Çocuğun borcu karşısında ailenin herhangi bir yükümlülüğü varmıdır ??

crossBoy__

New member
Reaction score
0
Değerli bilgi sahibi arkadaşlara sormak istediğim şey, ailemle beraber yaşıyorum oturduğumuz ev annemin üzerine , benim borcumdan ötürü aile fertlerine yada eve herhangibi hukuki yaptırım sözkonusu olabilirmi?? cevaplarsanız gerçekten çok sevinirim şimdide teşekkürler....

Hayır arkadaşım hiç birşey olmaz ama seni borcundan dolayı hapse atma hakları var...ama eve haciz felan getiremezler...zaten senden mal beyanı isterler sen de bişeyin olmadıgını belirt...

borcu olan kişi eğer 18 yaşında küçükse ve aile çocuğun bu borcu yapmasına icazet vermişse borc aileyide etkiler. bu durumda senin borcundan dolayı ailende borçlu sayılır.

ama belirtiyorum 18 yaşından küçükse.

ama 18 yaşından büyük olması durumunda hiç birşey yapamazlar.

"Çocuğun borcu" olarak konu açılınca ister istemez kişilerin aklı yaşa takılıyor. Halbuki en sık rastlanan sorulardan biri bu..
Asıl soru şu olsa gerek;
"Borçlandım fakat hiç bir malım mülküm yok. Borcu ödemeye niyetim de yok. Fakat ailemle birlikte kalıyorum ve kaldığım yerdeki eşyalar da benim değil.. Benim olmayan bu eşyalar benim borcumdan dolayı haczedilir mi?"...

İcra ve İflas Kanunu'nun 97/A hükmünde bir karine (aksi ispat edilene kadar geçerli kabul edilen durum) düzenlenmiş;
İstihkak davalarında mülkiyet karinesi:
Madde 97/A - (EKLENMİŞ MADDE RGT: 06.03.1965 RG NO: 11946 KANUN NO: 538/55)
Bir taşınır malı elinde bulunduran kimse onun maliki sayılır. Borçlu ile üçüncü şahısların taşınır malı birlikte ellerinde bulundurmaları halinde dahi mal borçlu elinde addolunur. Birlikte oturulan yerlerdeki mallardan mahiyetleri itibariyle kadın, erkek ve çocuklara aidiyetleri açıkça anlaşılanlar veya örf ve adet, sanat, meslek veya meşgale icabı olanlar bunların farz olunur. Bu karinenin aksini ispat külfeti iddia eden kişiye düşer.
İstihkak davacısı malı ne suretle iktisap ettiğini ve borçlunun elinde bulunmasını gerektiren hukuki ve fiili sebep ve hadiseleri göstermek ve bunları ispat etmekle mükelleftir.
-
Rengi farklılaştırılmış olan kısım sorunuzun cevabını içermekte olup, mal sahibi o malın münhasıran kendine ait olduğunu ispat edene kadar birlikte oturulan yerlerdeki eşyalar haczedilebilir.

teşekkür ederim cevap yazan saygı değer arkadaşlarım :D efecik07 özellikle senin vermiş olduğun bilgiler işime yaradı yalnız bişi var , borcumu ödememe gibi bi niyetim yok yalnızca öğrenmek istedim..

Aynı sıkıntı bende de mevcut. bu bilgiler işime yarayabilir. arkadaşlar gerçekten süpersiniz.
ödüyorum ödüyorum bitmiyor yaw. artı ben engelliyim. acaba bu engelli oluşum ve işsiz oluşum borçlarım üzerinde ne gibi bir etki yapar

saygılarımla

Geri