Çarşı her şeye karşı “değil”

react

Admin
Süper Moderatör
Katılım
18 Haz 2005
Mesajlar
25,237
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
an insatiable prsn from hell
carsibesiktas_banner-1.jpg

Futbol denilince akıllara önce taraftar geliyor. Bu gerçeği göz önünde bulundurunca Türkiye’de bir takımı desteklemekle, o takımın taraftarı olmak arasında keskin çizgiler oluşuyor. Türkiye’de takım taraftarı olabilmek için ise öncelikle desteklenen takımın taraftar grubu içerisinde bulunmak gerekiyor. Türkiye’de taraftarlık sistemi yaşamını böyle devam ettirirken, bir yandan da taraftar gruplarının üstlenmiş olduğu sosyal sorumluluklar Türk futbol kamuoyunun dikkatini çekiyor.

Sosyal sorumluluk üstlenme konusunda rakiplerinin tartışmasız önünde olan Beşiktaş futbol kulübünün taraftar grubu Çarşı’nın iki yılı aşkın süredir devam ettirdiği “köy okullarına yardım” projesi devam ediyor. Projeyi 2007 yılında başlatanlardan ve hala devam etmesini sağlayanlardan Yılmaz Yılgın ile konuştuk.

Yılmaz Yılgın kimdir?

1968 yılında Sivas’ta doğan Yılgın, ailesi ile birlikte 1970 yılında köyden kente göç ederek Beşiktaş semtine yerleşiyor. İlerleyen yıllarda hayatının bir parçası gibi hissettiği Beşiktaş takımının taraftar grubu Çarşı’nın kurucularından birisi oluyor. İş hayatına 1993 yılında Maliye’de bekçi olarak başlayan Yılgın, dışarıdan ortaokul, lise ve ön lisansını tamamlayarak 2005 yılında Van Bahçesaray Malmüdürlüğüne atanıyor. İstanbul’dan Van’a gitmek hiçte kolay gelmiyor aslında ama onun için iş neredeyse, aş orada düşüncesi daha ağır basıyor. Yılmaz Yılgın’ın hayata bakış açısı ve beklentileri Van’da yaşamaya başladıktan sonra değişiyor…

“Çocuklar bir tavuktan bile değersiz görülüyor”

Yılmaz Yılgın, Van’da hayatını idam ettirirken daha önce hiç görmediği şeyler görüyor. Çocukların ne gibi zorluklar içerisinde olduğunu yaşayarak öğreniyor. Van’da yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor “insanların coğrafi olarak zor şartlar altında yaşadığını, iklim koşulları ile yoksulluğun da yoğun bir şekilde hissedilebilir olduğunu gördüm. Tabii ki her yerde olduğu gibi bu bölgede yaşayan, beyler, ağalar ve şeyhler daha önceden zorlukları lehlerine çevirmek amacıyla insanların cehaletinden yararlanmış ve hala yararlanıyor. Özellikle bir şey dikkatimi çekmişti; çocukların eğitimsiz oluşu ve canlarının bir tavuktan bile değersiz görülüyor olması beni derinden yaralamıştı. Devlet şu anda çocukların eğitim seviyesini yükseltmek için annelere maaş bağlıyor ancak; çocuklar yine okula gönderilmiyor. Okula gönderilenlerin durumları da farklı değil. Kırtasiye eksikliği, kıyafet ve ayakkabı eksikliği en çok göze batan şeyler…”

“Çam sakızı, çoban armağanı”

