınava başlamadan önce neler yapalım?

Mutlaka tuvalet ihtiyacınız olsun ya da olmasın, tuvalete gidin.
Suyunuzdan için
Derin nefes alın beyninize yeterince oksijen göndermek için biraz içinizde tutun ve verin.
Sınav kitapçığı dağıtıldığında hemen açmayın. Kitapçığa cesaretle bakın, sizi hedefinize ulaştıracak, bunca emeğinizin karşılığını alacağınız araç ellerinizde. Zihninizde sınav küçülsün siz büyüyün. Çünkü sizler sınavdan daha büyük ve daha güçlüsünüz. Büyüklüğünüzün ve gücünüzü fark edin.

Sınav için en iyi düşünce

Sınav için en iyi düşünce; “Bu benim en iyi sınavım olacak ve elimden gelinin en iyisini yapacağım, yapabileceğimin en iyisini yapacağım” düşüncesidir.
Bu düşünce size hem zihinsel hem de duygusal olarak en iyisini yapmanıza odaklar ve beyin gücünüzü en üst seviyede kullanmanızı sağlar.
Kendinize pozitif telkinlerde bulunun
Bir duyguyu yaşamak için önce o duyguyu hatırlamak gerekir. Ve hangi duyguyu hatırlarsanız o duyguyu yaşarsınız. Bu nedenle, sınav süreci içerisinde kendinize hep pozitif ifadelerde pozitif telkinlerde bulunun. Yani; “Rahat ol. Sakin ol. Kendine güven. Her şey güzel olacak, kontrol bende” gibi telkinlerde bulunun. Çünkü insanlar telkinlerle kendilerini açarlar ve aşarlar, telkinlerle kendilerini kilitlerler…
Asla negatif telkinde bulunmayın ya da başkalarının negatif telkinde bulunmasına izin vermeyin. Yani kendi kendinize “stres yapma, endişelenme” derseniz, daha fazla strese girer, daha fazla endişelenirsiniz. Çünkü beynimiz negatif talimatları algılayamaz.
“Ya olmazsa” düşüncesini erteleyin
“Ya olmazsa” düşüncesini sınavdan sonrasına atın gitsin. Onu olmadığı zaman düşünürsünüz, şimdi olabileceğini düşünün ve olması için ne gerekiyorsa onu yapın.

Asla vazgeçmeyin!

Sınavda hiçbir zaman ve asla vazgeçmeyin. Sonuna kadar dayanın. Gücünüzün sonuna kadar mücadeleye devam edin.
Unutmayın; en kritik zamanlarda en az iki seçeneğiniz vardır. Biri; pes edip bırakmak ki; gerçek yenilgi budur. Bir diğeri; sonuna kadar dayanmak ve asla vazgeçmemektir.
Kendinize küçük hata yapma payı bırakın
Kendinize gayet insani, küçük hata yapma payı bırakın. Çünkü herkes hata yapabilir. Bu çok doğal ve normal bir durumdur. Mükemmeliyetçi olmayın.

Son söz:

Bu benim en iyi sınavım olacak ve elimden gelinin en iyisini yapacağım.
Her şey gönlünüzce olsun, Tanrı yardımcınız olsun!!!

Eftal ORHAN



SINAVA GİRECEK TÜM ARKADAŞLARA BAŞARILAR DİLİYORUM.
 
paylasım ıcın tskler....
 
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan yarın ÖSS'ye girecek olan adaylara sınav taktikleri verdi.

Gençlerden heyecanlanmamaları ve sakin olmalarını isteyen Yarımağan, bütün testlere de göz atmalarını tavsiye ederek, "Her testte mutlaka yapabileceğiniz kolay sorular olacak, testlerin tümüne bakın" dedi.

'TESTLERİ DIŞLAMAYIN'

Yarımağan'ın gençlere bir başka önerisi zamanlamalarını iyi yapmaları yönünde. Ancak bu konuda da öğrencilerin kendilerine uygun program geliştirdiklerini hatırlatan Yarımağan, "Öğrenci bazen Türkçeye 20 dakika verip, matematiğe daha uzun zaman ayırabiliyor. Ama zamanı kaçırmayın. Bir teste takılıp kaldığınızda öbürlerine zaman kalmıyor. O yüzden zaman ayarlamanızı iyi yapın" diye uyarıyor. Öğrencilere telaşa kapılmamaları, acele etmemeleri ve panik yapmamaları çağrısında bulunan Yarımağan, soruların zaten alıştıkları ve müfredatı kapsayanlar arasından çıktığına dikkat çekiyor. Her testte kolay soruların olduğuna değinen Yarımağan önerilerini şöyle sıralıyor:

'FEN 1 TESTİNİ YAPIN'

