Önemli bir sağlık reçetesi
İbrahim Hakkı daha çok "Marifetname" adlı eseriyle tanınan bilge bir zattır. Bu zatın torunlarından Celâleddin Toprak'ın araştırmalarına göre İbrahim Hakkı'nın "Marifetname"den başka 53 eseri daha vardır. İbrahim Hakkı hazretleriyle ilgili kısa bir bilgiyle hayatının özetini vermek istiyourm. 1703 yılında Erzurum'un Hasankale mekânında doğmuştur. Anne tarafından soyu Peygamberimiz Efendimiz (SAV)'e dayanır. Bundan dolayı İbrahim Hakkı hazretleri "Seyyid"tir. Medreselerde okumuş, büyük âlimlerden özel dersler alarak yetişmiştir. 1747 tarihinde I. Mahmud'un saltanatı senelerinde İstanbul'a gelmiş, bir müddet sonra saray tarafından Erzurum yakınındaki Abdurrahman Gazi Zaviye'sine tayin edilmiş, eserlerini de bundan sonra yazmış, 22 Haziran 1780 tarihinde Tillo'da vefat etmiştir.
Gelelim İbrahimHakkı hazretlerinin kitaplarında sağlıkla ilgili tavsiyelerine. Özellikle "Marifetname" adlı eserinde bu tavsiyelerine bolca yer vermiştir. Bu zatın sıhhatle ilgili reçetelerinden birinde sağlıklı bir hayat için şu tavsiyelerde bulunur:
• Yazın güneşin altında aşırı kalmaktan sakınmak,
• Gölgeli yerlerde gezmek,
• Safra maddesini mahveden soğuk yiyecek ve içeceklere alışmamak,
• Isıtılıp ısıtılıp yenen yemeklerden sakınmak,
• Kavun gibi sulu meyveleri bol yemek,
• Sabahın soğuğundan çekinmek,
• Kışın yünlü elbiseler giymek... Vücut/sağlık için çok faydalıdır.
• Ata binmek sağlık için çok faydalıdır. Çünkü ata binmek bütün vücudu harekete geçirir.
• Deniz seyahati yapmak çok faydalıdır. Deniz seyahati kan, safra gibi sıvıların akışını kolaylaştırıp çoğalttığı ve aynı zamanda mideye de tesir ettiği için faydalıdır.
• İnsan, sağlığını korumak için yemek yedikten 2-3 saat sonra yatmalıdır. Bu kadar saatten önce yatarsa, evvela yarım saat sağ tarafına yatmalı. Çünkü ciğer mide üzerine yaslanır ve onu ısıtır. Sonra da sol tarafına dönüp 3 saat uyumalıdır. Bu da ciğerin yine mideyi ısıtması için yapılır.
• Yenen yemeklerin çeşitli olması (çok çeşit yemek) mahzurludur. Çünkü hazım müddetleri farklıdır.
• Asla iştahsız yemek yenilmemeli.
• Tam doymadan yemekten kalkmalıdır.
• İki öğün yemek vücuda sıhhat ve hafiflik verir.
• Suyu yemekten 2 saat sonra içmek faydalıdır.
• Yemek aralarında az miktarda su içmek hastalıkları önler.
• Sabah mide boşken, terliyken, meyva yedikten sonra su içmek zararlıdır.
http://www.habervaktim.com/yazar/13584/onemli_bir_saglik_recetesi.html