thefao
El-fetih
- Katılım
- 1 Kas 2008
- Mesajlar
- 4,782
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
Havaların iyice soğuduğu günlerde pek çok kişi, özellikle de çocuklar ani ısı değişikliklerinden çok çabuk etkilenerek hasta oluyor.
Kapalı ortamlarda kalmak da bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasını ve yayılmasını kolaylaştırarak çocukların sağlığını olumsuz etkiliyor. Memorial Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Caner, çocuklarda görülen enfeksiyonların büyük çoğunluğunun virüslere bağlı olduğunu ve bu enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımının gereksiz olduğunu söyledi. Dr. Caner, "Aileler çocuklarının her hastalığında antibiyotik başlıyorlar. Unutulmamalıdır ki; doğru endikasyonla yeterli doz ve sürede kullanılmayan antibiyotikler faydadan çok zarar vermektedir." dedi. Çocukların aşı ile birçok enfeksiyon hastalığından korunabildiğini hatırlatan Dr. Caner, her anne ve babanın çocuklarının hangi hastalıklara karşı nerede, ne zaman ve kaç kez aşılandığını bilmesi, varsa eksik aşıların tamamlanması gerektiğine dikkat çekti.
Dr. Hülya Caner'in verdiği bilgilere göre, özellikle okul çağındaki çocuklarda kışın en çok boğaz enfeksiyonu ve bademcik iltihabı kendini gösteriyor. Tedavi edilmeyen kulak iltihabı ise, sinüzit, bademciklerde apse oluşumu, boyun ve lenf bezlerinde iltihap gibi sorunlara yol açabiliyor. Kulak iltihabında en önemli tehlike de tedavi edilmediği zaman akut eklem, kalp romatizması ve 'akut glomerülonefrit' diye adlandırılan böbrek hastalığının daha sonra ortaya çıkma olasılığı. Hastalık saptanan çocuklar, hastalığı arkadaşlarına bulaştırmamaları için antibiyotik başlandıktan en az 24 saat sonrasına kadar okula gönderilmemeli. Soğuk algınlığı, kulak ağrısı ve ateş gibi bulgularla ortaya çıkan kulak iltihabının kesin teşhisi için doktor kontrolü gerekiyor.
El temizliği, mikro organizmaların yol açtığı enfeksiyonları önlemede en etkin yoldur. Sadece sabun kullanılması ve el hijyeni ile ilgili eğitimler cilt enfeksiyonlarını yüzde 34, ishalle giden hastalıkları yüzde 55, pnömoniyi yüzde 50 oranında azaltmakta ve hastalık süresini kısaltmaktadır.
kaynak