Çelişkili bir dönem

İηvictus

Banned
Katılım
2 Haz 2007
Mesajlar
3,529
Reaction score
0
Puanları
0
Çelişkili bir dönem


Genellikle 12-21 yaş arasını kapsayan oldukça uzun bir dönem olan ergenlik hem gençler hem de aileleri için sıkıntılı bir süreç olabilir.
8430.jpg

Çelişkili bir dönem

Genellikle 12-21 yaş arasını kapsayan oldukça uzun bir dönem olan ergenlik hem gençler hem de aileleri için sıkıntılı bir süreç olabilir. Çelişkili duygular dönemi olan ergenlik, yaşanması zor bir dönemdir.

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Sevil Usanmaz'ın verdiği bilgilere göre, bu süreçte genç, çabuk üzülür, çabuk neşelenir, birden öfkelenir, gülerken ağlamaya başlayabilir. Her şeye ilgisi çok fazla arttığından derslere azalır. İstekleri artar, bencilleşir.

Kendisi ile ilgili her şeyi az bulur, harçlığı azdır, hakları azdır, evdeki kurallar çoktur, giysileri çok olsa bile azdır ve hep aynı şeyi giyer, hep açtır ve evdeki yemek hep azdır, tatil azdır, öğretmen az not verir.

Bağımsızlaşma isteği ve sosyal çevreye ilgisinin artması nedeniyle daha fazla arkadaşlarıyla olmak, değişik yerlere gitmek, görmek ve denemek ister. Karşı cinsle ilgilenir, beğenilmek ister, yakışıklı ya da güzel olup olmadığını sorgular, dış görüntüsüne aşırı hassas davranır.

Kendinden büyükleri örnek alıp bir taraftan onlar gibi davranmaya çalışırken diğer taraftan çocuksu davranışı devam eder. Ergen değişen ve gelişen bedenini, dalgalanan duygularını saklamak, kontrol edebilmek ve çevrenin istediği gibi davranabilmek için, içine kapanır.

Güvensizlik duygusu, karamsarlığa, üzüntüye yol açar. Arkadaş grubunun içinde olma, takdiredilme, sevilme, beğenilme isteği olumlu bir şekilde karşılandığında mutlu olur. Aksi takdirde öfkelenir, endişelenir, kıskanır, kavga çıkarır. Bu dönemde görülen olumsuz duygular genellikle endişe, üzüntü, korku, hayal kırıklıkları ve öfkedir.

Genç, bu olumsuz duygularla başedebilmek için ya hayal kurar, müzik dinler, içe kapanır veya arkadaşlarıyla çok fazla vakit geçirir, sınırları ve kuralları zorlar, anne-babasıyla çatışma halinde olur.

Ne Zaman Profesyonel Yardım Gerekir?

*Ergenin içe kapanma dönemleri çok uzun ve duygu dalgalanmaları sık ve şiddetli ise,

*Huy değişikliği aniden tam zıt şekilde olmuşsa – çok neşeli ve hayat dolu bir genç birden tamamen içine kapanmışsa,

*Ders başarısı beklenmedik şekilde çok düşmüşse,
· Eve geliş saatlerindeki gecikme artmış ve açıklamaları yetersizse,

*Uyku sorunları varsa, bütün gün uyumak veya bütün gece oturmak,

*Aşırı zayıflama ya da şişmanlama olmuşsa,

*Çok öfkeliyse ve sürekli ağlıyorsa profesyonel yardım almakta fayda olacaktır.

Anne-Babalar Nasıl Davranmalı?

Yetişkinliğe doğru ilerleyen, duyguları dalgalanan, düşünceleri değişen, sosyal çevreye gereksinim duyan, arkadaşlıkların çok fazla önemsendiği bu dönemde genç için anne-baba ikinci planda kalır.

Hatta anne-baba beğenilmez, eleştirilir. İnatlaşmalar söz konusu olabilir. Genç anne-babasını en sert şekilde eleştirir ve kırarken duygusal dalgalanmasından dolayı kısa bir süre sonra onlara ihtiyaç duyabilir ve yanında olmalarını ister. Zorda kaldığında en önce anne-babası aklına gelir ve onları arar.

Bu dönemde anne- babaların sakin ve sağduyulu, akılcı, anlayışlı davranmaları, kuralları duruma, yer ve zamana göre belirlemeleri, bazen değiştirmeleri bu kuralların gerekçesini anlatmaları ve açıklamaları, gencin kendine kural koymasını sağlamaları hem ergenin sorunlarının çözülmesinde hem de ilişkilerin olumlu gelişmesinde önemlidir.

Anne-baba sorun çıkaran, inatlaşan, negatif değil tam aksine mevcut sorunu yapıcı bir şekilde, akılcı yöntemlerle çözen, her iki tarafı orta noktada buluşturan bir tutum içinde olmalıdır. Ergen, devamlı kendisini ve arkadaşlarını eleştiren anne-babasından uzaklaşır, içe kapanır, öfke davranışları gösterir.

Bu dönemde ergenlerin arzu edilmeyen sosyal gruplara katılmaları, sigara, alkol, madde kullanımına yönelmeleri görülür. Ergenlerle ilişkilerimizde amacımız her zaman olumlu iletişimde bulunmak, sorgulamak yerine sohbet etmek, eleştirmek yerine takdir ve teşvik etmek, başarıları az ya da yetersiz olsa bile önce beğenmek sonra yol göstermek şeklinde olmalıdır.


Ailem
 
Bence ÇelİŞkİlİ DeĞİl Bu DÖnem

ÇelİŞkİ YanliŞ Bİr Kavram Oldu Zannimca

KarmaŞik Dİyebİlİrİz
 
Geri
Üst