İstanbulda çikolata fabrikalarına yakın yerlerde yaşayanlar, her sabah kakao kokusuyla...
İstanbulda çikolata fabrikalarına yakın yerlerde yaşayanlar, her sabah kakao kokusuyla başlıyor güne. İşte mutluluk hormonlarını harekete geçiren bu baştan çıkarıcı kokunun hissedildiği semtler...
TOPKAPIDA ÜLKER İstanbulda yolu Topkapı-Davutpaşaya düşen herkes, havadaki bisküvi ve kakao kokusunu almıştır. İnsanı çocukluğuna döndü-ren bu güzel kokunun sebebi, Davutpaşadaki Ülker fabrikası. İlk yerli üretici firma olan Ülker, çikolata üretimine 1972de başladı. 1974de Topkapıdaki bisküvi fabrikasının yanına çikolata fabrikasını kurdu. Bugün binden fazla çalışanı, yıllık 200 bin ton çikolata ve çikolata ürününü Topkapı-Davutpaşadaki fabrikalarda üretiyor.
Ortadoğu ülkelerinden ABDye kadar 110dan fazla bölgeye ürün ihraç eden Ülker, hammaddeden başlayarak tüm üretim sürecini 626 aşamada kontrol ediyor.
Kakao çekirdekleri Fildişi Sahilinden, fındık Giresundan, Antep fıstığıysa tabii ki Gaziantepten temin ediliyor. Çikolatada kullanılan pancar şekerinin tamamıysa yerli üreticiden...
Çikolatanın lezzetini belirleyen en önemli etken olan süt tozuysa, Ülker fabrikalarında üretiliyor.
ÜMRANİYEDE DİVAN 1956 yılından beri pastane ve fırın ürünleri alanında faaliyet gösteren Divan, ilk kurulduğunda Sütlecede hizmet veriyordu. 2003teyse Ümraniyeye taşındı. Buradaki fabrikada ekmek ve bisküviyle, tuzlu ve unlu ürünler üreten fabrikanın, 3 bin metrekareye yayılmış olan büyük bir tesisi var. Buradan her gün Migros içindeki bazı fırınlara, Divan pastanelerine ve kurumsal müşterilere, ürün gönderiliyor. Şu anda 2 bin 500ün üzerinde ürün bulunan Divanda, çeşitlilik her geçen gün artıyor.
Üretimde 130 kişilik ekip çalışıyor. Üç kuşak Divanda çalışan ustalarla beraber, ekibe genç yetenekler de ekleniyor. Yurt dışından gelen şefleri bünyesine katarak Avrupa ve dünyadaki trendleri takip eden Divan, üretiminin tamamını Ümraniyedeki tesisinde yapıyor.
KURTULUŞTA MABEL Mabel, 1947den bu yana Kurtuluşta üretim yapıyor. Karaköy ve Nişantaşındaki mağazalarında 300 ürünle tüketiciye ulaşan firma, ilginç logosuyla İstanbulluların hafızasında özel bir yere sahip.
ESENYURTTA PELİT Pelitin üretim tesisi Esenyurtta... 25 bin metrekare alana yayılmış tesisteki üretim, 15 gıda mühendisi eşliğinde gerçekleşiyor. Tüm ürünler laboratuvarlarda, hammaddeden mamule kadar kontrol ediliyor. Pelitin Ar-Ge biriminde, her ay en az 30 yeni ürün geliştiriliyor ve başarılı olanlar satışa sunuluyor. 1957de kurulan firma bugün, günlük 50 ton sıvı çikolata üretim kapasitesine sahip.
BÜYÜKÇEKMECEDE BAYLAN Kadıköy ve Bebekteki şubeleriyle hizmet veren Baylanın, 87 yıllık geçmişiyle İstanbulun kent dokusunda önemli bir yeri var. Pastanesi, nevi şahsına münhasır ve kendinden menkul bir İstanbul kuruluşudur diyebiliriz. Lezzetli pasta, turta ve çikolatalarıyla, kakao ve kremaya dayalı Batı kökenli tatlılarıyla Baylanın tarihi 1923e kadar uzanıyor. Cumhuriyetle yaşıt olan Baylan, İstanbulun ilk pastanesi değil ama yaşayan en eski pastane.
BEYKOZDA FIVE OCLOCK Acarkentteki Five OClockun imalathanesi, pastanenin hemen yanında... İmalathane 16 kişiden oluşuyor. Burada çikolata yapılmıyor ancak çikolatalı cupcakeler, çikolatalı pasta ve çileğin üzerini kaplayan çikolatalı tatlar üretiliyor. Ürünlerde Belçika çikolatası kullanılıyor.
ETİLERDE BUTTERFLY İmalathane ve ofis, Etiler Alkent Sitesinde yer alıyor. İki katlı villada 17 kişi çalışıyor. Son teknolojinin takip edildiği tesiste yıllık üretim, 20 ton. Belçikadaki dünyanın en iyi çikolata kuvertürü Barry-Callebautu kullanıyorlar.
ESENYURTTA BEYOĞLU ÇİKOLATASI 1950li yıllardan bu yana İstiklal Caddesindeki büfelerin vitrinlerini süsleyen bol fındıklı çikolataların üreticisi Zambo Gıda, Esenyurttaki üretim tesisinde bir geleneği ayakta tutuyor. Haftada ortalama 15 koli (Her kolide 300 gramlık 30 tablet var) satışa sunulan Beyoğlu Çikolatası, sadece cumartesi günü üç koli tüketiliyor. Nadiren tablet olarak satılan çikolata 1den 5e kadar değişen dilimlerde alıcı buluyor.
ÇİKOLATAYI EN ÇOK SEVEN BÖLGE MARMARA
2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre; Türkiye genelinde çikolata tüketiminde Marmara Bölgesi birinci. Yüzde 42yle ilk sırada yer alan Marmarayı, yüzde 21le İç Anadolu, yüzde 17yle Ege, yüzde 11le Akdeniz, yüzde 5le Karadeniz ve yüzde 4le Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri izliyor.
AVRUPADA DAHA ÇOK TÜKETİLİYOR Türkiyedeki kişi başı çikolata tüketimi Avrupa ülkelerinin gerisinde. Biz yıllık iki kilogram çikolata tüketirken, Yunanistan dört, Belçika sekiz, İsviçre 11 kilogram tüketiyor.
alıntı