Mayhoş
mayhoş
Toplumumuzu büyük ölçüde rahatsız eden ve ilgilendiren büyük bir sosyal hastalık olan çocuk istismarları maalesef günümüzde bir hayli fazlalaşmaya başladı.
İstismar neye denir? kaça ayrılır ?İstismar türlerini kaçımız biliyoruz ve aileler bu konuda çocuklarını nasıl eğitip neler öğretmeli çocuğa nasıl yaklaşılmalı bu konuda kaçımız söz sahibiyiz..
ßir çocuğa yetişkin bir birey tarafından bilerek ve ya bilmeyerek yapılan,çocuğun ruh sağlığını ve fiziğini, psiko sosyal gelişimi etkileyen tüm davranışlar istismardır..
Fiziksel duygusal ve cinsel olarak gruplara ayrılan istismar maalesef çocuklarımızda derin yaralar açar beden ve ruhen çöküntüye uğratır ve biz onlara bakmaya bile kıyamazken sonucu ölümle dahi bitebilir.
2 Eylül 1990 tarihinde yürürlüğe giren Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre; "18 yaşın altındaki her insan çocuk sayılır".
Cinsel istismara maruz kalan kız ve erkek çocukların oranı birbirine çok yakındır.
Çocuk istismarı türleri :
Fiziksel istismar: Fiziksel istismar, bir yetişkinin çocuğa bilerek isteyerek, sistemli bir biçimde uyguladığı bedene yönelik şiddettir.
Anne, baba veya bir başka erişkin (bakıcı, öğretmen vb.) tarafından çocuğun vücuduna karşı uygulanan, fiziksel şiddet, yaralanma veya ağrı oluşturan veya çocukta zarara yol açma riski taşıyan kasıtlı güç kullanımıdır. Dövme, bir cisimle dövme, vurma, tekmeleme, itme, ısırma, çimdikleme, yakma, istenmeyen bir madde dökme, boğma ve silah kullanma gibi durumlar fiziksel istismar olarak kabul edilir.
Ve ne yazık ki çocuk en fazla aile içi şiddete maruz kalır.Eşleri tarafından şiddete maruz kalan kadın acısı çocuklardan çıkarmak isteyip onu döver yakar,zehirler hatta daha da ileriye gidebilir.Ve maalesef aileden bu tür davranış gören çocukların gelişimleri sağlıklı olmaz ve çevresinde ki kadınlara istedikleri gibi davranmaya hakları olduğunu sanarken kızlarda her türlü şiddete katlanmak zorunda olduğunu hissederler..
Cinsel istismar: Psiko-sosyal gelişimini tamamlamamış bir çocuğun, bir yetişkin tarafından cinsel uyaran olarak kullanılmasıdır. Çocuğa yönelik, onun tam anlayamadığı, gelişimsel olarak hazır olmadığı, bilerek onaylamadığı ve/veya toplum kurallarına ve yasalara uygun düşmeyen cinsel davranışlar da cinsel istismar olarak kabul edilir. İntihar girişimi, okuldan kaçma, antisosyal davranış bozuklukları çocukta istismarın sonucu olarak görülebilir. Daha küçük çocuklarda cinsel istismara verilen tepkiler daha karmaşık olabilmekte, aile bireyleri davranışların nedenini anlamakta zorlanabilmektedir. Cinsel istismar ile cinsel oyunlar birbirinden ayrılmalıdır. Aynı gelişimsel düzeydeki çocukların birbirlerinin genital organlarına bakması veya ellemesi, ilişki olmadıkça normal olarak kabul edilir. Bununla birlikte, altı yaşında bir çocuk üç yaşındaki bir çocukla oral-genital ilişkide bulunuyorsa bu normal dışı bir davranış şeklidir. Bu olay kanunen istismar kabul edilmese bile değerlendirilmesi gerekir. Cinsel istismar oral-genital, genital veya oral temas ile olabileceği gibi, teşhircilik, röntgencilik ve çocuğu pornografide kullanmak şeklinde de olabilir. Böyle bir çocuğun ilk başvurusu gizli davranış bozukluklarından (uyku bozuklukları, karın ağrısı, değişik fobiler) v.b. gibi Cinsel istismarın en özgün bulguları genital kanama, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve beklenmedik cinsel davranışlardır.