Köy okullarına yardım kampanyası fikrini ilk olarak 2007 yılında halkintakimi.com adresinden başlatan Yılmaz Yılgın ve arkadaşları, daha sonraları daha fazla kitleye hitap edebilmek ve kemik Beşiktaş taraftarının da desteğini alabilmek için, Çarşı grubunun resmi internet sitesinin forumlarından kampanyayı devam ettiriyorlar(forum.forzabesiktas.com). Yılmaz Yılgın, “çocuklarımıza topladığımız malzemeleri dağıttık ancak; yoksulluk had safhada olduğundan büyüklere de bir şeyler sunalım dedik.” sözleriyle kampanyanın ayrıca mesaj verme amaçlı yapıldığını vurguluyor. Bugüne kadar doğuda; Van Bahçesaray Elmayaka köyü, Van Bahçesaray Cuma mezrası, Van Edremit Elmalık Köyü, Van merkezde Eczacılar Birliği İlkokulu, Turgut başkan İlkokulu, Şehit İbrahim Karaoğlanoğlu İlkokulu, Van göçmenler mahallesi, Siirt Pervarvari ve Diyarbakır Silvanda yardımlarda bulundular. Son olarak ise Van Bahçesaray Keskin mezrasında görev yapan bir öğretmenin çağrısı üzerine yardımları o bölgeye gönderdiler.

"Gönüller ARAS'ı Köprü"

Yardım kampanyalarını sürdürürken en büyük sıkıntıları ise yardım paketlerini gönderebilmek. Yılgın, “kargo gönderimlerin de ki maliyet, dostlarımızı bayağı zorlamakta. Netice olarak hepimizin ekonomik durumu birbirinden farklı değil, bizim yaptığımız "çam sakızı, çoban armağanı" misali.” sözleriyle şuan içinde bulundukları çıkmazı anlatıyor. Toplanan kırtasiye malzemelerinin, giyecek eşyaların, ayakkabıların, kitapların, dergilerin, eğitici broşürlerin hepsi paketleniyor ve düzenli şekilde yardıma ihtiyacı olan bölgelere, okullara gönderiliyor. Ayrıca yardım olarak kesinlikle para kabul etmiyorlar. Yardım paketlerini gönderme konusunda daha önceleri sıkıntı yaşanmazken bugünlerde paketleri gönderebilmek için Aras kargoya teklifte bulundular. "Gönüller ARAS'ı Köprü" adı altında ortak bir çalışma sürdürmek istediklerini belirttiler ve onlardan gelecek cevaba göre de yardım kampanyalarına hızlı bir şekilde devam edecekler. Şu anda gönderilmeyi bekleyen 60 yardım kolisi bulunuyor. Anlaşma sağlanması halinde bu koliler ihtiyacı olan bölgelere gönderilecek. Ayrıca, iki yılı aşkın süredir devam ettirilen yardım kampanyasına Beşiktaş belediyesi ve Beşiktaş kulübünden de katkılar oldu. Beşiktaş yönetiminden Hakan Aksoy, kulüp halkla ilişkilerden Şeref Yılmaz, Beşiktaş dergisi yönetimi ve Beşiktaş belediyesi de iki yılı aşkın süredir devam eden bu kampanyaya katkılarda bulundular.

“Çarşı her şeye karşı” pankartlarıyla başlayan ve “Çarşı ırkçılığa karşı”, “Çarşı nükleere karşı” gibi farklı pankartlarla tribünleri farklılaştıran Çarşı grubu, köy okullarına yardım kampanyası ile birlikte “Çarşı her şeye karşı değil” mesajı veriyor. Daha önce Bursaspor, Diyarbakırspor arasında Bursa’da oynanan maçta Bursaspor taraftarlarının Diyarbakırspor takımına yaptığı “ırkçı” tezahüratlara tribünlerde tepki gösteren Çarşı, ırkçı söylemlere maruz kalan Eto’ya destek çıkmış, kızılaya kan bağışı yapılması için kapmayanlar yapmış, toplumsal hassasiyetleri gündemden düşmeden tribünlerde dile getirmişti. Çarşı grubunun vermiş olduğu ince mesajlar günümüzde de birçok habere konu olurken, verilen her mesajda yetkililere de dokunduruluyor.

Hüseyin Aslan
 
Çarşı sadece bir taraftar grubu değildir.
 
At gözLükLerinizi çıkartıp öyLe okuyunuz..
 
Geri
Üst