Çocuk Dişi Deyip Geçmeyin!

Siara

| . Uzαkтαn Seуiяci .
Katılım
11 Ağu 2010
Mesajlar
3,253
Reaction score
0
Puanları
0
Çocuk Dişi Deyip Geçmeyin!
Çocuklarımızın dişlerinin hep inci gibi bembeyaz ve sağlıklı kalacağını düşünürüz ve çoğu zaman dişleri çürüyene kadar gerçeğin farkına varmakta zorluk çekeriz. Diş Hekimi Figen Eren bize çocuk diş sağlığı hakkında bilmemiz gerekenleri anlatıyor.
Çocuk Dişi Deyip Geçmeyin!

Bebeğin doğumundan itibaren aslında yapılması gereken ilk şey annenin kendi ağız ve diş sağlığına özen göstermesidir. Anne bebeğiyle sürekli yakın temasta bulunduğu için bebeğe çürük yapıcı bakterilerin geçme olasılığı vardır. Bunun haricinde bebeğin diş sağlığı ile ilgili yapılacaklar aşağıdaki gibidir.

• Emzik kullanımına bir yaş civarında son verilmelidir.

• Çocuk birinci ve ikinci yaşları arasında diş hekimi ile tanışmalıdır.

• Diş hekimi ile erken ve henüz sorun yokken tanışmak çocukta olumlu bir imaj oluşmasını sağlar.

• Dişler çıkar çıkmaz bunların fırçalanmasına başlamalıdır.

• 21. yüzyılın çocukları ihtiyaçlarının 3 katı şeker yemektedirler.
Beslenmenin düzgün olması da diş sağlığının temel unsurlarındandır.

• Günümüzde diş hekimlerinin en önemli görevi çocuklara uygulayacakları koruyucu tedavilerle onları çürüksüz bir geleceğe doğru yönlendirmektir.

• Flour Bold ve Sealant çürüğe karşı tüm dünyada kabul edilmiş en güçlü koruyuculardır.

• Çocuklar 7-9 yaşlarında ortodontik açıdan muayene edilmelidir.
Zamanından önce çekilen bir süt dişinin yeri sürekli diş gelinceye kadar yer tutucu ile mutlaka korunmalıdır.

Flour Uygulaması

Ülkemizde diş çürüğü oranı hala gelişmiş ülkelerin çok üzerindedir. Bu oranı azaltmanın en etkin yolu ise flour uygulanmasıdır. Flour yapısına girdiği mineyi çürüğe karşı son derece duyarlı hale getirmektedir. A.B.D.' de içme sularına flour katılmasından sonra çürük seviyesi çok ciddi oranda azaltılmıştır. Türkiye'de bu uygulama yapılmadığına göre çocuklarımıza flouru başka yollardan vermemiz gereklidir. Ağızda uygulanan yüzeysel flour tedavisi ile çocuk dişlerinin çürümelere karşı direnci büyük ölçüde artmaktadır.

Sealant

Çocuklarda en fazla çürüme riski taşıyan dişler altı yaş dişleri de denilen azılardır. Bunlar hem çok arkada olduklarından zor temizlenirler hem de üzerlerindeki derin oluklar nedeniyle kolay çürüyen bir yapıdadırlar.

Arka dişlerin özellikle çiğneyici yüzeylerindeki olukları kapatıp bakterilerin buraya girmesine izin vermeyen böylece çürüğü önleyen basit ve ağrısız bir çalışmadır.

En çok altı yaş ve on iki yaş dişlerine uygulanması yararlıdır. Ayrıca gerekli görülürse küçük azılara da uygulanabilir.

Ortodonti

Ortodontik problemlerin sebepleri kalıtımsal veya sonradan kazanılmış olabilir. Uzun süre emzik ve biberon kullanılması parmak emme ve dudak ısırma gibi alışkanlıklar ortodontik bozukluklara neden olur.

Ortodontik tedavi süt dişleri döneminde uygulanırsa bu dönemde görülen parmak emme dudak yeme gibi alışkanlıklara bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar ortadan kaldırılır. Böylece iskelet yapıda kalıcı bir bozukluk meydana gelmesi engellenmiş olur.

Çene kemiklerine ait bozuklukların oldukça erken yaşta düzeltilmesi gerekirken sadece dişlerin düzensizlik gösterdiği durumlarda tedavi için zaman vardır. Yetişkinler her yaşta ortodontiste başvurabilir.Ancak artan yaş tedavi süresini uzatır. Erken yaşlarda kontrole gidilmesi hemen tedaviye başlanacağı anlamını taşımaz. Çocuk kontrol altında olursa potansiyel bir problemin önüne geçilebilir.
 
Geri
Üst