Duygusal istismar: Çocuğun psikolojik olarak sözel yolla istismar edilmesidir.Azarlama, hakaret etme, küçümseme, tehdit etme, suçlama, yokmuş gibi davranma, çocukla alay etme duygusal istismarlardan bazılarıdır. İstismar tiplerinden biri tek başına olabileceği gibi birden fazlası da bir çocuğa uygulanabilir. Özellikle duygusal istismar hemen her zaman diğer istismar tipleriyle beraber uygulanmaktadır. Çocukların normal büyüme ve gelişimlerini sağlamak için gereken ilgi sevgi ve bakımdan yoksun bırakılmaları duygusal istismara neden olur. Çocuk yalnızca duygusal olarak istismar edildi ise herhangi bir fiziksel bir iz bulunmaz. Ancak fiziksel ve cinsel istismar olgularının tümü aynı zamanda duygusal olarak da istismara uğramış demektir.
Çocuğun üzerinde güç sahibi olan, genellikle çocuğun yakın çevresinde bulunan kişi ya da kişiler tarafından gerçekleştirilir. Duygusal istismara maruz kalan çocuklarda aileden uzaklaşma, gergin olma, bağımlı kişilik, değersizlik duyguları geliştirme, uyumsuzluk ve saldırgan davranışlarda bulunmaya sık rastlanır. Fiziksel ve cinsel istismar veya ihmale eşlik edebileceği gibi tek başına da görülebilir. Duygusal istismara bağlı hasarlar fiziksel istismar kadar zedeleyicidir, buna karşın bulguları daha gizlidir.
Peki
BEN çocuğuma NE öğreteceğim?
Güvenliklerini sağlamayı öğretin:
Çocuklara güvende olma hakları olduğunu ve kimsenin bunu ellerinden alamayacağını söyleyin
Bedenlerini korumayı öğretin:
Çocuklara bedenlerinin kendilerine ait olduğunu, özellikle mayo ile kapatılan bölgelerin çok özel bölgeler olduğunu ve kimsenin bu bölgelere dokunmaya haklarının olmadığını anlatın
Hayır demeyi öğretin:
Çocuklara herhangi birisi onları incitmeye kalkarsa “Hayır” demeleri gerektiğini söyleyin. Çünkü birçok çocuğa büyüklerin söylediklerine itaat etmeleri öğretilmiştir
Yardım istemeyi öğretin:
Birisi onlara kötü, rahatsız edici bir şey yaparsa arkadaşlarından ya da büyüklerden yardım istemeyi öğretin.
Yardım istediklerinde onlara kızmayacağınızı söyleyin
Onlara inandığınızı öğretin:
Çocuğunuza inanın, yardım istiyorsa bunu geri çevirmeyin. Çocuklar bu konularda yalan söylemezler
Sır saklaMAmasını öğretin:
Çocuklarınıza BAZI sırların hiçbir zaman saklanmaması gerektiğini söyleyin. Onlara istemeseler dahi bunların açıklanması gerektiğini anlatın.
Dokunulmayı reddetmeyi öğretin:
Çocuklarınıza kendilerinin ellenmesi ve öpülmesi durumunda eğer hoşlanmıyorlarsa bunu reddetmelerini söyleyin. Eğer birisi eller ve bunun sır olarak saklanması gerektiğini söylerse, mutlaka size bildirmesi gerektiğini anlatın
Yabancılarla konuşmamayı öğretin:
Çocuklarınıza, güvenliklerini korumak için gerekirse kendilerine zarar veren kişiden kaçmak, yüksek sesle bağırmak ve onu tekmelemek gibi bazı kural dışı davranışlarda bulunabileceklerini anlatın
Büyük Yanlış 1
Çocuklar cinsel istismarı hayal güçlerinin genişliği nedeniyle uydururlar...
zannedilir...
