
Son dönemlerde ülkemizde de yeni yılın gelişi ile birlikte giydirilmeye başlanan çam ağacı süsleme geleneği ilk olarak nerede, ne zaman ve nasıl başladı bilmek ister misiniz? Peki ya, yeni yılın adeta bir sembolü gibi olan çam ağaçlarının seçilmesinin ardındaki nedeni hiç mi merak etmediniz? Bu makalemde bu sorulara yanıtlar aradım ve bulduklarımı sizlerle de paylaşmak için kaleme aldım İşte, çam ağacı süslemek ve yılbaşında çam ağacı süslemenin tarihçesi
Çam ağacı süslemek bir diğer deyişle Noel Ağacı hazırlamak kökleri pagan dinine dayanan bir gelenek. Paganizm, temelinde kadim doğa dinleri olan spritüel bir yaşam tarzı. Paganlar doğanın kutsallığını kutsar ve doğadaki her şeyde izlerini gösteren o ilahiliğe saygı duyar ve sunarlar. İşte doğaya ve ilahi güce duyulan saygı ile geliştirilen Noel Ağacı geleneği de Pagan ritüellerinden biridir.
Çam ağacı, Paganların doğaya saygı duruşunun göstergesiyken, Çin ve Mısır ülkelerinde her dem yeşil kalan yaprakları ile ölümsüz yaşamın sembolü kabul edilmiş. Yani yeni bir yıla girerken bu ülkelerde çam ağacı, zamansızlığa vurgu yapmak niyetiyle süslenmeye başlanmış. Ayrıca Çinliler, Mısırlılar ve Yahudiler bu ölümsüzlüğü sembol eden ağaçların dallarından hazırlanan çelenkleri de kayıplarını uğurlarken kullanmayı tercih etmişler.
Doğudan esen çam ağacı rüzgarı Avrupada kendini farklı bir alışkanlığın ardından yılbaşına taşımış. Hıristiyanlığın benimsenmesinden evvel putperest bir inancı benimseyen Avrupalılarda yaygın olarak ağaca tapınma söz konusuymuş. Hıristiyanlığın ardından ağaçlar çeşitli geleneklerin kutlanması için süslenir olmuş.
İskandinavlarda çam ağacı süslemesi geleneği, Noel zamanında kuşlar için bir ağaç hazırlamak amacı ile süslenmesiyle başlamış. Ancak günümüze gelen asıl yeni yıl ağacı geleneğinin Almanlar tarafından başladığı söylenmekte. Almanlar, köknar ağacını, Adem ile Havvanın gizemli hikayesine atfen elmalarla süsleyerek, özellikle kış tatil dönemlerinde evlerinin giriş ve içine yerleştirirlermiş. Zamanla ağacı süsleyen elmalar yerlerini ekmek, bisküvi gibi yiyeceklere bıraksa da amaç hep aynı kalmış.
Çam ağaçlarının süslenme biçimleri de ülkeden ülkeye, inanıştan inanışa farklılık göstermiş. Mumlar, kağıt süsler, ışıklar, melekler, yıldızlar, renkli ve farklı materyallerle hazırlanmış süsler, ekmekler, kurabiyeler ve daha niceleri ağaç süslemesinde kullanılır olmuş.
Avrupaya yayılışı ile eş zamanlı Amerikada da yaygınlaşan çam ağacı süsleme ritüelinin uygulamaya konuluş tarihi de ülkeler ve inanışlar açısından farklılık göstermiş. Ta ki günümüze kadar Günümüzde yılbaşının ve Hıristiyanların Noel kutlamasının sembolü olan çam ağaçları; Kuzey Avrupa ülkelerinde günlerin uzamaya başladığını müjdeleyen 21 Aralıkta, Almanyada kış tatillerinin başlangıcında, Romalılar için doğanın doğuşu Mart ayında kutlamalar süslenen çam ağaçları eşliğinde yapılırmış.
Çam ağacının süslenmesi, yılbaşlarında çam ağacı süslemeyi bugün için herhangi bir dinle özdeş tutmak, her hangi bir inanışa mal etmek ya da bu bize has bir gelenek değil demek doğru bir yaklaşım değildir. Uygulama öncesi geçmişini bilmek ama bu keyifli geleneği de yaşamak sizin hakkınız