Öğretmenim canım benim

l3adl3oy

New member
Reaction score
0
Öğretmenim canım benim

Teflon tavaya hiçbir şey yapışmadığına göre, teflon o tavaya nasıl yapışıyor?

Yüzme zayıflatıyorsa, balinanın stili mi yanlış? Fatih Sultan Mehmet bizim şerefli ecdadımız olduğuna göre, henüz beşikteyken boğdurduğu kardeşleri Bizanslıların haysiyetsiz ecdadı mıydı? Yumurta kolesterolü azdırıyorsa, kalpten gitmemek için niye tavuk eti yiyoruz?

*

Yaş otuz beş, yolun yarısı eder, Dante gibi ortasındayız ömrün’ü papağan gibi tekrar etmesi güzel de, 70 yaşında mı rahmetli oldu Dante?

Eğitim şart’sa, annesi öğretmen olduğu halde üniversite bile okumayan Bill Gates, malı nasıl götürdü?

*

Mustafa Kemal neden müselles’e üçgen demiştir, üçyan dememiştir? Futbol, korner, faul, penaltı, gol, ofsayt, forvet, frikik, maç, pas, skor İngilizceden... Hakem niye Arapçadan?

*

Düşünmeyiz çünkü...
Ezberleriz sadece.

*

Mercidabık mesela...
Nerdedir?

*

Büyükçekmece Gölü’nün yüzölçümü Küçükçekmece Gölü’nden küçük...
E niye büyük?

*

“Azı karar çoğu zarar” ise, “fazla mal göz çıkarmaz” neyin nesi? Atalarımız mı çok kararsızdı, yoksa bazı atalarımız yavşak mıydı?

*

Ölü poposuna pamuk tıkar gibi bilgi sokmaya çalışıyoruz genç zihinlere...

Netice?

Neden’ler yerine sonuç’larla ilgilenen sistemin kaçınılmaz hezimetidir bu.

*

Bakın, geçenlerde Başbakanımız aldı eline tebeşiri, milli eğitim vizyonumuzu kelime kelime yazdı karatahtaya:

Oku, Düşün, Uygula, Neticelendir...

Herkes pek beğendi, alkışladı.

*

Halbuki az düşününce...

Topluyorsun başharflerini:

ODUN çıkıyor!

*

O nedenle, sınıflar 60’ar, 70’er kişi... O nedenle, öğretmen maaşları yerlerde sürünüyor. O nedenle, geçinmek için pazarda limon satıyorlar. O nedenle, gelişmiş ülke insanından hiçbir zekâ eksiği olmayan bir millet, moron gibi dolaşıyor ortalıkta... O nedenle, işsizlerimiz diplomalı.

*

Çünkü, ne kalabalık nüfustur aslında sorun, ne de ülkenin gariban olması... İneklerin sindirim sistemini ezberletiyoruz, düşünmeyi öğretmiyoruz çocuklarımıza...

Temel sorun budur.

*

“Camdan dışarı bakın, ilk ne görüyorsunuz?” diye soran ve “cam” cevabını vermeyenlere sıfır veren bir öğretmenin... “Bakarkör” olmamızı engelleyen bir öğretmenin öğrencisidir bu satırların yazarı...

Dün aradı beni, “Öğretmenler Günü’nü yaz” dedi. Yazıyorum.

*

Değerli öğretmenler...

“Ne yapalım, müfredat böyle, araç gerecimiz eksik, kalorifer yok, hademe az, bilgisayar pahalı” filan, bırakın artık bunları... Düşünmeyi öğretmenin maliyeti, sıfır lira.

YILMAZ ÖZDİL

“Ne yapalım, müfredat böyle, araç gerecimiz eksik, kalorifer yok, hademe az, bilgisayar pahalı” filan, bırakın artık bunları... Düşünmeyi öğretmenin maliyeti, sıfır lira.