HAYIR!
Çocuklar bu konuda ASLA yalan söylemezler!
Çocuğunuza inanın!
Büyük Yanlış 2
Yaşanmış bir-iki ufak olay önemli değildir.
Çocuklar olan biteni çabucak unuturlar... Kaynakwh webhatti.com:
zannedilir...
HAYIR!
TEK bir kez bile olsa...
Cinsel istismar, çocuğun ruhsal ve fiziksel sağlığı açısından ciddi derecede zarar vericidir!
Büyük Yanlış 3
Potansiyel kurban çocuklar :
Olayı provoke eden
Şirin ve cazip
Evden kaçan
İhmal edilmiş çocuklar
zannedilir...Kaynakwh webhatti.com:
Hem öyle olsa ne fark eder,
Çocuk çocuk değil midir?
HAYIR!
HER ÇOCUK
ve
HER YETİŞKİN
cinsel istismara maruz kalabilir!
Büyük Yanlış 4
Tehlikeli yerler hep:
Parklar
Genel tuvaletler
Issız sokaklar
Karanlık yerler
Boş inşaat sahaları
zannedilir...
OYSA...
Cinsel İstismar için en uygun yer genellikle:
Ev
Okul
veya
Ev ile okul arasındaki yol gibi
İçinde bulunduğunuz
Tanıdık yakın çevredir!
Büyük Yanlış 5
İstismarcılar genellikle:
Yaşlı ve yabancı erkeklerle,
Sokaktaki hırpani serseriler...
zannedilir...
Oysa...
Olguların %80-95’inde fail
20-40 yaşları arasında
Kurban tarafından tanınan
EVLİ ve ÇOCUKLU erkeklerdir!
Çocuğum cinsel istismara uğradı!
Ne yapmam lazım?
ÇOCUK suçlu değil MAĞDUR!
Suçluyu bul
Şikayetçi ol
Utanma
Utandır
Olayı yargıdan saklama
Çocuğunu kolla
SUSMA!
Cinsel istismarın ACİLEN tespit edilmesi ŞART!
Zaman içinde tüm kanıtlar yokoluyor, davacı olma hakkı ortadan kalkıyor!
ŞİKAYETÇİ OLMAKTAN
KORKMA!
ARA
Çocuk destek hattı 0 216 450 54 54
Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk Ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı
MOR ÇATI KADIN SIĞINAĞI VAKFI (İstanbul) 0 212 292 52 31- 0 212 292 52 32 – 33
KADIN DAYANIŞMA VAKFI (Ankara) 0 312 435 00 70 - 0 312 430 40 05/06
KARŞIYAKA KENT MECLİSİ KADIN DAYANIŞMA MERKEZİ (İzmir)
0 232 330 58 18 - 0 232 368 22 74
ANKARA BAROSU KADIN DANIŞMA MERKEZİ (Ankara) - 0 312 311 51 15
KADIN SIĞINMA EVİ VE KORUMA DERNEĞİ (Adana) - 0 322 351 51 12
KA-MER (Diyarbakır) - 0 412 224 23 19
CİNSEL SUÇLAR BİRİMİ (İstanbul) - 0 212 522 08 80
ÇAĞDAŞ HUKUKÇULAR DERNEĞİ (İstanbul) – 0 212 512 99 21
Adli Tıp Kurumu Cinsel İstismarı Muayene Birimi (İstanbul) – 0 212 585 06 60
Çağdaş Hukukçular Derneği (Ankara) – 0 312 232 36 69
Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu (İstanbul)
0 212 245 45 93 - 94
İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Polikliniği – 0 212 635 11 79
Kaynakça
Prof. Dr. Oğuz POLAT, Çocukların Cinsel Sömürüsü, 2006 hukukcu.net,Vurursan kırılır,0-18.org,adlitip.org,kriminoloji.com/main.htm,Dr. Betül Ulukol,Uğur EKER'den
Alıntılar vardır..