~~[ÇikoLaTa sevmeyen vaarr mıııı_? :D]~~

[me|2wi$]

H & M
Katılım
27 Mar 2006
Mesajlar
4,479
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
36
Konum
~~[mermiş&fare]~~
www.yeniresim.com_-_Yiyecek_Resimleri_-_ikolata.jpg


dilinizin üstünde bir parça çikolatayı yavaş yavaş eritip, o coşku verici tadı sindire sindire almak... İşte hayatın keyif verici yanlarından biri ...


cikolata.jpg


Çikolata... İnkar edilemez bir karşı konulmazlık ve gizem... Kremalı, ipek yapılı, koyu, siyah, zarif renkli, süper tatlı, zengin lezzetli, değişik ümitler uyandıran aromalı... Çikolatanın baştan çıkarıcı karakteri, duyguları uyandırabilir ve nabız atışını değiştirebilir... Bu cümleler, yiyecek uzmanı Phil Lempert'ın çikolata hakkında söyledikleri...

Dilinizin üstünde saf bir parça çikolatayı, yavaş yavaş eritip, o coşku verici tadı sindire sindire almak hayatın oldukça keyif verici yanlarından biri değil midir?
Çikolata tarihte zaman zaman katı kurallı gruplar tarafından yasaklandı. Aztekler çikolatanın afrodizyak olduğunu düşünüyordu. Bu yüzden, içinde çikolata olan tüm yiyecekleri, kesin bir biçimde kadınlara yasakladılar.

SADECE LEZZETLİ DEĞİL, YARARLI DA...

12boxassortlg.jpg


Çikolata sadece muhteşem lezzetli bir yiyecek değil, aynı zamanda yararlı da. Çikolatanın kanseri önlemede, kalp hastalıklarını engellemede, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede rol oynadığı belirtiliyor. Aynı zamanda duygusal anlamda da kendimizi iyi hissetmemizi sağlıyor.

3000 yıl önce Amerikan Aztek ve Mayalar çikolatanın elde edildiği, kakao tanelerinin yetiştiği, kakao ağacını theobromayı yetiştirdiler.
Çikolata ağzına kadar, polyphenol diye adlandırılan ve içinde procyanidins, epicatechin, catechin olan antioksidan bileşim dizileriyle dolu. Meyve, sebze, şarap ve çay da polyphenol içeriyor. Fakat çikolata ve kakao hayrete düşürecek kadar çok miktarda polyphenols içeriyor. Düşünsenize aynı miktardaki polyphenolü ya bir parça sütlü çikolatadan ya da beş porsiyon meyve ve sebzeden alabiliyoruz.
36 gr kakaodan üretilen ürünlerdeki polyphenol içeriği:

Sütlü çikolata - 300 mg
Bitter çikolata - 700 mg
Kakao tozu - 1,300 mg


POLYPHENOL NE İŞE YARAR?

cikolata_1.jpg


Polyphenolun vücut üzerinde bir çok etkisi olduğu belirtiliyor. Her şeyden önce polyphenol, antioksidan. Antioksidanlar, çevre kirliliği, sağlıksız beslenme, alkol, uyuşturucu ve sigara gibi vücuda zarar verici şeylere karşı hücrelerin dirençlerini arttırmaya yarıyorlar. Çünkü bu gibi etkenler hücrelere zarar verip, kansere sebep olabilir, vücut sisteminin yaşlanmasını hızlandırırlar.

Polyphenol kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde de yardımcıdır. Kakao polyphenolü kanın incelmesine yardımcı olup, pıhtılaşmayı engellediği için kalp krizi ve felç olma riskini düşürür. Ayrıca yapılan çalışmalar, kakao polyphenolünün aynı zamanda bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde de etkin rol oynadığını ortaya koyuyor.


ÇİKOLATAYI KARŞI KONULMAZ YAPAN NE?

