ÇanakkaLe tarihi suyun aLtında anLatıLacak

mr.aLi

Moderatör
Moderatör
Katılım
1 May 2008
Mesajlar
6,784
Reaction score
0
Puanları
0
Dünyanın en zengin savaş batıkLarını barındırırken kendi kendini temizLeyen ender denizLerden oLan Saros Körfezi’nde Türkiye’nin iLk “SuaLtı Tarih Müzesi” kuruLuyor

23948.jpg

Suyun 10 metre altında Çanakkale’de yaşanan deniz ve kara savaşlarının tasvir edildiği heykel ve resimler yapılarak 95 yıl önceki kahramanlıklar hatırlatılacak. Ayrıca bölgenin zengin tarihinin korunması ve kontrolsüz balıkçılığında önlenmesi için kullanılmayan 3 savaş gemisi ve bir uçak batırılarak canlıların üremesi için yapay resif oluşturulacak.
Çoğunluğu 1. Dünya Savaşı sırasında derinliklere gömülen ve bazıları nerede olduğu bile bilinmeyen 267 savaş gemisine ev sahipliği yapan Tarihi Gelibolu Yarımadası’nın turizmini geliştirmek için “Sualtı Tarih Müzesi” kuruluyor. Arap Yarımadası’ndaki Kızıldeniz ve İtalya’daki Adriyatik Denizi’nin ardından kendi kendini temizlediği için dünyanın en temiz denizleri arasında olan Saros Körfezi’nde yerel balıkçılığı geliştirmek ve tarihsel mirası korumak için “Yapay Resif” ve “Sualtı Tarih Müzesi” için protokoller hazırlandı.
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Kadıköy Sualtı Merkezi ve Saros Turizm Merkezi ve Alt Yapı Hizmet Birliği tarafından gerçekleştirilecek proje iki aşamada hayata geçirilecek.

Dünyanın iLk SuaLtı Tarih Müzesi

Önce 1915’te Çanakkale’de yaşanan kara ve deniz savaşlarıyla hayatını kaybeden Türk askerlerini hatırlatan heykel, resim ve seramikler sualtına indirilecek. Savaşın yok edici yüzünün yanı sıra Türk askerinin vatanını savunmak için giriştiği mücadeleyi birleştirecek heykelleri yapmak için Ege Üniversitesi ve 18 Mart Üniversitesi öğrencileri gönüllü olurken, yaralı Anzak askerini taşıyan Mehmetçik ya da Seyit Onbaşı gibi semboller kullanılacak.
Üniversiteli gönüllülerin yapacağı heykeller suyun 6-12 metre derinliğine indirilirken özellikle Mart ve Nisan aylarında İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda, Fransa gibi ülkelerden gelenlere dalış yaptırılacak.
Tüm dünyada ders ve tarih kitaplarına giren Çanakkale Savaşları’nı merak eden turistleri denizin altında bekleyecek heykeller ile resim ve seramik eserler, Çanakkale ve Edirne’deki turizm faaliyetlerinin de artmasına neden olacak.

BaLıkçıLığın canLanması için “Yapay Resif”

Barındırdığı 243 canlı türüyle deniz biyologlarının ilgisini çekecek kadar önemli bir akvaryum olan ve 1970’lerde Fransız Okyanus uzmanı Jacques-Yves Cousteau’nun ‘Kızıldeniz’in Kuzey Versiyonu” olarak nitelediği Saros Körfezi’nde balıkçılığı geliştirmek için yapay resifler(sunni yaşam alanları) oluşturulacak.
Başta balık olmak üzere ahtapot, karides ve kabuklu canlıların yaşam alanı bularak çoğalması için kullanılmayan 3 gemi ve 1 savaş uçağının körfezde batırılması planlanıyor.
Askeri ya da sivil gemilerin batırılmasının ardından hurdaya ayrılan bir uçağında denize bırakılmasıyla yapay resifin tamamlanırken, trolle avcılık yapan balıkçılığa da engele olması düşünülüyor. Dibi tarayan ağların balık yuvalarını yok etmemesini sağlayacak batıklar kısa süre içinde pek çok canlıya da ev sahipliği yapmaya başlayacak.
Öte yandan batırılacak gemilere 81 denizcimizle batan denizaltımız Dumlupınar ya da 1. Dünya Savaşı’nın kaderini değiştiren Nusrat mayın gemisi gibi gemileri hatırlatacak tarihsel isimler verilecek.

Gerekli tüm görüşmelerin yapıldığı ve protokolün imzalanmasıyla Saros’taki Eceabat, Kabatepe, Kömür Limanı, Güneyli sahili, Sazlıdere, Üçadalar, İbrice, Uzun kum, Yayla ve Enez’e kadar bölgede çalışmaların başlanacağı öğrenildi.
Proje koordinatörü Kadıköy Sualtı Merkezi Eğitmeni Savaş Yapman, “Yaklaşık 400 bin dolara 2 yıl içinde bitireceğimiz proje ile bölgenin turizm ve balıkçılık hayatı katlanacak.
18 Mart 2010’da Çanakkale Savaşları’nın yıldönümünde Anzakları batıklara daldırabileceğiz. Asker taşı, Tünel, Uzunkum, Yayla Burnu, Despot Koyu, Güneyli mercan kayalıkları ve yedi taşlar gibi dalış noktalarını belirledik.
Batıkları uygun alanlara bırakarak tüm dünyada kabul gören yapay resifleri gerçekleştireceğiz. Böylece hem tarihsel mirasımızı hatırlatmış hem de yerel balıkçılığı geliştirmiş olacağız” dedi.

Edirne Saros Turizm Merkezi Turizm Alt Yapı Hizmet Birliği ve Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ise, “Bölgedeki turizmin canlanması için elimize geçen fırsatı değerlendireceğiz. Hem tabiatımızı koruyacak hem de tarihsel mirasımızı suyun altında da koruyarak gelecek kuşaklara bırakacağız” dedi.
Proje kapsamında ayrıca 10-12 metre derinlikte kapalı bir alana Çanakkale Savaşı’nın anlatıldığı gravür ve resimlerin konulması ve savaşa katılan tüm gemilerin fotoğraflarının yer alması planlanıyor. Ayrıca, eskiden kalma, patlamış top ve silah mermilerinden de savaşın yıkıcı gücünü anlatan bir bölüm oluşturulması düşünülüyor.
Projenin denizi ve çevreyi kirletmemesi için Türkiye’de yapay resif konusunda en önemli çalışmaları yapan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bilimsel araştırmalar yaparak destek verecek.



23940.jpg


23941.jpg


23942.jpg


23943.jpg


23944.jpg


23945.jpg


23946.jpg


23947.jpg



not: haber böLümüNde açacaktıM ama istedim ki herkes görsüN


 
Hemen dalgıç kıyafetlerimi alıyım :)
 
Geri
Üst