Çocuğunuz Kurban Kesimini Görmeli Mi?

1001Design

330i ///M3 Design
Reaction score
0
koyun.jpg

Bayramlar herkes için özel günlerdir. Bayram yetişkinler için dinlenme, gezi, yemek keyfi ve alışveriş anlamına gelirken, çocuklar için de kesin bir mutluluk kaynağıdır. Bayramlar çocukların gözünde yeni giysiler, ayakkabılar, bayram harçlıkları, şekerler-çikolatalar, hediyeler yanında; hoşgörüyle istediklerinin daha çok yapıldığı, izinlerin kolay alındığı günler olarak ifade bulur. Ancak kurban kesim töreni kanlı bir süreç olduğu için çocukların alışık olduğu görüntüler değildir. Bu nedenle kurban bayramı boyunca çocukların oldukça hassas olan psikolojilerinin bozulmaması için anne babaların bilinçli olması gerekir. Memorial Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uz. Dr. Leyla Benkurt Alkaş kurban bayramında anne babalar için önerileri sıraladı.

kurban.jpg

Kurban çocuklar için anlaşılması kolay bir kavram değildir
Kırsal kesimde hayvanlarla, doğayla haşır neşir olan çocuklar için hayvanların kesilip yenilmesi, son derece doğal ve sıradan olabilir. Şehirlerdeki çocuk içinse; çok merak uyandıran, bir o kadar da korkutucu bir deneyimdir. Çocuklar doğaları gereği, hayvanları tanımak, beslemek, korumak, ilgilenmek isterler. Aileler de bunu onaylar ve destekler. Yolda görülen kediler, kuşlar, köpekler mutlaka incelenir, anneye gösterilir, dönüp dönüp bakılır. Kocaman inekler, koyunlar ise inanılmaz bir ilgi odağıdır. Şehrin ortasında onları görmek bir sürü soruyu da beraberinde getirir. Modern çağda, bırakın bir çocuğu, biz yetişkinler bile bir koyuna ağzı sulanarak bakmayız, onu yemeğimiz olarak görmeyiz. O; sevilecek, oynanılacak, beslenecek, arkadaş ve dosttur. Şehirde doğal yaşantılar bile o kadar uzak yaşanır ki “Madagaskar” çizgi filminde vahşi doğaya giden aslan, hayvanat bahçesinden dostları olan otçulları yiyemez de balık yer. Bu yüzden çocuklar sormadıkça “kurban nedir, neden kurban edilir, o koyunun annesi var mı, yavrusu var mı, üşüyor mu …” anlatılmaz. “Ölüm, kurban edilmek, çocukların kurban edilmesi, kurbanın yenilmesi, insan yenilir mi” kavramları çocuk için çok karmaşık ve ürkütücüdür. Eskiden kurbanlık hayvanlar günler, aylar öncesi alınıp, evde beslenilirdi. Çocuklar da hemen sevgiyle bağlanır, besler, isim koyar ve sahiplenirdi. Kınalar yakılıp süslenen, özenle en iyi yiyecekler verilen bu kutsal hayvanın kurbanlık olduğunu çocuk ya bilmez ya da bilip de anlamını kavrayamazsa, ailesinin onu günü gelince kurban etmesini çok travmatik yaşayacaktır. Ailenin çocuğun üzüntüsüyle alay etmesi, umursamaması, “unutur, çocuktur” diye yaklaşılması uygun değildir. Çocuk bu süreci anlayamayacak kadar küçükse; eve erken kurban almamak ve ya çocuğu yaklaştırmamak uygundur.

mynet.com

valla yazıyı okumadım ama kendimden örnek veriyim ufakken izletmişler ben hatırlamıyorum ergenliği atlatana kadar et yemedim ona bağlıyorlar bnce izletmesinler

ben 11 yaşındayım 9 yaşında izlediğimde ağlamıştım :D

Ben Her Yaşımda İzlemişimdir Ama Fazla Etkilemememiştir Beni...Çünkü O Hayvanların Sebebsiz Kesilmediqini Biliyodum ;)

Çocuklar doğaları gereği, hayvanları tanımak, beslemek, korumak, ilgilenmek isterler. Aileler de bunu onaylar ve destekler.

doğaları gereği değil ailelerin desteği ile, hayvan sevgisini çocuklara vermesiyle olacak bir konu bu. bu cümleye katılmıyorum. çocukların hayvanlara neler yaptıklarına bire bir şahit olmuş biriyim.

kurban bayramında hayvanların kesimini izlemelerine gelince çocuk küçüklüğünden beri bunu görmüş ve bunun nedenini ona iyi bir şekilde anlatmışlarsa bir sorun olacağına inanmıyorum. ben her yaşta tanık oldum cani olmadım doğrusu. önemli olan çocuğa o hayvanın boş yere kesilmediğini onun anlayacağı bir dille ona anlatmak.

Ben Her Yaşımda İzlemişimdir Ama Fazla Etkilemememiştir Beni...Çünkü O Hayvanların Sebebsiz Kesilmediqini Biliyodum ;)

keşke herkes senin gibi bilse. Hayvanların niçin kurban edildiğini, kurban edilen hayvanların fakir fukaraya dağıtıldığını, belkide senede birkezde olsa bu bayram sayesinde bu kurban sayesinde fakir fukaranın boğazından et geçebildiğin keşke herkes senin gibi bilse... işte o zaman kurban bayramını daha coşkulu bir şekilde yaşardık yoksa yanılıyormuyum...

bence de seyrettirilmemeli

Sadece çocuklar değil kimse görmesin bu vahşeti :)

hayvan katletmekten değil kurban dan bahsedıyoruz...
onları kesmeseydık bızler kendımız kurban olacaktık..
dınımızın emır ve yasaklarına bıraz daha saygı lutfen..

bence cocuk sevdiği bir varlığın ölümünü görmeli ve öülümün mantığını kabul edebilmeli bu sayede ileri zamanlarında yakınını kaybederse onun için çok büyük bi yıkım olmaz arıca yaşamın biten bir şey olduğunu kavramalı ki hayatının değerini bilsin bunu immunuloji deki aşı lara benzetebiliriz aslında

Geri