Çocuklarda Okul Korkusunu Yenmek

CounTRy

Gülen Manyak
Katılım
5 Haz 2006
Mesajlar
10,687
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Bir tarihin doğduğu yer "GÖZTEPE"

Okul fobisiyle başa çıkma formülleri
Okula yeni başlayan çocuğun en büyük sorunlarından biri, okul fobisi. Uzmanlara göre bu fobiyi basit bir kaç stratejiyle aşmak mümkün


Okul korkusu, ’’Okul çağı içindeki çocuğun okula gitmeme yönünde direnmesi, arkadaşlarını kabul etmemesi ve ağlamak gibi tepkiler geliştirmesi’’ olarak tanımlanıyor.

Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Pediatri Bölümü'nden Pedagog Güzide Soyak, okul korkusunun, çocuğun eğitim alacağı ortama uyum sağlamasını engellediğini belirterek, ’’Çocuk ailesinin kendisini oraya bıraktığını, almayacağını bile düşünür. O yüzden bazı çocuklarda okul fobisi gelişebiliyor. Aslında korkulan şey sadece okul değil, çocuğun güveni, kontrolü, beslenmeyi, onaylanmayı, korunmayı kaybetme korkusudur’’ diyor.

Bağımlı, ilişki kuramayan, arkadaşlarıyla oyunu reddeden, anneyle ilişkisi sağlıklı organize edilememiş bir çocuğun okula başlarken sorun yaşamasının beklenebildiğine dikkat çeken Soyak, şunları söylüyor:

’’Bu çocuklarda ilgi ve enerji kaybı, sinirlilik, içe kapanık olma durumu, nedensiz ağlama, baş ve karın ağrılarından yakınma gözlemlenebilmektedir.
Okula karşı negatif duygular beslememeleri için çocuklara, okul ile ilgili gerçekçi bilgiler verilmelidir. Okula başlama dönemi öncesinde anne, çocuğu farklı arkadaşlıklar kurması için cesaretlendirebilir. Ayrıca çocuğun güven duyabileceği başka aile bireyleri kendi okul deneyimlerini çocuğa aktarabilirler.’’

’’Bu korkuya yakalanan çocuğa nasıl davranmalı?’’ sorusunu da Güzide Soyak şöyle yanıtlıyor;

Okula gitmeyle ilgili aile bireyleri ortak tutum içinde olmalı ve çocuğun okula gitmemesine izin verilmemeli.

Okul korkusunun çocuktan olduğu kadar okul ve öğretmen tutumlarından kaynaklanabileceği de unutulmamalı.

Her anne ve baba çocuğuna kaygılarını anladığını, bu kaygıların zamanla geçeceğini ve okulda öğrendiklerinin kendileri için de önemli olduğunu vurgulamalı.

Ev içinde de çocuğun anne babaya bağımlı olması azaltılmaya çalışılmalı, kendi başına bulduğu uğraşlar konusunda destek olunmalı, tek başına da oynayabileceği oyuncaklar ve oyunlar alınmalıdır.

Bu dönemde öğretmenleri de çocuğa okula gelmesi gerektiğini ve onun öğrenmesini önemsediğini anlatmalıdır. Öğretileni yapamıyor olmasının çocukta kaygı uyandıracağı unutulmamalı ve öncelikli olarak öğretmek kaygısı taşınmamalıdır. Katı tutumun sorunları artırdığı unutulmamalıdır.


Tatlı sert otorite uygulayın

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Zahmacıoğlu da okula yeni başlayacak çocuklar için ailelere şu önerilerde bulunuyor:

Anne babalar kararlı olmalı, tatlı sert bir otorite uygulamalı. Genellikle bu tip sorunlara, kararları sürekli çocuğa soran ya da çok özgürlükçü davrandığını söyleyen ailelerde daha çok rastlanır.
Çocuk ’’Okula gitmeyeceğim’’ diye ağlayınca dediğini yaptırmayın. Çocuğa, ’’Okula gitmek istiyor musun?’’ diye sormayın. Okula gitmenin zorunlu olduğunu davranışlarınızla da hissettirin.
Okulun ilk başlarında örneğin ilk bir ay çocuk okula bir ebeveyniyle bırakılabilir.
Okulun onun hayatında önemli olduğunu, zamanla alışacağını anlatın.



Kaynak: Milliyet
 
Geri
Üst