Bazen çok şiddetli bir şekilde çikolata arzu ederiz. Bazen kızgın ya da depresif olabiliriz. Fakat biraz çikolata yiyince, kendimizi daha iyi hissederiz. Çikolata phenethylamine (PEA) içerir. Phenethylamine ise sinir sistemini uyarır, bazı salgıların salıverilmesinin tetikler, ağrıları dindirir ve insanın kendini iyi hissetmesini sağlar.

MUTLULUK HİSSİ

schokolade_DW_Kultu_350927g.jpg


Tabii çikolatanın içindeki yüksek şekeri ve kaloriyi de göz ardı etmemek gerek. Çikolata aynı zamanda cinsel uyarıcı ve keyif vericidir. Çikolata beyindeki serotonin seviyesini arttırır, ve mutluluk hissi verir. Kadınlar erkeklere nispeten çikolatanın bu özelliklerine karşı daha duyarlıdır. Kimyacılar çikolatanın içindeki maddelerin, insanın ruh hali üzerinde değer bir etki yarattığını söylüyorlar.


ÇİKOLATADAKİ KALORİ VE ŞEKER DURUMU NEDİR?


284608.jpg



Acaba çikolata kalp için zararlı mı?


Bu sorunun yanıtı, kilo aldırıcı bir özelliği olduğu için, ne yazık ki evet. Çünkü çikolata, içeriğinde çok fazla şeker bulunduran, oldukça kalorili bir yiyecek. Tabii bu çikolatanın çeşidine de bağlı. İyi kalite çikolatalar kakao yağından yapılırlar ve kullanılan diğer doymuş yağlara nisbeten yaklaşık üçte bir daha az kalorilidirler. Ayrıcadoymuş yağlar kötü kolesterol (LDL) içerir, kandaki kolesterol miktarını yükseltirler. Ancak tüm çikolataların kakao yağından yapılmadığını unutmamak gerekir. Emin olmak için çikolatanın içeriğini okumakta fayda vardır.
Çikolatadaki şeker miktarı oldukça yüksektir. İçindeki işlenmiş şeker kandaki şeker seviyesini yükseltir ve kilo yapar. Diyabetik olanları, çikolatadan vazgeçemeyen ama şeker almak istemeyenler için alternatif olabilir.
Çikolata aynı zamanda uyarıcı bir madde olan kafein içerir. 45 gr siyah çikolata 30 mg, sütlü çikolata 10 mg, 250 gr sıcak çikolata ise 5 mg kafein içerir. 250 gr demli kahve 135 mg, kola ise 35 mg kafein içerir.

ÇİKOLATA SAĞLIKLI BİR YİYECEK Mİ?


cikolata248SOSYETEHABER.jpg


Çikolata sağlık için gerekli birçok mineral, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko ve bakır içerir. Ancak tabii ki, çikolata içeriğindeki bol şeker ve kalori değeri nedeniyle, sağlıklı yiyeceklerle kıyaslanamaz.

cikolata-yiyen-cocuk.jpg
 
çikolata faydalı ama fazlası zarar ;)
 
istanbula geldiğinde seni kahve dünyasına götürecem ordaki bütün çikolata çeşitlerinden yedirecem :durdurun ee misafir umduğunu değil bulduğunu yermiş :biggrin



aşkolsun dadıcımmm :saskin


ben sevmiyorum ama yaaa. :(


tamam sen de buraya geldiğinde en acı yemekleri yediririm sana. yok en iyisi ben gelirken getireyim orada yediririm. :durdurun
 
aşkolsun dadıcımmm :saskin


ben sevmiyorum ama yaaa. :(


tamam sen de buraya geldiğinde en acı yemekleri yediririm sana. yok en iyisi ben gelirken getireyim orada yediririm. :durdurun

ama ama ben acı yememkiiii :(

hem benm sana tatlı yedirme amacım sırf sağlık açısından :hadiordan :melek
 
bazı zamanlar cok fazla yiyom.... kan sekeri düşe bilio bazı anlardada = )
 
hastasıyım çikolatanın =)
 
tatlıyı kim sevmez ama fazlası zarar tabi ki
 
Geri
Üst