Çelik yapılar hakkında

concrete35

New member
Reaction score
0
arkadaşlar aşağıdaki konularla ilgili dökümana ihtiyacım var yardımcı olursanız çok sevinirim

1-Çelik yapılarda rüzgar etkisi ve hesap esasları
2-Çelik yapılarda ızgara (kaset) sistemlerin hesap esasları

yukarıdaki konulardan ayrı olarak 'yapılarda yalıtım' konusundada güzel bir arşive ihtiyacım var

yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler herkese iyi çalışmalar...

çelik yapılarda kaset döşememi var yahu ilk defa duydum.

nervürlü sistem var.

kompozit olarak tabii.

o da bir sürü varsayımla çözülürken şu anki bilgi birikimi ile pek aklıma yatmış değil işin doğrusu.

İşçiliğide çok fazla olur bunun bi de.

standartı var mı eurocode da ?

arkadaslar celikte kaset var bir ara buraya bendeki projelerden bir tane atayimda ona bir bakin. Aslinda zaten celik ya kaset yada nervur mantigi ile yapiliyor. isciligi aslinda oyle zor degil. 3-5 gunde normal 100-150m2 lik bir kati bitirmek mumkun tabi ekibe de bagli. ana tasiyici kiris var, onun govdesine baglanan talii kirisler var. doseme bu kirislerin uzerine olusturuluyor ve sistem kaset olarak calisiyor. Hatta alin size cok basit bir structural steel framing. Bu arada arkadaslar ben celikciyim ABD de Structural steel isi yapan bir firmada calisiyorum. cizim, celik detay cizimi falan isterseniz hazir cizilmis dosyalar dolusu var yollayabilirim.

http://rapidshare.com/files/63683496/academyfireprotectionemail2.rar

burada zannedersem yarisi kaset yarisi nervur.

arkadaslar celikte kaset var bir ara buraya bendeki projelerden bir tane atayimda ona bir bakin. Aslinda zaten celik ya kaset yada nervur mantigi ile yapiliyor. isciligi aslinda oyle zor degil. 3-5 gunde normal 100-150m2 lik bir kati bitirmek mumkun tabi ekibe de bagli. ana tasiyici kiris var, onun govdesine baglanan talii kirisler var. doseme bu kirislerin uzerine olusturuluyor ve sistem kaset olarak calisiyor. Hatta alin size cok basit bir structural steel framing. Bu arada arkadaslar ben celikciyim ABD de Structural steel isi yapan bir firmada calisiyorum. cizim, celik detay cizimi falan isterseniz hazir cizilmis dosyalar dolusu var yollayabilirim.

verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler bende bu ızgara sistemin hesap esasları hakkında döküman arıyordum yardımcı olabilirmisiniz?

tabi görmeyi çok isteriz.Türkiye de gelişmiş bir konu değil.

ok elime gelenleri direk ollarim.ancak zannetmeyin ki ABD de cok gelismis bir olay. burada da cok gelismis degil. yollayacagim projeleride gordukce anlarsiniz. adamlar kirisin tam ortasina kolonu yerlestiriyor. hadi olamz ama hadi tamam celikte bunu yap celik sunek malzeme. ama adamlar beton sistemde bile yapiyor. birde arkadaslar celikle fazla kafa yormayin. dunyada celik cok pahalandigi icin artik amerika bile beton sisteme dondu. biliyorsunuz betonla gokdelen yapmak mumkun betonu oyle hafife almayin.tavsiyem celikten once betonu tam anlayin bi bitirin betonu. aslinda celik betondan daha kolay betonu tam kavrarsaniz hesap esaslarininda ayni oldugunu goreceksiniz. ortada moment var celigin karsilayacagi moment belli. uclarda kesme var uclarda kullanila malzeme baglanti icin L ler ve civatalar. kullanilan L profilin karsilayacagi kesme belli civatanin karsilayacagi kesme belli kaynagin karsilayacagi belli. Hesap yaparken yuklerin superpoze yani super pozisyon yapilmasini biliyorsaniz depremde ve ruzgarda nereye ne yuk gelecegini iyi anlamis olursunuz. Valla concrete 35 kardesim ben celigin ayri bir statik hesabi var oldugunu bilmiyorum. Gercekten var ise eger lutfen benide bilgilendirin. eldeki yukler belli malzemenin tasiyacagi yuk belli. yaa biz betona boyutlandirma yaparken oyle yapardik.

erdincibas senden bir ricam olacak, çelik çapraz elemanların betonarme çerçeveye bulonlu birleşim detaylarına ihtiyacım var yardımcı olabilirsen çok sevinirim..

Selamlar
Nereye yazacağımı bilemdim , sizin konunuza iliştirdim :)

Çelik birleşi hesabı yapan bir program arıyorum. Limcon v3 veya CoP gibi bir şey ,
Limcon a 1500 € istiyor Suat Başer tabii afaki bir fiyat , alamayıp daha ucuz bir şey bulmam lazım :)

Limcon Sitesi w w w.steel-connections.com
CoP için de w w w.connectionprogram.com
Bir yerlerde bilen duyan gören varmıdır acaba?

