Çocuğunuz sekiz saat idrar yapamazsa doktora götürün

kuzay

Pesimist
Katılım
2 Nis 2007
Mesajlar
28,387
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Kalamazsın Bu Hayatta Bakire ,En Azından Hayat Koy
İshal, güneş yanığı, böcek sokması ve idrar yolu enfeksiyonu... Uzman doktor Arzu Özgeneci,"Çocuğunuz sekiz saat idrarını yapmazsa, dışkısında kan varsa mutlaka hastaneye götürün" diyor

Çocuklar yaz aylarında ishal, güneş yanığı, böcek sokması, idrar ve dış kulak enfeksiyonuyla daha fazla karşı karşıya gelir. Bu nedenle yaz tatilinizin hem çocuğunuza hem de size zehir olmaması için bazı önlemler almanızda fayda var. Amerikan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Özgeneci, çocuk hastalıklarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

İshal:

İki yaşından küçük çocuklarda hafif ölçüde seyreden ishalde ne yapılmalıdır?
Çocuğunuz biberon ile besleniyorsa; her biberon ile çocuğunuza ekstra 30-60 ml. su verin. Eğer bebeğiniz katı gıda ile besleniyorsa; çocuğunuza elma, muz ve havuç püresi ile patates ve haşlanmış pirinç yedirin.

Soyalı mama verin!
Bir yaşından küçük bebeklerde orta ölçüdeki ishalde ne yapılmalıdır?
Bebeklere oral elektrolit solüsyonlarından ilk 24 saatte verilmelidir. Bu solüsyonlar, reçetesiz olarak eczaneden alınabilir. 6-24 saat arası sıvı veriminden sonra bebek acıkacaktır. Üç günden uzun süren ishallerde standart mama; soya formüllü mama ile değiştirmelidir. Normal bebek mamalarında laktoz (süt şekeri) bulunmaktadır, soya formüllü olan mamalarda ise laktoz yoktur. Beslenmeye üç gün boyunca, soya formüllü mama ile ishal düzelene dek devam edilmelidir. Her biberona mama hazırlarken ekstra 30-60 ml. su konulmalıdır.

Bir-iki yaş arası çok sulu dışkı yapan çocuklarda, ne tür diyet değişikleri yapılmalıdır?
Bu durumdaki çocuklara birinci gün sadece sıvı gıdalar verilmelidir. Eğer çocuğun karnı yine acıkırsa; tost, tuzlu kraker ve pirinçle de beslenmelidir. İkinci gün ise çocuğa; çorba, patates, havuç ve muz gibi lif açısından zengin gıdalar verilir. Üçüncü gün yağsız et, haşlanmış makarna ve yoğurt; dördüncü gün ise süt ürünleri dışındaki her şey yedirilebilir. Beşinci gün bu programa süt ve süt ürünleri de eklenebilir.

Besin zehirlenmesi olabilir
Anne sütü ile beslenen bebek ishallerinde ne yapılmalıdır?
Önce dışkının nasıl gözüktüğüne bakmak gerekir. Eğer dışkı kanlı ve mukuslu değilse, anne sütü ile beslenen bebeklerde bu önemli değildir. 2-3 aylık bebekler, her beslenme sonrası dışkı yapabilir. Annenin diyetindeki kahve ve kola; bebeğin dışkısını etkileyebilmektedir. Hafif-orta derecedeki ishallerde, anne sütünü kesmeksizin emzirme aralarında ekstra su verilebilir. İshaller bulaşıcı olduğu için korunma çok önemlidir. Eller, sık sık yıkanmalıdır.

İshali devam eden bir çocuğu ne zaman doktora götürmek gerekir?
Çocuk sekiz saat idrarını yapmazsa, dışkısında kan varsa, şiddetli karın ağrısı gözleniyorsa, bir haftadan uzun süredir ishalse ve 72 saattir ateşi varsa hastaneye götürülmelidir. Uzun süre açıkta kalan dondurma, mayonez gibi kolay bozulan gıdaların tüketilmesinden 24 saat sonra hâlâ kusma, karın ağrısı ve kramp gibi besin zehirlenmesi belirtileri gözlenmektedir. Kusma ve ishal vücudumuzun savunma mekanizmasıdır. Böyle durumlarda bu şikâyetleri önleyen ilaçlar kullanılmamalıdır. Çünkü gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler, vücuttan atılana dek kusma ve ishal devam edecektir.