"Ben diyorum ki testlerin hiçbirini dışlamayın. Bazı adaylar 'Beş testi çözeyim diğer teste hiç dokunmayacağım' diyor. Ben bunu hiç önermiyorum. Her testin kolay soruları var. Mutlaka az da olsa her teste mutlaka zaman ayırın. Birkaç soru çözmeye çalışın. Her testten herkesin çözebileceği sorular bulunuyor. Özellikle bir numaralı testler yani bunlarda yer alan 120 soruluk testler tüm adayların çözebileceği özellikte. Çünkü tüm adayların okuduğu derslerden, gördüğü konulardan hazırlanan sorular. Ama orada kalkıp çoğunluk Fen 1'i cevaplamıyor. Bazıları Matematik 1'i de cevaplamıyor. Bu yanlış. Az da olsa hiç olmazsa her teste 15-20 dakika ayırın. Ortalama test başına yarım saatlik süreleri var. Bazı testlere daha fazla zaman ayırıp bazı testlere daha kısa süre ayırabilirler. Ama bütün testlere bakın. Özellikle fen testinde bunu söylüyorum. Çünkü geçmiş yıllardan adayların 3'te ikisi Fen 1 testine dokunmadı. Oysa kısa bir süre baktıklarında çözebilecekleri sorular olduklarını görecekler. Hiç dokunmuyorlar. Baksalar içlerindeki çok kolay soruları hemen çözebilecekler."

'MATEMATİK ZOR DEĞİL'

"En çok Türkçe ve sosyal bilimler testleri çözülüyor, matematik ve fen testlerinden korkuyorlar. Aslında sadece korku da değil. Taktik olarak da bunları çözmeyenler var. Mesela sosyal bilimciler için, yani sözel ağırlıklı puanda fen testinin ağırlığı az olduğu için 'Bununla uğraşacağıma ben diğer testte bir iki soru daha fazla çözerim' diyor. Bu doğru değil. Çünkü 25 soru çözdüğü testte diğer 5 soruyu çözmeye çalışmak yerine öbür testten çözebileceği 5 kolay soruyu cevaplaması daha kolay. Çünkü diğeri için zaten çok fazla zaman ayırıyor."

'ŞANSINIZI AZALTMAYIN'

"4 testten ve 120 sorudan oluşan ilk bölümdeki testleri tüm adaylar çözmek zorunda. Daha sonra ikinci bölümdeki testleri de alanlarına göre yanıtlamaları gerekiyor. İkinci bölümdeki testleri çözerten de şunu bilsinler ki örneğin Sayısal 2 puanı ile bir yere girmek istiyorsa orada mutlaka hem matematik hem Fen 2'den sorular çözmesi lazım. Bir testi yapsa da iki hatta üç puanı hesaplanacak. Ama tek ayaklı olacak. Bir ayakları eksik olduğu için de puanları düşükte kalacak, şansları diğer testi çözenlere göre daha az olacak. O nedenle hangi puanı amaçlıyorsanız o puanın hesaplanmasında etkili olan bütün testlerden çözebildiğiniz kadar çözmeniz lehinizedir"

'TAHMİNDE BULUNUN'

"Emin olduğunuzu işaretleyin. Şimdi bir soruya zaman harcıyorsanız yani soruyu okudunuz, birkaç şıkkın da hemen doğru cevap olmadığını gördünüz. Diğer şıkları elediniz ve ikiye indirdiniz ama hangisinin doğru olduğundan kesin emin değilsiniz. O zaman şıklarını ikiye indirdiğiniz bu soruları cevapsız bırakmayın. Bu soru için bu kadar zaman harcadınız. O zaman o iki şıktan kendinize en yakın olanı işaretlemenizde yarar var. Çünkü o iki şıktan birisi doğru ve yüzde 50 şansla bunu bileceksiniz. Yanlış olursa 0.2 puan kaybedeceksiniz, doğru ise 1 puan kazanacaksınız. Yani kazanç hanesi daha fazla. Ama bu demek değil ki okumadığınız sorulara rasgele cevap verin. Ben cevapları atın demiyorum. Bu soruları boş bırakın. Ama okuyup iki şıkta kaldıklarınızı işaretleyebilirsiniz."


1 DAKİKA ŞOKUNA TÜRKÇE TESTİ
Adaylar sınavın ilk bir dakikası tüm bildiklerini unutma hissi uyandıran ‘1 Dakika Kabus’u yaşıyor. Bunu aşmanın da bir yolu var...

Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat önce Türkçe’den 3-4 testi çözmelerini önerdi. Sıkıntının temelinde kaygının olduğunu söyleyen Polat ‘Derin nefes alıp, arkanıza yaslanın. Panik yapmayın. İlk 1 dakika sonunda hala okuduğunuzu anlamıyorsanız, Türkçe’den 3-4 soru çözün çok iyi gelecek. Daha sonra istediğiniz testi çözün’ dedi.
 
Geri
Üst