Çook makbule geçer.

ok elime gelenleri direk ollarim.ancak zannetmeyin ki ABD de cok gelismis bir olay. burada da cok gelismis degil. yollayacagim projeleride gordukce anlarsiniz. adamlar kirisin tam ortasina kolonu yerlestiriyor. hadi olamz ama hadi tamam celikte bunu yap celik sunek malzeme. ama adamlar beton sistemde bile yapiyor. birde arkadaslar celikle fazla kafa yormayin. dunyada celik cok pahalandigi icin artik amerika bile beton sisteme dondu. biliyorsunuz betonla gokdelen yapmak mumkun betonu oyle hafife almayin.tavsiyem celikten once betonu tam anlayin bi bitirin betonu. aslinda celik betondan daha kolay betonu tam kavrarsaniz hesap esaslarininda ayni oldugunu goreceksiniz. ortada moment var celigin karsilayacagi moment belli. uclarda kesme var uclarda kullanila malzeme baglanti icin L ler ve civatalar. kullanilan L profilin karsilayacagi kesme belli civatanin karsilayacagi kesme belli kaynagin karsilayacagi belli. Hesap yaparken yuklerin superpoze yani super pozisyon yapilmasini biliyorsaniz depremde ve ruzgarda nereye ne yuk gelecegini iyi anlamis olursunuz. Valla concrete 35 kardesim ben celigin ayri bir statik hesabi var oldugunu bilmiyorum. Gercekten var ise eger lutfen benide bilgilendirin. eldeki yukler belli malzemenin tasiyacagi yuk belli. yaa biz betona boyutlandirma yaparken oyle yapardik.

((((birde arkadaslar celikle fazla kafa yormayin. dunyada celik cok pahalandigi icin artik amerika bile beton sisteme döndü))) yazmışsın kusura bakma ben buna pek katılmıyorum çalıştığım şirket çelik yapılar üzerine çalışan bir şirket ve biz şu an siparişlere yetişemiyoruz bence bu senin varsayımın şu an belki orada öyledir ama ilerde kesinlikle çeliksiz olmaz

huso 5226 kardes yazini goremedim hemen aciklayayim ancak cizim icin 1-2 gun bekle. ama aciklama ile cizimi anlarsin zaten. bir kere celik ile betonu ayni anda kullanacaksaniz baglanti noktalarinda mutlaka anchor bolt yada epoxy ile birlikte roud kullanilmasi gerekli. yani buda soyle. farzedelimki bir diagonal elemanin bir ucu beton perde, duvar yada kolon yada kirise baglanacak. diagonalin ve onun boltlanacagi baglanti levhasi tamamen sanki bir celik kolona baglanacakmis gibi ayni. ancak betona denk gelen yerde uygun olculerde baska bir levha yaklasik aralarinda 6" yani yaklasik 15 cm kalacak sekilde beton elemana anchor bolt yada epoxy ile tutturulur(tabiiki betan elemanin delinmesi gereklidir). bu levha beton elemana baglandiktan sonra ilgili diagonal elemaninin baglanti levhasi, duvara boltlanan bu levhaya kaynatilir. Bu arada betona baglanan eleman kiris yada diagonal ise bu genelde epoxy ile yapilir. genelde anchor bolt, fazla yuk tasimayan kolonlarin temele boglantisinda yada duvar kenarlarina denk gelen doseme L profillerinin tutturulmasinda kullanilir.
cizimi tamamen anlatmaya calistim kardes ancak basit bir el cizimi falan yapip yollamaya calisacam en kisa zamanda.

tolere 311 kardesim su an benim firmam da sakir sakir celik bina yapip duruyo ancak celik pahalaniyor ben onu diyorum. amerikada celigin pound u 1 sene once 45 sent iken su an 60 sent. beton isi ile ugrasmadigim icin betonun yardi nekadar bilemeyecem ancak kaba bir hesapla elle dokulen betonun yardi 180 dolara geliyor. yani bunu hazir alirsan en fazla 150 dolar olacagini tahmin ediyorum. ortalama bir celik kiris( ince yuk hesabina gerek yok) 450 pound olarak alirsak 450x0.6=270 usd oluyor. betonda ise hemen hemen ayni yuku tasiyacak kiris icin yaklasik 1,3 yard beton yeterli. 1,3x180=234 usd. simdi hangi malzeme daha ucuza geldi. celik icin gereken crane i hesaba katmadik bile. ker baglantiya en az 10 adet bolt kullanildigini ve bu boltlarin herbirinin 2-5 dolar arasi oldugunu hesaba katmadik, 450 poundluk bir malzemeyle ynayarak yerine yerlestirmekmi teraziye almakmi yoksa 10 ponluk tahta parcalarindan olusan malzemeleri teraziye almak onlarla oynamak kolaymi hesaba katmadik. amerikada celigin yayginliginin sebebi emlak fiyatlarini yuksek olmasindan dolayi insaatlarin cok erken bitirilmek istenmesi ve betondan anlayan piyasa muhendisinin cok olmamasi ve beton bina yapilirken kanunlar geregi her asamada numune alinmasi beton binalarda building department in yapinin statiginden cok betonun kalitesine kafayi takmasi amerikada betonu itici hale getiren sebeplerdir. tolere311 kardes sen hangi ulkede celik isi yapiyorsun onu soyle de yada neden o ulkede beton yerini celige birakacak sence onu soylede bizde bilelim.

bir de ilave olarak demir elementi dunyanin kendi bunyesinde komur yada petrol gibi olsturabilecegi bir element degil. buda demektirki sinirli. hurda dan islenerek elde edilen demiri kullanmak istemedigimiz bariz acik. e buda demektirki gelecekte celik kullanamayacagiz.

Betonun ABD deki 1 cyd fiyati 4500psi beton icin ki bu bizim C25 betonumuza hemen hemen esit, 90 ile 100 dolar arasidir. yani 270 usd ye mal olan celik kiris yerine 130 usd maliyetli beton dokmek mumkun. Simdi ben sunu sorayim, betonu begenmeyip illada celik diyen arkadaslar, betonarme gibi agir ve iki farkli malzemenin kullanildigi bir sistemi istemeyerek hesaplarina mi guvenmiyor, yoksa kulaktan dolma takim tutar gibi illada celik mi diyor?

Geri