Sosyal sorumluluk üstlenme konusunda rakiplerinin tartışmasız önünde olan Beşiktaş futbol kulübünün taraftar grubu Çarşının iki yılı aşkın süredir devam ettirdiği köy okullarına yardım projesi devam ediyor. Projeyi 2007 yılında başlatanlardan ve hala devam etmesini sağlayanlardan Yılmaz Yılgın ile konuştuk.
Yılmaz Yılgın kimdir?
1968 yılında Sivasta doğan Yılgın, ailesi ile birlikte 1970 yılında köyden kente göç ederek Beşiktaş semtine yerleşiyor. İlerleyen yıllarda hayatının bir parçası gibi hissettiği Beşiktaş takımının taraftar grubu Çarşının kurucularından birisi oluyor. İş hayatına 1993 yılında Maliyede bekçi olarak başlayan Yılgın, dışarıdan ortaokul, lise ve ön lisansını tamamlayarak 2005 yılında Van Bahçesaray Malmüdürlüğüne atanıyor. İstanbuldan Vana gitmek hiçte kolay gelmiyor aslında ama onun için iş neredeyse, aş orada düşüncesi daha ağır basıyor. Yılmaz Yılgının hayata bakış açısı ve beklentileri Vanda yaşamaya başladıktan sonra değişiyor
Çocuklar bir tavuktan bile değersiz görülüyor
Yılmaz Yılgın, Vanda hayatını idam ettirirken daha önce hiç görmediği şeyler görüyor. Çocukların ne gibi zorluklar içerisinde olduğunu yaşayarak öğreniyor. Vanda yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor insanların coğrafi olarak zor şartlar altında yaşadığını, iklim koşulları ile yoksulluğun da yoğun bir şekilde hissedilebilir olduğunu gördüm. Tabii ki her yerde olduğu gibi bu bölgede yaşayan, beyler, ağalar ve şeyhler daha önceden zorlukları lehlerine çevirmek amacıyla insanların cehaletinden yararlanmış ve hala yararlanıyor. Özellikle bir şey dikkatimi çekmişti; çocukların eğitimsiz oluşu ve canlarının bir tavuktan bile değersiz görülüyor olması beni derinden yaralamıştı. Devlet şu anda çocukların eğitim seviyesini yükseltmek için annelere maaş bağlıyor ancak; çocuklar yine okula gönderilmiyor. Okula gönderilenlerin durumları da farklı değil. Kırtasiye eksikliği, kıyafet ve ayakkabı eksikliği en çok göze batan şeyler
Çam sakızı, çoban armağanı
Köy okullarına yardım kampanyası fikrini ilk olarak 2007 yılında halkintakimi.com adresinden başlatan Yılmaz Yılgın ve arkadaşları, daha sonraları daha fazla kitleye hitap edebilmek ve kemik Beşiktaş taraftarının da desteğini alabilmek için, Çarşı grubunun resmi internet sitesinin forumlarından kampanyayı devam ettiriyorlar(forum.forzabesiktas.com). Yılmaz Yılgın, çocuklarımıza topladığımız malzemeleri dağıttık ancak; yoksulluk had safhada olduğundan büyüklere de bir şeyler sunalım dedik. sözleriyle kampanyanın ayrıca mesaj verme amaçlı yapıldığını vurguluyor. Bugüne kadar doğuda; Van Bahçesaray Elmayaka köyü, Van Bahçesaray Cuma mezrası, Van Edremit Elmalık Köyü, Van merkezde Eczacılar Birliği İlkokulu, Turgut başkan İlkokulu, Şehit İbrahim Karaoğlanoğlu İlkokulu, Van göçmenler mahallesi, Siirt Pervarvari ve Diyarbakır Silvanda yardımlarda bulundular. Son olarak ise Van Bahçesaray Keskin mezrasında görev yapan bir öğretmenin çağrısı üzerine yardımları o bölgeye gönderdiler.
"Gönüller ARAS'ı Köprü"
Yardım kampanyalarını sürdürürken en büyük sıkıntıları ise yardım paketlerini gönderebilmek. Yılgın, kargo gönderimlerin de ki maliyet, dostlarımızı bayağı zorlamakta. Netice olarak hepimizin ekonomik durumu birbirinden farklı değil, bizim yaptığımız "çam sakızı, çoban armağanı" misali. sözleriyle şuan içinde bulundukları çıkmazı anlatıyor. Toplanan kırtasiye malzemelerinin, giyecek eşyaların, ayakkabıların, kitapların, dergilerin, eğitici broşürlerin hepsi paketleniyor ve düzenli şekilde yardıma ihtiyacı olan bölgelere, okullara gönderiliyor. Ayrıca yardım olarak kesinlikle para kabul etmiyorlar. Yardım paketlerini gönderme konusunda daha önceleri sıkıntı yaşanmazken bugünlerde paketleri gönderebilmek için Aras kargoya teklifte bulundular. "Gönüller ARAS'ı Köprü" adı altında ortak bir çalışma sürdürmek istediklerini belirttiler ve onlardan gelecek cevaba göre de yardım kampanyalarına hızlı bir şekilde devam edecekler. Şu anda gönderilmeyi bekleyen 60 yardım kolisi bulunuyor. Anlaşma sağlanması halinde bu koliler ihtiyacı olan bölgelere gönderilecek. Ayrıca, iki yılı aşkın süredir devam ettirilen yardım kampanyasına Beşiktaş belediyesi ve Beşiktaş kulübünden de katkılar oldu. Beşiktaş yönetiminden Hakan Aksoy, kulüp halkla ilişkilerden Şeref Yılmaz, Beşiktaş dergisi yönetimi ve Beşiktaş belediyesi de iki yılı aşkın süredir devam eden bu kampanyaya katkılarda bulundular.
Çarşı her şeye karşı pankartlarıyla başlayan ve Çarşı ırkçılığa karşı, Çarşı nükleere karşı gibi farklı pankartlarla tribünleri farklılaştıran Çarşı grubu, köy okullarına yardım kampanyası ile birlikte Çarşı her şeye karşı değil mesajı veriyor. Daha önce Bursaspor, Diyarbakırspor arasında Bursada oynanan maçta Bursaspor taraftarlarının Diyarbakırspor takımına yaptığı ırkçı tezahüratlara tribünlerde tepki gösteren Çarşı, ırkçı söylemlere maruz kalan Etoya destek çıkmış, kızılaya kan bağışı yapılması için kapmayanlar yapmış, toplumsal hassasiyetleri gündemden düşmeden tribünlerde dile getirmişti. Çarşı grubunun vermiş olduğu ince mesajlar günümüzde de birçok habere konu olurken, verilen her mesajda yetkililere de dokunduruluyor.
Hüseyin Aslan