YILMAZ ÖZDİL

Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar.
Öğretmen olsaydı Yılmaz Özdil yazdıkları bunlar mı olurdu acaba!
Dışarıdan görünen ile yaşananlar çok çok farklı.
İnsanlar ne zaman bunu anlayacaklar merak ediyorum.
Teori de herşey güzel.
Düşünmeyi öğretin!
Süreç dediğimiz kavrama ne oldu?

Kim yaşar öğretmenlikle ilgili süreci.
Bırakın da öğretmen yaşasın.
Ve öğretmenler inanın sizin bu bahsettiklerinizden çok daha büyük sorunlarla baş başa bırakılmışlar.

Oradan,köşe başından ahkam kesmek kolay.
Eline tebeşir alıp bir ay öğretmenlik yapsın kara tahta başında.
Verilen bu maaşla ailesini geçindirsin.
O zaman düşünmeyi değil,düşünmemeyi öğretmeyi düşünür kendisi.
Hindiye döndüm der düşünmekten.
Bu maaşla,ev mi geçindirecem,çocuk mu büyütecem,ailememi bakacam vs.

Öğretmen olsun birkaç aylığına.
Sonra konuşalım.

Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar.
Öğretmen olsaydı Yılmaz Özdil yazdıkları bunlar mı olurdu acaba!
Dışarıdan görünen ile yaşananlar çok çok farklı.
İnsanlar ne zaman bunu anlayacaklar merak ediyorum.
Teori de herşey güzel.
Düşünmeyi öğretin!
Süreç dediğimiz kavrama ne oldu?

Kim yaşar öğretmenlikle ilgili süreci.
Bırakın da öğretmen yaşasın.
Ve öğretmenler inanın sizin bu bahsettiklerinizden çok daha büyük sorunlarla baş başa bırakılmışlar.

Oradan,köşe başından ahkam kesmek kolay.
Eline tebeşir alıp bir ay öğretmenlik yapsın kara tahta başında.
Verilen bu maaşla ailesini geçindirsin.
O zaman düşünmeyi değil,düşünmemeyi öğretmeyi düşünür kendisi.
Hindiye döndüm der düşünmekten.
Bu maaşla,ev mi geçindirecem,çocuk mu büyütecem,ailememi bakacam vs.

Öğretmen olsun birkaç aylığına.
Sonra konuşalım.

Aslında yazar çokta farklı bişey söylememiş. Öğretmenlerin üstündeki ekonomik ve diğer sorunlara bakarsak sebebi iktidarlar değilmidir? Yanlış politikaları izleyen iktidarları başa getirenler bilinçsiz ve düşünemeyen toplumlar değilmidir? Peki bu toplumu oluşturan nesilleri yetiştirenler öğretmenler değilmidir?

Öğretmenlerin dahil herkezin sorunlarını çözecek kişiler yeni nesillerdir, öğrencilerdir. Öğretmenleri suçlayamayız, zaten yazarda suçlamamış. Ama bişeyler başarmak, sorunları aşmak istiyorsak malesef taşın altına elini sokacak ilk kişiler öğretmenlerdir.

Aslında yazar çokta farklı bişey söylememiş. Öğretmenlerin üstündeki ekonomik ve diğer sorunlara bakarsak sebebi iktidarlar değilmidir? Yanlış politikaları izleyen iktidarları başa getirenler bilinçsiz ve düşünemeyen toplumlar değilmidir? Peki bu toplumu oluşturan nesilleri yetiştirenler öğretmenler değilmidir?

Öğretmenlerin dahil herkezin sorunlarını çözecek kişiler yeni nesillerdir, öğrencilerdir. Öğretmenleri suçlayamayız, zaten yazarda suçlamamış. Ama bişeyler başarmak, sorunları aşmak istiyorsak malesef taşın altına elini sokacak ilk kişiler öğretmenlerdir.

Maalesef lafla peynir gemisi yürümüyor.
Birşeylerin değiştiğini görmek istiyor insan,söylendiğini değil.

Geri