Karbonatlı suyu ısırılan yere sürün!
Böcek, sinek ve arı sokması, yaz aylarının korkulu rüyası gibidir. Isırılan yerde ağrılı kızarıklık oluşmakta ve 24 saat içinde kızarıklık artabilmektedir. Çocuğunuzda 10'dan fazla ısırık varsa, özellikle arı sokmalarında; ateş, kusma-ishal ve baş ağrısı oluşabilir. Eğer arı çocuğunuzun dilini sokmuşsa, bu solunum zorluğuna yol açar. Sinek sokmalarında, kaşıntılı şişlikler oluşmaktadır. Bir santimden büyük şişlik oluştuğunda çocuğunuz böcek sokmalarına karşı alerjiktir.

Parmakla baskı yapın!


Böcek, sinek ve arı sokmaları karşısında evde ne yapılabilir? Isırılan yere hemen karbonatlı su ya da kaşıntıyı kesen losyon sürülmelidir. Eğer çok şiddetli kaşıntı varsa yüzde birlik kortizonlu krem kullanılmalıdır. Kaşıntıyı azaltmak için 10 saniye parmakla baskı uygulanmalıdır. Buz uygulamak, amonyaklı su ile kompres yapmak da iyi gelmektedir.

Böcek, sinek ve arı sokmalarından korunmak için ne yapılabilir? Özellikle altı aydan küçük çocuklara sinek koruyucu losyon sürmek faydalı olmaktadır.



Güneş yanığı deyip, geçmeyin önlem alın!
Çocuğa soğuk değil ama serinlik verecek suyla duş ya da banyo yaptırmak önemlidir


Çocuklarınızı güneşten hemen uzaklaştırın...

Çocuğunuza serin ama soğuk değil, bir duş ya da banyo yaptırın. Çocuğa serin kompres uygulayın! Isıyı tutan krem (özelikle vazelin); losyon ya da cildi hissizleştiren krem kullanmayın!

Ağrı kesici verin
Çocuğunuza 2-3 gün boyunca ekstra sıvı verin!

Çocuğunuza ağrı kesici ilaç verin. İlaç tedavisine 2 gün boyunca devam edin!

Çocuğunuzu tümüyle iyileşene dek güneşten korumanız önemlidir. uygulanırsa şişliği alır.)

Eğer güneş yanığı aşırı ağrılı ve kabarcık şeklindeyse, çocuğun yüzünde şişme varsa, ateş ya da titreme oluyorsa, baş ağrısı ve bayılma hissi gözlemleniyorsa, dil kuruluğu oluyorsa mutlaka doktora götürmeniz gerekir.

Ciltteki kızarıklık, hassasiyet gibi hafif güneş yanıkları evde tedavi edilebilir. Ciddi güneş yanıkları ise tıbbi tedavi gerektirir.



Mayosunu değiştirin, kulağını temizleyin!
İdrar yolu enfeksiyonları; yaz aylarında özellikle kız çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Enfeksiyon; sık idrara çıkma, karın ağrısı, ateş ve idrarda yanma ile belirti verir. İdrar kültürü yapılarak, uygun antibiyotik ile tedavi uygulanabilir. İdrar yolu enfeksiyonlarından çocuğunuzu korumak için havuzdan çıkınca hemen duş aldırıp, mayosunu değiştirmeniz gerekir. Dış kulak enfeksiyonları (yüzücü kulağı) ise ağrılı ve kaşıntılı kulak problemi olarak ortaya çıkar. Bu hastalık havuzdan kaynaklanan bir yaz hastalığıdır. Havuzdan sonra çocuğun dış kulak yolunu temizlemek gerekir.

 
Geri
Üst