Çini Sanatı

sonsuzluğa

Moderatör
Moderatör
Reaction score
0
Ayağın taşa mı çarptı, dön kalbine bak. ETTİN Mİ B

ÇİNİ SANATI

M.Ö. 3000 yılının ilk yarısında mimari ile tanışan çiniler, İslam mimarisinde M.S. 9. Yüzyılda kullanılmaya başlamıştır.

Selçuklular'ın 1071'de Bizanslılar`ı yenmesinden sonra Anadolu, hem Selçuklular hem de çiniler için yeni bir vatan olmuştur.

Bu topraklardaki çini sanatı, 13. Yüzyılda Selçuk mimarisinin doruğa ulaştığı dönemde gelişmiş ve buna bağlı olarak da pek çok camii, medrese, türbe ve saray duvarları çinilerle bezenmiştir.

Başlıca turkuaz, kobalt ve mor renklerin kullanıldığı geometrik desenli çini ve çini mozaikler iç mekanlarda tercih edilirken dışta da sırlı veya sırsız tuğlalar kullanılmıştır. 14. yüzyılda Anadolu Çini sanatı Osmanlılar ile birlikte yeni bir boyut kazanmıştır. Türkler iç ve dış mimari süslemenin en renkli kolu olan çini sanatını, asıl büyük ve sürekli gelişmesini Anadolu Türk mimarisinde göstermiştir.

Çinilerimizin güzelliğini çeşitli vazolara ve ev dekorasyonumuzda kullandığımız aksesuarlara taşıyarak her evde kullanılır hale geldiler.

Çini tabak örnekleri

El yapımı çini bir vazo

İstanbul Kanuni Sultan Süleyman türbesi cephesinin sağındaki
panonun üst yarısı 1566

İstanbul Şehzade Mehmet Türbesi çinilerinden 1548

İstanbul Takkeci İbrahim Ağa Camii Mihrabının Solundaki Uzun Pano 1592

İstanbul Topkapı Sarayı Harem Dairesi Altın Yoldaki Üç Çini Pano 1575

abla resimler problemli... ben 4 tanesi dışında hiç birisini göremedim :biggrin:

hepsi birbirinden güzel yapanların ellerine sağlık epey uğraş verici..

ÇİNİ SANATI

M.Ö. 3000 yılının ilk yarısında mimari ile tanışan çiniler, İslam mimarisinde M.S. 9. Yüzyılda kullanılmaya başlamıştır.

Selçuklular'ın 1071'de Bizanslılar`ı yenmesinden sonra Anadolu, hem Selçuklular hem de çiniler için yeni bir vatan olmuştur.

Bu topraklardaki çini sanatı, 13. Yüzyılda Selçuk mimarisinin doruğa ulaştığı dönemde gelişmiş ve buna bağlı olarak da pek çok camii, medrese, türbe ve saray duvarları çinilerle bezenmiştir.

Başlıca turkuaz, kobalt ve mor renklerin kullanıldığı geometrik desenli çini ve çini mozaikler iç mekanlarda tercih edilirken dışta da sırlı veya sırsız tuğlalar kullanılmıştır. 14. yüzyılda Anadolu Çini sanatı Osmanlılar ile birlikte yeni bir boyut kazanmıştır. Türkler iç ve dış mimari süslemenin en renkli kolu olan çini sanatını, asıl büyük ve sürekli gelişmesini Anadolu Türk mimarisinde göstermiştir.

Çinilerimizin güzelliğini çeşitli vazolara ve ev dekorasyonumuzda kullandığımız aksesuarlara taşıyarak her evde kullanılır hale geldiler.

Çini tabak örnekleri

El yapımı çini bir vazo

İstanbul Kanuni Sultan Süleyman türbesi cephesinin sağındaki
panonun üst yarısı 1566

İstanbul Şehzade Mehmet Türbesi çinilerinden 1548

İstanbul Takkeci İbrahim Ağa Camii Mihrabının Solundaki Uzun Pano 1592

İstanbul Topkapı Sarayı Harem Dairesi Altın Yoldaki Üç Çini Pano 1575

ben bu sanatı biliyorum camide görmüştüm :p

Geri